Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

qrwa... hehe, no buczał zawsze i grzał się tez zawsze....ale tranzysor żaden nie jest odwrotnie, tak mi się wydaje ;) .....jutro pomierzę i zdam relacje...

tak to właśnie ten radiator.Kurde już myślałem,że pójde na łatwizne i w miare po kosztach sklece obudowe a tu lipa.Zamiast tych 40cm można dac 50,60 ,ale wtedy bede musiał go trzymac pod sufitem,bo poł pokoju zajmie,a na dodatek cena pochlonie miesięczny budżet domowy.Siet kawałek żelastwa,a tyle z nim problemów ;>

A co myslicie o takim rozwiązaniu; profil A4206 o wymiarach 100x95x200 i po trzy takie na jedna ścianke połączone razem do grubej blachy aluminiowej.W ten sposób powierzchnia czynna wyjdzie 300x95x200.Sam radiator będzie miał dużą pojemność cieplną waga bez płyty ok. 5,43kg.A tu link do strony producenta.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W moich monoblokach aleph 2, mam po 2 profile A6023 o dlugosc 30 cm na jeden bok. Sa one skrecone 'plaskownikiem' o wymiarach 300x150x10. Tranzystory sa przymocowane do plaskownika, a nie bezposrednio do radiatorow, przy pomocy ceownika aluminiowego. Ten 'plaskownik' jest przykrecony do radiatorow 24 srubami, dokrecanym od srodka w kierunku zewnetrznym. Plaskownik oczywsicie nie byl plaski, podobnie jak radiatory, wiec plaskownik trzeba bylo szlifowac. Pomiedzy plaskownikiem a radiatorami jest pasta termoprzewodzaca. Powierzchnie stykacjace sie szlifowane papierem sciernym i polerowane pasta polerska. Powiem tak, wymagalo to bardzo duzo pracy i sporo precyzji, zwlaszcza wiercenie, wydaje sie to proste, ale w warunkach domowych nic nie jest proste.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie na marginesie. Jakich tranzystorów używacie do alepha?

Wiem, że temat był chyba już wałkowany.

IRFP 240 czy IRFP 244, a może IRFP 150. Różnice cen w TME pomnożone

przez liczbę sztuk XX do parowania zniechęcają do eksperymentów.

Różnią się one mn. pojemnością bramki i rezystancją DS. Jak aleph jest wrażliwy na dobór tranzystorów pod względem tych parametrów?

• 3 tygodnie później...

Panowie, ile musza się wygrzewać Nichicony KG Gold Tune?? dałem 2 szt 10000u/35V ;) ... szczegółowość i rozdzielczość lepsza ale scena mi się skurczyła .. nie lubię...

Miałem Nichicony we wzmaku w filtracji stopnia sterującego 3300uF/35V i wygrzewały się 2 tygodnie

zanim "doszły" ;-)

Kiedy pewnej niedzieli włączyłem wzmaka, to było to już inne urządzenie! ;-)

Cierpliwość zatem wskazana!

mówisz... no doobra.. ;) czas pokaże...

właściwie to spodobała mi się ta rozdzilczośc i szczegółowość ale odchudziło mi dźwięk i przykleiło trochę do kolumn.. szczególnie to co się działo za kolumnami teraz jakby w kolumnach... poczekamy..

• 2 tygodnie później...

ok , mam problem, nagle zauważyłem że jeden rezystor mocy zmienia kolor ;))) spadek napięcia na nim to ok 1,7V !!!!! a na reszcie ok 0,5-0,6 .... czy to możliwe że to ten tranzystor mam walnięty? przebity czy coś i stąd się bierze przeciążenie trafa i buczenie? dopiero teraz rezystor siada???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trochę mnie to martwi ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może być też wina samego tranzystora, wymień rezystor i sprawdź spadek napięcia na nim, jak jest bez zmian to przez ten tranzystor płynie większy prąd, niewiem czy parowałeś tranzystory, ale to musiała by być dość znaczna różnica.

na wyłączonym jest tak że miernik piszczy jak sprawdzam lewą nóżkę ze środkową i środkowa z prawą to piszczy.. ale tylko w jednym kierunku... odwrotnie to nie piszczy.. ;((((

zamieszczam kolejne zdjęcie...

tranzystor padł na ujemnym zasilaniu... chyba padł..

ale zaznaczyłem na biało że jest wolna dziura której nie podłączyłem nigdzie ... hmmm... i nie pamiętam czy poytałem o to Zorro ... eh..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Matthew

Wysłałem już maila do Ciebie .

To jest metalizowany MOX-4 zamawiałem je w www.qba.com.pl

W zastępswie możesz kupić dowolny ceramiczny 5W ,

są w każdym sklepie elektronicznym.

ok jutro pozamawiam drobinicę...

chyba za jednym zamachem powymieniam trochę...użyję Panasoników od Petera 0,47R .. no mam nadzieję że mi FOksik podesle komplet tranzystorów.. i zrobie porzadek z kablami i chyba poprawię chłodzenie...

Zorro, ta dziura na zdjęciu co zaznaczyłem na biało to nie powinna byc użyta nie???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Matthew

Mam jeszcze te płytki od tranzystorów mocy więc sprawdzę co to za dziura ale dopiero

jutro. Niemniej jednak myśle że wszystko jest OK.

Nie wymieniaj całego kompletu IRF240 bo to jest bez sensu !!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.