Skocz do zawartości
IGNORED

jaki amplituner do 3000 tys zł

djedryk

Rekomendowane odpowiedzi

jaki amplituner kupić do 3000 tys zł

posiadam Sonego 930

i pora na wymianę

niestety ogólnie aplitunery potaniały ale jakością odstają od tych produkowanych 5 lat temu

miałem zmienić na YAMACHĘ niestety nawet model 2500 ma np. mnie trybów pracy DSP audio - które najbardziej mnie interesują

model który całkowicie by mi odpowiadał to Z9 ale cena !!!

https://www.audiostereo.pl/topic/20511-jaki-amplituner-do-3000-tys-z%C5%82/

Cze Dlaczego chcesz zmienic ?Masz swietny amp z bardzo dobrym dzwiekiem !!! Napisz na czym ci zalezy ? 6.1 ,7.1 . chcesz miec cos nowego np z s-masterem ale tam juz nie ten dzwięk co po analogu. Ja mam SONEGO STR-VA333ES SUPER AMP I NIE ZAMIENIE GO NA ZADEN INNY . Sprecyzui pytanie na czy ci zalezy dobre stereo ,prologic2,2x ,dobre kino itd . przy zmianie na nowy sprzet tedy postaram sie ci pom. Pozdrawiam.

Sony w kinie nawet nie dorasta do pięt dobremu ampli Yamahy. Zupełnie nie wiem na podstawie czego dokonałeś takiej oceny. Radzę posłuchać a zmienisz szybko tego Soniaka. Seria ES Sony była dobra ale w odtwarzaczach kompaktowych. Dobre były też wzmaki 707 i 808. W kinie SONY niestety cienkie.

djedryk

A po grzyba Ci te tryby DSP ?

One tylko psują dzwięk -nawet głuchy to usłyszy.

Słucha się w trybie zwykłym a realizacja nagrania zapewnia stosowne wrażenia. A Ty chcesz oszukiwać uszy.

zależy mi głownie na trybach DSP audio (np. 930 ma Hal hal2 chur Jaz stadium arena disco i jeszcze parę innych)

niestety Yamaha nawet 2500 nie matyle trybów audio -dsp co sony 930 zdecydowanie AZ9 ma tyle co by mnie interesowało

ale nie ta cena 20 -25 tys ? !

Co do wyższości dzwięku Yamahy nad sonym

to taka sama dyskusja jak wyższości BMW nad Mercedesem

Rozkręć nową Yamahę 457 557 657 itd

a zobaczysz jaki to chłam wszystko minimalistyczne okrojone

niestety to że amplituner kosztuje 1000 zł nie oznacza że potaniał tylko producent był wymuszony obniżeniem ceny

i produkuje wersje minimalistyczne a ludzie to łykają

jedyne godne modele to 757 1500 2500 i AZ9 niestety i w tych modelach w porównaniu ze sprzętem

z przed pięciu lat wszystko okrojone no może oprócz AZ9 - jeden z liderów kina domowego

np. Yamaha przesadza z mocami 800 Wat 1000 wat przy transformatorze 300 Wat

dzwiękowi Yamachy brakuje przedewszystkim środka podbity niesamowicie dół w dolnych zakresach

tryby DSP może i psują dzwięk tylko słuchając i oglądając konceru nie słucham zniekształcen wzmacniacza itp.

tylko oglądam isłucham jakiegoś zarejestrowanego konceru.

po drugie to nie dyskusja co lepiej i bardziej realistycznie brzmi bo 99 % osób wypowiadających się nie było nigdy w studio nigdy nie słuchało na żywo gitary itp. a wypowiada się na temat co bardziej naturalnie brzmi

ZADEN WZMACNIACZ itp NIE JEST W STANIE PRZENIEŚĆ TEGO CO JEST NA ZYWO

posłuchaj na rzywo gitary gibsona z piecem marshalla lampowym i porównaj z najdroższym zestawem na swiecie a zobaczysz różnicę

albo wystarczy wybrać się na koncert AC DC i porównać z zarejestrowanym koncertem na płycie !

Sony w kine domowym nie jest dobre SMIECHU WARTE !!! Tu cHodzi o konkretne modele, sony brzmi swietnie szczeg. modele z SERI QS I ES STR-DB 930qs liczne nagrody ,str db940 ,str db 1070.1080 poczytai MAGAZYN audio iMiałem 7000tys na amp i wybrałem SONEGO STRVA333ES MA wszystko czego potrzeba interesuie cie ocena W audo dostał bardzo dobra w audio video Bardzo dobrą w prasie zachodniei Bardzo dobrą ma swietny dzwiek stereo jak na amplituner znakomity prdwzmacniacz i swietne naturane kino PS nie jestem wylacznie zwolennilkiem SONY miałem PIONEERA 2011 ,Harmana KARDONA yamaha ale ten konkrenty model SONEGO STRVA333ES JEST BEZKONKURENCYJNY W CENIE DO 7000ZŁ a MOZNA GO KUPIC JUZ ZA 4000ZŁ . A tu przykładzi k recenzji z AUDIO AMPLITUNERA Sony str-db1070QS (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jezeli zalezy ci na jakosci i ilosci trybów DSP To YAMAHA bezkonkurencyjna nic lepszego nie znajdziesz ma wiele warianttów ustawien ,u SONEGO godny uwagi jest DCS ex A,B,C itd ale moim zdaniem przegrywa z Yamahą.

YAMAHA poniżej Z9 lub jeszcze 2500 mają mało programów HI FI dsp

1500 tylko HALL JAZZ ROCK ENTERTAINMENT nawet 2500 ma niewiele wiecej dodatkowo CLASIC OPERA i CHURCH

SONY STADIUM ARENA LIVE HAUS CHURCH DISCO/CLUB JAZZ OPERA HAUSE LARGE HALL SMALL HALL

zarówno Yamaha jak i sony mają możliwość ustawień poszczególnych trybów w Yamah-e jest to inaczej realizowane niż w sonym ale o to samo chodzi

co do trybów CINEMA według mnie wystarczą trzy zwykły bez obróbki jakiś z obróbką i THX a po zatym bez sensu jest dokładanie innych (dla mnie) inni mogą byc innego zdania

Yamaha deklasuje Sonego trybami DSP tylko modelem Z9 ale co porównywać amlituner za 25 000 tys z amplitunerem za 1000 zł

Po drugie zmiana miała także nastąpić z powodu braku w moim sonym tylnych kanałów dwóch dodatkowych

a także podpięciem dwóch kanałów PREZENCE niestety jest to bajer który nie jest warty uwagi, szczególnie że po załączeniu tych głośników odłączają się tylne

a także po załączeniu drugiej strefy także są odłączane presence jak i tylne

Niestety w Y Z9 kanały PREZENCE działają niezależnie - niestety nie przyszła jeszcze pora na ten bajer poniżej modelu Z9

z YAMAHĄ jest podobnie jak z TECHNICSEM w latach 80-90

tylko YAMAHA YAMAHA nie przekonasz

są udane modele YAMAHY i gorsze z SONYM jest podobnie niższe modele nie są nic warte i w tej cenie YAMAHA wygrywa

Niestety czym wyższa półka stawka się wyrównuje i jeden ma od drugiego coś lepiej rozwiązane i odwrotnie

YAmaha ma zalety i wady jak i sony

co do dzwięku szkoda się wypowiadać bo ile osób tyle zdań

ale powiem tylko tyle że jezeli porównać wypowiedzi i uwagi zawodowego wykształconego muzyka mającego do czynienia z dzwiękiem przez 20 lat

z wypowiedziami i ocenami o jakości, naturalności dzwięku przez audiofiala - to się płakać i śmiać chce o grupie która nazywa się AUDIOFILAMI

oczywiście są również wsród tej grupy ludzie na poziomie ale jest ich niewielu

ArchiSUN

Czytaj sobie te recenzje w kolorowych magazynach. To chyba Twój pierwszy ampli i przypuszczam że wybrałeś go z gazety właśnie. Sony dzwiękowo skończyło się w połowie lat 90-tych a zaczęły się chore ceny bazujące na starej marce i jeszcze bardziej chorych podatkach. Nie mam nic przeciwko starym klockom ES Sonego w dziedzinie CD i sam takich używam. ZA topowe modele można było w PEWEXie kupić samochód.

djedryk

Otóż własńie słuchasz zniekształceń generowanych przez procesor DSP., który w sposób sztuczny wytwarza takie efekty. Zniekształcenia wzmacniacza przy tych generowanych przez DSP są pomijalnie małe. O wrażeniach słuchowych

nie wspomnę. POnadto tryby DSP są generowane w trybie ProLogic i nie mają nic wspólnego z żywym zapisem koncertu. Ponadto w tych trybach następuje drastyczny spadek dynamiki przekazywanego dzwięku. Chyba nie wiesz co piszesz.

Nic nie przesadza tylko Ty nie masz pojęcia jak określa się moc amplitunerów. 5 X 140W wcale nie oznacza sumarycznej mocy 700W, ponieważ tak ogromna moc jest zbędna. Oznacza jedynie że każdy z kanałów dysponuje taką mocą indywidualnie. W praktyce nigdy wszystkie kanały nie grają naraz tak dużą mocą. Największa moc przekazywana jest do dwóch kanałów frontowych , mniejsza do centralnego (dialogowego) a jeszcze mniejsza do tylnych efektowych. Taki sposób oznaczania mocy przyjęty jest przez wszystkie firmy. Najlepiej mocowo możliwości amplitunerów obrazują ich tryby stereo. Przykładowo Yamaha RX-V1300 6 x 145W w trybie stereo potrafi osiągnąć 2 x 100W przy obciążeniu 8 ohm.

Tak to prawda . Tylko obowiązująca w dwie strony. Bycie muzykiem wcale nie oznacza że się jest audiofilem.

ArchiSUN

Moja wypowiedz na temat ampli marki Sony nie miała na celu urażenia Ciebie w jakikolwiek sposób.

Uważam jedynie że zbyt dużą wagę przywiązujesz do recenzji prasowych i na nich opierasz swoje oceny, a one nie zawsze korespondują z rzeczywistością. Faktycznie stara seria SONY ES była znacznie lepsza od pozostałych klocków tej firmy , lecz w tych cenach można już było kupić coś znacznie bardziej lepszego np: DENONA lub MARANTZA.

Jeżeli Sony ES kupiłeś po tanim modelu Yamahy to napewno zauważyłeś poprawę i stąd Twoje zadowolenie.

marekzawa

Tak to prawda . Tylko obowiązująca w dwie strony. Bycie muzykiem wcale nie oznacza że się jest audiofilem

tak to prawda ! ale tak jak wspominałem ausdiofile wypowiadają się na temat co jest lepsze itd. co bardziej naturalnie gra a nie wie co to nuta nigdy nie słyszało na żywo lub w studiu instrumentu o którym się wypowiada

porównują na różnych wzmacniaczach itd.

a niestety na temat co naturalniej gra itd. jest w stanie powiedzieć np człowiek który gra na danym instrumencie

a prawda jest taka że nic nie dorówna nawet w małej części przekazowi przez HI FI to co idzie na zywo

oczywiście są instrumenty którę będą prawie tak samo grały na żywo jak i przez HI FI ale tych jest niewiele

co do DENONA niestety produkują chłam poniżej 3000 tys

zarówno DVD jak i AMPLITUNERY np 1805 wystarczy porównać z starym modelem 1803 i zobaczy się różnicę

MARANTZ oczywiście jest to świetna firma wystarczy rozkręcić urządzenie i wszystko można by powiedzieć zrobione tak jak ma być tylko ze wzglledu na to cene poniżej 5000 tys raczej nie kupimy amplitunera

co do YAMahy miałem tanie modele YAmahy i nic rewelacyjnego

tak jak sony tanie modele to chłam grający znacznie gozej niż przeciętna i tania Yamaha

godne uwagi min 1500 2500 niestety mało trybów DSP (ewwent. 757)

i wcale te modele nie grają lepiej od np. SONEGO czy DENONA tego lepszego grają inaczej

a o deklasacji YAMACHY w zakresie kina domowego to przesada

AZ9 to wzorzec ale za 25000 tys jest więcej wzmacniaczy które wcale nie ustępują Yamah-sze

po drugie co do dyskusji kto ma lepiej rozwiązane coś tam - to polemika

marekzawa

tak apropo jaki posiadasz amplituner ?

podyskutowac zawsze można po to jest własnie lista dyskusyjna

w Yamah-sze denerwuje mnie podbity niesamowicie dół w dolnych rejestrach i lekko wycofany środek

i parę innych dupereli np miałem 596a i pilotem od tego amplitunera nie można było sterować DVD yamahy i niestety wszystko poszło na sprzedaż

Posiadam Yamaha RX-V1300 , którego właśnie sprzedaję. Kosztował coś koło 5300zł i ma możliwość pracy w trybie "pure direct". Fascynacja kinem minęła :-)) a zamiłowanie do dobrego Hi-Fi pozostało.

Niskie modele Yamahy, DEnona itp są mocno budżetowe i wiele się po nich spodziewać nie można.

Są budowane głównie pod filmy i stąd ich opisywana przez Ciebie charakterystyka brzmienia. W muzyce żaden z ampli nawet tych bardzo drogich nie zastąpi dobrego wzmaka stereo.Dlatego własnie sprzedaje Yamaha i swój obecny wzmacniacz aby kupić jeszcze lepszy lampowy wzmak stereo.

tani marantz to nic innego jak trochę lepszy philips i raczej nic godnego uwagi

niestety także i marantz schodzi na psy przy tanich modelach

takie czasy ludzie chcą taniego a nie dobrego sprzętu

ponizej określonej kwoty dotyczy to wszystkich producentów

Nie wiem jak rozwiązany jest pilot od 1500 ale pilotem od 1300 można sterować każdy sprzęt jaki masz w domu.

Model 1300 to najdroższy i najsolidniej zbudowany ampli z całej serii 1X00. Model 2300 różnił się głównie jeszcze lepszym zasilaczem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>zależy mi głownie na trybach DSP audio (np. 930 ma Hal hal2 chur Jaz stadium arena disco i jeszcze

>parę innych)

To zamiast zmieniać AV kup sobie np. DVD CA 540D. Tam masz do wyboru wiele trybów korekcyjnych z tych co tutaj ludzie wymieniali. Po analogu DVD podaje Ci na AV podbity dźwięk i problem masz z głowy. Ostatnio chyba na allegro widziałem jakąś sensowną ofertę tego DVD jeszcze na gwarancji i za niewielkie pieniądze. Inna sprawa że nie bardzo rozumiem co Cię w tym aż tak podnieca, ale gusta są różne.

pzdr.

yamen

OO bardzo sie mylisz nie suger sie gazetkami , wybierałem ostro i wybrałem SONEGO strva333es WCZESNIEI MIAŁEM I sonego 930 qs ,pioneera 2011 , harmana ,yamaha itd . zresztą kazdy preferuie inny rodzai dzwieku ale podam ci moią konfiguracje sprzetu : AMPLITUNER SONY STRVA333ES, POŁACZENIE Z CD KABLEM VAN DENHUL THE FIRST ULTIMATE ,cd SONY 930QS KABLE GŁOSNIKOWE SONICLINK AST200 X2 BI-W.KOLUMNY B&W 603S3 front ,tył b&W603s3 itd nie jestem laikiem .POZDRAWIAM

narazie mam starego pioneera 525 DVD i sprawdzałem z modelami po 5000 tys i wcale nie ma takiej różnicy

szokującej miedzy DVD 525 z 2000 roku a denonem za 5000 tys z 2004-2005 roku

DVD też nbędę zmieniał ale tylko model z cyfrowym wyjściem Video DVI lub HDMI + skanowanie

i tu rzeczywiście jest znaczna poprawa jakości obrazu

niestety przt TV 32 cale aż takiej różnicy nie ma

ma to sens przy Plazmie lub projektorze

Yamaha 1300 to nic innego jak 1500 - ta sama linia

ale model 1500 pewnie okrojony sama cena za siebie mówi 2100 zł za 1500 w porównaniu do 4000-5000 za 1300 z przed paru lat

1300 model pewnie na dwóch kanałach lepiej gra od 1500

trybów DSP model 1300 może mieć mniej ale nie wszystkim to jest potrzebne

z denonem 1805 jest podobnie gra znacznie gorzej od modelu 1803 z przed 2-3 lat

do stereo posiadam inny sprzęt i niestety nie da się ukryć że rzaden amplituner nie zagra tak jak dobrej klasy wzmacniacz stereo

lampiaka też posiadam to zupełnie co innego niż tranzystor nie gra lepiej gra inaczej

lampiaka można słuchac i sluchać a szczególnie w zimowe i jesienne wieczory - te świecące lampy, zapach grzejących się lamp ..........

Nie mam zamiaru zmieniać wzmacniacz AV że gra żle w stereo - od tego jest inny sprzet tak jak wspominałem

po drugie tryby DSP przydają się przy słuchaniu koncertów i nnych obrazów zarejestrowanych na DVD

niestety oglądając koncert bardziej zwracamy uwagę na obraz - szczególnie gdy ma przekątną parę metrów

niż na zniekształcenia generowane przez układy DSP które w takim wypadku praktycznie są nie zauważalne

po drugie właczając tryb np. stadium np. w typowym koncercie zarejestrowanym na stadionie mamy dzwięk zbliżony z tego klimatu

Nie jest to koncert na stadionie - ale jak chcę posłuchać kupuję bilet i idę tam.

Ale kiedy możemy się spodziewać AC DC w polsce niestety nie prędko ich zobaczymy - a tak włączam stadium i słucham

a to że są wieksze zniekształcenia - komu to przeszkadza

wzmacniacze stereo też szumią i nikomu to nie przeszkadza i nie które grają lepiej od tych z pięcioma lub wiecej

zerami po przecinku - zniekształcenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.