Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

>Jak taki kamuflaż wpłynie na oddawanie ciepła? Czy taka farba ograniczy je?

Czarny kolor poprawia oddawanie ciepła do otoczenia. Zysk nawet do 10% przy odpowiedniej farbie. Taka farbą malowane są np transformatory. Jest ona chropowata i matowa co zwiększa powierzchnię (styku radiatora z powietrzem) oddawania ciepła. Tylko wewnątrz obudowy miejsca styków radiatorów z tranzystorami powinny być polerowane.

Wiem, że jest efekt ciała doskonale czarnego czy jakoś (?)

Ale też wiem, że jak przykryję czarnym swetrem to będzie ciepło, szczególnie, że czarna wełna wchłania, a nie odaje promienie świetlne.

To takie głupie porównanie, nie nabijam się.

Proszę o propozycje farby do pomalowania A5. Jakąś czarną albo srebrna satynowa...

www.myspace.com/loszmi

Coś niecoś wiem o fizyce. Kolega jest w błedzie, farba na radiatorach (nieważne jakiego koloru) blokuje oddawanie ciepła ponieważ aluminium ma większą przewodność cieplną niż każda farba. Co do czarnego koloru to ciała o tej barwie pochlaniają promieniowanie ( nie odbijają światla w pasmie widzialnym ) dlatego bardziej sie nagrzewają np. przy swietle słonecznym, ale w tym przypadku nie ma to zastosowania ;) Mylimy pojęcia.

Ja wiem nieco więcej o fizyce. Jest takie prawo Kirchhoffa, które mówi że stosunek zdolności emisyjnej ciała do zdolności absorpcyjnej jest dla wszystkich ciał jednakowy. Czyli czarne świeci jaśniej od białego (kawa ze śmietanką wolniej stygnie;-)). Inna sprawa czy farba poprawiając emisję elektromagnetyczną nie pogorszy oddawania ciepła przez konwekcję na tyle że bilans będzie ujemny.

Nie wiem czy to lepsze zdjęcie ...

PS

Panowie , to tylko farba ;p

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

A czy to nie jest analogiczna sytuacja do obliczania współczynnika przenikania ciepła przez przegrody (tak jak to się robi w budownictwie).

Wzór na obliczanie strumienia ciepła przenikającego przez przegrodę ma postać:

q = k*D(delta)t

gdzie k to współczynnik przenikania ciepła, a D(delta)t = tz1-tz2

Obliczanie oporu cieplnego

1. Opór cieplny R, m2*K/W dla przegrody jednorodnej

R = d / λ

λ - współczynnik przewodności cieplnej materiału [ W/(m*K) ]

d - grubość przegrody lub warstwy

jak na mój gust, wszystko zależy od oporu cieplnego tej farby - jeśli jest podobny (MNIEJSZY/równy) do tego jaki ma aluminium, to wszystko w porządku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja też chodziłem na wykłady tylko ze z techniki cieplnej i powierzchnia pomalowana lakierem lepiej odprowadza ciepło niż anodowana,a jak jest lakier czarny to jeszcze lepiej.Jak miałem passa to eksperymentowałem i malowane były the best.

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

i przy okazji radził bym jednak ponawiercać górną płytę obudowy.Jak sie wytnie duże otworki i podklei siateczkę to nawet wygląda ok.

wracając do radiatorów to miałem identyczne jak w twoim z kętów 165x40 4szt o wysokości 12cm lakierowane i całość obciążałem 120Watami ciepła i były przyjemnie ciepłe,max to160w

U mnie wreszcie też zagrało. /Na razie nie ma co pokazywać, same radiatory i tył/.

Najpierw grało z przedwzmakiem lampowym a'la Barszczyk. No i grało całkiem ciekawie, oczywiście sprzęt był niewygrzany, ale różnice były wręcz dotykalne. Po pierwsze basik zupełnie inny niż z Zena, nie chce mi się już go słuchać, teraz mogłem go poczuć. Po drugie ilość informacji, to już się zmieniło od czasu przesiadki z NADa na CECa, a teraz wrażenie się spotęgowało. Ale stereofonia z lampką była inna, bardziej do tyłu niż na boki, w sumie gorsza.

No ale objawiła się cała uroda DIY lampowego - tu buczy, tam brumi, jak dotknę kabla przestaje itd. Temperatura na środku przy tranzystorach w czasie pracy po ok. 30 min dochodziła do 60 stopni, a na radiatorach ok. 43, ale mają swoje wymiary Kęty 40 x 30. No i kilka przygód z bezpiecznikami, przy włączaniu za 4 razem przestał grać 1 kanał w przedwzmacniaczu. Potem przyszedł Aleph 1.7 od Zorro, dokupiłem transformator i jazda i rewelacja.

Ale nigdy nie miałem czasu, żeby się wsłuchać. Godzina to max. /Robota to głupota/ Stereofonia dużo lepsza, a brzmieniowo o niebo lepiej niż z Zenem, ale ciut gorzej niż z lampką, może wymiana na BG w 1.7 to zmieni. /tylko kiedy tak samo jak zbalansowanie układu - kiedy?, jak?/

No i wczoraj sobie siedzę, słucham i słyszę coś, co mnie wkurza. Wyraźne brumienie z głośników, na poziomie cichych pasaży słyszalne, gdy gra głośniej niknie, ale bez sygnału słychać je wyraźnie. Na dodatek w prawej kolumnie kilka razy słyszę wyraźne trzaski, chyba przy włączaniu/ wyłączaniu światła przez domowników. Zaczęło mnie to jeszcze bardziej denerwować, dotknąłem do radiatora, nic, lekko w niego postukałem i trzaski się wzmogły, na tyle, że wyłączyłem sprzęt, bo zaczynało się robić nieciekawie. Dzisiaj rano powtórka z rozrywki, włączam trzeszczy prawy kanał jak cholera, głośnik niskotonowy chce wylecieć z zawiasów - czy się pojawiło jakieś stałe napięcie - niestety wczoraj pożyczyłem miernik szwagrowi i nie sprawdzę do wieczora, o co chodzi. Po włączeniu odtwarzacza gra tylko lewy kanał, a prawy trzeszczy i buczy i nie słychać w nim sygnału. Pomyśleć, że można kupić gotowy sprzęt...

Co to może być? Help!!!

Skos13

Cholera, współczuję Ci, ja też miałem problemy z odpaleniem Alepha 30, ale jak już ruszył tak gra do dzisiaj, a gra pięknie :-) Także warto się pomęczyć.

Czy pod tranzystorami masz podkładki mikowe ? Drugie pytanie - jak masz poprowadzoną masę ?

Pozdr.

Podkładki mikowe są, jest pasta silkonowa, przebić nie było.

Masa jest poprowadzona drutem srebrnym do płytki. A wcześniej drutem miedzianym z prostowników do kondów.

Wklejam zdjęcie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fajne te wasze piecyki - na długie zimowe wieczory całkiem praktyczne ;)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Teraz wygląda jeszcze lepiej, bo zafundowałem mu granitową podstawkę 5cm i kolce. Z audiofilskim podkładkami, na jakie stać Poznaniaka - 5 gr ;-))

A, że trochę sie grzeje - to miłe

a też chodziłem na wykłady tylko ze z techniki cieplnej i powierzchnia pomalowana lakierem lepiej

>odprowadza ciepło niż anodowana,a jak jest lakier czarny to jeszcze lepiej.Jak miałem passa to

>eksperymentowałem i malowane były the best.

... no to ja w takim razie muszę chyba wrócić do przedszkola. to jakaś nowość światowa ? bo do niedawna to byłby stek bzdur po prostu....

Mam już miernik, ale to niestety nie jest powód do radości.

Spalone Q9-Q11. Dioda zenera jest OK. Chociaż tyle.

Znów parowanie, rozkręcanie, lutowanie.

Co mogło być przyczyną, ktoś miał podobne zdarzenie? Gra, gra, a potem srut i trzeszczy, dobrze, że mi kolumna wytrzymała. Tranzystory były parowane 3.04 3.05 i 3.06 to chyba nie były złe parametry?

Może tak jak Matthew sugeruje były to podróby z ChRLD?

Mam na swoim koncie alepha 3 wprawdzie ale zasada jest jednakowa dla wszystkich i ta się sprawdziła u mnie gdy walczyłem z przydzwiękiem czyli przy kondensatorach.

pozdr.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Nie ma jednakowej zasady dla wszystkich, a jeśli już to nie taka jak piszesz.

Zrobiłem kilka Alephów i w wielu przypadkach optymalne rozwiązanie było inne.

Raz gwiazda, raz linka łącząca po kolei wszystkie punkty... Różnie. Trzeba poeksperymentować.

Zawsze jednak punktem wyjścia jest wariant jaki polecił mi Nelson Pass.

Grubym krótkim drutem łączysz masy gniazd wejściowych do tego tak samo gniazda wyjściowe. Do punktu centralnego tego połączenia łączysz masę zasilacza przewodem, który może być dosyć długi, co izoluje masę sygnałową od prądów ładujących kondensatory.

Przeważnie ten schemat się sprawdza.

tak się zastanawiam nad dwoma sprawami

1. czy łączenie masy sygnałów niskoprądowych( wejścia) i wysokoprądowych ( wyjścia) ze sobą nie niesie ujemnych skutków

2. Czy ma sens rozwiązanie ( abstrahujemy od kosztów) polegające na przymocowaniu transystorów mocy

( bez izolacji ) do metalu o dobrej przewodniości cieplnej np sztabka miedzi a następnie wykorzystując duży arkusz podkładki izolacyjnej silikonowej przymocowanie w.w. sztabki miedzi + arkusz izolacyjny do właściwego radiatora aluminiowego za pomocą śrub poliamidowych

Czy w ten sposób znacząco zmniejszamy wpływ wąskiego gardła jaki jest nie dość że mała powierzchnia wymiany ciepła między tranzystorem a radiatorem to jeszcze ograniczona przenikalności takiej "przegrody" wynikła z konieczności zastosowania podkładek izolujących

arturp, 21 Cze 2007, 15:24

>Czy podkładki silikonowe nalezy pokryć pastą termoprzewodzącą z obydwu stron ( od stroyn

>tranzystorów i radiatorów ) ?

Z obu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.