Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C 320BEE + 521BEE + głośniki AA

Wojtek_G

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

jako nowy uzytkownik, po wielodniowym wertowaniu forum zdecydowałem się na założenie tego wątku. Od Maja usiłuję dobrać satysfakcjonujący mnie zestaw budżetowy do 5 tyś. zł. Jeżeli chodzi o elektronikę, to wybór padł na NAD C 320BEE + NAD C 521BE. Zestaw ma grać w nieregularnym, pięciokątnym pokoju o powierzchni 17,8 m2 i wysokości 3,55 m (kubatura 45 m3). Pokój jest otwarty (nie ma drzwi) na przedpokój i również otwartą kuchnię. Preferencje muzyczne w moim opisie. Uznałem, że do tej kubatury mogę wstawić głośniki wolnostojące. Generalnie wybór jest duży, ale w Olsztynie, gdzie mieszkam, nie jest tak różowo. W kręgu mojego zainteresowania są następujące głośniki : Wharfedale 9.5 , AE Evo3, Mission m34i, Avance 503, 509 a nawet 670AV (jeżeli by mnie zauroczyły) oraz produkty Audio Academy (Phoebe, Mimas II).

Zachęcony dobrymi opiniami (oraz promocyjnymi cenami) szukam kontaktu z audiofilami z Olsztyna lub okolic, którzy są w posiadaniu produktów AA : Phoebe lub Mimasów II. Kontaktowałem sie z AA w sprawie tych głośników - niestety nigdzie w pobliżu Olsztyna nie można ich usłyszeć. W odpowiedzi dostałem informację, że ostatnio ktoś piszacy na forum zakupił Mimas II.

Jednocześnie proszę o podzielenie się uwagami dotyczacymi w/w głośników (lub innych, waszym zdaniem godnych uwagi). Wiem że nic nie zastąpi odsłuchów, ale wszelkie uwagi beda mile widziane.

Dotychczas odsłuchiwałem jedynie Diamondy 9.5 (krótko) i Mission, niestety większe m35i. Diamondy wyjete wprost z kartonu brzmiały trochę tekturowo - wygrzewają się i będę je ponownie odsłuchiwał. Jeżeli chodzi o m35i, to zagrały dynamicznie i przestrzennie, ale ze zbyt dużym basem (a grały na 28 m2). Czy charakter brzmienia można odnieść do mniejszych m34i?

Witam!

Mialem okazje posluchac elektroniki o jakiej wspominasz z AA Phoebe (v.1) i takze mojego wzmacniacza - Arcam Alpha 5 + NAD C521 - z tymi kolumnami. Dzwiek byl zankomity w obu tych przypadkach, otwarty, nie skompresowany, mnostwo szczegolow, przestrzen i stereofonia. Do pomieszczenia do 20 m2 kolumienki sprawia sie znakomicie. Poza tym wszyscy rekomenduja zestaw NADa + AA jako w pelni synergiczny!

Tak ze polecam, ale najlepiej by bylo gdybys sam posluchal i ocenil. A - na allegro Audio Academy rozpoczelo sprzedaz bezposrednia - mozna kupic kolumny w naprawde doprej cenie!

Pozdrawiam

> Wojtek G.

Możesz tez rozpatrzyć zakup:

A) NAD wzmacniacz + CD + kolumny Acoustic Energy (lub inne trimex-a www.trimex.com.pl) - na całość

dostajesz 20% rabatu, przykładowo: NAD C 320BEE + NAD C 521BE + AE Evo 1 = 3.5 tys. zł (zostaje 1.5 tys. na standy, kable i płyty).

B) zestawu Cambrdige Audio Azur (wzmacniacz + CD) z 15% rabatem w promocji Elektrycznejk pomaranczy (www.elpom.pl) - np. seria 640 kosztuje ok. 3.5 tys. zł (nie pamiętam dokładnej kwoty) i zostaje 1.5 tys. na kolumny.

Obie strony www są beznadziejne. Nie ma na nich informacjach o promocjach czego nie rozumiem. Na elpom.pl nie ma nawet informacji o serii AZUR ! Podaję je jednak ze względu na adresy do dealerów tam zamieszczone.

P.S. Jak widać to forum jest najlepsze w sieci (watek 1124) : )

mieczyslawz,

Elektronika Nada już stoi w domu, więc oferta Azura jest nieaktualna. Promocja Trimexu jest mi znana - niestety nie mam szansy odsluchania czegokolwiek z oferty JMLab lub AE. Dlatego zdecydowałem sie kupić najpierw elektronikę (w niezłej cenie) ze sklepu, z gwarancją itp. Głośniki dobiorę po odsłuchach. Jeżeli chodzi o AE EVO 1 lub 3, to obawiam się trochę piankowych zawieszeń tych głośników. Miałem przykre doświadczenia z leciwymi już głośnikami Tonsilu - po latach rozsypały się w proch. Bardzo chciałbym skonfrontować wyroby AA z Mission m34i (niestety słuchałem jedynie wiekszych m35i). Po odsłuchach m35i myślę, że m34i to może być dobry wybór. Niezłe recenzje w prasie, dość dobre na forum. Mission'y mogę mieć w cenie katalogowej -15% - chyba nie najgorzej. Cenowo w tym zakresie z oferty AA mógłbym mieć nawet Hyperiona II (w aktualnej promocji).

Dlatego jeszcze raz proszę - audiofile z Olsztyna i okolic słuchający głośników AA (od Dione po Hyperiony) - odezwijcie się (kontakt w o mnie)!

>Wojtek_G

Wszystko jasne - sformułowanie: wybór padł na było mylące.

Swojego czasu Audio-Video (zaraz na mnie nakrzyczą) bardzo polecało ww. zestaw NAD-a z AA Phoebe (wersja I).

A z odsłuchem kolumn AA - nie mylić ze znanym klubem ; ) - jest problem. Tak na przykład wrocławski dealer (combit) nie ma w ofercie kolumn "bo się nie sprzedają".

P.S. Jeśli można wiedzieć to za ile się udało kupić oba NAD-y i u którego dealera (chyba że z Allegro).

>mieczyslawz,

za w/w zestaw zapłaciłem 2500 zł - zważywszy że na allegro najniższa znana mi cena za komplet to 2450 zł + koszty wysyłki i ubezpieczenia to chyba nieźle. Dodatkowo (fakt że może trochę w ciemno i może przedwcześnie - zobaczymy) do kompletu kupiłem interkonektor Kimber PBJ Ultraplate 0,5 m za 250 zł (cena katalogowa 369 zł). Mam nadzieje że nie był to zły wybór.

>Wojtek_G

Zdziwiłem się : ).

No ale jeśli to sklep zaprzyjaźniony z Tobą to wiadomo że cena zupełnie inna (coś mi się ten 15% rabat za duży wydawał).

Zresztą gdzie Suwałki a gdzie dolnośląskie : ).

mieczyslawz,

tam kupiłem elektronikę, będąc trochę przy okazji (przejazdem). Nigdy nie twierdziłem że tam kupię Mission'y ;-)

Zresztą w Olsztynie ten zestaw Nad'a stoi w Corabie za niewiele większe pieniądze. Patrząc na to jakie ceny na allegro dają fizycznie istniejące sklepy (np. Luzak Tychy) lub w necie Meloman itp. twierdzę, że budżetowego Nad'a (i nie tylko) można dziś kupić w niezłych cenach. Chyba wszystkim (a w szczególności w Pn-Wsch. Polsce) doskwiera wszechobecność najczęściej kiepskiego (za porównywalne pieniądze) kina domowego i zubożenie społeczeństwa. Stąd każdy walczy o przetrwanie jak może. Ubocznym efektem jest pustynia stereo w mojej i nie tylko okolicy (vide wątki o sklepach ze sprzętem stereo i narzekania mieszkańców dużych aglomeracji).

Ale odbiegłem trochę od tematu wątku - jakieś nowe uwagi w w/w temacie?

>Wojtek_G

Mam podobny zestaw NAD'a i do tego od kilku dni AA Phoebe II. I od kilku dni jestem bardzo zadowolony. Warto rozważyć zakup kolumn Audio Academy do zestawu NAD'a, tym bardziej w obecnych okazyjnych cenach. Pozdrawiam (chyba ponownie?)

gregk,

to prawda - pierwotnie odświeżyłem stary wątek 224. Zniechęcony brakiem jakiejkolwiek odpowiedzi stwierdziłem, że to chyba był zły pomysł i założyłem ten wątek. Widzę jednak, że na przyszłość muszę uzbroić się w cierpliwość ;-).

Dziękuję wszystkim za głosy i czekam na więcej ...

Mam cichą nadzieję, że jednak ominie mnie wycieczka do Warszawy i skontaktuje się ze mną szczęśliwy posiadacz produktów Audio Academy ( z Olsztyna lub okolic)

pozdrawiam

Moi rodzice mają Avance 509 (w Olsztynie). Sąsiad ma też godne uwagi ESA Profi, ale to już 69.000zł ;-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth,

ESA Profi mówisz... Hmm... Trochę przekraczają mój zakres cenowy ;-) Rodzice mają Avance 509, a brat Mission m34? Z jaką elektroniką to gra i w jak dużych pomieszczeniach? Czy te głośniki nie będą zbyt duże do mojego pokoju - 17,8 m2?

P.S.

Dzięki za kontakt na priv, wysłałem pocztę na aktualny adres.

509 - Marantz CD63KI + PM66KI

M34 - kino Yamahy

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

witam

a ja zapraszam na odsłuch w/w nad-a 320bee + cd521bee z kolumnami avance dana 503,509, jbl cała seria nortridge ,acoustic energy evo 1 i evo 3 z jmlab-em 705,706 ,714 ,716 a takze magnat ,koda,tannoy,elac,jamo

paradigm

i inne posłuchac nic nie kosztuje.............:-)

zapraszam na strone www.planus.pl

kmicic202,

dziękuję za zaproszenie. Musiałbym chyba wziąć tydzień urlopu aby to wszystko przesłuchać ;-) Poza tym i tak byłaby to wycieczka do Warszawy... Moim problemem jest nietypowe pomieszczenie odsłuchowe - pięciokąt z otworem (zamiast drzwi) ziejącym na przedpokój. Za wszelką cenę chcę docelowe kolumny odsłuchać u siebie zanim wtopię kasę w jakiekolwiek kolumny - nawet gdybym miał je wozić z Warszawy (i z powrotem). Będę w miarę możliwości odsłuchiwał to co mam w zasięgu a potem zobaczymy. W duchu liczę, że może produkty Audio Academy zawitają także do Olsztyna... (pewnie niezbyt realne ale od czego są marzenia)

• 2 tygodnie później...

Cześć Wojtek.

Rok temu miałem podobny problem. Miałem pięć patoli i chciałem kupić sobie coś w miarę przyzwoitego (czyt. budżetowego). Mój wybór padł również na NAD-a. Porównywałem go z H/K (670+750), Cambridge Audio Azur (540,640) i jakąś Yamahą (nie pamiętam modelu). Jednak najbardziej przekonała mnie prezentacja dźwięku made in NAD.

Co do kolumn, których zakup rozważasz, to:

1. może Cię zdziwię, ale od Mission m34, bardziej podobały mi się m33,

2. AE Evo3, z pewnością kolumny nieprzeciętne, jednak jak dla mnie trochę bezduszne,

3. Avance 503- nie przekonały mnie, ponadto w nowych, przy mnie wyjętych z kartonów, odklejała się okleina,

4. AA Mimas II- niezłe, choć w moich 16,5 m kw. nie brzmiały najlepiej,

5. AA Phoebe II- posiadam. Brzmienie takie jakiego szukałem; ciepłe, relaksacyjne, pozwalające cieszyć się

każdym dźwiękiem odsłuchiwanej muzyki.

Życzę Ci satysfakcji z dobrego skonfigurowania zestawu. (Nie zapomnij o przyzwoitym okablowaniu).

Grzegorz

greg_04,

o kablach nie zapominam. W tej chwili interkonekt to Kimber PBJ Ultraplate, a jako głośnikowe prawdopodobnie będą stare ale jare Kimber 4PR, chyba że znajdę coś lepszego, ale dostępnego do odsłuchów w Olsztynie.

ad 3. Mówiąc Avance 503 miałem na myśli Dana 503. To co opisałeś dotyczyło Dany czy Omegi? Odsłuchiwałem Danę 503 i w porównaniu do Wharfedale Diamond 9.5 prawie wszystko było lepsze - przestrzeń, dynamika, lokalizacja źródeł. Jedynym mankamentem był bas - wzbudzający się, lekko dudniący mimo ustawienia ok. 1 m od czoła głośnika do ściany tylnej. Generalnie nie miałem uwag do stolarki (za te pieniądze) - może kolce mogłyby być solidniejsze.

ad. 4 i 5. Z produktów Audio Academy bedę odsłuchiwał Hyperiony III - wersja 8Ohm na Vifa/Seas. Czekam z niecierpliwością na odsłuchy licząc, że to będzie to. Niestety w tej chwili nie mam możliwości odsłuchów innych głośników tej firmy.

• 1 miesiąc później...

mieczyslawz, 25 Sie 2005, 19:08

>Ktoś słuchał NAD 320BEE + 521 BEE + Hyperion III?

Słuchałem i cały czas słucham - nie mogę się oderwać ;-). Z głośników w zakresie cenowym do 2200zł które miałem możliwość odsłuchać (a były to Wharfedale Diamond 9.5, Avance Dana 503, Hyperiony III i nieco droższa Mission m35i) te zagrały zdecydowanie najlepiej i ............. zostały. Przejżyj też wątek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z odsłuchów tych Hyperionów w Olsztynie (opinia mlodego2). W tej chwili kompletowanie pierwszego, budżetowego zestawu uważam za zakończone (kompletny zestaw w "o mnie"). Dodam, że założony budżet przekroczyłem o ok. 15 zł, a w założeniach nie było listwy sieciowej !.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 rok później...

Witam!

Zwracam się z prośbą o pomoc.

Kupiłem okazyjnie na ebay'u w Wielkiej Brytanii gdzie też obecnie przebywam kolumny Acoustic Energy Aegis EVO 3. W maju wracam do Polski i zastanawiam się nad doborem wzmacniacza do tych kolumn. W wielu miejscach znalazłem że NAD 320BEE jest dobrym rozwiązaniem (szczególnie uwzględniając moje preferencje - głównie muzyka rockowa). Ponieważ jestem w Anglii jeszcze do maja a kolumny już są w drodze do Polski to nie mam jak odsluchać zestawu osobiście. Jeżeli mialby być to NAD to chciałbym go kupić w Anglii gdyż widziałem go tu dużo taniej niż w Polsce. Wiem że będzie to trochę zakup w ciemno ale myśle że ogólnie cena całego zestawu jest warta ryzyka.

Druga z opcji to pozostanie na wzmacniaczu, którym obecnie dysponuje czyli Cambridge Audio Atac3 i podpięcie go do wspomnianych kolumn.

Dziękuje za wszelkie opinie.....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.