Skocz do zawartości
IGNORED

Co wybrac NAD, Vincent, Sphinx, Copland?

steelheart

Rekomendowane odpowiedzi

Sluchajcie, moze pomożecie. Zastanawiam sie co kupic do moich kolumn i CD. Obecnie posiadam kolumny Audio Physic Spark II oraz Cd Helios 3. Jaki wzmacniacz kupic za przyzwoita cene zeby wszystko zagralo na wysokim poziomie. Myslalem o Nad 372 albo S 300 lub Vincent SV 233 lub Copland CSA 8. A moze cos jeszcze innego?

Dzieki za pomoc i podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/19317-co-wybrac-nad-vincent-sphinx-copland/

Na NAD'a i Coplanda do AP bym raczej nie stawial (ale jesli mozesz to oczywiscie posluchaj). 372 bym skreslil w ogole, ale S300... O jakim Sphinx'ie mowa? Co do Vicka to trudno mi sie wypowiadac...

Troche wybrales urzadzenia ze sporego rozrzutu cenowego. Na Twoim miejscu zwrocilbym uwage na nowy Exposure 2010 (chyba sie nie myle co do oznaczenia) oraz Sonneteer (Bronte lub Campion, jest jeszcze Alabaster ale to juz 7.5 kzl). Jesli Copland to szukalbym raczej CSA 28 z 2-giej reki bo CSA-8 bylo kiepski na moj gust, poza tym Copland do AP moze byc zbyt natarczywy. Nie wiem jak wyglada cena Audio Analogue,kiedys dawno slyszalem z JMLab'ami i byl calkiem fajny (taki sredniej klasy zestaw pre- power chyba sie nazywal Bellini-Donizetti ale nie jestem pewien).

Mozna sie zainteresowac tez oferta Primare - brzmi dla mnie lagodniej niz Copland i lagodniej dla kieszeni.

Thule tez moze byc ciekawy (IA 60B albo IA 150 B) ale nie jest moim faworytem.

Jesli w gre wchodzi lampa to zastanowilbym sie nad Jolida JD 502 (jest wyprzedaz w AK po 4.5 kzl - warto). Nowa wersja JD-502 S jest juz dostepna i mozna posluchac (nie w AK) ale 6.5 kzl to znow sporo.

Jakis czas temu w HiFi Clubie byla do wziecia Orchestra Jadis za cos kolo 5.5 kzl - prawie nowa - moze cos takiego uda sie dostac.

W sumie masz sporo mozliwosci...

Zależy jaka muzyka. Jak pitu-pitu to Jolida albo Jadis w sam raz. Helios je rozbuja. Jak potrzeba więcej dynamiki to z Primare 30.1 będzie dobrze. Tylko potrzebne jest dobre, pełne, okablowanie. Helios jest bardzo fajny:) i Sparki II też.

Pzdr.

Slucham w zasadzie wszystkiego. Od smooth jazzu po heavy metal. Najwiecej AOR. Bas jest troche za miekki. Moze sprobuje jeszcze wymienic interkonekt. W tej chwili uzywam Transparent Audio Music Link Plus moze to cos zmieni.

• 2 tygodnie później...

Słuchałem Sphinx Myth 3 (słyszałem że 5 jest słabsza, ale to trzeba potwierdzić) dla mnie ten wzmak jest bardzo szybki i gra szczegółowo, do basu nie można się czepiać. Dla świętego spokoju sprawdziłbym kondensatory we wzmaku, ale jak są OK to poprawy szukaj w reszcie toru.

Jeżeli jesteś z Wawy to poszukaj Piterskiego on ma CSA28 i pewnie da się namówić na odsłuch, jak dla mnie to może być alternatywa dla Sphinxa. Napewno będzie grało inaczej na tej hybrydzie, mnie się podobało i polecam posłuchać, ale moje wrażenia są takie, że szybkość jest za Sphinxem, trzeba jednak postawić dwa wzmaki obok.

Ja posiadam Coplanda CSA8 z Kef Q1,które to sa łągodnymi kolumnami,słuchałem tez Coplanda na B&W CDM1 które to raczej jasne kolumny sa brzmieniowo i grało to naturalnie, detalicznie i przestrzennie ale lekko za jasno,ale nie tak zeby było to meczące.Tak czy inaczej Copland CSA 8 polecam do lekko łagodnych kolumn,bo wtedy mozna sie rozkoszowac rewelacyjna przestrzenia,stereofonia i naturalna barwa tego wzmacniacza:)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.