Skocz do zawartości
IGNORED

Dostałem DANIELA 1100FS; co dalej?

Gotomik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wczoraj dostałem gramofon (typ jak wyżej). Jestem kopmletnym dyletantem w tych sprawach. Proszę o udzielcie mi podstawowych odpowiedzi na podstawowe (aczkolwiek ważnych dla mnie a i pewnie też kto się znajdzie kto by je chciał zadać ale się wstydzi) pytania. Szukałem w przeglšdarce info na te problemy, ale w wiekszej mierze były doć niedokładne i nie zawsze na temat.

1. Posiadam wzmacniacz CA500 (wiadomo bez wejcia PHONO), więc jaki przedwzamcniacz jest potrzebny (jeli w ogóle)?

2. Jakš wkładkę kupić od razu (w komplecie jest mf-101) - zależy mi na jakoci dwięku, dostarczajšcego wrażeń niemniejszych niż RELOOP 1000mkIII (opis w HiFi i M.) względnie takich by nie rzucić ten sprzęt do komórki.

3. Czy warto prowadzić kable z wkładki od razu na wtyki RCA (dalej na preamp)?

4. Kto zajmuje się konserwacjš (tuningiem ) w Łodzi?

5. Od czego zaczšć przy regulacji?

6. Czy mogę dalej zadawać pytania?

7. Może sš inne rzeczy o które nie spytałem a warto wiedzieć?

Wiem że to banały, ale od czego trzeba zaczšć (każdy kiedyć uczył się chodzić). Ja umiem naprawiać zegarki, więc potrafię zrozumiec tego który nie potrafi a chciałby umić hehe (metafora taka)

Z góry dzięki za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/19185-dosta%C5%82em-daniela-1100fs-co-dalej/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

1. Posiadam wzmacniacz CA500 (wiadomo bez wejścia PHONO), więc jaki przedwzamcniacz jest potrzebny (jeśli w ogóle)?

Przedwzmacniacz gramofonowy z korekcją charakterystyki według krzywej RIAA.

2. Jaką wkładkę kupić od razu (w komplecie jest mf-101) - zależy mi na jakości dźwięku, dostarczającego wrażeń niemniejszych niż RELOOP 1000mkIII (opis w HiFi i M.) względnie takich by nie rzucić ten sprzęt do komórki.

AT-3600L lub Shure M44MB lub jakiegoś "krótkiego" Ortofona.

3. Czy warto prowadzić kable z wkładki od razu na wtyki RCA (dalej na preamp)?

Tak.

4. Kto zajmuje się konserwacją (tuningiem ) w Łodzi?

Nie wiem.

5. Od czego zacząć przy regulacji?

Od ustawienia równowagi ramienia w osi poziomej.

6. Czy mogę dalej zadawać pytania?

Jak najbardziej.

7. Może są inne rzeczy o które nie spytałem a warto wiedzieć?

Są.

GM

Witam!

oprócz polecanych przez G.Mark'a zmian proponowałbym wyprowadzic przewód do uziemienia (podłączysz go do preampa phono) dzieki czemu nie bedziesz slyszal "przydźwięku" miedzy utworami!

na początek polecam wkładkę Ortofona OMB 5e(koszt w granicach 90-115 PLN)

pozdrawiam

Jeżeli to daniel . dokładnie sprawdzić zawieszenie ramienia, O ile swoboda ruchu pionowego jst łatwa do weryfikacji . to regilacka ruchu poziomego wymaga troche wiedzy. Na początek proponuje sprawdzić w stanie zrównoważenia swobodę ruchu we wszystkich kierunkach . Ramie powinno "pływać. A do zmiany jego polożenia -wytracenia powinna wystarczyć minimalna siła

Używałem Ortofona OMB5E z Danielem, z założonym dodatkowym ciężarkiem (jest na wyposażeniu) pasuje jak najbardziej.

Jakbyś chciał, to mam tanio do sprzedania trochę wyższy model Ortofona, OM 10 Super grany ze trzy miesiące.

> Conri

tak jak napisałeś może być za lekki (tak było w mojej Fonice GS464) i kolega jubiler dorobił mi z mosiądzu nakładkę na główke (z dwoma otworami) którą przykręciłem razem z wkładką!

ważne żeby "ciężarek" na główce nie był luźno położony!!!!! (widziałem kiedyś monetę 5gr położoną na główce- o zgrozo!!!;)

pozdrawiam

Dzięki Panowie za pomoc.

Właśnie jestem na etapie zakupu preampa CA PM01 (tak na początek).

1) Jak ustawić właściwy ciężar docisku (dobre określenie?) ramienia do danego typu wkładki, nie posiadając wagi (wiadomo chodzi o rząd kilku gram)? Czy na "oko", na wyczucie?

2) Czy muszę zaopatrzyć sie w szablon do ustawienia kąta wkładki względem płyty? Czy też robić to na wyczucie?

3) Czy na Danielu mogę instalować wkładki MC?

4) Czy kable z wkładki są połączone gdzieś w środku na płycie, czy biegną od razu na wtyczkę DIN?

5) Odkręcić klape z doły (dno) czy rozmontować pod talerzem by się do kabli dostac? Nie chciałbym czegoś rozkrecic by tego później nie skręcić, choć mechanikem precyzyjnym jestem, ale mogę coć zchrzanić.

Znów prosze o pomoc. (Pozwolono mi dalej pytać:)) )

> 1) Jak ustawić właściwy ciężar docisku (dobre określenie?) ramienia do danego typu wkładki, nie posiadając wagi (wiadomo chodzi o rząd kilku gram)? Czy na "oko", na wyczucie?

Zakładam że masz już ramie doprowadzone do równowagi w płaszczyźnie pionowej i wyważone w płaszczyźnie poziomej!!! Każda wkładka ma podany w nocie zakres nacisku np 1,5-2,0g! Nie wiem czy to dobrze, ale tak z własnych obserwacji to lepiej jeżeli nacisk jest ciut większy (oczywiście mieszczący sie w zakresie określonym dla danej wkładki)

pozdrawiam

Odp.w/g metody G.Mark'a

1) Jak ustawić właściwy ciężar docisku (dobre określenie?) ramienia do danego typu wkładki, nie posiadając wagi (wiadomo chodzi o rząd kilku gram)? Czy na "oko", na wyczucie?

Patrz równowaga jak Pavikos. Następnie ustawić pokrętke skali przy przeciwadze na czerwonej kresce. Dla osiągnięcia docisku na igle kręcisz ciężarem (calum ze skalą ) o tyle ile wymagane jest w opisie wkladki

2) Czy muszę zaopatrzyć sie w szablon do ustawienia kąta wkładki względem płyty? Czy też robić to na wyczucie?

Można . ale musisz mieć dokładnie wydrukowany . Ja ustawiam kat wkładki w głowce na słuch . Maximum szczegółw i przestrzeniw dzwięku (full stereo)

3) Czy na Danielu mogę instalować wkładki MC?

Tak pod warunkiem wzm z wejściem MC lub stopniem pośrednim dla sygnału MC (pre MC, STEP-UP TRANSFORMATOR_

4) Czy kable z wkładki są połączone gdzieś w środku na płycie, czy biegną od razu na wtyczkę DIN?

Tak podpiete sa do układu tranzystorów odtykających przy pojawieniu się sygnału z wkładki. Rada . Ominąć -bezpośrednio przez łączówkę ekranowana do gniazda lub kablai RCA

5) Odkręcić klape z doły (dno) czy rozmontować pod talerzem by się do kabli dostac? Nie chciałbym czegoś rozkrecic by tego później nie skręcić, choć mechanikem precyzyjnym jestem, ale mogę coć zchrzanić.

Tylko z góry dwa wkręty aretujące ( obrazowo na godz 11 i 18.30 )

Reszta-PYTAJ!!!!

Znów prosze o pomoc. (Pozwolono mi dalej pytać:)) )

• 4 tygodnie później...

Witam ponownie. :))

Panowie rozkręciłem włąśnie Daniela. I zobaczyłem że kabelków jest które wychodzą z podstawy ramienia jest pieć szt. (wiadomo z wkładki wychodzą 4 --> L + P + GND + GND). Ten piąty jest do masy przyczepiony pod spodem gramofonu razem z 2 kabelkami od masy z wkładki. Do czego ten 5 jest przylutowany w ramieniu? Czy mogę go zignorować? A druga sprawa to przmierzam się do wyczyszczenia ramienia z nalotu "wiekowego" (metafora taka) i mocowania ramienia. Od czego zacząć rozkręcanie?

Acha, jak wymienić żarówkę w sensorze? I czy ma ktoś z was na zbyciu 1szt.?

Szacunek.

McGyver,conri >

Czyli jakie wkładki (waga) można instalować w Danielu, bez dodatkowych ciężarków? Instrukcja oczywiście milczy na ten temat.

Gotomik>

"Acha, jak wymienić żarówkę w sensorze? I czy ma ktoś z was na zbyciu 1szt.?"

Zarówki dostaniesz na Allegro (sprzedający hartman). Aby je wymienić musisz odkręcić płytkę, na której znajdują się sensory, a potem zdjąć metalowy element (do góry) sensora i już jesteś przy żarówce. Wydaje mi się, że nie ma innego sposobu.

Pozdrawiam.

>>>BRob..

Niestety z uwagę na automatyke , do ramienia daniela mozna montowac headshele z wkładkami po sprawdzeniu ich zachowania nad płytą. Mały wznios VTA powoduje że niektóre wkładki zahaczają o rant płyty przy najeżdźie nad krawędź.Zasadniczo najlepiej sprawdzają się stare czarne perforowane głowki od linni fonomastera. Nowsze od Bernardów Altusów maja za grubą płytkę do której przykręca się wkładke . Nie jest to regułą. Najlepiej empirycznie dobrać wkladke i headshell. A dodatkowo mozna wyważać dodając ciężarek na headshell.

Chodziło mi o masę wkładki (przedział od x g. do xx g.), która dla tego ramienia da się zrównoważyć przez przeciwwagę bez dodatkowych zabiegów. Za jakiś czas będę chciał kupić jakąś wkładkę do Daniel'owego ramienia i dobrze było by wiedzieć za wczasu co można bez boleśnie zamontować.

Pozostaje lektura opisów w opakowańiach lub lub www, i porównania do masy standardowej w posiadaniu. A może masa uśredniona- przeciwagą w 1/2 zakresu. Ew kalkulacja "dodatków"

na headshellu

Conri pisałeś by ominąć kondenatory które są na łączówce, te co są w torze audio. Czy kabelki z ramienia połączyć bezpośrednio z gniazdem RCA. Bo jak widzę w środku, jest taka łączówka do której podpięte są te kabelki.

Rozumiem. Czyli jest tak jak myślałem,producent podaje, że ma być któraś z MF i koniec. Lepiej coby klient nie wiedział jakie masy wkładek może bezproblemu obsłużyć to ramię, bo jeszcze kupi jakąś (na tamte czasy) kapitalistyczną .8-)))

Pozdrawiam.

--->>>Gotomik

Kondensatory są w układzie załaczania sygnału z wkładki, aby nie było trzasku w chwili opuszczania na płytę igły. Na płytce sa dodatkowo tranzystory.Ja u siebie omijam cały ten układ -bezpośrednio z wkładki do gniazd RCA

-

Witam! Jestem "nowy", ale może moja wiedza do czegoś się przyda.Ramię "DANIELA" należy do ramion ciężkich /ok16 ,5 g/, więc preferuje wkładki o twardym zawieszeniu /compliance/.ORTOFONY z serii 500 byłyby dobre.Należy pamiętać o tzw. masie dynamicznej. Głowica "DANIELA" jest ciężka, można ją zmiejszyć.Odłączenie zwieracza wkładki jest niezbędne.Pozdrowienia

Moim zdaniem 100 zł. max. Wkładki można nie brać pod uwagę (prawie zawsze jest to któraś z MF-ek), chyba że ma jakąś dobrą, do której można dostać nową igłę. Czyli jeżeli jest wkładka MF to do ceny gramofonu od razu trzeba diliczyć wkładkę (kolejną stówkę minimum).

Pozatym Daniel to chyba najbardziej skomplikowany polski gramofon, więc kupowanie go na odległość to bardzo wielka niewiadoma.

Ale z drugiej strony jak wszystko jest ok, to obsługa jest komfortowa (brak mu tylko pilota). 8-)))

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.