Skocz do zawartości
IGNORED

Kino kontra Stereo!

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Mój sprzęt hi-fi i kino domowe to obecnie:

Kinko:

DVD Denon 2800km2

Amplituner Denon 1804

Zestaw kolumn 7.1 Wharfedale (oparty na głośnikach serii 8.X)

Stereo:

wzmak Creek 4330mk2

cd Marantz 63mk2 KI

kolumienki QBA Elements 1.1

No i teraz się zastanawiam - jaki musiałbym kupić odtwarzacz DVD/CD/SACD + amplituner aby uzyskać jakość dżwięku stereo na poziomie dobrego CD Marantza i średniej klasy wzmaka stereo a jednocześnie zachować wysokie parametry kina domowego. Inaczej rzecz ujmując - chciałbym to wszysztko sprzedać i kupić tylko zestaw do kina ale w stereo grającu tak jak mój Creek+Marantz.... CO BYŚCIE ZAPROPONOWALI???

https://www.audiostereo.pl/topic/20590-kino-kontra-stereo/

Nie rozumiem po co chcesz pozbywać się jednego i drugiego. KD i stereo to dwie różne sprawy. Radzę się dobrze zastanowić i przemyśleć sprawę. W stereo dobrze gra CA Azur 540R, ale nie ma SACD, a rozumiem że to dla ważne. Zrób sobie małe podsumowanie jak często oglądzasz filmy. Może sensownym rozwiązaniem jest kupić dobre stereo i tańszy odtwarzacz DVD. Ja przynajmniej bym tak zrobił.

yamen

https://www.audiostereo.pl/topic/20590-kino-kontra-stereo/#findComment-358708

Jest rozwiązanie, rozbudować stereo do kina domowego, dodając 3 końcówki mocy, lub wzmacniacz 3 kanałowy( można zbudować gainclone z trzema końcówkami), natomiast dekodery można wykorzystać z odtw.DVD i sprawa załatwiona, wilk syty i owca cała.Sam właśnie jestem w trakcie budowy takiego systemu.

https://www.audiostereo.pl/topic/20590-kino-kontra-stereo/#findComment-358760

No ale ja maniakalnie oglądam filmy, mam do tego osobny pokój, tam stoi kino domowe i wisi projektor (i nic więcej z użytecznych mebli tam nie ma ;-)))

a stereo mam na piętrze - wolałbym mieć i to i to w jednym pokoju, z jednym zestawem klocków (DVD/DVDA/SACD/CD + ampl) dając mi bardzo dobrą jakość obrazu i dźwięku w kinie + bardzo dobry dźwięk hi-fi.

O jakich przedziałach $$$ mówimy? o jakim sprzęcie?

Popuśćmy wodze wyobraźni ;-))))

https://www.audiostereo.pl/topic/20590-kino-kontra-stereo/#findComment-359595

Witam!

Moim skromnym zdaniem, jeśli chcesz zostawić dotychczasowy charakter brzmienia zestawu stereo, przy założeniu że pozostałe elementy toru będą na tym samym poziomie, to w grę wchodzi:

- zakup końcówki mocy (końcówek, monobloków)

- zakup procesora i przedwzmacniacza stereo (dobrze jeśli będzie miał wyjście direkt lub w inny sposób omijał potencjometri nastwienia preampu)

- zakup pozostałych głośników qba (centralny najlepiej taki sam jak fronty, pozostałe jak najblisze frontom ale tu moża odrobinę przyoszczędzić) w zależności od potrzeb 3, 4 lub 5 szt.

- zakup u qba subwoofera (dwóch, trzech) tak zaprojektowanego aby stanowił uzupełnienie głośników przednik i/lub centralnego

- zakup źródła (tu nie mam pomysłu ale raczej nie będą to pioniery itp. uważam, że db CD gra lepiej od dobrego DVD ale mogę się oczywiście mylić)

Procesor i preamp wpinamy do toru w ten sposób, że najpierw ze źródła idzie sygnał do preampa a następnie z preampa do procesora (i tu się przyda obecność wyjść, które będą pełniły funckję jedynie "przelotki", omijając wszelkie nastawienia preampa).

Efekt będzie taki, ze w stereo grać bedzie para kolumn plus końcówka/i oraz preamp i źródło, w kinie natomiat po przełączeniu na preampie całością sterował będzie procesor.

Mamy dzięki temu dwa w jednym, ale są oczywiste wady: wysoka cena, plątanina kabli, no i kolumny dobrze grające w stereo mogą obnażyć niedostatki formatów DD i DTS.

Łączny koszt systemu to wielokrotność środków przeznaczonych na stereo i zależy od konfiguracji, liczby kolumn itd. Twój system stereo to wartość ok 9 kzł za nowy sprzęt (kolumny 3,5 kzł para, wzm 4 kzł, cd 1,5 kzł) - oczywiście mogę się sporo mylić. Teraz wysterczy to pomnożyć i dla systemu 6,2 wychodzi ok 31 kzł (3*wzmak, 3*kolumny para, cd+dvd klasy średniej - po ok 2 tys, razem 4, dwa subwofery - może 1,5 * kolumny). Do tego plątanina kabli głośnikowych oraz interkonetków. Razem 35 kzł.

Oczywiście można też zrobić inaczej (ja tak mam) i dać preamp + końcówka/i stereo + amplituner, godząc się z tym, że pozostałe elementy toru będą gorszej jakości. Istotną wadą będzie to, że przednie głośniki zagrają lepiej i całość będzie trudniej spasować (KD w zasadzie nie dotyczy ale istotne przy SACD i DVDA). Cena będzie niższa.

Co do marek to niestety wszystko zależy na jakie rozwiązanie się zdecydujesz.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/20590-kino-kontra-stereo/#findComment-359656

Oj sorki, mała errata. Niewiedziecz czemu kolumny zakonotowałem jako sobieski... (jakoś mi się na oczy rzuciło) a i ze wzmacniaczem się nieco przeliczyłem.

Ale zasada pozostaje ta sama. Zdecydowanie nie polecam rozwiązania: amplituner w zastępstwie wzmacniacza stereo. Wg mnie żaden, nawet w cenie pow. 10 kzł, nie zagra w stereo lepiej niż dobry wzmacniacz stereo za 3 kzł. Oczywiście wszystkiego nie przesłuchałem, więc może ktoś taki zna...

pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/20590-kino-kontra-stereo/#findComment-359660

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.