Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogówki ok. 10k; Triangle, Spendor...

wist

Rekomendowane odpowiedzi

Jadę na wakacje, ale już myślę, co ulepszyć na jesieni. Po dwóch latach Usher x-718 dojrzałem do podłogówek, które kupię po spieniężeniu usherów. Basik przydałby się większy. Może też trochę więcej "szaleństwa". System jak w o mnie: gram końcówką Arcam podłączoną do przetwornika z pre-amp benchmark. Z własnych odsłuchów i lektur obowiązkowych mam teraz dwóch faworytów w cenie do 10k. - obydwa kosztują znacznie mniej: któryś z nowych Triangle, np. Antal oraz - mam wrażenie u nas niezbyt doceniony - Spendor s5e. Trzeci typ to jakiś większy usher. Co myslicie o tym zestawieniu, ewentualnie jakie macie inne typy.

A do jak duzego pokoju? System rozumiem w trakcie zmian (na podst. Twojego wpisu w 'o mnie'). Spendory sa swietne ale nawet seria S nie grzeszy nadmiarem basu (jest szybki, punktowy, ladnie kontrolowany, ale szczuply i nie schodzi zbyt nisko). Poza tym bywaja chimeryczne w ustawieniu. Ja bym raczej celowal w Spendory, ale moze Cie wtedy czekac ustawianie reszty systemu pod nie (nie sadze, zeby wspomniany przez Ciebie Creek byl tu dobrym wyborem)/

Pozdr.

Pokój jest ok. 20 m. Tak, boję się że po kolumnach będę chciał dorównać wzmacniaczem. Rozumiem, że Spendory polecasz, ale trzeba myśleć o zmanie wzmacniacza. Słuchałem ich kiedyś ze 2 godziny. Wedle mojej pamięci bas miały w sam raz, dźwięk miał "ciało" i był "zróżnicowany" - nie tak jak na moich monitorkach. Tyko że w prądzie był Nordost thor - zabawka do prądu za 10k. (recenzja w HFiM ostatnim dobrze wpisuje się w moją pamięć sstemu) plus dobre kable sieciowie. Ciężko wyczuć dlaczego bas był wtedy taki dobry. W stereophilu też chwalili Spendory za bas.

Poagituję, a co: QUAD 21L. Do 20 m^2 jak znalazł, a zostanie trochę kasy na wymianę wzmacniacza.

Może akurat w wakacje będziesz gdzieś, gdzie można Quadów posłuchać?

20 m2 powinno byc dla tych Spendorow ok.

Seria S wydaje mi sie miec nieco wiecej basu niz np. 1/2 albo 2/3, ktore mi nota bene, bardzo przypadly do gustu. Spendory slyna tez z ponadprzecietnej czulosci na ustawienie. Sa przejrzyste, wiec pokazuja wady gorszej elektroniki (przykro wypada nieczysto grana gora...). Jesli basu bylo dla Ciebie wystarczajaco (o kontrole sie nie boje zupelnie) to warto sie nad nimi powaznie zastanowic.

Co do Triangle, troche sluchalem Celius'ow i chyba Antali. Dla mnie ciut za ostra gora. Basu chyba wiecej niz w Spendorach. Srednica ladna. To tyle co moge powiedziec :-)

Decydujac sie na cos w typie Triangle lub Spendor, pomyslalbym na przyszlosc o lampowym wzmaku. W miare mocna pentoda moze byc swietnym wyborem.

Odnosnie innych sugestii co do kolumn. Jesli Spendory robia na Tobie dobre wrazenie - warto sie zainteresowac Harbethami HL5 (to duzy monitor, wiec jesli jestes zainteresowany wylacznie podlogowymi kolumnami, to odpada). Moim zdaniem dobrym wyborem moglby byc tez ProAc Response 2.5 z 2-giej reki (albo z wyprzedazy w Top Hi-Fi, o ile jeszcze maja). Wszystkie kolumny, o ktorych mowa, maja jedna wspolna ceche - nie sa efektowne zarowno wizualnie jak i dzwiekowo, maja za to bardzo duzo 'kultury dzwieku'.

Pozdr.

Ururam: z tego co wiem w Polsce Quad niestety nie ma - czy jestem w błędzie ?

Qb: nad Harbethami się zastanawiałem, ale z podłogówą będzie prościej. Co do Triangli to słuchałem kilka razy niezbyt długo i podobało mi się. Boję się, że jak posłucham dłużej to mnie zacznie jedno, czy drugie drażnić. Jak to w Polsce nie ma co marzyć, że AK, czy Decibel mi pożyczą kolumienki do odsłuchu.

Niestety, posłuchać trza za granicą. Żadna firma nie reprezentuje u nas tej marki, czhoc może jak klienci zaczną się dopytywać, któraś się w końcu zdecyduje...

A sprowadzić się da, czy to na własną rękę czy przez pośredników. Ale mało kto jest na tyle nadziany, żeby sprzęt kupować w ciemno, nawet Quada. A i nie każdy wybiera się na wakacje w te okolice zagranicy, gdzie można go posłuchać.

dziwne zestawienie: spendor, usher i antal. ale ja cię rozumiem. mnie tez podobają się czasem całkiem przeciwstawne kolumny (np harbeth, thiel i ML). Jako miłośnik harbetha polacm Ci jednak posłuchać modelu 7es-2 lub jeśli chcesz mieć naprawdę duzo (moim zdaniem za dużo jak na 20m2) basu to shl5 - te drugie są lepsze choć trochę jakby wolniejsze - poczytaj opinie w wątku o harbethach oraz na forum harbetha.

pozdr

no tak, rozrzut trochę duży - trafna uwaga, ale to właśnie jak słucha się chwilę bez mozliwości bezpośredniej konfrontacji; myślę, że wszystkie wymienione typy łączy bardzo dobra stereofonia - mimo ze to już nie monitory -oraz "żywość" i "bezpośredniość" dźwięku

• 6 lat później...

Qb: nad Harbethami się zastanawiałem, ale z podłogówą będzie prościej. Co do Triangli to słuchałem kilka razy niezbyt długo i podobało mi się. Boję się, że jak posłucham dłużej to mnie zacznie jedno, czy drugie drażnić. Jak to w Polsce nie ma co marzyć, że AK, czy Decibel mi pożyczą kolumienki do odsłuchu.

Nie wiem jak Decibel ale AK czyli Top Hi Fi bez problemu wypożycza sprzęt za kaucją, przynajmniej ten w Poznaniu.

Miałem od nich dwukrotnie na weekend pożyczone kolumny (ProAc 130 i B&W CM7).

I to jest bardzo dobry trop - zarezerwować sobie cały weekend na odsłuchy, wypożyczyć kolumny i podjąć trafną decyzje.

Druga opcja to zakup używanych kolumn - można za tą samą kasę kupić o wiele lepsze kolumny ale są dwa aspekty na które koniecznie należy zwrócić uwagę.

Pierwszy i najważniejszy to małe szanse na spokojny odsłuch we własnym pomieszczeniu i nie ma się co łudzić że odsłuch u sprzedającego przed odbiorem jest miarodajny bo tak nie jest to jest w zasadzie tylko sprawdzenie czy kolumny grają i czy ich stan jest zgodny z opisem.

No i drugi to właśnie odbiór osobisty - moim zdaniem przy kwocie rzędu 10kzł warunek konieczny zarówno ze względu na niemały budżet jak i po to by nie zrobić transakcji z kimś kto zupełnie inaczej rozumie stan bardzo dobry jeśli chodzi o wygląd kolumn.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.