Skocz do zawartości
IGNORED

Bas na fronty= czarna magia

ElGato

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadany sprzęt:

yamaha rxv-550

dvd denon 1710

komplet kolumn Wharfedale crystal 40

sub yamaha yst sw 315

Najpierw kilka ustawien i juz przechodze do meritum sprawy.....

Crossover-80hz

Bass Out-Both

Front speakers-Large

Subwofer- Yes

...........................no i na takich ustawieniach gralo milusio zarowno w KD jak i w Stereo (czyt..byla odpowiednia ilosc basu). Jednach nurtowalo mnie jak spisza sie fronty pod wzgledem basu jezeli nie bedzie suba...

..wiec go wylaczylem no i zniknal....czemu tu sie dziwic...wiec wprowadzilem kilka poprawek do konfigu ampli na nastepujace:

Crossover-40hz (najnizsza wartosc)

Bass Out- front

Front speakers-Large

Subwofer- no

number of speakers - 2 ( na 5 tez testowalem)

...no i wedle mnie cale pasmo basu powinno zostac przekierowane na kolumny glowne, prawda???

Otoz NIE!!!!!!! Nic a nic kompletnie sie nie stalo!!! (pisze teraz o doznaniach w stereo i trybie direc oraz paru progsach dsp)

Bas jest tak samo plaski jak w 1 ustawieniu z subem na off. Totalnie nic nie pomoglo obnizenie crossover'a, ustawienia basu tylko na fronty i wylaczenie suba...dlaczego?

Ampli w ogole jakby nie zareagowal na te zmiany...bassnie zmienil sie nawet o odrobinke....czyli nie zostal przekierowany na fronty.

PO co wiec ludziom duze fronty w KD skoro ampli dysponuja tak kiepskim basem????

CZY KTOS WIE DLACZEGO TAK SIE STALO?

...haha i hit sezonu w moich uszach: dlaczego po przestawieni BASS OUT na FRONT...sub gra nadal!?!?!?!?!?!?

Jezeli Ktos zna odp na te pytania lub ma ochote nawiazac polemikę zapraszam.....bede bardzo wdzieczny

z powazaniem ElGato.

https://www.audiostereo.pl/topic/19731-bas-na-fronty-czarna-magia/

Na poczatku zastrzege sie, ze Twojego sprzetu nie znam i to co powiem ma charakter ogolny.

Dla uproszczenia powiedzmy ze sluchamy z zrodla stereo, a w setupie mamy wlaczone jedynie fronty i ewentualnie sub.

>Crossover-80hz

>Bass Out-Both

>Front speakers-Large

>Subwofer- Yes

Pasmo ..wiec go wylaczylem no i zniknal....czemu tu sie dziwic...

Zniknal? Alez skad - jest go tyle ile jest nagrane na plycie i co moga odtworzyc Twoje Wh w tym pomieszczeniu odsluchowym.

>Crossover-40hz (najnizsza wartosc)

>Bass Out- front

>Front speakers-Large

>Subwofer- no

Jest tak samo jak po wylaczeniu suba, no bo dlaczego mialo by byc inaczej?

> PO co wiec ludziom duze fronty w KD skoro ampli dysponuja tak kiepskim basem????

Po co ludzie kupuja Wh Cr bez odsluchu?

>...haha i hit sezonu w moich uszach: dlaczego po przestawieni BASS OUT na FRONT...sub gra

>nadal!?!?!?!?!?!?

Pewnie w 5.1. LFE dalej jest wypuszczane, dlaczego by nie?

Pomijajac lekka (albo ciezka:P) ironie w Twej wypowiedzi Mariuszu....ja wiem jakiej klasy glosnikami dysponuje i nikt tu ich nie gloryfikuje.....aczkolwiek stac je na duzo wiecej basu (testowane na innych zrodlach)

Ale idac Twoim torem myslowym - wiec to wina frontow i po zmianie na lepsza klase bedzei lepiej?? Dobrze by bylo, bo juz niedlugo zastapia je albo MIssion M34i lub Kef Q4.

AHA I BY BYLA JASNOSC WSZYSTKO CO OD TEJ PORY PISZE TYCZY SIE ODSLUCHU W STEREO, W TRYBIE "DIRECT"...CZYLI Z POMINIECIEM SEKCJI CYFROWEJ.

..teraz co do Twej wypowiedzi: O ile dobrze rozumiem uwazasz, ze obnizenie crossover z 80 na 40 hz nic nie da...dlaczego??? przeciez sama ta operacja powinna spowodowac poszerzenie odtwarzanego pasna przez fronty.....no moze nie tych 40 hz...ale 50 siegna na pewno...

"Pasmo ..wiec go wylaczylem no i zniknal....czemu tu sie dziwic...

Zniknal? Alez skad - jest go tyle ile jest nagrane na plycie i co moga odtworzyc Twoje Wh w tym pomieszczeniu odsluchowym."

....no nie zgodze sie..bo jest to dzwiek obciety o te 80 hz w dol....woofer go nie dublowal a ZABIERAL......wiec po przelaczeniu CO na 40 hz....fronty powinny dostac go wiecej..

">...haha i hit sezonu w moich uszach: dlaczego po przestawieni BASS OUT na FRONT...sub gra

>nadal!?!?!?!?!?!?

Pewnie w 5.1. LFE dalej jest wypuszczane, dlaczego by nie?"

Glownie chodzi mi o tryb DIRECT STEREO....wlasnie tam sub nadal dziala nawet przy ust. BAS OUT na FRONT....

...

Przepraszam za HAotyczne ujecie tematu,ale Osoby z podobnym problemem wiedza o czym mowa (mam nadzieje).

....caly czas nurtuje mnie tylko dlaczego CrossOver nie wprowadza zadnych zmian w dzwieku na frontach po jego przesowaniu..czy w gore czy w dol?!?!?!?!?!? no chyba ze ma to odzwierciedlenie wylacznie na sciezkach wielokanalowych.....

THX- pozdrawiam:)

>Pomijajac lekka (albo ciezka:P) ironie w Twej wypowiedzi Mariuszu...

Dobrze, ze sie zorientowales ;-)))

> ja wiem jakiej klasy

>glosnikami dysponuje i nikt tu ich nie gloryfikuje...

Czy ja cos powiedzialem nie tak o Twoich glosnikach? Nawet ich nie slyszalem!

> aczkolwiek stac je na duzo wiecej basu

> (testowane na innych zrodlach)

W tych samych warunkach odsluchowych? Nie wierze.

> Ale idac Twoim torem myslowym - wiec to wina frontow i po zmianie na lepsza klase bedzei lepiej??

> Dobrze by bylo, bo juz niedlugo zastapia je albo MIssion M34i lub Kef Q4.

Zwolnij, ElGato, zwolnij... jezeli lubisz "miesny" (od razu dodajmy: nienaturalny) dzwiek zadne male cacuszka go Ci nie zapewnia. Nie mowiac o ilosci (basu) i kontroli. Sub to swietny wynalazek, mozesz wylaczyc i miec naturalny dzwiek do audiofilskiego odsluchu, mozesz wlaczyc, podkrecic i zrobic rozbierana imprezke, mozesz skompensowac doly kolumn, mozesz naglosnic wiecej niz wynikaloby z gabarytow monitorow... nic do tego nie maja jakies nazwy Mission, Kef czy jakies tam inne.

> O ile dobrze rozumiem uwazasz, ze obnizenie crossover z 80 na 40 hz

> nic nie da...dlaczego???

Crossover w amplitunerze ustala czestotliwosc od ktorej bas kierowany oryginalnie na kolumny ustawione na SMALL ma zostac przeniesiony na front (jezeli jest ustawiony jako LARGE), subwoofer lub tu i tu (BOTH). Jezeli bas Twoich frontow uwazasz za niesatysfakcjonujacy, ustaw je na SMALL. Niech ich pasmo ponizej crossoveru przejmnie sub.

> no moze nie tych 40 hz...ale 50 siegna na pewno...

Wazne jest jeszcze z jakimi stratami ilosci, szybkosci i jakosci. Musisz poeksperymentowac.

>Glownie chodzi mi o tryb DIRECT STEREO....wlasnie tam sub nadal dziala nawet przy ust. BAS OUT na

>FRONT....

To rzeczywiscie dziwne.

> ....caly czas nurtuje mnie tylko dlaczego CrossOver nie wprowadza zadnych zmian w dzwieku na

> frontach po jego przesowaniu..czy w gore czy w dol?!?!?!?!?!?

Powtorze: ustaw frony na SMALL to uslyszysz crossover.

Greets:)

NO ladnie nie slyszalem moich "wafli" a "czaskasz" ze mnie ze niby bez odsluchu kupilem....:P:P:P...a odsluch byl...z zatkanymi uszami:P

...Moze Cie zdziwie, ale odsłuch z innego zrodla byl w tym samym pomieszczeniu, z takim samym ust. kolumn....to 2 zrodlo to jakas wiezyczka sony z eqalizerem na zero...bez jakichkolwiek podbic...graly na prawde o niebo lepiej pod wzglebem basu....wiec moga...

...Troche pogubilem sie w Twym wywodzi nt crossover a SMALL LARGE speakers:P:P..wiec ustawie je na small i zobaczymy co bedzie..:) .....wyniki wrzuce w czwartek wieczorem- wczesniej niestety nie bedzie to mozliwe...

..dzieki i pozdrawiam:):) do milego:)

>...Troche pogubilem sie w Twym wywodzi nt crossover a SMALL LARGE speakers

No to jeszcze raz :-)))

Zamysl jest taki: Kolumna LARGE to kolumna pelnopasmowa, powiedzmy 40Hz-20kHz +/-3dB. Kolumna SMALL to "mala kolumienka bez-niskiego-basu", powiedzmy 80Hz-20kHz +/-3dB. W zestawach 5.0 zwykle LARGE sa fronty, pozostale to SMALL. Wszystko to oczywiscie powinienes skonfigurowac w setupie amplitunera.

Pytanie co ma sie dziac z czestotliwosciami 40-80Hz podawanymi na kolumne SMALL? Wariant 1 - gina (albo cos pruka :-). Wariant 2 - nie sa przez amplituner w ogole podawane, a przekierowywane (inteligentnie) na te kolumny, ktore odtworza go poprawnie. Moze to byc kolumna LARGE (front), sub, oba. I tak te niskie czestotliwosci sa bezkierunkowe (wiem, wiem o roznych sprawach :-) wiec nie ma kryminalu i zaburzenia przestrzeni.

Crossover w amplitunerze sluzy do okreslenia czestotliwosci, przy ktorej nie wydalaja kolumny SMALL. Zwykle zgrubnie dla wszystkich SMALLi. Alternatywnie (i nazwijmy to, wysokopolkowo :-) crossover powinien byc okreslany dla kazdej kolumny osobno. Wtedy crossover dla duzych frontow okreslalbys na - dajmy na to - 50Hz, dla sporego centrala na 65Hz, dla malych popierdulek satelitarnych 100Hz.

Kiedy masz do czynienia ze zrodlem 5.1, crossover moze wlasciwie nie miec wiekszego znaczenia. Realizator moze "zrobic crossover" przy miksowaniu dzwieku, nie wypuszczajac niskich czestotliwosci na sciezki przeznaczone dla satelit, kierujac je na .1 (LFE). Ale (chyba) nie jest to zadna regula.

Zerknalem przed chwila jak w tej chwili mam skonfigurowany amplituner - troche wstyd sie przyznac na audiofilskim forum :-))) FS-CS-SS, crossover 100Hz... czyli - wszystko ponizej 100Hz (sic!) jest wypuszczane subem (nie to zebym sie tlumaczyl, ale mysle ze to przez ~150m3 objetosci odsluchowej).

Oczywiscie crossover na subie to zupelnie cos innego i wlasciwie w konfiguracji z amplitunerem KD z wyjsciem LFE nie powinno sie go stosowac.

Na podstawie własnych doświadczeń (Yamaha 650 i duże podłogowce własnej roboty) mogę na 100% albo nawet 200 stwierdzić że w kinie (czyli DTS Cinema albo DPL IIx Cinema) czy innych trybach DSP na ilośc basu mają wpływ ustawienia danych trybów. Co dokładnie to nie powiem bo dośc dawno sie tym bawiłem i juz nie pamiętam ale zacząłbym od ustawień typu "room size" i "echo" czy "reverbation". Chyba room size. Chyba to ma największy wpływ na zmianę ilości i jakości basu. (pomijam typowe ustawienia o których każdy wie, jak Bass/Treble itp.)

A możę trzeba sprawdzic jeszcze raz polaryzację frontów.

Jak sub grał to może tego nie zauważyłeś bo przebijał się mocno z basem ale może po prostu pokićkałeś przewody w kolumnach i bas ci się po prostu znosi?

Ewentualnie (ale to chyba działa tylko na wyjście suba) odwróć fazę dla niskich częstotliwości w ampli.

Słyszałem swoje 350 , słyszałem 450 i 550 chyba też ... . W tej chwili wszystkie amplitunery pioneera, yamahy, sony itd. poza może modelami flagowymi mają mniej basu niż 25 letnia unitra amator 2x10 W. Generalnie to tylko dzięki marketingowi i niewiedzy klienta są sprzedawane. To naprawdę szajs za który się wiele płaci a taki HK z allegro za 400 zł zmiata je z powierzchni ziemi, nie tylko basem ale i jakością. Nie będziesz miał naprawdę dobrego dźwięku tylko 5 - 7 kanałowy bajer.

Kyle, Gucio:

1. Amplitunery, szczegolnie budzetowe nie sa predystynowane do wydawania niskiego basu ze swoich wzmacniaczy. Po to maja LFE. A uzytkownik powinien dobrac subwoofer i moc wbudowanego wen wzmacniacza do swoich potrzeb (kubaturowych oraz... subiektywnych - czuje ze lubicie umcyki, Panowie :-)))

2. Oczywistym jest ze tryby DSP maja wplyw na ilosc basu. Glowna sfera ich dzialalnosci sa zaburzenia rownowagi tonalnej (oraz fazy i manipulowanie poglosami)

3. Odwrocenie fazowe glonikow rzeczywiscie drastycznie oddzialywuje na niskie czestotliwosci. Niestety, nigdy nie wiadomo czy LFE w amplitunerze jest odwracajace czy nie oraz czy sam sub odwraca czy nie. Dlatego faze suba trzeba ustawiac eksperymentalnie (chyba ze test bateryjka :-)))

4. Twierdzenia o kompletnej szajsowatosci wszystkiego spod znaku KD sa mocno PRZESADZONE :) Nie robcie na tej zakladce takiego (pod tym wzgledem) szajsu jak na "Stereo".

W mojej Y640 w ustawieniach setup'u są dwa miejsca gdzie ustawia się brak sub'a. U mnie pomogło najpierw też tylko odciąłem suba w jednym ustawieniu, i basu nie było. Teraz oglądam filmy i słucham w stereo bez suba.

->MariuszJ

1. Nie jestem amatorem "bumcyków" tylko wiernej , liniowej charakterystyki. Nielubię kiedy basu jest za wiele lub za mało (podobnie jak ze średnicą , sopranami, wysokim basem , niskim basem itd. Miałem głośniki 2x10 W 3D sound dimension , aktywne i bas był głębszy, pomimo że to tylko monitory i jeszcze tanie (320 zł 8 lat temu).

2. Nie cierpię subwooferów - nie wiem czemu :P

3. Takie ustrojstwa jak procesor DSP to świętokractwo !!!

4. KD tanie to szajs bo wystarczy posłuchać jednego kanału bez całych bajeranckich efektów i jest kiepsko (zwłaszcza kiedy sub nie pomaga). Kino domowe na monoblokach lub na wzmacniaczach stereo (3xHK za 400) jest po prostu lepsze, droższe w wykonaniu (cena samych obudów) a mimo wszystko i tak wyjdzie stosunkowo tanio (cena/jakość)

5. NO dobra ... sub może być ale z niskim odcięciem nie 80-90 hz tylko 45-50 max 60.

A ja jestem zwolennikiem odtwarzania przez sub tego co realizator na sub przeznaczyl. I to mialem na mysli mowiac o "wstydzie na audiofilskim forum" (ze wzgledu na wlasne crossovery).

Apeluje o koniec dyskusji nie na temat w tym watku. A jak ktos uwaza ze amplitunery KD sa be en bloc, niech przejdzie trzy zakladki w lewo.

Również nie jestem fanem umcyk umcyk i nie wiem skąd taki pomysł. Skoro kolega narzekał na brak basu to po prostu chciałem pomóc. To że narzekał tez nie znaczy że lubi zalewać sie falami zatykającymi płuca - po prostu czegos mu zabrakło i szukał gdzie tkwi błąd.

Ponieważ mam podobny sprzęt to sugerowałem tylko pewne ustawienia, które znam. Nawiązując do czyjeś wypowiedzi muszę kategorycznie stwierdzić że nie ilośc basu wychodzącego w obecnie sprzedawanym sprzęcie nie jest mniejsza a już na pewno nie może być wyznacznikiem jego jakości, szajsowatości lub nieszajsowatości.

Ze swojej 650-tki jestem pod względem basu zadowolony i w razie potrzeby mam jeszcze pewne rezerwy do wykorzystania. Nie można też całej winy zwalać na ampli bo generalnie zasada jest taka że na złych głośnikach źle zagra i dobry i kiepski ampli a na dobrych głośnikach jeden ampli zagra dobrze a drugi jeszcze lepiej.

Tak więc skupmy się bardziej na zestawach głośnikowych i pomieszczeniach w których się one znajdują i podstawowej kwestii - rozmieszczeniu głośników w pomieszczeniu.

Wierzcie lub nie ale gdybym nie kombinował i nie przestawiał swoich kolumn to tuż po ich zrobieniu wywaliłbym je na śmietnik. Na szczeście ustawiałem dotąd dopóki nie zaczęły dobrze grać. Teraz za żadne skarby się ich nie pozbędę. Są rewelacyjne i rewelacyjnie grają.

Problem byl prostszy, a ja apelowalem na skupieniu sie nad zagadnieniem znaczenia crossoveru w reprodukcji basu przez AVRy. Poszlismy mocno w bok, stad wezwanie over.

A tak w ogole to Gucio, milo ze na forum mamy starego/nowego powaznego czlowieka. Takie poglady jak w ostatniej wypowiedzi pozwalaja mi myslec ze nie jestem dziwolagiem, przynajmniej nie jedynym.

Greets Panowie)

Wiec Wedle zalecen Mariusza fronty puscilem jako small....niestety:( zadnego efektu...bawilem sie juz takze z ustawieniami rozmiaru pomieszczenia...lipa:(

CrossOver i jego dzialanie jest odczowalne TYLKO NA SUBIE. ziewniajac ten parametr- sub gra szersze badz wezsze pasmo. Nie ma watpliwosci......natomiast te nieszczesne fronty- ni joty. PO prostu CrossOver jakby ich nie dotyczyl( tak samo jak BASS OUT - FRONT, SUB, BOTH)

Czy procesor Ampli moze byc az tak wybiorczo strzelony ( to pytanie z gat extremalnych:P )

Mariusz- Twoj ostatni wywod o CO jest teraz jak najbardziej czytelny...ba, on jest banalny:P:P:P

Pozdrawiam serdecznie

P.S Panowie....wiem ze jeszcze troszke , a zaczne gadac w kolko macieju to samo. Wiec jezeli Ktorys z Was ma wolne popoludnie to zapraszam na odsluch z Pifkiem do Leszna pod Poznaniem:)

Greets Again:)

Teraz male olsnienie wypływajace z refleksji po przeczytanych slowach....zawsze sadzilem ze odwrocenie fazy to ustawienie tyczace sie liniowego wyjscia na sub....

....a tego jeszcze nie testowalem podczas mej przygode z przekierowaniem basu na fronty.....testow ciag dalszy wiec nastapi:)

ElGato, wiem ze nudze, ale jesli nie dziala to to jest jakis denonodziwolog...

Jezeli ustawiles WSZYSTKIE kolumny na small, to oczywiscie crossover basowo odczujesz tylko na subie. Po jego wylaczeniu (np. wyciagnieciu kabelka czy wylaczeniu zasilania) powinienes zaobserwowac przy zmianach crossovera zmiany ilosci basu (im wyzszy crossover tym mniej basu) w kolumnach.

Jezeli fronty ustawiles na large, bass out na both to crossover powinienes odczuc we frontach. Sprawdz to na wylaczonym subie i na takim sygnale wejsciowym, w ktorym na SATELITY lub CENTRAL idzie sygnal pelnopasmowy. Jezeli masz w amplitunerze cos w stylu 5-ch stereo to to moze byc to.

A tak a propos, narysuj swoj pokoj odsluchowy - tak off-topic.

Aha - do testowania mozesz uzyc sygnalow z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (dol strony, najprosciej 50Hz sinusem)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Greets....

....Yamahodziwolag..tak jak mowisz...nie mam ostatnio szczescia :(

Mariuszu....NIE MA ZADNEJ ROZNICY....

dlatego tez nie bede na razie rozrysowywal mego pokoju gdyz nie on jest tu problemem..bo nie marudze ze nie mam w nim basu....marudz ze ta durna opcja CROSSOVER nie wprowadza zadnych zmian w dzwieku.

...PO PROSTU NIC...chyba ze trzeba byc HIPER audiofilem z MEGA czulym uchem by wyczuc roznice miedzy 200 a 40 hz crossover....mi skonczyly sie pomysly.....jeszcze troche i cos poleci przez okno...

...mam okazje sprawdzic to na Y 450....i nie omieszkam....zobaczymy co z tego wyjdzie....moze maly czacik kiedys przy okazji???

Pozdrawiam serdecznie- ElGato

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.