Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa zasilająca - wielkie oszustwo ?

soundtrack

Rekomendowane odpowiedzi

>Burz

W necie jest tego troche...na temat Marioly..

Sam kiedys robiłem indywidualna filktracje gniazd... ale jest to kiepskie rozwiązanie.

Wszystkie dodatkowe klamoty w drodze zasilania sa stratne...lub dodaja impedancji do linii.

Zydelek słusznie napisał że trza elektryka-fachurę wziaść za łeb i nową poprawną instalacje pędzić.

Trafol [taki z 2...3 kVA] separujący z przekładnia 1:1 jest doskonałym rozwiazaniem,i chyba najtańszym.

Zatra czy inne firmy robia świetnie takie trafa i niedrogo.

Natomiast listwa sieciowa powinna byc bolsza...i jak podkreślam bez lutowia..wsiech na zagniatanie i śróbkoj.

Jak kabel sieciowy[instalacja 3 żyłowa]jest ciasno zwiniety [niczym dobry XLR]to mniej sieje na zewnątrz.

Jak kto musi to zastosowanie ekranu/plecionki ze stali ekranującej niemagnetycznej podłaczonej tylko od strony odbiornika daje dobre efekty...[głównie w klockach pracujących z duzym wzmocnieniem].

Tylko na miły BÓG niech tego nierobia w swoim zakresie niekumaci !!!!

>Trafol [taki z 2...3 kVA] separujący z przekładnia 1:1 jest doskonałym rozwiazaniem,i chyba najtańszym.

Zatra czy inne firmy robia świetnie takie trafa i niedrogo.

Akurat w klubie doszliśmy do wniosku, że trafo separujące nam 'nie leżało' - dźwiek był zmulony. A trafo mamy potężne;-)

Bardzo ważne jest jak taki trafol jest nawiniety...

W tzw.wypionych systemach trafa separujące daja najlepszy efekt.

Często zdarza sie ze trafol jest dobry a osprzet wsiech partaczy...

Inną mozliwościa jest to że napięcie nominalne[od strony pierwotnego] jest niskie pon.230 VAC i na trafolu zjedzie o np. 5%...10% ..[zalezy do jakośći trafa]..i spadek ok15 VAC MOŻE byc juz słyszalny...

Jedno jest zastanawiające. Dlaczego kolega nie wypożyczył owej listwy na parę dni i po tym czasie wiedziałby już czy jest warta zachodu czy też nie?Tym bardziej,że w tym światku audio za cholerę nie można powiedzieć, że akurat to coś będzie pasowało do naszego sprzetu-tym bardziej, jeśli gazety pisza same superlatywy.Osobiście bym nie zrobił w ciemno takiego zakupu tym bardziej listwy sieciowej.Po drugie same zachowanie sprzedającego daną listwę daje dużo do myślenia. Akurat jestem w takiej sytuacji,że każdy produkt, który jest dostępny w sklepie i mam ochotę ewentualnego jego zakupu biorę go do domu na odsłuchy-nawet sam sprzedający dobrze wie,że taka forma jest uczciwa. Taka forma jest praktykowana nie tylko w sklepach ale też u prywatnych osób. Kwestia tylko logicznego, trzeźwego podejścia do sprawy ,a nie chęć tylko upłynnienia towaru za wszelka cenę .Osobiście nie chciałbym takiej listwy. Wyrzucone pieniądze wolałbym wydać choćby na płytki –tym bardziej ,że teraz po takich wpisach będzie mu trudno ja odsprzedać nawet dużo taniej. Apel do wszystkich LUDZISKA NIE KUPUJCIE NIC W CIEMNO , TYM BARDZIEJ SIECIÓWKI.

Pozdr.

Gwiazdki gwiazdkami. Tutaj chyba raczej chodzi o nieodpowiedzialność. Ciężko mi jest uwierzyć, że kupujący uległ tylko i bezwzględnie dobrej opinii. Czasami jak czytam te forum to odnoszę wrażenie, że pytający o jakąś kwestię związaną z dobieraniem sprzętu, chce aby go inni wyręczyli we wszystkim .A jemu pozostanie tylko ucieszyć się i zasiąść do odsłuchów, trochę to żenujące ale tak właśnie bywa.

pozdr

>Gwiazdki gwiazdkami. Tutaj chyba raczej chodzi o nieodpowiedzialność.

Chyba zaczynacie przesadzać. Czy kupując chleb czy pralkę lub telewizor tez nalezy zachowywać takie 'nadzwyczajne środi bezpieczeństwa"? To nie klient postapił źle a sprzedawć. Nie mozna pozwalać na metody stosowane, by oszukać i wycisnąc co sie da. Nie każdy ma tyle czasu i ochoty, by wszystko testować i sprawdzać. Kupując towar klient ma prawo ufać, że to, co kupuje jest zgodne ze specyfikacją i jest uczciwe.

Bingo. Tak się zastanawiam, co kieruje pismami, że robiąc test akcesoriów sieciowych decydują się wystawiać gwiazdki, a niektóre urządzenia zaliczają do hi-endu, choć do testu użyto odtwarzacza i kolumn z klasy średniej. Trzeba mieć sporą pewność siebie, aby się na coś takiego zdecydować. Albo nierówno pod pułapem.

Odpowiedzoalność jest wspólna czyli: producenta który "nadreklamuje" swój wyrób w nierzetelny sposób, sprzedawcy, który nie podpowiada w sposób profesionalny, że należy listwę sprawdzić i recenzenta, który głuchy i slepy pisze bzdury. Wcalemnie nie dziwi, że tak dużo osób wierzy pismakom, a smutne jest, ze pismacy stracili obiektywność i etykę. A to przekłada się w mniejszą sprzedaż pism.Osobiście od dawna zaprzestałem kupować brukowce audio. Powyższa sprawa jest jednym z powodów :):)

He he. Gdyby tak było jak mówisz to było by za pięknie. Świat jest okrutny a jeśli chodzi o pieniądze to jeszcze bardziej. Pisałeś o chlebie i innych rzeczach .Prawdą jest ,że nawet ten chleb jest sprzedawany w kiepskim asortymencie-wiem bo robię sam zakupy i nie raz zakupiłem dany chlebek po prostu nie nadający się do jedzenia. To tak tylko ogólnikowo.

Dawno zaprzestałem wierzyć ślepo w jakie kolwiek testy czy opinie o danym sprzęcie-nawet jeśli dotyczy to urządzenia którego jestem właścicielem-gdyż nie zdarzyło się jeszcze abym w każdym calu zgadzał się z recenzentem.

pozdr

Zgadzam się z przedmówcami. Kupowanie w ciemno jakiegokolwiek elementu toru audio jest bezsensem. Autor wątku i tak ma „farta”, że listwa PAL-a nie zepsuła mu brzmienia. Mam teraz w domu listwy Supry i Sunaudio. I doświadczenia z tą pierwszą wskazują, iż jej wpływ na brzmienie w olbrzymim stopniu determinowany jest przez jakość kabla łączącego ją z gniazdkiem, u mnie najciekawsze efekty dał mariaż z sieciówką Vincenta, ale nie jest to chyba rozwiązanie optymalne. O „psuciu” dźwięku mówić nie można, ale wszystkie zmiany idą w kierunku, który mnie nie interesuje. Pamiętam, też iż całkiem przyzwoita listwa Fellowes wypadała gorzej od dużo tańszego Lestara, kiedy mój zestaw był odsłuchiwany na zwykłych komputerowych sieciówkach. Po przejściu na solidne kable sieciowe wyższość Fellowes’a była bezdyskusyjna.

Z tego co zrozumiałem, sountrack używa sieciówek Neel-a. Pożyczałem kiedyś model 7Gold i dobrze sprawdzał się tylko z CD, zasilanie ampa było już pomyłką.

Z kolei produkt Sunaudio, który jest niczym innym jak zwykłem ekranowanym przedłużaczem z solidnym okablowaniem wewnętrznym okazał się strzałem w dziesiątkę. Ta listwa na pozór niczego nie zmienia, a w rzeczywistości zmienia wszystko. Nie ingeruje w balans tonalny, wprowadza natomiast świetną kontrolę wszystkich zakresów pasma, dźwięk stał się klarowniejszy ma też niesamowity timing i naturalną, nieskrępowaną ekspresję.

PAL-a testować nie będę, bo to razem z sieciówką będzie jakieś 1200 zeta, a ja nie zamierzam wydawać na listwę więcej niż na kabel głośnikowy.

Myślę, że soundtrack powinien posłuchać swojego PAL-a przez tydzień a potem go odstawić. A nuż okaże się, że jego system gra teraz gorzej?(Patrz: doświadczenia Jacka Kłosa z listwą Fadela).

proponuję wymusić (przez brać audiolubną) na rencenzentach pism audio przedstawiania badania słuchu i posiadania słuchu co najmniej dobrego. Badania powtarzane co 3 miesiace - rencenzent opisując dane sprzęciwo ma sie spowiadać czy jest w nastroju majorowym (wrócił np od kochanki,wygrał w totka,jest na rauszu) czy też minorowym (teściowa, kłotna z sąsiadem, opitolił go szef itp) te wszystkie czynniki mają wpływ na odbiór dżwięków. Ponadto należy wybrać jeden wzorcowy utwór który będzuie służył jako wzorzec do odsluchu. Może to być (żeby nie było niesprawiedliwie) jeden utwór tak samo traktowany przez wiekszosć np hymn w wyk,Górwniak,repertuar Michała czy coś podobnego. Ustalmy wzorce !!

darkul, a moglbys troche jasniej wytlumaczyc (lub podac linki bo nic nie znalalzlem) o przewadze polaczen stykowych nad lutowanymi cyna. Dlaczego cyna nie radzi sobie z duzymi impulsami pradowymi ? Pozatym jesli nie cyna to przeciez mozna miedza zlutowac a nawet srebrem.

Generalnie smierdzi mi tu jakims mitem :) ale chetnie poczytam sesowne wytlumaczenie.

Nie bawmy sie w domowe przedszkole.... teoretycznie i w praktyce kazdy elektryk to wie.

Proponuje oglądnąc sobie szafki rozdzielcze na klatkach schodowych... są lutowia???

Czy gniazdka sieciowe pod tynkowe mają stykaturę do lutowania?

>Nie bawmy sie w domowe przedszkole

ja tylko chce sesownego wytlumaczenia, probowalem znalesc cos o tym ale szczerze mowiac znalazlem dokladnie cos odwrotnego do tego co piszesz

>.... teoretycznie i w praktyce kazdy elektryk to wie.

jestem po szkole elektronicznej - nie wiem

>Proponuje oglądnąc sobie szafki rozdzielcze na klatkach schodowych... są lutowia???

a po co maja tam byc ? bylo by to przeciez bardzo niewygodne i niepotrzebne

interesuje mnie sesowne wytlumecznie a nie gadanie, ze kazdy elektryk wie albo bo tak maja klatki schodwe . . . nie bawmy sie w przedszkole ;)

Łączenie gniazd i innych urządzeń elektrycznych przez lutowanie nie ma sensu. Przy napięciu 230V korzyści byłyby niewielkie a nawet nie ma to znaczenia. Obecnie coraz częściej przechodzi się na system "na wcisk".

dokladnie jacer.

jednak czekam na to co powie darkul ;) a zwlaszcza dlaczego lepiej uzyc polaczenia stykowego zamiast zlutowac miedza. Obawiam sie, ze bardzo trudno bedzie komukowliek odpowiedziec na to pytanie.

Zresztą zawsze cyna jest tylko zabezpieczeniem 'docisku' - to nie ona ma zapewnić kontakt. Przy urządzeniach energetycznych, gdzie czasem na stykach może sie wydzielać sporo ciepła (duże prądy) , cyny się nie stosuje, bo mięnie wtedy lub się stopi. Wtedy połączenie słabnie a nawet może się 'rozłączyć'. Dlatego połączenia mechaniczne są pewniejsze.

>cyny się nie stosuje, bo mięnie wtedy lub się stopi.

mowimy o listwie do audio

>Wtedy połączenie słabnie a nawet może się 'rozłączyć'. Dlatego połączenia mechaniczne są pewniejsze

sa, jendak przypominam mowimy o listwie do audio i zalezy nam raczej na jak nalepszych parametrach elektrycznych a nie pracy w temperaturach zdolnych do rozpuszenia cyny lub miedzi.

stosuje sie styki zakrecane czy wsuwane ze wzgledu na latwosc montazu i serwis. Robocizna jest najdrozsza.

Te niby marne znoszenie duzych pradow to tez marny argument no bo z jakim pradem ma sie do czynienia przy normalnym uzywaniu wzmacniacza - 2, 4 A? Napewno

Znów mędolenie.... poco?

Wszędzie gdzie mamy do czynienia z dobrym oddawaniem impulsów cyna to ogranicza,[w tym i w cyfrówce a przeciez sa to niskie poziomy sygnałów] cyna jest kiepskim materiałem ,jest kompromisem.

>Wszędzie gdzie mamy do czynienia z dobrym oddawaniem impulsów cyna to ogranicza

czyli jesli 2 kable miedziane skrecimy to bedzie to lepsze elektrycznie polaczenie niz jesli je zlutujemy cyna. OK :)

a co jesli bedziemy lutowali miedzia ? czy wtedy tez polaczenie stykowe bedzie lepsze ?

Kolego sympatyczny... elektryk- fachura robi zgrzew/spaw w postaci kuleczki!!!Niezaleznie czy jest to instalacja miedziana czy tez aluminiowa..

Tylko partacz zkręca druty ze soba !

>Pisałem chyba wyraźnie, że w urządzeniach energetycznych....więc po co to wypominanie?

a mi sie wydaje ze ten temat jest wyraznie o listwie do audio a nie do spawarki :) dlatego arumentowanie, ze lutowie sie stopi dlatego lepiej go nie uzywac jest nie na miejscu.

darkul, nie kombinuj mi tu o kuleczkach, spawach, zgrzewach . .. napisales ze, listwa powinna miac polaczenie skrecane na srubki i tak jest najlepiej . . . ja twierdze, ze lepiej bedzie to zlutowac miedza . . . KTO MA RACJE Ty czy ja ? Proste pytanie i prosta odpowiedz - odpowiedz w koncu na nia :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.