Skocz do zawartości
IGNORED

Brak humoru na forum | Dobre dowcipy... | Żarty

Rekomendowane odpowiedzi

....

.11755660_1659591137608241_5164021049708247097_n.jpg?oh=5b8914ff9b8bb431dbc78894bf1b7acf&oe=56412D7B

Edytowane przez thrak

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

11800382_10153103364555415_4038866277102223296_n.png?oh=22b7e538b7206e2ee7c1380239ef9896&oe=5653FD1D

11816992_860424880700217_1207236679416910760_n.jpg?oh=eb02bf7ab4bb120425141af86f3093e4&oe=56526247

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Szuka motocykla.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Co tam owieczki. Ten to ma cojones :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To może ja zadam przewrotne pytanie. Na czym wcześniej stał sprzęt i co nowy stolik wniósł do dźwięku. Mam nadzieję, że nie zlecą się zaraz prześmiewcy, twierdzący, że nie ma znaczenia na czym stoi np. CD.

Po pierwsze zanim podszedłem do odsłuchów, moją uwagę zwrócił lepszy obraz w TV plazmowym, objawia się lepszą szczegółowością i głębią obrazu cokolwiek to dla co po niektórych może znaczyć, ale tak jest. Może mnie jest łatwiej bo mam do czynienia z fotografią i takie rzeczy zwracają moją uwagę.

W sumie skoro nie bez znaczenia jest postawienie na takim stoliku elektroniki audio, wiec dlaczego w elektronice TV miało by być inaczej.

A jak to się ma w odsłuchach, pierwsze to dało się odczuć większą rozdzielczość, scena mam wrażenie ździebko się poszerzyła, bas zwłaszcza na instrumentach naturalnych (kontrabas) zyskał na definicji i sprężystości i jest jakby bardziej dociążony, ale bez gubienia kontroli. Ogólnie jest lepiej niż na poprzednim stoliku, ale przy takiej ilości kolców i separacji modułów nie mogło chyba być inaczej.

W sumie na okablowaniu i akcesoriach jakie używam nigdy nie narzekałem na rozdzielczość (nie mylić z wyeksponowaniem wysokich).

To tak chyba w skrócie...

P.S.

Nie wiem jak brzmiał by system na blatach z MDF, który nie tłumi wybiórczo i nie podkolorywuje jak płyta wiórowa.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

To jest najlepsze:

"Nie wiem jak brzmiał by system na blatach z MDF, który nie tłumi wybiórczo i nie podkolorywuje jak płyta wiórowa"

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

To jest najlepsze:

"Nie wiem jak brzmiał by system na blatach z MDF, który nie tłumi wybiórczo i nie podkolorywuje jak płyta wiórowa"

Zajebiście jest się śmiać z rzeczy których się nie rozumie :)

Proszę bardzo:

"Blaty wiórowe magazynują energię, która jest nastepnie oddawana na elektronikę z przesunięciem fazowym i w postaci nieuformowanej charakterystyki częstotliwościowej, powodującej podkolorowania (wybiórcze filtrowanie generujące zniekształcenia barwy). Natomiast specjalnie klejone pod prasą warstwowe blaty MDF linearyzują odpowiedź w funkcji częstotliwości i nie koloryzują elektroniki (nie zachowują się jak filtry wąskopasmowe) - a więc polaryzują wszystkie drgania, skręcają kierunki polaryzacji oraz je rozpraszają."

Jak myślicie p... dlaczego kolumny wykonuje się z MDFu???

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

To jest najlepsze:

A jaki materiał "tłumi wybiórczo i podkolorywuje"?

"W sumie na okablowaniu i akcesoriach jakie używam nigdy nie narzekałem na rozdzielczość (nie mylić z wyeksponowaniem wysokich)."

Druga zagwozdka. Ta rozdzielczość, której nie należy mylić z wyeksponowaniem wysokich to jest ta sama rozdzielczość, czy jakaś inna?

Proszę bardzo:

"Blaty wiórowe magazynują energię, która jest nastepnie oddawana na elektronikę z przesunięciem fazowym i w postaci nieuformowanej charakterystyki częstotliwościowej, powodującej podkolorowania (wybiórcze filtrowanie generujące zniekształcenia barwy). Natomiast specjalnie klejone pod prasą warstwowe blaty MDF linearyzują odpowiedź w funkcji częstotliwości i nie koloryzują elektroniki (nie zachowują się jak filtry wąskopasmowe) - a więc polaryzują wszystkie drgania, skręcają kierunki polaryzacji oraz je rozpraszają."

"Blaty wiórowe magazynują energię" - jaką energię?

Możesz przy okazji wyjaśnić również tą drugą kwestię dotyczącą rozdzielczości?

Edytowane przez Mrok

A jaki materiał "tłumi wybiórczo i podkolorywuje"?

"W sumie na okablowaniu i akcesoriach jakie używam nigdy nie narzekałem na rozdzielczość (nie mylić z wyeksponowaniem wysokich)."

I druga zagwozdka. Ta rozdzielczość, której nie należy mylić z wyeksponowaniem wysokich to jest ta sama rozdzielczość, czy jakaś inna?

Niestety pospieszyłem się z odpowiedzią. "Blaty wiórowe magazynują energię" - jaką energię?

Możesz przy okazji wyjaśnić również tą drugą kwestię dotyczącą rozdzielczości?

Tak, rozdzielczość to nie siarczenie górą jak by się mogło wydawać, rozdzielczy możesz mieć też bas.

Dla mnie rozdzielczość to umiejętność oddania barwy, różnicowania i selektywności każdego z zakresów. Bas np. nie jest jednolity, ale słychać też jego początek i koniec, np. szarpnięcia struny w kontrabasie, zamulony system tego nie pokaże. Tak najprościej mogę to opisać, Ty nie musisz się z tym zgadzać i wcale tego nie oczekuję.

Natomiast teoria zbierania energii drgań i zamieniania jej na ciepło i oddawania na elektronikę, to nie jest moja teoria ale znanego producenta platform i stolików audio.

Podobnie jest z granitem.

Edytowane przez sir.jax

Tak, rozdzielczość to nie siarczenie górą jak by się mogło wydawać, rozdzielczy możesz mieć też bas.

Raczej mało z nas kojarzy sobie rozdzielczość wyłącznie z siarczeniem wysokich. To przerobiliśmy już dawno.

Natomiast teoria zbierania energii drgań i zamieniania jej na ciepło i oddawania na elektronikę, to nie jest moja teoria ale znanego producenta platform i stolików audio.

Podobnie jest z granitem.

No i ok. Jak się Ciebie nie czepiam, tylko chciałbym zrozumieć skąd ta energia w blatach się pojawia (wychodzi na to że mam ewidentne braki w edukacji). Chodzi o wpływ grawitacji, energii naturalnej, jakiejś innej energii? I drugie. Według tej teorii blat Twojego stolika od tej gromadzonej energii się nagrzewa. To wydaje się logiczne.

Sprawdzałeś jakimś termometrem o ile wzrasta temperatura blatu i od czego to wszystko zależy? Mam bardzo dokładną stację pogodową, jak wrócę do domu postawię czujnik na stoliku i sprawdzę. Pokombinuję też z różnymi blatami. Zobaczymy.

Edytowane przez Mrok

No i ok. Jak się Ciebie nie czepiam, tylko chciałbym zrozumieć skąd ta energia w blatach się pojawia? Wpływ grawitacji, energii naturalnej, coś innego? I drugie. Według tej teorii blat Twojego stolika od tej gromadzonej energii się nagrzewa. To wydaje się logiczne.

Sprawdzałeś jakimś termometrem o ile? Mam bardzo dokładną stację pogodową, jak wrócę do domu postawię czujnik na stoliku i sprawdzę.

Zamiana energii drgań na ciepło jest od dawna znana w fizyce, nie wiem może kwantowej ale zjawisko występuje, piszesz że się nie czepiasz , a chwilę później wylatujesz ze stacją pogodową i termometrem.

Proponuję zapytać wujka Google, bo na powrót do szkoły za późno... :)

P.S.

Tu masz cytat P.Janusza w temacie granitu post #8

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamiana energii drgań na ciepło jest od dawna znana w fizyce, nie wiem może kwantowej ale zjawisko występuje, piszesz że się nie czepiasz , a chwilę później wylatujesz ze stacją pogodową i termometrem.

Proponuję zapytać wujka Google, bo na powrót do szkoły za późno... :)

P.S.

Tu masz cytat P.Janusza w temacie granitu post #8

Ukryta Zawartość

Jeśli masz na myśli wpływ fali akustycznej (drgania) to jestem w stanie się zgodzić. Nie zmienia to faktu, że teoria o zamianie energii fali na ciepło zupełnie do mnie nie trafia. Zostań przy swoim, jak zostanę przy swoim.

Co za ulga... mój stolik chyba ocalał. ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mrok

Co za ulga... mój stolik chyba ocalał. ;)

:D

A co z drganiami jakie generują same urządzenia np.transformatory?

Edytowane przez sir.jax

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Tu nie trzeba filozofii ("myślicie"), tu wystarczy nieco wiedzy: dlatego, że MDF jest tani i dobrze obrabia się na maszynach. Tak, to jedyne powody. Akustycznie jest to materiał słaby (porównaj: Magico, Wilson Audio).

A co z drganiami jakie generują same urządzenia np.transformatory?

Dobrej jakości transformatory nie wibrują. Dobrej jakości mocowania nie przenoszą wibracji transformatorów na obudowę urządzenia.

Proszę bardzo:

Po pierwsze, to gratuluję autorowi powyższej teorii, bo szczerze mówiąc większego bełkotu dawno nie czytałem

a po drugie, to kolumny wykonuje się z MDF-u, ponieważ jest on łatwy w obróbce i tani w produkcji.

O, widzę że kolega wyżej już wyjaśnił jedną z największych zagadek wszechświata :)

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.