Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

coś mnie mówi że F3 będzie lepsze w takim wypadku... kwestia preampa... niekoniecznie se radzi P1.7 z F3 jak zwykły lampowy nr3 co miałem zaszczyt słyszeć u Maga i to było "coś" w porównaniu z pasywką......powietrze

Mój clon juz gra,potrzebuje tylko chwili na tylną ściankę i kosmetykę..konstrukcja oparta na radiatorach,musze powiedzieć że nie będę potrzebował ogrzewania:) każda z końcówek osiąga 45'C, same tranzystory 55'C ,bez R19.

Muzyka płynie i się nie zawiodłem!chociaż wszystko potrzebuje jeszcze wygrzania..

;)parę fotek z pośpiechu źle wkleiłem

pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9751-100009412 1170310285_thumb.jpg

post-9751-100009413 1170310283_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam serdecznie

melduję się w klubie posiadaczy A5. W pewnym momencie było ciężko, ale przy pomocy znajomych dałem radę (nie będe wymieniał loginów bo sami wiedzą o kogo chodzi ).Jeszcze pokrywa i ściana frontowa -i będzie spoko no i niestety z przykrością muszę stwierdzić że GC idzie w odstawkę .Zapewne za jakiś czas przyjdzie go stuningować,ale na razie niech płynie muzyka .Płytki Foksika są super, może ciut za małe miejsca lutownicze ale ogólnie jest ok; można się czegoś nowego nauczyć. Na razie jedna fota jutro postaram się wrzucić więcej ;-)

NIECH PŁYNIE MUZYKA, acha, do jakiej temp. mogą grzać się trany, bo jestem zaniepokojony ich stanem temp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widze że kolega też się sporo napracował:)

Irfy mają katalogowo -55 do +150'C więc przypuszczam że jak masz ze 100' na nim to nie ma się co martwić;)

Radiatory według manuala A5 powinny mieć 55'C , a zabezpieczenie termiczne działa przy 75'C.

pozdr

koziol, 22 Sty 2007, 23:33

Zawsze podziwiałem ludzi , którzy potrafia robić elektronikę z takim ,, porządkiem " . Jaki ład i czytelność układu .

Pozamiatane.

PS

Jakie zastosowałeś radiatory , jakich wymiarów i gdzie kupiłeś ?

...there is no spoon...

Witam

radiatory mam wysokie na 33cm, a szerokie na 36cm są to dwa najszersze po 19cm z firmy Hutnik (nie pamiętam symboli) zespawane razem po wcześniejszej obróbce,temperatura na moje oko ok 45stopni (raczej przy cichym słuchaniu na mietkach )nie wiem, czy nie za mało ale jak wywalę r19, to zapewne troszkę wzrośnie, zobaczymy?

Ukryta Zawartość

post-8723-100009274 1170310511_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest wzmacniacz pracujący w klasie A single ended . i pracuje pelną para nonstop. Nie ma znaczenia czy jest wysterowany czy nie . A5 pobiera ciągle 300W ze ściany.

Witam

wywaliłem poprzedni i myknąłem coś takiego- temperatura na nim dużo niższa ok. 42stopnie

Poszedłem w ślady innych i wywaliłem R19, nagrzewa się szybciej i na radiatorach mam ok 50stopni po trzech godzinach grania. Temperatra grania stabilizuje się po 1 godz.

jutro odsłuchy ........

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jutro odsłuchamy tego Alepha na moich klonach do porównań będzie symasym z preampem barszczyka. Wzmacniacz lampowy Feder Maximus jeżeli będzie zainteresowanie to i także Abox do tego Kolumny Triangle Celius ES, CDP CEC TL 51XZ przetwornik CEC DX71mkII. Będzie uczta będzie.

A30 wygrzana i mogę w końcu coś napisać o brzmieniu.

Przez pierwsze dwa tygodnie od uruchomienia wzmacniacz grał poniżej oczekiwań, żeby nie powiedzieć tragicznie. Brak rozdzielczości, ucinane dźwięki, brak pogłosów, bas potężny i jakiś dziwny, sztuczny. Drapałem się po głowie i pytałem jak to możliwie, myślałem, że coś skopałem. Już chciałem wymieniać elementy na lepsze-droższe :-).

Pierwsze przebłyski muzyki były przedwczoraj, a od wczoraj słucham właściwie non stop (jak nie śpię:-) ).

Pierwsze co zrobiło na mnie wrażenie po przesiadce z klona to kontrola głośników w klonie Proaca 2.5. Jeszcze nie słyszałem tak dobrze kontrolowanego 8535 w tych kolumnach. Bas kiedy ma być twardy jest twardy, kiedy ma zejść schodzi nisko, rytm, dynamika no i ten wykop.

Druga sprawa to separacja, GC zlewał dźwięki i grał płasko w porównaniu do A30. Tutaj każdy instrument ma swoje miejsce, wszystko czytelne. Każdy dźwięk zaczyna się i kończy, wygasa, doskonale to słychać.

Średnica jest piękna, Gepert mogę słuchać w nieskończoność :-)

Wysokie tony są bardziej rozdzielcze niż na GC, jest ich więcej, są mniej aksaminte, ale mi ten aksamit się już przejadł. Jestem na etapie kiedy blacha to ma być blacha. Czyli ostro i metalicznie.

Generalnie dźwięk bliższy prawdzie niż GC, a może GC mi się już znudził, stał się przewidywalny i właściwie wszystko grał tak samo, nieraz obrzydliwie pięknie.

Powyższy opis dotyczy połączenia A30 i GC z Proacami 2,5. Na innych głośnikach istnieje duże prawdopodobieństwo, że A30 dostałaby baty od GC. Do dzisiaj mam w głowie dźwięk GC na BG połączonego z Fostexem 207 i wstęgą Aurum Cantus w odgrodzie, ale to inna bajka :-)

Tak czy siak na razie GC idzie do szafy...

Zorro

W A30 mam tylko wejścia XLR więc używam P 1.7. Uważam, że dużo lepiej pasuje do A30 niż do GC. Z GC mi mulił i spowalniał dźwięk, z A30 gra przejrzyście i dynamicznie.

Aha muszę napisać o kabelku IC DIY XLR od Matthew, jest świetny :-) Nie oddam ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.