Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetic Volume Control

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia z pasywnymi preampami opartymi o trafa Stevens & Billington TX102 ? Z tego co pamiętam, chyba Peter Daniel kiedyś popełnił jakiś pre na tych trafach. Podobno gra to doskonale, o niebo lepiej niż tradycyjne pasywki oparte na potencjometrze/drabince rezystorowej. I nie jest drogie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/19901-magnetic-volume-control/

Gra to bardzo dobrze, oczywiscie po wpasowanie tego w odpowiedni system ( dopasowanie impedancji i napięc ). Prywatnie jestem miłośnikiem pasywek a ta w srebrnej wersji jest najlepszą jaką miałem... Gra inaczej w każdym systemie co b. dobrze o niej świadczy. Dużo zależy od użytego przełącznika. Na 100% bije każde aktywne pre w swojej cenie ( oczywiście w rozsądnym systemie ) i pasywki w stylu DACT, TKD, passion.....

"I nie jest drogie"

Kwestia względna, do tanich zwłaszcza jak na pasywkę raczej nienależy.

Czyżby znależli się jacyś nowi chętni na zawody ?

( oczywiście nie złosliwie - pre aktywne ma swoje zalety i gdyby znalazł się w tej cenie takowy.... nigdy nie pisałem, ani nie mówiłem ,że niebędę uzywał aktywnego pre, może po prostu jeszcze na takiego nie trafiłem który by mi niepsuł i to nie tlko w cenie pasywki.... )

Trzeba by tylko ustalić w jakich warunkach....

Fakt faktem że wszystko w jakimś tam stopniu degraduje dzwięk.

Mam takie stare trafa TFK z lat 60 ..przeslicznie zrobione.. wszystkie sekcje oddzielnie ekranowane[permalloy]rdzeń z dużej ilości blaszek[EI] ...i pasmo [pomiar neutrikiem A2D] od 18 Hz do 80 kHz na [-1dBu]...

Gra to świetnie... ale ma wadę nie wzmacnia... bo niemoże.

Osobiście wole wykonywac czy grać z preampów które maja duze wzmocnienie ..a końcówki mocy moga wtedy pracowac z małym wzmocnieniem co im tylko na dobre wychodzi.

Zaintrygowała mnie recenzja w Ultra Audio pre Avtac Phatishae - recenzent twierdzi, że gra to lepiej niż kosztujący 10k USD ARC Reference 2 mk II.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

"Osobiście wole wykonywac czy grać z preampów które maja duze wzmocnienie"

Jak kto woli. Ja na ten przykład dokładnie odwrotnie. Myślę, że kluczową rolę odgrywa to reszta toru ( jak zawsze.... ). Moim prywatnym zdaniem bilans zysków i strat wypada tak jak wypada Twoim może być zupełnie inaczej, każdy ma swoje preferencje.

"Gra to świetnie... ale ma wadę nie wzmacnia... bo niemoże"

Otóż tu Cię zaskocze, chociaż perpetum mobile jeszcze niewymyślono ( nawet na rynku audiofilskim co dziwne ) te śmieszne trafka mogą "symulować" wzmocnienie.... jest taki smieszny odczep który powoduje (poprzez "przełożenie transformatora" podbicie dźwięku o bodajże 6 dB. Nie sugeruję, że pobiera energie astralną, tylko .......... proponuję poczytać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

( jesteś lepszym i bardziej doswiadczonym fachowcem od mojej skromnej osoby więc chyba bezsensem byłoby gdybym usiłował Ci tłumaczyć )

Każdy ma prawo do swych opini, ale proponuję posłuchać jak to napisał Thorsten Loesch

"The improvements it has wrought in my system ..... are profound. For me there is no going back, and no self-doubt about my decision - an active gain stage foregone is a step forward in my case"

Ale jak wspomniałem nie odrzucam nic bez "rozpoznania" więc jeśli dysponujesz lepszym pre w tak dobrej cenie chętnie posłucham......

Ukryta Zawartość

Elberoth

Jeff Rowland stosowal transformatory na wejsciu w swoich wzmakach. Sa tez transformatory na intekonektach (proponowalem ci MIT do Tacta :), underwood wsadza trafa na wyjsciu CD-kow wadii. Jesli chodzi o volume control to Stevens & Billington srebrny jest bardzo dobry, nie jest to zupelna neutralnosc ale w wielu przypadkach pcha system w dobrym kierunku (miekki, czysty i przyjemny sound) i faktycznie robi to czego pasywki rezystorowe nie robia. Rozumiem, ze pytasz teoretycznie :-) Do Avalonow jak i do moich wsteg raczej nie (za miekko i mozna stracic te dobre i wyjatkowe cechy glosnikow).

W sobote ide na ciekawy odsluch SoundLabow, dam znac :)

chociaz z drugiej strony napewno mozna tak zlozyc zestaw na Eidelonach, ze i taka pasywka bedzie swietnie... Warunek - bardzo detaliczny CD jak Spectral, Mark Levinson + dobra koncowka mocy tranzystorowa.

Lepszy od AR Ref 2 mkII ? ;) Musze przeczytac w jakich warunkach i na czym to bylo robione... Czy test jest zamieszczony w necie?

"Ha!

Pewnie że moze wzmocnic ale kosztem impedancji!A to juz nie jest to!

Przekładnia też ma swoje wady...."

No pewnie, że tak ! nie ma w audio jedynie słusznych rozwiązań z tym sie trzeba pogodzić. Taka przekładnia stawia większe wymagania, ale gdy się je spełni .....

Cały czas podkreslam tu rolę SYSTEMU, jest on znacznie bardziej wrażliwy niż jakikolwiek aktywny pre. Też słyszałem TX-102 z nienajlepszej straony...

"Lepszy od AR Ref 2 mkII ?"

No tu bym się niezakładał AR słyszałem tylko raz i to nie na swoim systemie. A tak na marginesie to chyba zupełnie inna liga, różnica w cenie to zdaje się 15 krotnośc czy nawet więcej.... A recenzje też bym chętnie przeczytał.

W audio.. to tak ogólnie...he,he..

Podstawą jest jednak dopasowanie impedancji linii przesyłowych,od tego sie zaczyna.

Czyli im mniejsza impedancja linii tym bardzie wymuszona jakość sterownika[zródła] ,zwiękrzona wydajnośc prądowa stopni wyjściowych i co za tym idzie uzyskanie duzych szybkośći przemian na wyjśćiu jest trudne w połaczniu z zachowaniem niskich TIM czy THD... acz kolwiek obecnie dostepne elementy daja nam duze mozliwości.

>Darkul

Tak swoją drogą to może by ktoś ( np. TY ) napisał długi post na temat dopasowania impedancji linii sam wiem jak jest to ważne, często pytaja o to różni znajomi, a jak wspominałem nieczuje się autorytetem w tej dziedzinie, raczej bazuje na doświadczeniach, ale przecież są generalne zasady znane pewnie wszystkim konstruktorom....

temat na dzis jak dopasować źródło do odbiornika by było fajnie ? Jakie warunki musza być spełnione by pasywka działała dobrze....

Avtac kosztuje co prawda prawie 7000 USD, ale wtajemniczeni wiedzą, że ten sam dźwięk można uzyskać z urządzenia za powiedzmy 2000 USD. Oczywiście nie będzie miało tych wszystkich bajerów (wyświetlacze, remote, piękna obudowa) no ale jeżeli liczy się tylko dźwięk ...

Recenzje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Patefonik

Dowcip polega na tym że juz wielokrotnie temat był poruszany.... i zawsze kończyło sie matolskim podsumowaniem ze strony dyletantów ... majacych rzecz jasna jak najwiecej do powiedzenia w temacie Marioly.

Najlepiej pokierowac ciekawskiego do literatury fachowej.W necie jest tego całkiem sporo...wystarczy wystukac w Googlach interesujący temat.Bardzo ciekawe sa wypracowania uniwersyteckie ,zwięzłe i rzeczowe.Ale czesto jest to język nadal trudny dla niewtajemniczonego....

Znam kilku ludków którzy od dawna zjadaja swój ogon poprzez wymiane sprzętu[często dobrego] z powodu niezrozumienia w.w.tematu.

To że spora grupa urzadzeń jest elektronicznie popeliniarska każdy wie..kto wydał molto kasiora... to boli... ale czy uczy.

Oprócz dopasowania imp.linii sygnałowych wazna i niebagatelna sprawa jest wysterowanie napieciowe... czesto tak zmienne przy nieodpowiednim dopasowaniu impedancyjnym.

americano -> cena faktycznie zaporowa, szczególnie biorąc pod uwagę ceny innych pasywek z tymi samymi wnętrznościami. To porównanie do ARC Ref 2 daje jednak do myślenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.