Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Sttuf = Tonsil

jackyx

Rekomendowane odpowiedzi

Qb_1 ... Liamik chyba dobrze wyjaśnił czemu się forniruje z obu stron... Chyba właśnie chodzi o zachowanie geometrii materiału przed budową kolumny, bo ja zrozumiałem że płyty są fornirowane przed ich pocięciem i złożeniem. A poza tym jak cos nakleisz na płytę to ta płyta z tym co nakleisz w sensie makro już nie jest „izotropowa” ;)

Czy ten borosilikate w Totemach przypomina warstwę pumeksu – lekkiego i porowatego, czy jest to w formie posypki – tak jak posypka ceramiczna na papy?

Jozwa -> oczywiscie, ze nie mam. Nie pomyslalem, ze chodzi o wyeliminowanie naprezen wlasnych na skutek wilgoci i nierownomiernego stygniecia.

Qubric -> plyta rzeczywiscie izotropowa nie bedzie. Z tego co zdolalem sie domyslic i wyczytac, wspomniana warstwa powinna przypominac przypominac nieco wlasnie pumeks. Mozna to pewnie osiagnac przez naniesienie warstwy proszku lub spienienie szkla borosilikatowego. Jak to jest realizowane dokladnie - Totem pewnie nie poda.

Fr@ntz -> pomysl niezly, poalczenia ksztaltowe moga byc rzeczywiscie warte rozwazenia.

Pozdr.

• Redaktorzy

qb_1 - przy podanym przeze mnie połączeniu bardzo przyjemnie się okleinowuje skrzynki. O ile pow wewnętrzne okleinowujemy standardowo (każda osobno) to pow zewn przy np. posformingu układasz elementy tak jak będziesz je składał, nanosisz folię i składasz. Krawędzi nie widać, miodzio.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fr@ntz, 28 Lip 2005, 14:15

Tylko jesli znajdziesz stolarza który takie połączenie zrobi (i dobrze zrobi) to dostaniesz medal ;)

W domu to chyba tez nie bedzie łatwa sprawa. Czym takie nacięcia wykonać? A jeszcze najlepiej żeby przy tym nie poszarpać naklejonego wczesniej forniru.

Z trochę innej beczki, dzwonilem dzisiaj do Tonsilu, Gdn13/40/2 i GTC11/100 w tej chwili niedostępne, powinny być w ofercie pod koniec sierpnia ceny gdn dla prowadzących działalność ok 50zł/brutto, GTC będzie wiadomo jak pójdzie produkcja. Myślalem o zestawie pod kompa, ale kto wie:) Potrzebny byłby jeszcze jeden chętny, bo minimalne zamówienie to ok 500zł, więc 2 komplety.

• Redaktorzy

Qubric - na obrabiarce CNC. W domu raczej odpada, ale stolarnie w dużych zakładach meblarskich/stolarki bud .itd raczej nie są tak obciążone, żeby nie można było z nimi pogadać. Poza tym w kilku zakładach prywatnych też już CNC pracują.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz -> tylko jeszcze trzeba sie pobawic w GRIPie i zaprogramowac obrabiarke. Poza tym jesli gdzies jest CNC to raczej wykorzystywane non-stop i nie wiem, czy ktos za bezcen bedzie chcial sie bawic :-) Jakby cos to model CAD w UG albo CATII moge Ci zrobic, potem tylko dostep do modulow manufacturing i obrabiarki... :-))

Pozdr.

• Redaktorzy

qb_1 - ale nie oszukujmy się, jeśli ktoś ma pojęcie to nawet na wiekowej frezarce za pomocą wcale niewyszukanego freza da sobie radę. Nie mówię tutaj akurat o ww połaczeniu, ale jest kilka innych. ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Lekko wtrące..

Mój Stary jak mi zrobił gałki[był szefem narzędziowni w junajtrze Cemi] to do dzisiaj mi nikt ze specó nieumie tak zrobić... smutne ale prawdziwe.U niego z pod noża gładsze wychodziły niz dzisiaj u niektórych po polerce!

Gatunek speców od obróbki skrawaniem odszedł... tera jeno jagody i jagody...

• Redaktorzy

darkul - kuna, jaki ten świat mały. Moi rodzice też pracowali w Cemi. Matka krócej a Ojciec parę lat dłużej (z tego co pamiętam był mistrzem na kontroli, cy cuś)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Mój stary przy Domaniewskiej w tzw.wierzowcu a pózniej obok wodorowni.....w sumie 35 lat.... i gówno z tego ma.

Żebys widział jego mine jak pierwyj raz z kuroniówki wrócił.... myslałem że kogos przejechał...

Poco komu taki [rocznik43]... on nalezy do pokolenia szybko albo dobrze.

Po przeczytaniu wątku doszedłem do wniosku że za śmieszne pieniądze można sklonować dobre (i drogie) kolumny. Czy w związku z tym któryś z Szanownych Forumowiczów rozebrał Mite lub Sttaf żeby skopiować zwrotnicę, rozmiary bass-reflexu i wymiary wewnętrzne obudowy i czy mógłby podzielić się tymi danymi na forum.

• 6 miesięcy później...
  • 3 tygodnie później...

"Wyciągam" wątek na wierzch bo może nie wszyscy koledzy zauważyli że w dziale obok zaczyna się ciekawie rozwijać wątek zbieżny tematem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.