Skocz do zawartości
IGNORED

brzmienie mp3

Deep snow

Rekomendowane odpowiedzi

No dobrze, dzięki za informacje, ale w dalszym ciągu nie dowiedziałem się jak sprawdzić jakość poszczególnych odtwarzaczy. Załóżmy, że wybieram spośród Creativa, Ipoda, Irivera czy Teaca. Kupując np. discmana za 800,- zabieram ze sobą ulubione płyty, słuchawki Grado, słucham kilku utworów i wybieram ten discman ,ktory mi najbardziej odpowiada. Co zrobić w przypadku odtwarzaczy z dyskiem twardym? Musiałbym wgrać na każdy z nich dobrze zrobioną mp3 i przesłuchać. Do tego potrzebowałbym wlasnego laptopa. Jak to wyglądało w Waszym przypadku? Czy jakość brzmienia miała dla Was znaczenie?

W moim przypadku zadecydowal fakt, iz iPoda mozna uzywac jako dysku przenosnego, co z obecnymi na rynku rok temu creative'ami bez dodatkowych sterownikow nie bylo mozliwe. Ponadto creative byl ciezszy i zdecydowanie mniej mi sie podobal. Tak wiec wygral w przedbiegach, bez odsluchu iPod.

Natomiast oczywiscie przed zakupem pobawilem sie nim troche w sklepie Apple'a i posluchalem tego co tam na nim akurat wgrane bylo. Poza tym mialem mozliwosc odsluchu wczesniejszego modelu u kolegi z pracy.

Wydaje mi sie, ze w przypadku takiego urzadzenia parametry czysto techniczne sa bardziej istotne niz samo brzmienie. Brzmienie jest dobre i na tym mozna poprzestac. W tym swietle, jesli mialbym cos poradzic to odtwarzacze firmy iAudio, w szczegolnosci model X5.

Byłem dzisiaj w sklepie Apple'a na Bielanach i posłuchałem iPoda z dyskiem 40Gb. Akurat mieli wgraną Dianę Krall - "Live In Paris". Słuchałem na jakichś dousznych słuchawkach dołączanych do iPoda i muszę powiedziec, że nie odrzuciło mnie, owszem było trochę za cicho mimo głośności na maximum oraz brakowało blasku wysokich tonów. Jak na pierwszy kontakt z tego typu urządzeniem wrażenia całkiem pozytywne. Następnym razem wezmę efektywniejsze słuchawki. Pozdrawiam.

> Następnym razem wezmę efektywniejsze słuchawki. Pozdrawiam.

sluchawki obowiazkowo, chyba, ze docoelowo masz zamiar uzywac tych dolaczonych :/

wypal na plytkle pare mp3 lub wav i w skelpie popros zeby zgrali i porownasz, ja nie mialem problemow przy zakupie a wtedy to jeszce byly urzadzonka dosyc rzadkie. Musisz tylko znalesc sklep gdzie beda mieli na stanie wszytkie modele, ktore bierzesz pod uwage. I river hp140 z creative zen extra nie musisz porownywac ;) ten drugi gra tyle lepiej, ze wybralem go mimo stosunkowo nie wygodnego menu. Chyba wszytkie obecnie produkowane mp3 playery moza uzywac jako dysk przenosny.

liamk zeznal:

"Dekoder mp3 w stacjonanym urzadzeniu moze i i zapewne ma inne algorytmy niz winamp, foobar czy lilith."

to oznaczaloby, ze w procesie dekodowania wprowadza sie celowo bledy. Pytanie: po co ?

Co do głośności iPod'a to słuchawki swoją drogą, chociaż moim zdaniem jak na 'tramwajowe' słuchanie te standardowe są aż nadto, a druga sprawa to to, że modele produkowane na rynek europejski mają programowa obciętą maksymalną głośność w związku z jakimiś normami UE. Jak łatwo się domyśleć można to ograniczenie zdjąć, a jak kto woli, to może sobie nawet na ipodzie linuksa zainstalować i wtedy to już zupełna dowolność ;-)

>"Dekoder mp3 w stacjonanym urzadzeniu moze i i zapewne ma inne algorytmy niz winamp, foobar czy

>lilith."

>

>to oznaczaloby, ze w procesie dekodowania wprowadza sie celowo bledy. Pytanie: po co ?

a dalczego bledy ?

generalnie algorytmy kompresji oraz dekompresji mp3 dzialaja na tej samej zasadzie. Roznice w odtwarzaniu pomiedzy poszczegolnymi playerami softwareowymi badz sprzetowymi wynikaja bardziej z tego co juz po dekompresji poprawia/pogarsza algorytm. Podobnie wyglda to z kompresja, dobre kompresory obcinaja slabo slyszalne czestotliwosci np. pow. 19kHz zyskujac tym samym miejsce na lepszy zapis czestotliwosci nizszych - bardziej slyszalnych i dopiero potem kompresuja. Sam pomysl i zasada dzialania mp3 jest wszedzie taka sama.

Otóż to! Nie zapominajmy, że mp3 to jest tylko i wyłącznie nośnik. Nośnik o ustalonym sposobie kodowania/dekodowania, to co tam wciśniemy i później uzyskamy zależy już tylko od możliwości odtwarzacza i kompresora. Oczywiście im więcej bitów na sekunde oraz czym bardziej zaawansowany format pliku tym lepsze można uzyskać efekty.

A to, że kodek zamienia materiał źródłowy na mp3 wg jakiegoś wybranego modelu psychoakustycznego, a później odtwarzacz z mp3 usiłuje wycisnąć możliwie najlepsze brzmienie wg jakiegoś wybranego modelu psychoakustycznego, a w efekcie to co słyszymy na koniec ma niewiele wspólnego z oryginałem dla większości słuchaczy jest zupełnie nieistotne o ile brzmi dobrze.

Nie ma co mówić o błędach przy słuchaniu mp3jek, w końcu blisko 3/4 materiału w nich po prostu nie ma.

A co do do słuchania muzyki pod windows, to w 'klasycznym przypadku' muzyka z pliku przechodzi przez jakieś filtry w samym winampie, a nie daj boże jak ktoś jeszcze 'equalizer' włączy, potem wpada w podsystem audio w windows, gdzie jest resamplowane, bo czemu nie, żeby trafić w cudowne sterowniki creative'a, które pewnie też coś ciekawego z tym materiałem robią nawet jeśli wszystkie ulepszacze brzmienia wyłączymy, no i hi-endowe audigy2 samo w siebie dokonuje 2x konwersji z 44,1 na 48 kHz i z powrotem. Życzymy miłego odbioru! ;-)

Chyba ze wezmiesz foobara, ustawisz na odtwarzanie wprost na karte z pominieciem systemu windows, dasz resampling do 48k w foobarze, wyjmiesz wszystkie komponenty DSP ze sciezki poza resamplerem (jesli cokolwiek wsadziles) - i bedzie dobrze - ale trzeba sie odrobine postarac by przypadek nie byl klasyczny.

pq, wszytko sie zgadza, ale jest problem nie do przeskoczenia w przypadku audigy 2 (dla wiekszosci przynjamniej) a zwie sie CS4382 i jest DACem za pol dolca :D

Na forum head-fi, mozna poczytac jak zaawansowani fantaycy wyciskaja z audigy 2 naprwde przywoite brzmienie poprzez przelutowanie przetwornika i opamow oraz kondzi. Za paredziesiat dolarow zmieniaja karte-zabawke w niezle zrodlo, porownywalne z tanimi kartami profesionalnymi.

Jesli do tego nie jestes masochista i zrobisz tak jak napisales (czyli ASIO lub pseudo ASIO) i zostawisz out na 48 to audigy 2 niejednego audiofila by zaskoczyl :)

Czyli....i tak wychodzi że mp3 to kupa. Chciałbym jednak uzyskać najlepszą możliwą jakość po nagraniu mp3 na CD, my móc ją odtwarzać nie tylko na kompie. Czy uzyskam taki efekt za pomocą np. Lame lub Foobar? Wiem, że to i tak będzie kaszanka, ale do Discmana, lub do kiepskiego CD w samochodzie wystarczy. Po drugie, czy ma to znaczenie jeśli nagram mp3 na CD ( bezpośrednio jako dane), lub mp3 zgram do formatu Audio - tradycyjnie ( np Nero).

>Po drugie, czy ma to znaczenie jeśli nagram mp3 na CD ( bezpośrednio jako

>dane), lub mp3 zgram do formatu Audio - tradycyjnie ( np Nero).

hmm . . . to zalezy. Jesli odtwarzacz/dicsman ma moliwosc czytania mp3 to zgrywajac jako dane wmiescisz wiecej na plyte niz jak zgrasz jako audio ale discman moze miec gorsze niz foobar algorytmy odtwarzajace mp3 i lepiej bedzie gral jak mu dasz cd audio ktore przedtem przerobisz na audio . . . poprostu musisz sptawdzic - na 95%nie bedzie roznicy w brzmieniu a zgrywajac dane jako mp3 poprostu wiecej sie wmiesci.

>Gdzie w opcjach foobara ustawic odtwarzanie bezposrenio z karty???

bez karty z prawdziwym asio nie da sie. Pozostaja pluginy/sterowniki emulujace asio za pomoca Direct Sound.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

strona jset po japonsku ale powinienes sie polapac.

fobar ma dodatkowo mozliwosc ustawienia "kernel streaming" jesli nie dasz rady ze swoja karta i asio to skorzystaj z tej opcji. Jesli nie wisz gdzie sa te opcje i to przeczytaj readme albo faq do foobara.

Ukryta Zawartość

DeepSnow, najlepiej zrobisz jak nagrasz na płytkę cd audio kilkukrotnie ten sam kawałek w kilku wersjach utworzonych w rózny sposób. Przykładowo: winamp'em, foobarem, wmp10 czy wreszcie nero. No a jeśli twój odtwarzacz wspiera mp3, to na drugą płytkę to samo w mp3. Powinieneś usłyszeć co ci najbardziej pasuje.

Oczywiście może być też taka ewentualność, że sprzęt na którym odtwarzacz wspomniane cd audio eksponuje wszystkie niedostatki mp3 i wyższość brzmienia na komputerze wynika tylko i wyłącznie ze słabego nagłośnienia komputera. Sam nie raz i nie dwa musiałem skasować część zbioru mp3, bo nie szło tego słuchać na nowym sprzęcie.

• 2 tygodnie później...

>nedj

" Oczywiście, że lubię, jak muzyka jestes dobrze nagrana i bez kompresji "

Czy to jest jakiś żart? W sprzedaży nie ma od kilkudziesięcu lat nagrań bez kompresji. Czy chodzi o jakieś zabytki fonografii?

>Czy to jest jakiś żart? W sprzedaży nie ma od kilkudziesięcu lat nagrań bez kompresji.

I znowu pojawia się problem z wieloznacznością słowa kompresja...

Może niech każdy pisze czy ma na myśli kompresję dynamiki sygnału (analogowego lub cyfrowego), czy kompresję objętości sygnału cyfrowego (stratną lub nie)

liamk,

nie moge sie zgodzic z tym co piszesz. Jak mozna twierdzic, ze rozne urzadzenia maja rozne algorytmy dekodujace mp3 ? Pisalem o bledach, jesli taka rzecz mialaby miejsce z pelna swiadomoscia. Przypominam: MPEG to *kompresja* stratna a w procesie dekompresji dodatkowych strat juz nie ma.

Obrazki JPEG tez roznie sie dekompresuja na roznych komputerach ?

>Przypominam: MPEG to *kompresja* stratna a w procesie dekompresji dodatkowych strat juz nie ma.

dudivan to niestety nie jest takie proste . . . generalnie strat oczywiscie nie ma przy dekompresji ale moga np. byc polepszenia w przypadku niektorych odtwarzarzy ;) slyszales np. o lilith albo Creative X-Fi Xtreme Fidelity ?

Z tego drugiego przyznaje, ze sie smialem . . . do momentu az PQ wstawil na forum probke mozliwosci tego chipsetu/algorytmu a ja w "slepym tescie" stwierdzilem, ze ten poprawiony to oryginal :)

W przypadku jpeg faktycznie praktycznie kazdy soft odkoduje obrazek w ten sam sposob . . . w przypadku filmow juz nie* ... niektore playery dodaja smooth, maja dodatkowy deblocking, usuwaja przeplot, doaja "film efect" itp. podobnie w dekodowaniu audio. Wyjasnilem to wstepnie pare postow wyzej.

>No ale chyba sa to tylko opcje...

w sumie tak . . . filozofia dekompresji jest taka sama . . . ale niektore playery softwareowe czy stacjonarne moga w efekcie ostatecznym zaofereowac ladniejsze brzmienie mp3.

>do momentu az PQ wstawil na forum probke mozliwosci

>tego chipsetu/algorytmu a ja w "slepym tescie" stwierdzilem, ze ten poprawiony to oryginal :)

Hej, pomyłka!

To nie był ten algorytm, to ja sam w Audition zrobiłem "rekonstrukcję" górnej części pasma przypuszczając, że byc może ten algorytm podobnie działa.

Jeszcze kilka wykresików :>

1) Celine Dion orginał

2) Celine Dion skompresowane przezemnie na najwyższej możliwej jakości do mp3 ( 256,STEREO, q-0 )

3) Beyonce skompresowane przez "lud", zaciągnięte przezemnie z sieci ( 192, joint stereo, q-?? )

Ukryta Zawartość

post-7234-100004400 1170273159_thumb.GIF

post-7234-100004401 1170273158_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>najwyższej możliwej jakości do mp3 ( 256,STEREO, q-0 )

najwyszsza mozliwa jakosc mp3 obecnie to prawodpodobnie lame CBR 320 i joint srereo z bramka powyzej 19kHz. Jesli cbr to tylko 320 w kazdym innym przpadku lepiej bedzie uzyc vbr w okolicach ~230.

-> liamk

Chodziło mi o najwyższą jakość przy 256 k bit bo można skompresować nawet 512 i więcej ale to już raczej wątpliwy sens kompresji. Joint stereo pogarsza stereofonię, bo sygnał jest skompresowany jakby do jednego kanału z dodatkiem danych różniących jeden kanał od drugiego.

dodam jeszcze wykres skompresowany przezemnie Celine Dion do 320

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Chodziło mi o najwyższą jakość przy 256 k bit bo można skompresować nawet 512

w takim razie podesli mi jakas mp3 o biterate powyzej 320

[email protected]

>Joint stereo pogarsza stereofonię, bo sygnał jest skompresowany

> jakby do jednego kanału z dodatkiem danych różniących jeden kanał od drugiego.

joint stereo oferuje lepsza jakosc - jest to prawda objawiona i oczywista :) , powszechnie stosowana w nowych formatach jak ogg czy mpc gdzie standardowo jest j-stereo. Proponuje doczytac o kompresi stratnej audio.

np tu:

Ukryta Zawartość

a tutaj konkretnie o j-stereo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) forums/index.php?showtopic=36116

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.