Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

a tak !!! obruszało mi się już dziś upierdzieliło mi się... !! niestety plytki miałem luźno w powietrzu i trzymały sie jedynie na nuzkach mosfetów... nie wiem tak na prawdę jak rozwiązać ten problem nie przymocowywując płytek.. dość kłopotliwe są !!!! takich dużych dystansów nie ma... a ich ilośc powalała by..

->Matthev

Na tej płytce widzę kilka otworów, wykorzystaj je na przymocowanie płytki do radiatora jakimś kawałkiem metalu. Lutuj tranzystory do płytki dopiero po tym jak zamontujesz tranzystory i płytkę mechanicznie.

no tak, ale teraz to już kłopot bo mam wlutowane tranzystory z wygiętymi nóżkami... próby kolejnych odginań mogą wiadomo co zrobić :( no jest to kłopot... nie mam juz $ żeby inwestować za bardzo w to.. może jakoś da się to rozwiązać w tani i prosty sposób..

doszukałem się czegoś takiego w Dacpolu, posłałem zapytanie o cenę 6szt takich..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Radiator >pasta>podkładka siliconowa>pasta> tranzystor ?

Ja tak robię, ale i tak najważniejsze jest dobre przyleganie tranzystora do radiatora. Musi byc dokładnie całą powierzchnią.

właśnie jar1 zakupiłem podkładki pod śruby które będą miały za zadanie przycisnąć więkrza powierzchnią mosfety ale... Bikoz dał mi pomysł aby kupić aluminiowy lub miedziany płaskownik i przycisnąć tranzystory przykręcając go do nich i jeszcze do radiatora na końcach...sporo roboty.. myślę że jednak zostanę przy podkadkach i jeden z tranzystorów z każdej trójki mam na przedłużkach myślę dać dłuższe przedłużki i po 2szt dać na jeden radiator, gdyż w tym momencie miałem niewykorzystany jeden radiator na kanał.. a apłaskownik kupię i połączę dodatkowo radiatory by przewodzenie cieplne było lepsze... to chyba dobre rozwiązanie..

rezystory doszły, 8 diód na mostek będe dziś miał, mam już do diód radiator przygotowany, także wszystko na dobrej drodze...

PS. Cisza w domu to coś strasznego...;>

Nie łącz jakimiś płaskownikami radiatorów tylko daj po dwa tranzystory na radiator. Cośtam piszęsz, że w Dacpolu widzaiłeś jakies radiatorki, ale po co Ci one skora masz jeszcze po jednym na kanał wolnym? Rezystancaj dodatkowych drutów, żeby przenieść tranzystory na ten wolny radiator nie spowoduje Ci drastycznych spadków napięcie na odcinkach tych drutów:)

Mnie tam pomysł z płaskownikiem bardzo się podoba i tak też poprzykręcam tranzystory w drakuli (choć i tak się tam prawie nic nie grzeje).

no właśnie tam mam zamiar zrobić.., przedłużki raczej będą 5cm ;) a i skróciłem kabelkologię łączącą płytki z 3ką mosfetów z płytkami głównymi ;))) więc bilans wyjdzie na 0 ;)

Pozdr

reaktywacja.. tezt jednego kanału, pomiary na rezystorech 1 Ohm to 0,4 - 0,6v.. na wyjściu DC = 33mV

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zrobiłem nowy mostek, na 8szt Hexfredach.. zamontowane jak widać.... grzeje się lekko..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zastosowałem się do wskazówek co do mocowania tranzystorów...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>Matthew, 17 Mar 2006, 11:48

Heheh ja też w sumie ostrzyłem sobie zęby na te radiatory bo jak je zobaczyłem to wręcz idealne... niestety ta cena - a nie wiesz może ile by chcieli za odcinek 300mm na 100mm wysoki? Mogliby jakiś cennik zamieścić a takczłowiek się musi prosić;/

Co do aleph'a 5 to ja dopiero zaczynam swoją przygodę więc niedługo "odziedziczę" Twój wątek:)))

A tu foteka z mojego dual:)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Matthew

Ile masz pojemnosci w A5 ?

Z moich doswiadczeń wynika że zwiększona pojemnosc zmniejsza buczenie

trafa , znacznie je odciąża.

Czy nie za dużo tej pasty termicznej ? Czy maksymalnie nie wystarczyłaby

jej dać tylko z jednej strony podkładki siliconowej . Dwie warstwy + silicon może utrudniać

odprowadzenie ciepła z tranzystora.

Kazdy kanał odprowadza ciepło na 3 radiatorach . Z zdjęcia widać że 2 tranzystory są na jednym

radiatorze , trzeci tranzystor na drugim . Trzeci radiator jest "wolny". Zastanawiam się czy przyczyną

Twoich problemów nie było to że w ten sposób zamontowane tranzystory nie mają takich samych

możliwosci odprowadzenia ciepła.

Moje parę groszy w tej sprawie :)

pojemności mam 2x68000 Kendeili, 2x3300 elna for audio, nic nie popsuły wiec zostaja, i z 15uf w sumie ruskich...dużo lepsze od jakichś SCR czy solen...

na płytkach odspodu gdzie nie widać są dolutowane BG 4,7 do silmica na wejście ujemnej połówki... nacjitomiast do ZL od spodu tego nie na filtracji ZTXa 4uf ruskiego płaskiego olejaka.. hehe musiałem..

tranzystory sią tak teraz rozmieszczone że jak dojdzie drugi kanał ktory bedzie przykrecony na najwyższe radiatory a 3ci tranzystor na niższy radiator... także wykorzystane będą wszystki eradiatory... po 2 tr na radiator....

co do pasty to nie za dużo jej tam jest, ale tr sa tak przykręcone że ani drgną, myślę że przewodniść cieplna na rtym nie ucierpi

>Matt

Na razie wszystko dobrze. Dobrze jest zmierzyc temperaturę radiatora i bezposrednio na tranzystorach po rozgrzaniu całości. Na tranzystorach powinna byc tylko nieweile wyższa.

Pgwave, 18 Mar 2006, 12:43

siema, dopiero teraz przeczytałem twój post

słuchaj te radiatory co ja mam, czyli 6szt są po 25zł/szt i jest to TANIO, mają już dziury i gwintowane i niegwintowane...

jak na zamówienie z Dacpola to pisałem ile to kosztuje, koszmar .. !!

No życze powodzenia i co mogę ci poradzić to budować alepha bardzo dokłądnie i porządnie, żeby nie było niespodzianek jak u mnie ;) czyli zadbać o dobre odprowadzanie ciepła ;) itp itd

jakiej pojemności masz te kondensatorki??

jest problem, na dodatniej gałęzi odrazu dym na pierwszym rezystorze mocy... urwała się nóżka zo małego rezystora....

odlutowałem tranzystor i odrazu dzieje się to samo na drugim rezystorze, zaiwania na maxa jakiś duży prąd, nie zmierzę bo szlag mi trafi wszystko..

jakieś sugestie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.