Skocz do zawartości
IGNORED

Z czym uważać?

Piotr

Rekomendowane odpowiedzi

Biorąc przykład od sąsiada zza ściany który ma już swój wiek i niejedno odsłuchiwał ustawiłem swoje 2 pary monitorków jedne na drugich i podłączyłem te 4 kolumny do podwójnych wejść jakie do tej pory wykorzystywałem jedynie do bi-wire w jednych kolumnach. Niby jest wszystko ok ale niepokoją mnie te omy. 1 para jest 6 omowa, 2 zaś 8 omowa co razem daje 14 omów.

Czy pdłączenie takie może spowodować uszkodzenie wzmacniacza lub kolumn?

Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów

i zabieram się do swoich odsłuch ów z dreszczykiem ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/1947-z-czym-uwa%C5%BCa%C4%87/

Witam.Nie bardzo rozumiem sens ustawiania monitorów jeden nadrugim.Czemu to ma służyć?Twój wzmacniacz ma zapewne jakoś oznaczone te wyjścia,prawdopodobnie "A" i "B".Czy wzmacniacz posiada przełacznik tych wyjść? Najczęściej jest tak: gra tylko "A" lub gra tylko "B" lub "A+B" .Jeśli nie ma takiego przełącznika sprawa nieco się komplikuje, bo niewiadomo czy wyjścia te (A i B) są połączone równolegle czy szeregowo. Jak szeregowo to uzyskasz wspomniane 14 omów, jak równolegle to ok 3 omów, a wtedy twój wzmacniacz może się "nie wyrobić".

Gość Poitr

(Konto usunięte)

Wzmacniacz ma wyłączniki A i B choć to nie amplituner. Górne kolumny podłączone są pod A i pracuje w nich głośnik wysokotonowy i nisko-średniotonowy natomiast w dolnych - podłączonych pod wyjście w zmacniaczu B kabel jest podłączony tylko do głośnika średno-niskotonowego (mają podwójne wejścia) z którego jest znacznie większy bas.

Już wyjaśniam dlaczego połączenie takie jest w pewnym sensie doskonałe. Pokój w jakim przyszło mi słuchać muzyki to niestety tylko blokowe 9m. Kolumny "basowe" to JPW 610i które mają oromny miękki bas (przyp. wysokotnowy wyłączony) natomiast "góra" to stare tabletki 50. O jakiejś wyrafinowanej stereofoni i przestrzeni w takim pokoju nie może być oczywiście mowy ale dzięki temu połączeniu kolumn mam całkiem niezłe brzmienie. Proaki w takim pomieszczeniu w połączeniu ze wzmacniaczem z regulacją laudnes brzmią wcale nie agresywnie a bas jest w 8 metrach właściwy i nie przeszkadza nawet w klasyce, natomiast do np. muzyki filmowej włączam obie pary (proaki bdują wtedy scenę a jpw których dźwięk nigdy nie "wychodzi" bardzo do pokoju - odpowiadają za ocieplenie i przeciągły bas który ma jednak nadane właściwe tempo przez tabletki. A metoda ta jest w pokojach do 12m znacznie lepsza i funkcjonalniejsza od głośników podłogowych.

Sąsiad natomiast ma stereo jakiego nie słyszałem na kolumnach za 10000. W szerokim pokoju 14m stoją dwa monitory (wysokotonowy + 16 cali nisk otonowy) oraz 6 specjalnie do siebie dobranych głośnicków 12 - 13 cali w bardzo płaskich ciężkich drewnianych obudowach - razem to z 18 omów ale synfonika brzmi świetnie - inne rodzaje muzyki znacznie słabiej ale słuchając tylko klasyki można zrobić sobie niesamowity zestaw za normalne pieniądze.

Tylko że subek byłby zamocny i chaotyczny w takim pokoju a tu mam poprostu opcjonalne ocieplenie i dodanie basu w wersji stereo.

A wycieczki ze sprzętem do pokoju 16m też owocyją nowymi doznaniami brzmieniowymi (przyp. proac tablette)

Wracająć do tematu " z czym uważać" myślę ze warto by się podzielić swoimi pomysłami na dźwięk wspominająć o możliwych wpadkach (w tym przypadku przy innym podpięciu kolumn mogłyby być te 3 omy zamiast 14)

To w żadnym wypadku nie działa jak subwooferek do tych monitorków. Dlaczego ? Bo dodatkowo ingerujesz w średnicę. Cięcie subwoofera jest znacznie (!!!) niższe niż cięcie głośników niskośredniotonowych w kolumienkach.

Druga sprawa to taka, że tak czy siak masz te 3 omy a nie 14 (!!!) Jeśli używasz dwóch par jednocześnie i są one podpięte równolegle do końcówki.

na podbiciu średnicy się nie skończy. Poszarpie się średnica, przesunie się faza, a jeśli te wooferki nie schodzą zdecydowanie niżej od tych proaków to w ogóle będzie kupa.

Radzę Ci Piotrze jeszcze raz spokojnie się przysłuchać i sam zobaczysz, że same tabletki przy dobrym ustawieniu zagrają zdecydowanie lepiej niż w wynalazczych połączeniach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.