Skocz do zawartości
IGNORED

thorens td 320 i magnat vintage 120

cure

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam maly problem, do dyspozycji mam thorens td 320 plus kolumny magnat vintage 120, do pelni brakuje mi jeszcze rozsadnego ( w tym ukladzie) wzmacniacza. Co najlepiej pasowaloby do tej kombinacji? osobiscie zastanawiam sie nad denon PMA 880-R lub Pioneer 656 Refereze MK II, z drugiej strony nie chce kupowac wzmacniacza 'w ciemno' ktory bedzie pasowal do tego gramofonu i tych kolumn jak piesc do oka. W zwiazku z tym zwracam sie z tym pytaniem do fachowcow, co waszym zdaniem byloby tutaj brakujacym ogniwem ??

Pozdrawiam

Sebastian

https://www.audiostereo.pl/topic/19827-thorens-td-320-i-magnat-vintage-120/

Problem nie jest mały a wielki.;-))

Przede wszystkim niewiemy jaka wkladka bedziesz działał. O ile głosniki to rzecz przedtawiona , to wkladka i jej charakter moze znacząco wpływać na dźwięk. I tu pozostaje pole do doswiadczeń. Są wzmacniacze z korekcją wejść pod wzgledem pojemnosci lub rodzaju wkladki.To decyduje o wariantowości w podstawowych odsłuchach.

Nie sądzę aby do sprzętu budżetowego (a takiego dotyczyło pytanie) została zastosowana droga wkładka MC, więc uważam że problem gramofonu załatwi po prostu wbudowany we wzmacniacz phonostage. Problemy natomiast może generować współpraca kolumn Vintage 120 z niektórymi wzmacniaczami. Kolumny te mają brzmienie dość ostre i jasne, więc potrzebować będą do współpracy wzmacniacza o łagodnym, stonowanym, może nawet wręcz ciemnym brzmieniu. Ja poszukałbym Denona PMA 925R, Marantza PM68, Alchemista Krakena, Denona PMA450SE... Pioneera raczej nie.

Witam !

Nie zgadzam się z McGyverem co do celowości montażu drogiej wkładki w thorensie - ten sprzęt, choć tani ( budżetowy ? ) rozwija skrzydła dopiero z lepszymi przetwornikami. Inna kwsetia o jaką wersję chodzi - były trzy oficjalne :).

Integry z dobrymi sekcjami phono to raczej starsze typy, obecnie jak sie już cos takiego sprzedaje to bardzo badziewiate. Polecam integry Maranza, Revox-a. Sony też, ale starsze. Jeżeli nadarzy się okazja to Accuphase brać w ciemno - z drugiej strony tu wąskim gardłem będą kolumny....

Pozdr.

Ex-Stożek, nie chodziło mi o to że gramofon budżetowy, ale że cały sprzęt budżetowy. Ktoś kto szuka wzmacniacza poniżej 1000zł do kolumn za ok. 1000zł raczej nie wyda na wkładkę więcej niż 200zł, a za taką kwotę można kupić co najwyżej solidne MM. MC kosztują z reguły więcej. Nic ponadto nie miałem na myśli, nie chciałem też nic ująć zacnemu Thorensowi.

Witam,

na poczatku dziekuje bardzo za pomoc, musze powiedziec ze po cichu liczylem ze ktoras z propozycji bedzie sie czesciowo zgadzala z tymi wymienionymi przeze mnie, no ale rozstrzal jest duzy :-), ktos napisal ze do tych glosnikow nalepszy bylby 'miekki wzmacniacz' z tego co wiem pioneery (przynajmniej te starsze) tez sa miekkie no ale taka propozycja nie padla a wlasnie przed paroma godzinami dostalem oferte z Pionner 717 MK II - co myslicie o nim? I jeszcze jedno niektore z marantzow i accuphase maja dosc slaba moc wyjsciowa, czy mimo wszystko magnaty beda usatysfakcjonowane w parze z takim wzmacniaczem??

Wybaczcie pytania laika ale dotad wydawalo mi sie ze jestem usatysfakcjonowanym posiadaczem technicsa (brrrr nigdy wiecej) i moj powiedzmy horyzont byl nieco waski, teraz z kolei chce dla moich uszu to co najlepsze no i jednoczesnie nie przekroczyc relatywnie skromnych zasobow mojej kieszeni...

Jeszcze raz dzieki za propozycje te i nastepne :-)

Sebastian

>cure

O małą moc accuphase-a się nie martw - kiedyś jak pisało że wzmak ma 2x80 W to faktycznie tyle miał, dzisiaj to różnie bywa :)

Jeżeli nie będziesz nagłaśniać dyskoteki to wierz mi, mocy wystarczy.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.