Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic dvd s97 czy Philips DVP 900SA?

R2rt

Rekomendowane odpowiedzi

got jesli moim celem było by dobrowadzeinie 16 bitowych płyt do brzmienia jak z SACD to bym słuchał na altusach i Unitrze..... .Nie wiem czy to zauwazyłes bo juz pisałem to kilka razy ze JA SŁUCHAŁEM SACD i na sprzecie duzo lepszym od Twojego...i jesli to jest to super 24 bitowe brzmienie to ja dziekuje...,moze cos źle ustawione było,w kazdym razie prezentacja brzmienia daleka od tego z dobrego systemu stereo...I tez co wazne,ja nikogo nie namawiam na nic,tylko prostuje pewne wpisy,zebys potem got nie powiedział ze Cie namawiam na te przestarzałe CD,no i tez w sumie nie dziwie sie ze graja słabo,tez miałem ampli a dokłądnie to samo co Ty i tez grało mi słabo....

"juz były wypowiedzi typu "orginal i przepalana płyta CD to to samo" - no ale teraz juz raczej niema takich odwaznych... to samo jest z 5.1, wizja itp. - ja rozumiem ze skoro nie widac różnicy to poco przeplacac i lepiej kupic "świnie"..."

o co w tym tekscie Ci konkretnie chodziło?? bo ja nie rozumiem..to wynika z tego ze dalej nie pokapowałes ze przy cyfrowym złaczu odtwarzacz nie ma znaczenia jaki jest podpiety,bo gra amplituner,a dokłądniej wbudowane przetworniki C/A... no szkoda ze jeszcze sie o tym nie przekonałes.......I myslisz ze transport w philipsie 9000 jest duzo lepszy od manty?? a co to ten filipek to jakiegos CDM-a ma czy jak....:)i gwarantuje Ci ze nie odczujesz róznice jittera na ampli KD... bo to tego to juz trzeba jak powiedziałęm czego lepszego,duzo lepszego,no i dvd za 5000zł vs manta,a nie manta vs dvd za 1500zł...:)Ale jak widac autosugestia sprawia cuda!:)Weź to tez pod uwage ze jak pisałem o transporcie cyfrowym nie wspominałem ze philips jest zły,czy tez ze kupno jego nie ma sensu,i mozna zadowolic sie manta....ja tylko chciałem wyjaśnic,ze napisana opinia na temat lepszego brzmienia dvd x a dvd y jest kompletnie nie zgodna z prawda,i takie cos nie jest mozliwe,a wizja,HDMI itd to juz pominołem, jak powiedziałem na mysli miałem tylko dzwiek.A dyskusje o SACD i opinie wyssane z palca silimara i pisanie o tym co jest lepsze juz pozostawie w spokoju,bo sensu to juz zadnego nie ma.Ja wiem swoje,Ty wiesz swoje got i silimar( :) )wiec co tu wiecej mówic;)z tym ze ja słuchałam CD na odpowiednim sprzecie,i słuchałem SACD tez na sprzecie do tego odpowiednim i mam jakies rozeznanie,a patrzac na Twoje wpisy got to tylko SACD jest wybawieniem,a CD to juz historia,nawet jak sie nie słuchało tego na sprzecie do tego stworzonym,wiec o czym tu dyskutowac...jak poprostu nie wiesz na co stac ten przestarzały format.....Ja poza tym juz koncze bo to nie na temat.

"zamiast wydawac fortune na "doprowadzienie 16 bit" zeby zagrały choc troche zblizone do 24 ... nie lepiej odrazu kupic "gęstrzy format" ... a który - to nalezy posłuchac, rozejrzec sie po ofercie płyt i zdecydowac samemu

to powiedz to wszystkim co tak robia,i zadac sobie pytanie czemu tak robia a tylko ta garstka osób w porównaniu do reszty inaczej postepuje...cos w tym musi byc:) ja wiem raczej co ale to juz powiedziałem wczesniej;)

Już co prawda zadałem podobne pytanie w "stereo" ale ono tam chyba przepadło..;)....

Niebawem zakonczę przygode w budowę kina domowego...tzn amplituner i dvd pojdzie sobie do sypialni. W to miejsce pojawi sie zestaw STEREO :):).....POnieważ jednak od czasu do czasu będę i tam chciał oglądnąc film muszę kupić dvd , które będzie podpiete do wzmacniacza stereo. Z tego co rozumiem dvd musi byc wyposażone w dekodery (prawda???).

I jeszcze jedno pytanie. Czy kupując dvd (cd bedzie osobno) jest sens kupowac z sacd (dvd audio) gdy będzie to grało na 2 kolumnach?.

Ponieważ czasem jakiś koncert też lubie oglądnąć to na jaki sprzęt zwrócić uwagę?. Na któryś z w/w czy może coś innego polecicie co bedzie mialo przyzwoity dźwięk.

Z góry dziękuję :) za odpowiedź.

Pozdrawiam

S.K.

Tak piszecie o tym SACD - ale warto byłoby się zastanowić może najpierw ile płyt jest nagranych w tym formacie - to raz, dwa - ile płyt nagranych jest z gatunku muzyki który lubisz! Nie ukrywam że stoi u mnie w domu S97 i nie ukrywam również, że podłączony jest do sprzętu nie najbardziej audiofilskiego - jednak wg. mnie należy również wziąść pod uwagę funkcjonalność danego DVD - bo brak niektórych opcji potrafi skutecznie zatruć przyjemność oglądania filmów. Poprzednio miałem Denona 1910 i sam się o tym przekonałem - dopiero Panas przytłoczył mnie mnóstwem możliwości dopasowania obrazu.

Z doświadczenia powiedziałbym, że przy zakupie DVD warto z dystansem podchodzić do opinii "krzykaczy", ze 100% nieufnością do artykułów prasowych i całkowicie opierać się na własnych doświadczeniach.

uwaga

posiadałem dvd yamahy 550 plus ampli rx v 1400 plus b&w seria 600 s3 z subem i sprzet grał ok

dzis stałem sie posiadaczem philipsa 900 i no cóż jest róznica w dzwieku a sacd to juz bajka planuje jeszcze połaczenie ampli z dvd wielokanałowo do sacd wielokanałowego i dziekuje mi wystarczy

pozdrawiam

S97 +

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli chcieć coś porównywalnego innej firmy, trzeba wyłożyć 3 x tyle co za panasa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panas S-97 właśnie dostał nagrodę EISA. DVD Roku! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

wiem. moze phil by zdobyl gdyby wczesniej wyszedl :)

czytajac rozne fora wszyscy uwazaja ze odtwarzany dzwiek w philu jest wraznie lepszy od panasa i to mie sklonilo ku philu tera sam nie wiem

-> blash

co niby sie dzieje z Twoim philipsem ?? nie ma obrazu ?? u mnie zniknoł ale przy przelaczaniu przy pracy z TV ... wystarczyło przełaczec progrresiv scan no-off i wszystko jest OK .. :)

wczoraj zakupiłem Brothers in arms - Dire Straits na SACD - miodzio !!! rewelacja ... !!! philipek jest rewelacyjny pod wzgledem muzy ...

co do nagrody EISA - w tamtym roku dostal ja ampli Yamahy 440 ... a teraz dokładaja go "gratis" do zestawu kolumn "Discavery" ... ;)

jak narazie jest podłaczany RCA własnej konstrukcji ;) - ekranowany kabelek ( za około 35 zł/m ) i złocone wtyki ( 8 zł/szt. ) - sprawdzaja sie dobrze ... ale musze sie pokusic o jakies markowe ... - przynajmniej ma fronty...

DVP 900SA - to model azjatycki

DVP 9000S - model na europe zachodnią ( w tym Polske ;) )

szkoda ze philips nie sprzedaje dvd w USA bo ten model wyglada bardzo fajnie...

Tym czasem zamowilem przed chwila Sony DVP-NS70H z wyjsciem HDMI 720p/1080i i 12bit video DAC ($149). Do kina jest super i cena $100 nizsza od panasonika S97...

blash - daj znac jak długo Ci trzymali Philipsa i z jakim skutkiem ... zaczyna mnie to martwic - u mnie problem sie powtórzył ... ( narazie przełacznik znów pomógł - ale to nie jest rozwiązanie )

działa wszystko ok obraz super dźwięk też do tego stopnia ze teraz widze jak niektóre płyty sa badziewiarsko nagrane wystarczy przełaczyc na direct stereo i słychac od razu przy super nagranych płytach nie ma praktycznie róznicy w jakosci

• 1 miesiąc później...

teraz wiadomo które dvd okazało byc sie lepszym ;-) między innymi to że wybrałem kiedys panasa było podyktowane obawą przed rozsypaniem sie filipka

swoją drogą dziwną polityke jakosci prowadzi philips ...

wydaje mi się że u nich nie ma czegoś takiego jak "polityka jakości"; kupiłem kiedyś cd'ka tej firmy i co ? padł po DWÓCH dniach; myślę spoko wynienić trzeba wymieniłem - nowy padł po tygodniu :-; od tej pory od Sprzętu Philipsa trzymam się z dala. A swoją drogą to myślę że mają oni najbardziej awaryjny sprzęt z wszystkich znanych mi producentów ( i nie mówię tu tylko o sprzęcie rtv ale i o agd - choć to zupełnie inna beczka - wielu moich znajomych miało problem z nowym sprzętem tej firmy )

mi to na rękę co 2 miechy nowy sprzęt z gwarancją przedłużaną od dnia otrzymania nowego egzemplarza to coś pięknego, a jak skończy sie model 9000s to dadzą mi pewnie następcę :D

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.