Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

No tak, gdy teraz to piszesz to przypominam sobie, oczywiście, że to były Emission Labs, a nie żadne WE. Jakość prezentacji musiała być w sposób oczywisty porażająca i stąd to pomieszanie umysłu. A że nie 300B to jakoś mi w ogóle umknęło...

Co do AKG K701 - one rzeczywiście nie są spektakularne. Być może za to je lubię. Jak pisałem kiedyś RS-1 w zasadzie zajęło w moich porównaniach 1. miejsce, ale ich sposób prezentacji mi nie odpowiadał jako właśnie ZBYT spektakularny i narzucający się. Cóż, de dustibus itd...

=>inżynier, 25 Wrz 2007, 20:28

>w tym zestawie dźwięk jest szybki,

>elegancki i wycyzelowany. Jest szczegółowy, ale nie męczący i nie atakujący nadmiarem szczegółów. Z

>leciutkim (jednak!) uwypukleniem wysokich, co nadaje mu tę aurę otwartości, powietrza i lekkości.

Ultrasone E9 po prostu grają znacznie dokładniej niż AKG K701,nie ma tam żadnej górki na wysokich tylko słyszymy znacznie więcej informacji, zresztą widać to dobrze na wykresie góra płaściutka jak stół i minimalnie podbity bas w okolicy 100Hz

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

=>Piotr Ryka, 25 Wrz 2007, 21:33

>Dziwne to trochę - najpierw wszyscy AKG 701 bardzo chwalą, a ja zbieram cięgi za ich krytykę,

>a teraz prawie wszyscy na nich psy wieszają.

Apetyt rośnie w miarę jedzenia, AKG K701 to naprawdę dobre słuchawki ale jak się ma lepsze żródło do porównania to poprostu bledną ale można sobie spokojnie powiedzieć że ani Bayerdynamiki ani Sennheisery im nie dorównują (o Orpheusie nie mówię bo ich nie słuchałem)

=>inżynier, 25 Wrz 2007, 22:00

>RS-1 w zasadzie zajęło w moich porównaniach 1. miejsce, ale ich sposób prezentacji mi nie odpowiadał

>jako właśnie ZBYT spektakularny i narzucający się. Cóż, de dustibus itd...

Potwierdzam to zdanie za dużo tam było wyeksponowanych szczegółów na które normalnie nie zwracamy uwagi, odbiegały od natury muzyki

>Jakość prezentacji musiała być w sposób oczywisty porażająca i stąd to pomieszanie umysłu.

Wyczuwam oczywiście nutę ironii.

Ale faktycznie, aż tak dobrze nie jest. System Waszczyszyna gra prawdziwszym dźwiękiem.

><

ja natomiast będę może należał do mniejszości i nadal zachwalał akg głownie za ich przestrzeń ,barwę i naturalność.może uda mi sie wyrwać z lebenem do karkowa na kolejny odsłuch a wtedy można będzie pokazać ze nie są do końca takie jak niektórzy je opisują.z lebenem i dac-iem audionemesis nie stwierdzam(czy tez nie słyszę) żadnych z wymienionych ich wad.

>nie sluchalem .co masz przez to na mysli?

w sumie nic

poprostu posluchaj:) wtedy pogadamy

jak bedziesz na AS to moze uda ci si eposluchac moich sansui ss100 i yamayh yh-100,

tak sie wzylem w brzmienie ortho ze dynamiki mnie odstraszaja, rafaell chyba to zroumial....:)

Lebena się posłucha. Nautilus został dystrybutorem i w przyszłym tygodniu obiecują możliwość posłuchania wersji 300 w ulepszonym wydaniu.

Te wkładki Sansui naprawdę fajnie grają szczegółowość jest rewelacyjna niestety nie mam za bardzo czasu żeby im coś godnego na obudowy wykonać.Słuchanie w nich sprawia wrażenie uczestniczenia w nagraniu a nie odtwarzanie czegoś wcześniej nagranego .dodatkowo można je dostroić z ilością basu zależnie od upodobań ,bardzo fajna sprawa,może warto by taki regulowany pad do nich wykonać przy większym tłumieniu basu potrafi być aż za nadto-co kto lubi.

>Lebena się posłucha. Nautilus został dystrybutorem i w przyszłym tygodniu obiecują możliwość

>posłuchania wersji 300 w ulepszonym wydaniu.

ciekaw jestem czy będzie dostępna także wersja cs 600 ,myślę ze także warta posluchania...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8479-100004010 1190830396_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr Ryka, 26 Wrz 2007, 12:45

>Ale faktycznie, aż tak dobrze nie jest. System Waszczyszyna gra prawdziwszym dźwiękiem.

To prawda. Nawet chciałem to przy okazji opisu Twojego wzmacniacza napisać: równie elegancki i wycyzelowany dźwięk słyszałem tylko raz, z monobloków Waszczyszyna i Avalonów, u Elberotha.

A nuta ironii, którą słusznie wyczułeś, dotyczy bynajmniej nie dźwięku, ale raczej sytuacji... Cytując klasyka: "Sam pan widzisz, jaką mamy sytuację!" :)

ptx

O tak, 600-setka też będzie! Koledzy z Nautilusa są pod wielkim wrażeniem tych wzmacniaczy. Nie mogą się nadziwić, że za relatywnie tak małe pieniądze tak znakomicie grają.

Chciałem się jeszcze odnieść do powracającego stale pytania o nieprawidłowe oddanie przez mój system skrzypiec i wiolonczeli. Prawdę powiedziawszy, nie zwróciłem na to uwagi. Jeżeli brać pod uwagę płytę Savalla, która stale pracowała na krakowskim odsłuchu, trzeba pamiętać, że gra na niej viola da gamba, a nie wiolonczela. Trzeba też pamiętać, że każda płyta jest nagrana inaczej. Na przykład płyty DG są z reguły ciemniejsze niż Decca albo JVC. A nade wszystko same instrumenty strunowe można zawsze nastroić wyżej lub niżej. W zależności od gustu i preferencji wykonawcy mamy do czynienia z różnym ich strojem. Ponadto, szczególnie w odniesieniu do markowych skrzypiec, można zasadnie powiedzieć, że każde brzmią inaczej. Kiedy T-H wróci do mnie, poproszę dziewczynę syna, wykształconą wiolonczelistkę, by zweryfikowała swymi miarodajnymi uszy ten zarzut.

Piotr Ryka, 26 Wrz 2007, 21:27

>ptx

>

>O tak, 600-setka też będzie! Koledzy z Nautilusa są pod wielkim wrażeniem tych wzmacniaczy. Nie mogą

>się nadziwić, że za relatywnie tak małe pieniądze tak znakomicie grają.

stosunek ceny do dźwięku jest bardzo dobry o czy świadczy wiele nagród w zagranicznej prasie.

=>Piotr Ryka, 26 Wrz 2007, 21:49

Z mojej strony to przesunięcie tonalne instrumentów w Ultrasone E9 (nie tylko smyczkowych ale także dętych) nie jest złośliwością czy chęcią obniżenia ich jakości (dokopać mistrzowi) naprawdę są to wysokiej klasy słuchawki.Dla mnie było zaskoczeniem to że na Twoim systemie tylko Ultrasone E9 miały ten dziwny efekt ,nie było tego w Grado GS1000 Audiotechnice W5000 AKG K701 czy najtańszych Sony MDR7509HD.Także w słuchanych na targach Ultrasone Edition9 czegoś takiego nie było-widocznie jakaś synergia Twojego sprzętu i słuchawek się wywiązała (na drugim "ostrzejszym"zestawie lamp-słuchałem jako ostatni i lampy były po wymianie lepiej wygrzane) .Chciałem dodać że ten model Ultrasone na forum ja bardzo chwaliłem pozostali słuchacze wykazali wstrzemiężliwość która także udzieliła się moim Sony MDR7509HD za to moje AKG K701 na które marudziłem były ostro odsłuchiwane.

akg wzbudzają ciekawość gdyż są jakby nie było najbardziej kontrowersyjne.opinie na ich temat są bardzo skrajne (myślę ze te skrajne biorą sie z nieodpowiedniego dopasowanie reszty sytemu takiego który stworzy z nimi synergie.) taka jak z lebenem z dobrze wyplenionym pasmem ,lekko przybasowionym z duza rozdzielczością i dynamika

=>ptx, 27 Wrz 2007, 10:42

Posłuchaj sobie n.p.kontrababasu najniżej zagranej struny lub wysokich n.p miotełek na talerzach fakt łoją Bayerdynamiki i Sennheisery ale oprócz ich sa n.p. Grado GS1000,Ultrasone E9 czy nie docenione Sony MDR-7509HD dopiero jak byś w Krakowie na swoim Lebenie posłuchał to dopiero byś miał punkt odniesienia.Ja też na początku po moich starych AKG K300Monitor bardzo chwaliłem K701 ale całe życie się człowiek uczy i słuchania też trzeba się nauczyć i to wymaga ciagłego treningu (organ nie używany zanika ;D )

pzdr

>=>ptx, 27 Wrz 2007, 10:42

>Posłuchaj sobie n.p.kontrababasu najniżej zagranej struny lub wysokich n.p miotełek na talerzach

>fakt łoją Bayerdynamiki i Sennheisery ale oprócz ich sa n.p. Grado GS1000,Ultrasone E9 czy nie

>docenione Sony MDR-7509HD dopiero jak byś w Krakowie na swoim Lebenie posłuchał to dopiero byś miał

>punkt odniesienia.Ja też na początku po moich starych AKG K300Monitor bardzo chwaliłem K701 ale całe

>życie się człowiek uczy i słuchania też trzeba się nauczyć i to wymaga ciagłego treningu (organ nie

>używany zanika ;D )

>pzdr

przecież nie kwestionuje tego ze są lepsze słuchawki.nie zgodzę sie tylko z tym ze są do bani. biorąc pod uwagę już sama cenę wymienionych przez ciebie referencji to tak jakby porównać kolumny za 1kzl z tymi za 6kzl.wiadomo które zagrają lepiej.

=>ptx

no nie zawsze za ceną idzie jakość tak prosto to nie ma tutaj za E9 nikt znacznie nie przepłaca ale w innych przypadkach to jest różnie .

Co do AKG K701 to odtwarzacz Akuphase chyba 76 i TH Piotra Ryki dużo im nie pomogły jak dla mnie Sony MDR7509HD na tak dobrym sprzęcie grały znacznie lepiej od AKGK701 i to nie tylko w zakresach skrajnych gdzie sobie radziły znacznie lepiej ale grały bardziej szczegółowo i to sprawiało mi wiele zadowolenia .Na dodatek miałem jedne i drugie więc mogłem sobie pomarudzić i być obiektywny. AKG K701 poszły do ludzi bo na wysokich tonach grały za głośno Sony MDR7509HD zostały bo grają liniowo Jedynie co można się przyczepić w Sony to lekkie podbarwienie wynikające z plastiku obudowy i to jest do skorygowania-na odsłuchach nikt o tym poza mną nie wspomniał więc aż taki duży to nie jest ten feler

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.