Skocz do zawartości
IGNORED

fajne płyty koncertowe

klemens

Rekomendowane odpowiedzi

A "Live at Montreaux" Milesa & Quincy'ego było?Wspaniaaałaaa, ma ulubiona... jak i Genesis Seconds Out, In the Flash Watersa, Pata Live in Europe (tytułu nie pomnę)... i massa innych.

Osobiście uwielbiam koncertowe nagrania za żywioł, emocje -które słychać

Pozdrawiam

LiM to najsłabsza koncertowa płyta majlsa imho ;-(

dużo lepsze są koncertówki z lat 70

z lat 80-90 jest niezła around the world

ale naprawdę warto bootlegi

ja polecam zwłaszcza koncert z kopenhagi z 85, dobry jest też awignon itd.

pzdr

Jeśli już jesteśmy przy Milesie to dorzuciłbym koncert kwintetu z Antibes z przezabawną konferansjerką w języku angielskim z bardzo silnym akcentem francuskim (typu Erbi Ankok ).

tutaj może dlaczego uważam LiM za słabą pozycję md, otóż:

- mistrz już dogorywał i to słychać

- zastępował go w partiach solowych głównie kgarrett ze średnim rezulatem

- dobór materiału też jest średni.

jeśli już koniecznie live z gilem to warto cofnąć się do płyt z przełomu lat 50tych i 60tych np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tak, oczywiście pomyliłem się myśląc o nim wpisałem garretta ;-)

ale garrett także z tego co pamiętam dużo grał na tej płycie

w przeciwieństwie do majlsa, który już ledwie dyszał

odnośnie kgarretta jeszcze taka dygresja: parę lat temu grał w sk tyłem do publiki jakieś 50min po czym zszedł ze sceny bez bisu o ile dobrze pamiętam

nigdy wcześniej nie widziałem takiego napuszenia gwiazdy na żywo

a przecież to wielki muzyk i gdy grał później jeszcze w polsce to już było normalnie

no i przecież wiele świetnych płyt: tribute dla coltrane'a, w trio czy ostatnia płyta bardzo ciekawa imho

pzdr

Ja z kolei mam do LiM duży sentyment i nie uważam jej za słabą.Miles rzeczywiście grał słabo bo był schorowany ale nie to jest w tym nagraniu najwazniejsze.Chodzi o pewien klimat i fakt namaszczenia Roneya przez Milesa jako swojego następcę ( niespełnionego!).Poza tym cichym bohaterem płyty jest Quincy Jones i jego wspaniałe aranże.

fakt, ale po pierwsze rzekome namaszczenie miało (o ile w ogóle miało) miejsce wcześniej (i chyba tak naprawdę to jest to jak mówi premier fakt medialny),

po drugie co to za aranże w porównaniu do oryginalnych gila evansa?

śmiem twierdzić, że podobnie jak around the world i ta płyta została wydana przez warner dla kasy w ramach zasady show must go on

jeśli już ostatnie majlsy to lepsza jest aura, też 'aranżowana'

pzdr

Witam

Moim koncertowym faworytem jest dwuplytowy album Thin Lizzy.Calosc jest fantastyczna a sposob w jaki Gary Moore polaczyl ciezkie granie z melodia dzieki wyrafinowanej technice moglby zawstydzic Satrianiego,Vaia,Van Hallena i wielu innych chlopakow.

Pozdrawiam

To może teraz cos z klasyki jazzu.Płyta z 1965r Bena Webstera "Stormy Weather" z Kopenhagi.

Kapitalne swingowanie a w tle słychać tłukącą się szklankę.

> wojciech iwaszczukiewicz, 25 Lip 2007, 21:41

przełączając się na klasykę jazzu: warto pamiętać o całej grupie fenomenalnych, historycznych nagrań powstałych w Village Vanguard

moje ulubione, chronologicznie:

Sonny Rollins (1957; 'A Night at the VV'; Blue Note)

Bill Evans Trio (1961; 'Sunday t the VV' & 'Waltz for Debby'; Riverside/OJC)

John Coltrane (1961; 'Complete Village Vanguard'; Impulse!) [było już w wątku, wiem]

inne wspaniałe rzeczy z lat 60-tych:

Charles Mingus (1960; 'Mingus at Antibes'; Atlantic)

Ornette Coleman (1965; 'OC Trio at The Golden Circle Stockholm' vol. 1 & 2; Blue Note)

zresztą... temat-morze (nawet nie rzeka :) - ale zawsze warto poprzypominać...

• 2 lata później...

Moje killery od lat jeśli chodzi o rock

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Tori Amos - To Venus and Back cd2 jest płytą koncertową. Jak dla mnie bardzo dobra realizacja i zawartość muzyczna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Świetne wykonanie

>Call of Ktulu!!

3xTAK, ale zrezygnować z tych tam-tamów (jak na płycie) przy końcu utworu na rzecz zwykłego werbla - a przecież aż się prosi w nagraniu z orkiestrą ...

Świetne wykonanie

>Call of Ktulu!!

3xTAK, ale zrezygnować z tych tam-tamów (jak na płycie) przy końcu utworu na rzecz zwykłego werbla - a przecież aż się prosi w nagraniu z orkiestrą ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.