Skocz do zawartości
IGNORED

PCB dla Pass Aleph 5

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problemik A5 zbudowany jak na zdjęciu trafko 800VA, diody Fred, kondensatory BC, pomiędzy mostkami a kondensatorami nie ma rezystorów na liniach zasilania dopiero między płytką a kondensatorami są rezystorki. Problem polega na tym że spaliło się już kilka fetów na wyjściu. Mianowicie przy ustawieniu na minimalny bias wszystko śmiga wspaniale nic się nie wzbudza prostokącik jak to prostokącik, zwiększam bias i w galęzie zasilania wkładam 4,7ohm odkłada się na nich 4V wszystko fajnie, więc zwieram rezystorki i zwiększam bias do standardowej wartości R19, włączam dym wzbudzonko, lekko się zdenerwowałem, no nic następne tranzystory.

To samo, przy rezystorach w liniach zasilania 4,7ohm, chciałem pomierzyć sobie napięcie na kondensatorach zasilających cos dziwnego się stało tzn układzik sie wzbudził rezystor 10ohm którym mam umasiony radiator poszedł z dymem a 4,7 ohm na zasilaniu sie zgrzały. Zwarłem radiator na stałe z masa i efekt podobny podczas pomiaru napięcia na kondach wzbudzonko, widać było że podczas dotykania sondą miernika do konda nastąpił przeskok iskry, jakaś duża różnica potencjałów, albo dołącznie miernika powoduje wzbudzanie na zasilaniu, ale co jest przyczyną takiej niestabilności. Dodam że układ elektroniczny jest sprawny i działający ponieważ jakiś czas temu działał tylko z innym zasilaniem CRC i stałymi kondami odsprzęgającymi, może tu jest problem.

Ma ktoś jakieś pomysły?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

shark700

czy zasilanie przez rezystor 5W takiego ukłądu (tak widać ze zdjęcia) to czasem nie zbyt mało...?

rezystory takie mogą się przepalić z czasem tym bardziej raczej na pewno nie zrobią tego równomiernie i zostanie zasilona tylko jedna połówka wzmacniacza i na głośnikach pojawi się stałe ponad 30 volt co spowoduję spalenie przetwornika.

w mojej konstrukcji 5 nie używam żadnych rezystorów w torze zasilania i nie mam żadnych tętniej czy też brumienia w głośnikach.

właśnie tez siędziwię, jeśli dajesz rezystor 4,7R to długo nie pociągnie, jak ci sie spali to nie ma juz zasilania symetrycznego, odrazu jest 34V na wyjsciu na glosnikach i przez to moze tez pala ci sie trany, przezylem kiedys cos takiego, przepalila mi sie sciezna w ujemnej gałezi od zasilania!

bias zwiększaj rezystorami w źródłach i R19.. u mnie dziala bez zarzutu

Te rezystory 4,7ohm to tylko na próbę przy mniejszym biasie tak aby zobaczyć czy układ pracuje stabilnie ale pisałem już że z chwilą gdy je zwarłem i zwiększyłem bias to tranzystory na wyjściu poleciały dlatego teraz nie włączę go na sztywno coś jest nie tak, to takie zabezpieczenie z chwilą gdy coś się wzbudzi najwyżej rezystory się spalą, a układ zostanie sprawny.

Poblokuję kondami stałymi bezpośrednio na płytce i zobaczę, albo zrobię CRC tak jak było.

Foksik

Radiator to PR236 35cm będzie do tego mały wentylator pracujący ze zmniejszonym napięciem tak tylko co by przewiewał radiator, a wszystko w monoblokach, taka zabawa dla sportu:-)

Dołożyłem kondy stałe bezpośrednio na płytkę po 10uF, bias na razie 1A, zasilanie na sztywno, powoli się rozgrzewa, przy pomiarach nic się nie dzieje.

Wywaliłem R19 bias 0,59A na tranzystor, czekam.

Kiedyś rozmawialiśmy na temat stosowania radiatorów na parę rożnicową i żródło prądowe u mnie raczej nie moge ich dotknąć ręką co znaczy że mają za gorąco.

Wymieniłem mostek i wzmacniacz gra ale nowy mostek grzeje sie okropnie . Po kilku minutach parzy .W drugim kanale tego problemu nie ma . Co to moze być ? Zwarcie za kondensatorami filtrującymi ?

...there is no spoon...

Dziękuje wszystkim za pomoc . Okazało sie ,że jeden z rezystorów 1ohm sie spalił - to powodowało nierówne nagrzewanie mostków . Wymieniłem . Nie zmienia to jednak faktu ,ze mostki sie strasznie grzeją . Mam monobloki więc dwa mostki przypadaja na 6 tranzystorów . Po 1,5 godzinie grania mostki w obydwu monoblokach miały po 62 stopnie C i ciagle temperatura rosła . Tymczasem przy tranzystorach jest spokojnie - 48 stopni .

Te mostki sa 35A ale czy to tak ma się grzać ? Mostki sa zainstalowane po dwa na jednym duzym aluminiowym radiatorze ale mimo to nie można ich dotknąć .

...there is no spoon...

arturp,

to dziwne ze mostki tak mocno ci sie grzeja. ja w swojej 5-tce tez mam po 2 mostki 35A na kanal przykrecona to kawalka plaskownika aluminiowego ( bardziej w celach montazowych niz chlodniczych) i ten kawalek aluminium nawet nie jest cieply. wymien mostki na nowe grzyz mogly ulec uszkodzeniu (duzo nie kosztuja). sprawdz czy przypadkiem nie grzeje ci sie ktorys z kondensatorow w zasilaczu.

robi sie interesujaco:) tak mnie to zaintrygowalo ze odkrecilem plyte gorna mojego passa chcac sie przekonac co do temp. ktora po okolo 40 min grzana przez 2 mostki 35A osiaga okolo 30 stopni w okolicach mostkow. pojedyncze diody moga sie mocniej grzac iz posiadaja radiator ktory w/g producentow jest w stanie oddac 1,2 Wata. tak czy inaczej jesli masz mostki luzem to jest mozliwe sie po czasie sie dosc mocno "rozpala" pomysl moze nad ich przykreceniem moze do obudowy ktore odbierze od nich temperature.

Prąd spoczynkowy A5 to około 1,5A, weźmy nawet 2A. Spadek napięcia na diodzie ok. 0,7V. To daje 1,4W mocy. W każdym mostku przewodzą jednocześnie dwie diody, czyli mostek powinien oddawać nie całe 3W w postaci ciepła.

i dobrze mowilem ze pojedyncze diody moga sie troche grzac ale natomiast caly mostek ktory dookoła ma metalowa obudowe ktora w miare dobrze oddaje cieplo nie powinna miec temp. powyzej 40-50 stopni

dokładnie jak Foksik napisał, czym więcej mamy pojemności w kondensatorach do zapełnienia tym dłużej mostek pozostaje podczas załączenia bliski pracy zwarcia dlatego bezpiecznie jest zastosowac układ miękkiego startu np: włączyć w szereg rezystor 15ohm 10W i rownolegle do tego przekaźnik który po około 2-3sek. zewrze styki przez które popłynie prąd do transformatora.

• 4 tygodnie później...

Przeczytałem wszystkie posty i nie widzę. Możesz mnie oświecić? Skoro pytam, to wdzięczny będę o odpowiedź, sam się mogłem domyślić, że gdzieś o błędach napisano, ale nasz prawodawca zabrał opcję "wszystkie". Więc Twoja odpowiedź......

www.myspace.com/loszmi

Ja mam płytkę z pierwszej serii, więc mnie ten błąd nie dotyczy. Ale mam Foksiku pytanie. Na płytce jest 5 diod. Opisane jako D2, D3, Z3, Z4, Z5. W zestawieniu elementów są diody Z1-Z5. To tylko błąd w opisie płytki prawda?

www.myspace.com/loszmi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.