Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic AE700 czy Sanyo Z3

Losiak

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc ,

Zamierzam kupic projektor , z uwagi na wielkosc mojego budzetu na topie

znalazly sie dwa modele A700 i Z3 , czy sa uzytkownicy na forum ktorzy

mieli ten samo problem z wyborem i moga sie podzielic swoiimi spostrzezeniami

ktore mi ulatwia podjac decyzje. NIe mam mozliwosci obejrzenia w akcji tych rzutnikow :(

Na tej stronie sa testy obu rzutnikow

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panasonic wpada lekko w zolty , moze wina kalbiracji.

Oporcz DVD zamierzam tez ogldac fotki na rzutniku , zastanwiam sie jak z kolorami czy obraz

bedzie podobny do tego na monitorze :) Dlatego tez zalezy mi na 1280 x 700 wydaje mi sie ze

do fotek im wiecej tym lepiej.

Z gory dzieki za wspracie :)

a moze sa jakies inne fajne rzutniki w tej cenie ktore polecacie

Pozdrawiam

Tomek

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/19339-panasonic-ae700-czy-sanyo-z3/

pomimo, że zdjęcia z artykułu wydaja mi się tendecyjne (przebarwiony obraz w Panasie) to i tak mogę szczerze napisać - Z3 jest lepszy.

w sumie to troszkę dziwię się tej popularności AE-700... ten model nie wydaje mi się specjalnie lepszy od AE-500

w przedziale do 6 kzł zwróć uwagę jeszcze na Hitachi TX-100 no i może na jakiegoś DLP?

choć w tej technologi trudno będzie Ci znaleźć w tym przedziale cenowym coś lepszego

Najlepiej sam porownaj (chociaz piszesz ze z tym klopot) ktoregos z tych projektorow LCD z jakims dobrym DLP. Obraz sie sporo rozni, a nie zawsze wyzsza rozdzielczosc to lepsza jakosc obrazu. Aby porownac i wybrac projektor na podstawie recenzji "ktory lepszy" musialbys trafic na taka, co porownuje od "deski do deski", po kolei wszystkie elementy projektora. Stwierdzenie, ze ktorys ma ladniejsze kolory niewiele mowi o samym urzadzeniu jesli nie wiemy, czy osoba wypowiadajaca sie ma pojecie o tym o czym pisze, do czego odnosi dane urzadzenie, na jakich ustawieniach testuje, jaki element obrazu testuje no i z jakich zrodel korzysta.

Niestety tak jak pislaem z porownaniem mam klopot nie znalazlem nigdzie w Szczecinie sklepu z ktormys z w/w proj. Tylko na zamowienie :(

Wiem ze wyzsza rozdzieloczosc nie daje lepszego obrazu.

Oporcz DVD tak jak pisalem chce ogladac foto i zakladam ze obraz z projektora o wiekszej rozdzielczosci bedzie mial duzo wiecej szczegolow niz np. z DLP 854x480 jednak spora roznica w ilosci pixeli.

Czy znajde jakies DLP w tym samy przedziale cenowym ktore bedzie lepsze od Z3/AE700 ?

Moze ktos z posiadaczy w/wprojektrow wypowie sie czy jest zadowlony z wyboru ?

Dzieki

Pozdrawiam

Tomek

Proponuje poszperac na necie i poszukac jakis testow grupowych, porownawczych dla projektorow DLP i LCD. Oczywiscie do kwoty, ktora chcesz przeznaczyc :)

Masz racje z matrycami DLP, szczegolow bedzie mniej niz na wiekszych panelach lcd. Ale z drugiej strony detale i szczegoly tez sa uzaleznione od bardzo wielu innych czynnikow, m.in. od kontrastu, a ten w wiekszosci przy DLP lepiej wyjdzie. Nizsza rozdzielczosc jest problemem najczesciej kiedy siedzisz blisko ekranu, wtedy lepiej albo wybrac projektor z wyzsza rozdzielczoscia, albo odsunac sie dalej (tak 1,5x-2x szerokosc ekranu najlepiej).

Witam,

od dłuższego czasu intersuje się kwestią projektorów. Podobnie jak Ty jestem ze Szczecina i miałem podobny problem - przetestować na własne oczy. Niestety w Szczecinie nie znajdziesz żadnej firmy, która ma którąś z wymienionych maszyn dostępne od zaraz. Ja jeździełem w tej sprawie do Warszawy - do firmy Avikom. Tam dysponowali modelem Panasonic AE700. Testowałem go ok. godz i muszę przyznać, że obraz był rzeczywiście prawdę dobry (byłem mile zaskoczony). Prawdę mówiąc nie można było się do czego przyczepić. Vertical Banding też nie dostrzegłem - chociaż się przyglądałem. No może trochę czerń nie optymalna (ale to mógł też być wynik nie całkowitego zaciemnieania pomieszczenia). Z3 niestety nie widziałem - więc wypowiadał się nie będę. Oglądałem też obraz z Optomy H30 oraz H57. Czerń lepsza - tylko trochę problemów z tęczą (przynajmniej jak dla mnie) - oba modele to DLP. Widziałem też Infocus'y 4805 oraz 5700 (w Top Hi-fi w Poznaniu). Ten pierwszy cichszy od drugiego. Obraz generalnie lepszy w tym pierwszym (za wyjątkiem rozdzelczości - ta lepsza w 5700) - pewnie z powodu nowszego czipu DMD.

To tyle.

Jeśli poszukujesz naprawdę dobrych testów to zajdż sobie na tę stronę:

Ukryta Zawartość

Tam najdziesz zarówno osobne testy (naprawdę solidnie wykonane) Z3 i AE700 a także test porównujący (m.in. obydwa modele oraz Hitachi PJ-TX100 i Sony HS 50).

Myślę że można się tam dużo dowiedzieć.

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy.

Ukryta Zawartość

mialem ostatnio mozliwosc obejrzenia filmu na panasiu 700

poza funkcja lens-shift to sorry ale zupelnie nie rozumiem czemu sie ludziska nad nim tak zachwycaja

roznicy miedzy nim a porzenim jego modelem -500 nie dostrzeglem na pierwszy rzut oka

kontrast slabiutko wypadajacy przy mojej tosce

jest cichy -to fakt ale zeby sie zaraz tak zachwycac?

mialem jeszcze zastrzerzenie co do kolorow ale to prawdopodobnie mozna wyregulowac

rozdzielczosc - hmm - myslaem ze projektor do kina domowego ma sluzyc do ogladania filmow a nie do przygladania sie prametrom

wg - jesli chodzi o budzetowke technilogia DLP jest duzo silniejsza

Dzieki za info :)

Co prawda wiekszosc testow juz przejrzalem i daltego pytam bo same opinie testerow nie zawsze wystarcza.

Pytam bo moze ktos ma podobny problem jak ja.

Kaka na co sie w koncu zdecydowales ? Czy jeszcze nie kupiles ?

Do Mateuszka nie zachywcam sie AE700 po porstu w testach wypadl w miare ok dlatego jest u mnie faworytem ale pojawilo sie SanyoZ3 no i Hitachi i juz mam problem :)

I co niektorzy mnie przekonuja do DLP ale tak jak pisalem wczesniej nie chodzi mi o zachwyt parametrami ( rozdzielczosc ) tylko w przeciwienstwie do tego co piszesz, u mnie proj. nie sluzy ( bedzie sluzyl:) tylko do kina domowego ale rowniez do ogldania fotek. Do tej pory ogldalem slajdy analogowe ale ich czas juz przeminal i chce miec zastepstwo nie ma to jak duza fotka na ekarnie a nie 19 calowe znaczki pocztowe. I wiem ze w fotkach 1280 x 720 to nadal za malo .Dlatego dorzucilem DLP, bo w tej cenie moge kupic tylko 480 lini co jest troche malo. Znam wady i zalety DLP : LCD ale nie ma to jak uslyszec info od kogos kto juz ma proj.

Pozdrawiam

Tomek

Losiak.

Jeszcze nie dokonałem zakupu. Najprawdopodobniej kupię jednak Optomę H57.

PS: Wiem, że znasz różnice między DLP i LCD, ale jeśli już decydujesz się na jakiś model DLP to koniecznie musisz go zobaczyć w akcji. Sprawdź czy tęcza nie będzie psuła Ci wrażeń z oglądania zdjęć i filmów.

He he widze, ze nie jestem osamotniony:)

Tak jak "Kaka", tez szukalem, ogladalem i porownywalem wiele projektorow i u nas i w Niemczech, az sie zdecydowalem w koncu na Optome H57. Po prostu idealnie dopasowana do europejskich warunkow, no i ma taki kinowy klimat - czego brakowalo mi w wielu innych. Zdecydowanie najlepiej wyglada po DVI, znacznie wiecej detali niz po componencie...

Ja mam panasia i jestem bardzo zadowolony, kolorki są po prostu bajeczne, kontrast jest znakomity, możliwości regulacji wprost nieograniczone, poruszanie się po menu bardzo proste,zarówno sanyo jak i Hitachi to maszyny podobne i konkurencyjne jednak w większości testów wypadają słabiej od panasa, owszem w niektórych aspektach mogą być ciut lepsze ale ogólnie jest jednak słabiej, pozatym różnice będą stanowić naprawdę niuanse, trzeba też pamiętać że panas ma najleprzy kontrast., i najwiękrzy zoom, co może być przydatne.Napewno wszystkie 3 są ścisłą czołówką LCD w tej cenie, Hitachi nie ma HDMI z tego co pamiętam, ale ma DVI. Jeszcze jedna sprawa w tej cenie raczej nie ma szans na przyzwoite DLP z taką rozdzielczością.

• 1 miesiąc później...

Witam.

Gratuluję zakupu. Napisz proszę za jaką cenę kupiłeś i gdzie . Mam podobny dylemat , a na dodatek obiło

mi się o uszy , że szykowane są premiery nowych modeli Panasonica ( 800/900 ) i Sanyo ( Z4 ) z matrycami

full HD 1080 x 1920 ! Można dostać zawrotu głowy .... :)

Pozdrawiam

Czesc,

No zawrotu mozna dostac ale jak juz kupisz to jest spokoj :)

Kupilem za 5.500 pln brutto z faktura, u znajomego w sklepie.

Na allegro sa za 5100 pln ale bez faktury z faktura drozej a byla mi potrzebna.

Pozdrawiam

Tomek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.