Skocz do zawartości
IGNORED

PCB dla Pass Aleph 5

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wstyd się przyznać ale spieprzyłem jeden kanał:

po pierwsze nie wlutowałem diody LED,

po drugie zamieniłem + z -.

w efekcie poleciał (z wesołym płomyczkiem)

R11 i R15 (221)- wymieniłem i już nie ma dymu i płomieni ale ten dobry kanał się grzeje a ten nie. Grzeją się tylko Q1 Q2 i Q3 tak jak w tym dobrym.

A tak przy okazji czy do tych Q1 Q2 Q3 trzeba stosować jakieś radiatorki?

Pomocy (a kąśliwe i złośliwe uwagi prosze na priva)

pozdrawiam

w

• 7 miesięcy później...

Właśnie rozeszły mi się ostatnie płytki do tego kultowego wzmacniacza. Może warto zrobić kolejne zamówienie. Jest okazja do zrobienia ewentualnych poprawek w projekcie. Są chętni?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

Mój aleph już tuż tuż ale przyłączam się do ponownego zamówienia na płytki poprawione.

Moje uwagi odnośnie płytek są następujące:

1)Płytki powinny być prawe i lewe tak jak u Petera Daniela

2)Znacznie większe punkty lutownicze do zasilania i głośnika minimum 2,5mm

3)Tranzystor Q3 powinien być obrócony tak Q1 i Q2

4)Troszeczkę więcej miejsca na wszystkie kondy to pozwoli na eksperymenty z różnymi kondami

>voldemort

Trafo może być małe , minimum to 800W optymalnie 1000W . Wszystko teraz leży w jego jakosci.

Proponuje wurzucić je na zewnątrz z obudowy bo jednak ono pracuje mechanicznie.

Mostek może byc zwykły KBC.... 600V , 35A

takie trafo miał matthew i wszytko było oki zamawiam dokładnie takie samo czyli

Pierwotne 220-230V, wtórne 2x28V na maksymalne prądy, tak żeby nie buczało przy poborze 15A na wtórny, uzwojenie wtórne nawinięte przy rdzeniu

• 3 tygodnie później...

a ja mam pytanie ...czy jeszcze mozna i wogole czy mozna dostac caly komplet elementow do pass aleph 5 ??? chodzi mi o rezy i kondy dosc dobrej jakosci a nawet bardzo dobrej...jaki to jest koszt bo pcb juz mam ..prosze o odpowiedz...jestem zainteresowany aha ... no i trany irfp240 ??? jak w cenie stoja????

dziekuje za wpisy

ja planuje zrobic pelne dual mono - dwie obudowy.

jako trafa uzyje 500VA moze 600 VA na napiecia 2x28 V

co do kondow to bedzie to jakies 16x10000uF na kanal oraz mostek 35-50 A 600V ale mozliwe ze po jednym na uzwojenie...

Radiatoty profil A6023 dl 20 cm na 19.5 cm x 5 cm.... po dwa na obudowe - na jednym 3 trany i na drugum trzy trany

czy dobrze bedzie jesli tak zrobie jak zalozylem????

prosze o sugestie bo jak narazie zakupilem tylko pcb i 32 kondy po 10000uF wiec jeszcze mozna cos tam zmienic jakby co...

pozdrawiam LunaticAllegro

Założenia dobre, radiatory powinny wystarczyć ale będziesz musiał intensywnie wentylować wnętrze obudowy. I prostowniki daj na jakimś radiatorze to dłużej pożyją. Komplet selekcjonowanych IRFów mam na zbyciu, pisz na PW.

Kupie płytki do Aleph5 .

Wazne aby

1.były - czytelnie i kompletnie opisane , nawiercone i solidne .

2.była możliwośc zastosowania w monoblokach ( rozdzielone kanały )

Proszę o info na PW.

...there is no spoon...

Chciałem przypomnieć ze kiedyś zaprojektowałem PCB do ALEPH5 i pozwolę sobie przypomnieć jak wygląda.;o) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możliwe lecz daje to pewne korzyści , a ja przypomniałem ze taka płytka powstała - projekt .i jest do wykorzystania, projekt jest zwarty i daje możliwość zamontowania centralnie pomiędzy 2 radiatorami. co przy dużym grzaniy pozwala odprowadzić ciepło na 2 odzelne radiatory robiące za przeciwne ścianki .

jeśli ktoś widział a5, czy A3 w środku to zapewne wie ,że tranzystory są montowane na ceownikach i przykręcane do radiatora, a od płytki idą gąszcze drutów .Elementy na pcb są dość swobodnie rozrzucone a szczególnie w A3robota iście nie audiofilska ,po jednym trafie, mostek prostowniczy zwykły a wszystko gra.Wiem bo słuchałem.

Dla mnie konstrukcja oryginalnego Alepha Jest po prostu piękna, a długie połączenia wewnątrz nie preszkadzają dzięki temu że układ ma małe wzmocnienie w otwartej pętli, płytkie sprzężenie zwrotne i nie tylko.

Dla obudowy TO3 to chyba żaden problem bo łączy się tranzystory z płytką przy pomocy przewodów , więc ważne jest tylko by przewody nie były za długiea tranzystory mocowane na przeciwko wyprowadzeń.

Moim zdaniem płytki powinny być w takim układzie - można z tego zrobić łatwo monobloki lub wersję ,, stereo ". Tylko lepiej ;p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.