Skocz do zawartości
IGNORED

Monobloki - PANA MAĆKA

kaszanka7

Rekomendowane odpowiedzi

Aaaa, to widzę, że nie jestem sam w swych odczuciach co do poziomu dźwięku w nowoczenych salach kinowych. Rozglądam sie zwykle i widzę, że to chyba tylko mnie przeszkadza ten ryk. Myślałem więc, że może jestem chory albo co najmniej przewrażliwiony. Teraz, jeśli tylko pamiętam o tym, zabieram do kina korki do uszu...

Do klubów takich jak np. Tygmont czy Dekada tez przestałem chodzić, bo nie mogłem znieść hałasu.

Może to dlatego, że ominęły nas walkmany i różne owe "kluby", które skutecznie przewalcowały słuch młodzeży? Doprawdy nie wiem.

Z drugiej strony ubytek słuchu do 20 dB w porównaniu do normy uznawany jest jeszcze za mieszczący się w tejże "normie".

Kino nastawione jest na młodzież a ludzie którzy tam ustawiają dźwięk sami często mają ubytek słuchu. Jest to chyba choroba zawodowa dźwiękowców.

Ale też chyba sprzedawców audio. W naszych salonach audio i na wystawach także dominuje łomot. Jakby chcieli zrobić wrażenie na "konsumencie". Na mnie robią - odstręczające ;)

pozdrawiam,

graaf

>jozwa

wez poprawke na to, co jest reklamowane. to o czym piszesz, to klienci, ktorzy tym reklamom ulegaja. nie pisze tu o budzecie - nie wspominam wogole o KD wysokiej klasy czy jeszcze wyzszej, pisze o w miare tanich rozwiazaniach do 10-15kzl (jakie popularne KD yamaha, sony i zestawik bw serii 600 do tego dajmy na to)

jest sporo ludzi, ktorzy nie do konca ulegaja reklamom, nie chca przeznaczac na KD wiekszej kasy, ale jednak tez nie chca miec rozlazlej bulki basowej w pokoju. znam paru takich, i o dziwo dosyc przyjemnie sie filmy oglada (relatywnie oczywiscie), gdy basu nieco mniej, ale sie troszku rusza, jest zrywny.

>graaf kolejny raz wykazujesz sie kompletnym brakiem logiki, nie wspomne juz o sluchaniu urzadzen, ktorych piszesz, nie badzmy tak wymagajacy :)

stare kino, 300B, a i teraz 300B w domach. no i co? co Cie tu dziwi? mieli kiedys silne trnzystory do kina?

a wnioski co do basu - niewatpiliwe w starym kinie lat 20-30 byl referencyjny? (z tego co wiem, nie bylo wogole).

co Ty wypisujesz? gdyby to sie chociaz przyslowiowej kupy trzymalo...

poza tym Vinyl slusznie zwrocil uwage an geneze 300B, niekoniecznie scisle zwiazana z naglasnianiem duzych sal kinowych.

kiedys tez ludzie chodzili pieszo, zamiast jezdzic samochodami, ale jesli dzis ktos ma ochote na spacer dluzszy, to tez Cie tak strasznie dziwi? czasem mozna odkryc ukryte uroki czegos.

Och pitdog,

co za wspaniałe gołosłowne zarzuty o "kompletnym braku logiki" :)) musiałem Ci zaleźć za skórę :) i to "kolejny raz" :)) cała przyjemność po mojej stronie :))

a może jakieś konkrety? szczerze mówiąc nie spodziewam się... ;>

>stare kino, 300B, a i teraz 300B w domach. no i co?

chyba nie nauczyłeś się nigdy czytać ze zrozumieniem :( bo wielu inych forumowiczów nie miało jakoś problemu ze zrozumieniem "co"

>a wnioski co do basu - niewatpiliwe w starym kinie lat 20-30 byl referencyjny? (z tego co wiem, nie

>bylo wogole).

a gdzie ja niby napisałem coś o tym basie Pitdog, konfabulatorze ;) ale widzę, że Ty swoje wiesz ;> a kto Ci opowiedział o tych latach 30-tych Vinyldemon czy może stary kasjer? A moze polegasz nie na wiarygodnych własnych lub osłuchanego kolegi uszach tylko - o zgrozo ;) - na zaczytanej gdzieś zupełnie niewiarygodnej opinii?! Ale to byłoby skandaliczne wprost ;)))) LOL^2

"co Ty wypisujesz?" Pitdog "gdyby to sie chociaz przyslowiowej kupy trzymalo..." :)))

>poza tym Vinyl slusznie zwrocil uwage an geneze 300B, niekoniecznie scisle zwiazana z naglasnianiem

>duzych sal kinowych.

O! Vinyldemon jest dla Ciebie autorytetem, a może byś sobie czasem zatkał uszy i odkrył na nowo jak się czyta coś poza forum?

cytat specjalnie dla Ciebie, bo raczej nie liczę na to, że pójdziesz za moją radą (kapitaliki specjalnie dla Ciebie, bo przecież masz kłopoty z czytaniem):

"The Western Electric 300A and 300B filamentary power triode is the only American manufactured power output tube engineered to be used as a state of the art audio frequency amplifier. It was developed in the 1920s as the mainstay of the rapidly growing CINEMA INDUSTRY. It was used in the Western Electric #91A single-ended and the #86 push-pull cinema amplifiers. THOUSANDS of these amplifiers were installed in THEATERS worldwide. We grew up watching movies with soundtracks reproduced by low powered directly-heated triode amplifiers! More than likely, we experienced 2001, The Good, The Bad and The Ugly, Clockwork Orange, etc. through WE 300B amplifiers. Imagine a whole theater powered by 8 to 30 watts! And I keep hearing people saying there are no speakers for these low powered amps...BE SERIOUS!"

Tak, pitdog, BĄDŹ POWAŻNY, poczytaj coś lub popytaj, nie myśl, że zamiast wiedzy i mózgu wystarczą Ci Twoje uszy, osłuchanie i pozytywna opinia kilku równie złotouchych kolegów z Towarzystwa Wzajemnej Adoracji ;>

pozdrawiam,

graaf

ps.

ad "słuchanie urządzeń" - nie nudź pitdog ;)

ja się nie wpisuję w sposób sugerujący, że słuchałem starych amerykańskich instalacji kinowych z 300B,

Co za niekończące się głupawe argumenty o tym odsłuchiwaniu i osłuchaniu :)) Ile np. Ty "złotouchy" tych różnych klocków czy systemów wysłuchałeś - 50? 500? Krytycznie, po audiofisku. Jaki to jest procent choćby dostępnych rozwiązań technicznych? Ile możliwych kombinacji? W jakim okresie czasu? Jak bardzo były one zróżnicowane? WSZYSTKIEGO S A M POSŁUCHAŁEŚ?!

Ogromne masz zaufanie do tych swoich osłuchanych w ledwie cząsteczce tego co jest uszu :)

Ależ z ciebie prawdziwy G U R U - nic dziwnego, że tak G U R U J E S Z na forum

A moze trochę pokory Pitdog - pomyśl (postaraj się) dlaczego Twoje subiektywne opinie miałyby być cokolwiek więcej warte niż czyjekolwiek inne? Czy też opinie z drugiej ręki?

Cała ta Twoja wiara w osłuchanie to kompletna bzdura i czysta psychologia. Nawet sam słyszysz inaczej nawet w południe i wieczorem, a także w zalezności od tego co jadłeś i czego słuchałeś wcześniej - co za wspaniałe precyzyjne narzędzie ocenne te Twoje uszy :))

alez stek bzdetow. szkoda wogole odpisywac. mozna "punktowac" te tzw. "riposty" ale po co, skoro one sa na takim poziomie. jesli wg ciebie malo konkretnie napisalem,to ... coz, rece opadaja, klep dalej, go for volume.

ignorance is bliss lol

co do tego co jets po p.s

co ty pleciesz chlopie, lyknales cos czy jak? ponosi fantazja, choc kiepska

trollujesz tutaj niepotrzebnie czasami i tyle. zaczelo sie od porownywania kolumn, ktorych sie nie sluchalo, potem inne wynurzenia. kto tu ma urojenia?

co do zrodla o 300B - czytalem o nich i inne rzeczy, wiec nie podniecaj sie tak tym malym fragmentem, ale czytaj dalej, moze cos z tego wyniknie.

over and out

mały cytat z Pitdoga dla niezorientowanych co to za facet:

"do ulegania sugestiom, >czy "przyzwyczajania sie" do dzwieku jest mi daleko"

pitdog nie ulega sugestiom, nie przyzwyczaja się do dźwięku, psychofizjologia go nie dotyczy

kim on jest?

pozdrawiam,

graaf

Drogi Jar1,

guru to oczywiście Pitdog :)

ja to tylko skromny poszukujący :)

przepraszam Cię Jar1 i innych za te moje offtopicowe wpisy tutaj :), ale Pitdog mnie po chamsku "ping-nął", a nie mam już cierpliwości do takich Guru-sów jak on :(

pozdrawiam,

graaf

ps.

BTW mógłby mi ktoś wytłumaczyć co to znaczy "trollować" - nie znam tego języka - czy Pitdog nalezy do jakiejś subkultury młodzieżowej?

maniiaq,

braki w dynamice, zapewnieniu odpowiedniego poziomu dzwieku itd. oczywiscie mozna zarzucic tym malym lampkom jesli zakladamy, ze sprzet ma byc uniwersalny. Ja nie slucham "wszystkiego" a juz na pewno nie Wagnera, heavy-metalu, rocka, hip-hopu i techno. Chyba wymienilem wszystko co glosne ? A, jeszcze big-bandow jazzowych nie slucham. Takze dla mnie te argumenty nic nie znacza.

Witam. Bywam u Was Panowie nie często to i burza mnie omineła jak mniemam.Podzielam opinię że uszy nam i młodziezy kaleczą tą kaszaną dzwiękową.Słucham wszystkiego co ciekawe i wcale nie głośno . Zdania swego co do posiadania odpowiednio mocnych zabawek nie zmieniam,mimo frajdy posłuchania szaf kinowych z głośnikami 20 calowymi i skutecznosci 115 dB.[coś k/tego] Kina domowego z tym całym bałaganem obrazów i hukiem hollywood nie trawiłem nigdy.no może niektóre aktorki ale też te mniej uzywające narządów mowy.Mocne klocki dają komfort słuchania także tych eterycznych wysublimowanych nagrań , jeżeli są to odp.dobre stopnie wzmocnienia.Panowie mocy nigdy za dużo.[a lampeczka 300b jest wysmienita i steruje u mnie lampą mocy,6c4c[2a3[była za słaba] Pozdrawiam !

>maniiaq

cóż...

wątek i tak już stracił swój motyw przewodni, więc pozwolę sobie również na małą "dygresję". Drogi maniiaqu przykro mi niezmiernie, ale muszę Cię poinformować, że lampa 6C4C, o której wspominasz, że zastąpiła Ci słąbą 2A3 jest niczym innym jak "Ruskim" odpowiednikiem triody o symbolu 6B4G, która to znów jest po prostu oktalową wersją 2A3, o zmienionym żarzeniu (6.3V, 1A). Ciekawe... no nie ? :)))

Pozdrawiam

Yaxa, 20 Sie 2005, 00:21

Ja również "... pozwolę sobie również na małą "dygresję". Drogi..." Yaxo, przeczytaj jeszcze raz wpis maniiaq'a, a może parę razy, aż zrozumiesz. Gdzie tam jest napisane, że 6C4C zastąpiła 2A3? Mnie się wydaje, że to 300B ją zastąpiła... :)

Pozdrawiam!

>robtango

>inżynier

Panowie !!!

Cytuję słowa Pana Maćka... "a lampeczka 300b jest wysmienita i steruje u mnie lampą mocy,6c4c[2a3[była za słaba]"

Pierwsze pytanie do kol. robtango: co ma do mojego wpisu lampa 6C33S ??? bo nie kumam...??? !!!

Drugie do kol. inżyniera: przeczytaj sobie ten zacytowany powyżej fragment i napisz proszę jak Ty to interpretujesz ?

Pozdrawiam

>dudivan

a chociażby u mnie - czasem zdarzy mi się eksperymentować z tą lampą... ;)

na fotografii obok jednoanodowej 2A3 SOVTEKA masz 6C4C (występuje w wersji z podwójną anodą - podobnie jak 6B4G). Mam nadzieję, że również całkiem nieźle widać oktalowy cokół 6C4C

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

> Drugie do kol. inżyniera: przeczytaj sobie ten zacytowany powyżej fragment i napisz proszę jak Ty

> to interpretujesz ?

Interpretuje nastepujaco:

maniiaq: "a lampeczka 300b jest wysmienita i steruje u mnie lampą mocy,6c4c[2a3[była za słaba]"

ja: w stopniu sterujacym (wysmienita) 300B zastapila zbyt slaba lampe 6C4C (odpowiednik 2A3), gdyz ta ostatnia (6C4C~=2A3) byla za slaba.

Pozdrawiam

inżynier>

fakt, po "dokładnym" przeanalizowaniu wpisu przyznaję, że może chodzić o zamianę 2A3 (lub jego odpowiednika 6C4C) na mocniejszą 300B - a wszystko przez te znaki przestankowe - niby przecinek, a jak zmienia sens zdania...

cóż, przyjdzie nam poczekać na autora - może on rozwieje moje wątpliwości

pozdrawiam :)

Panowie...Stron raptem dwie a tyle niejasności,wystarczy kliknąć wstecz.Staram się odpisywać precyzyjnie.Szczególne podziękowania dla ,,INŻYNIERA,,- też jestem techniczny , chyba dlatego nam łatwiej !Wszystkim życzę owocnego buszowania na FORUM. Pozdrawiam i jadę na URLOP !!!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.