Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

PCB jest od Petera (A30). ZTXy zamątowałem tak intuicyjnie według zaokrąglenia na fotoprint PCB. Co do IRF 9610 to wydaję mi się że są prawie bankowo zamątowane dobrze bo widziałem schot scren zmątowanej płytki Petera:(

Fotki ale kiepściutkiej jakości

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10696-100001474 1170292981_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaraz posprawdzam wasze wszystkie sugestie:)

Teraz technicznie mam trafko 2*30V 2 mostki na MRU, narazie trochę wybrakowaną baterię kondensatorów 6*8200uF (CCRC)...napięcie na końcach filtru +-42V

wydaję mi się że tak ale może powiesz jak to sprawdzić bo mają wspólny radiator ale tranzystory mają mikowe podkładki a radiatory są czernione choć nie wiem czy to ma wpływ na przewodnictwo prądu:P

ale piekne diabełki po prawej :)

Ukryta Zawartość

post-7698-100001472 1170292983_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

teraz pytanie czy druki od petera sa pod BC550C ja zawsze pod nie robilem PCB, czy pod ZTX450, z tego co pamietam oryginalnie byly MPSA18 a one maja tak jak BC550C

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Pgwave, 22 Maj 2006, 11:26

>Co do IRF 9610 to wydaję mi się że są prawie bankowo zamątowane....

Przyczyną jest właśnie to, że je "zamątowałeś", a większość tranzystorów

przystosowana jest do montażu, i inni forumowicze tak właśnie robią ;-).

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

GNAKED

..właśnie ja nie wlutowałem r0 moze to właśnie przyczyna... wlutowałm natomiast wszystkie zwory:). ZTX sprawdziłem i są w dobrej pozycji:)

co do tranzystorów mocy to mam nadzieje że nie bo wlutowałem je na końcu trzymałem według przykazań foksika i są oczywiście parowane:)

co do pcb to musiałem pozmieniać niektóre wartości ale są one zgodne z serwisówką A5...siedze z obiema (A30 iA5) i jestem w kropce

jurek1, 22 Maj 2006, 20:29

Tak jak napisałe stykają się poprze radiator i podkładkę mikową... może mogę sprawdzić czy nie zwierają ze sobą miernikiem w pozycji diody...teraz mi się na myśl wsunęło że mają wspólną śróbę mocującą i to ona może zwierać:/

No i temperaturka się ustabilizowała i jest 53C przy fetach a ok 45C na radiatorze lekko ciepły, niestety z IRF 9610 nie jest tak słodko i grzeją się do prawie 76C więc będę musiał pomyśleć jak ten radiator zrobić może jakaś kropelka czy co?

Co do dźwięku to przyznam się że raczej się zawiodłem:P ...to znaczy chyba nie tego się spodziewałem ale jest to pewnie kwestia wygrzania w każdym razie jeśli chodzi o najwyższe bo jakoś mi ich brakuje, średnica bardzo poprawna i zalatuje lampą naprawde mi się podoba, co do basu się nie wypowiadam bo mębrany w moich revelatorach mają z 1mm wychylenia i o basie nie mam co marzyć;P naszczęście to bas będzie aktywnie i problem z jego brakiem szybko rozwiąże jakiś wydajny prądowo wzmak. To tyle z pierwszych wrażeń ,narazie to tylko jeden kanał i pierwszy rozruch ale powiem wam że najważniejsze w tym wszystkim to ta satysfakcja, oczywiście wiadomo że ja jedynie zmontowałem kilka elememtów ale cieszyłem się jak kilkuletnie dziecko, zmęczenie nieprzespanych kilku nocy poszło w nie pamięć, a w głowie zaszczepiła się na długo cząstka DIY - świetna sprawa i wiem że jeśli tylko czas pozwoili to będę równolegle pogłębiał wiedze w tym temacie:P

Ide delektować się swoim małym dziełem:)))

Co do transormatorów to będę wszytkim polecał BREVE za swojego 300Va zapłaciłem 90zł i zero brumienia nawet najmniejszego nie wiem czemu (może ufarciło mi się:)zasilanie trzyma bardzo dobrze i ogólnie myślę że jest to bardzo dobra alternatywa dla sporo droższych tych z Toroidy jak i dla Indela!

>to znaczy chyba nie tego się spodziewałem ale jest to pewnie kwestia wygrzania w każdym razie jeśli chodzi o najwyższe bo jakoś mi ich brakuje,

Musisz przywyknąć, że teraz jakośc sie liczy. To naturalny efekt.

przerobilem kilka roznych wersji PCB, ciekawi mnie to zespolenie termiczne irf610.... sam tego tez probowalem skutek... 300mV offsetu, na pewno byly odizolowane elektrycznie. wystarczylo je odgiac od siebie i jak reka odjal. ostatecznie zrezygnowalem z tej wersji z zespolonymi termicznie wejsciowymi. Fajnie ze juz gra. Napisz jak w porownaniu do diabełków!! Pewnie kontrola z Aleph ao niebo lepsza, chociaz... sluchalem jakis czas temu delta studio na 4diabelkach no i powiem szczerze ze to bylo niesamowite doznanie,co to wyprawiało z focalami w pomieszczeniu kolo 50m2!!! nie moglem spac bo panowie mieli na ulotkach raty w lukasie :) ale juz mi przeszlo, 12kzł piechota nie chodzi :) Jezeli A5 gra tak jak A3 tylko rozni sie mocą to bardzo mnie kusi, tymbardziej ze musze zaczac grzac moje poltonowe akwarium:) Aleph z WC tego jescze chyba nie bylo :) Teraz robie symasyma z 3 parami tranzystorow w TO3 na kanał.

Pozdrowiam i witam w klubie passa :) jak wstapisz to nei ma wyjscia

Myśle, podobnie zresztą jak Jar1 ze do tego rodzaju prezentacji dzwięku jaką daje rodzina wzmacniaczy ze stajni Passa, trzeba się przyzwyczaić.

Na próżno szukać tam basu jak w subach, czy też wysokich ganiający ch po suficie.

Ja Alepchem 30 i P.7 napędzam cięzkie do ruszenia Scany ss8545 i membrana czasem niezle lata.

Bas i wyskie są tam gdzie powinny byc , a nie wszechobecne, ja k w niektorych klockach nazywanych hi end.

Pozdrawiam i zycze milego sluchania.

jurek1

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.