Skocz do zawartości
IGNORED

CDeki z lampą w stopniu wyjściowym

PiotrS

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ dojrzewam do wymiany w przyszłości swojego źródła na "lampowy" z chęcią poznałbym wasze typy takich odtwarzaczy. Być może zresztą przyda się oddzielny wątek dla tego typu urządzeń, z ich porównaniami i oceną brzmienia, konfiguracją, itd. Ciekawi mnie jeszcze czy są osoby, które mają i grają na takim żródle połączonym z wzmacniaczem lampowym?

Na Forum doczytałem się dotąd o modelach:

Cayin CDT 17 A

Shanling CD-T100

Jolida100S

Pozdr.

robtango

Totalnie przereklamowany towar,dla audiofili ulegających magii nazw.

Nic w tych odtwarzaczach(budowa) nie ma,co by tłumaczyło ich magię na łączach netowych.

Podobnie jest z gramofonami,A.N ma się do Systemdeka tak jak Trabant do Mercedesa.

Zresztą: wystarczyło posłuchać na A.S.2004

Nie zmienia to faktu,że wzmaki robią doskonałe!

Ale ta cała reszta,jest to bezczelne żerowanie na renomie firmy.

pzdr.

>Frank

Nie wiem jak gra w warunkach domowych Blues (słuchalem tylko w Audiopunkcie) i Rock (widziałem w akcji prototyp). Sarah wybrałem ze względu tylko i wyłącznie na brzmienie. Jest wielka, ciężka i kanciasta jak czołg. To bardzo specyficzny projekt plastyczny i wiem, że nie każdemu przypadnie do gustu.

Mam nadzieję, że wkrótce SoundArt będzie w stanie zaprezentować swoje urządzenia potencjalnym użytkownikom. Słyszałem, że planowane jest otwarcie salonu odsłuchowego w Warszawie. Na razie odsłuchy odbywają się w domach i systemach chętnych na zakup, czyli tak naprawdę w najkorzystniejszych dla kupujących warunkach.

>Zydelek

Trochę ;)

Jak będziesz wybierał się do W-wy, to odezwij się. Wiem, że jesteś zainteresowany polskimi produktami, więc może to być okazja do przyjrzenia się systemowi SA.

>robtango

O przykłady łączenia żródła z lampą w stopniu wyjściowym z lampowym wzmacniaczem pytam dlatego, że zgodnie z tymi poglądami zarzujcającymi lampom m.in. braki w dynamice, niskich częstotliwościach i neutralności (zbyt ciepłe i 'misowate' brzmienie), takie łączenie jeszcze mocniej powinno takie cechy wzmacniać.

Ciekaw jestem, ilu jest wielbicieli brzmienia lampowego którzy próbowali łączyć (z sukcesem) te dwa "lampowe" elementy toru...

btw - jestem w tej materii całkowitrym laikiem - czy opłacalne i w ogóle możliwe jest przerobienie odtwarzacza na taki z lampą na wyjściu? próbował ktoś coś takiego?

pozdr.

Można zrobić wyjście lampowe do cd i nie jest to bardzo drogie,a czy warto i czy się komuś spodoba efekt to już inna sprawa-oto link do takiego wyj.lampowego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

DAci Audio Nota to absolutny wzOr dynamiki, jesli ktos nie slyszaL to niech nie wpisuje sie , ja slucham i sluchalem co do cd na lampkach to wrazenie zrobil na mnie jeszcze cd firmy Tuba Technology moze nie gra jak Dac ale i cena inna.

Frank Audio Note nie tylko robi dobre wzmaki oni kreuja brzmienie jako calosc jesli sluchales osobno Daca w jakims systemie w ktory sie nie wpasowal to nie znaczy ze sam Dac jest przereklamowannny, proponuje posluchac wszytkiego razem a potem wypnij Daca AN i wepnil inne zrodlo wtedy zrozumiesz jak bardzo sie mylisz

pozdr.

>robtango

Dzięki za zaproszenie, z chęcia posłuchałbym Twojego zestawu, odezwę się na maila.

Może jest ktoś na forum (najlepiej ze stolicy lub okolic) kto robił już takie przeróbki z wyjściami lampowymi w cd?

Pozdr.

-> PiotrS

Najlepiej ze stolicy lub okolic?

O ile dobrze pamiętam, w Klubie Audiofila i Melomana stoi cedek z dorobionym wyjściem lampowym. Możesz go objerzć, posłuchać, porozmawiać o nim. Świetny pretekst, żeby zajrzeć do klubu i... się zapisać.

>PiotrS

Tylko dlaczego lampa w źródle? Jaka jest Twoja faktyczna potrzeba bo tzw. dźwięku analogowego wcale nie musisz uzyskać w ten sposób. A nawet może być "ostro":)

>arek67

Wiem, że może być nawet bardziej 'ostro' niż dotąd, nawet bardziej 'sucho'. Ale to czy tak musi być chyba w dużej mierze będzie zależało od wiedzy i doświadczenia osoby która takimi modyfikacjami się zajmuje.

A dlaczego akurat "analogowo' przez lampę? Po prostu od jakiegoś czasu gdy słucham lamp (w większości wzmacniaczy, cd była dotąd tylko Jolida) to tenże 'analog' po prostu bardziej mnie wciąga i daje większą przyjemność ze słuchania Bacha i renesansu. Ot co.

Ale właśnie ten CD nie gra lampowo:) Jest zrobiony pod wzmacniacz lampowy i właściwie to gra "ostro" albo używając innego słowa "energetycznie" ale na pewno nie "analogowo" i słodko.

Nie chodzi mi tu jakoś szczególnie o brzmienie cd Jolidy, ale ogólne wrażenia czerpania przyjemności ze słuchaniania muzyki, a tę osatnio dostarcza mi właśnie lampa, stąd zamiar/pomysł aby zanim zacznę wrzucać do skarbonki na takowe źródło spróbować może zmodyfikować to co mam (mocno przerobiony Luxman) na wyjście z lampą. W 95 % słucham muzyki na słuchawkach stąd zamiar przerobienia źródła bo wzmacniacz Piotrka608 "Signature" jaki posiadam brzmi dla mnie znakomicie (przez IC VDH First Ultimate i Hd-600 , a Luxman za ostro i technicznie (znam Twoje zdanie o HD-600 :), wiem jednak że powodem tego wyostrzenia i braku "analogowego" brzmienia jest u mnie źródło).

No i z lampy także nie musi być ostro :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.