Skocz do zawartości
IGNORED

PCB dla Pass Aleph 5

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

ArtyrP< Bardzo ładne płytki, na pewno są doskonałe, i maję wiele zalet . Lecz są ich 3 , a mogła być by 1 na kanał + oddzielny zasilacz, ludzie budują różne konstrukcje i jest w nich miejsce na różne rozwiązania tego samego układu ( schematu) i trzeba dać innym wybrać a nie twierdzić ze tylko to i więcej nic. czy to jest kopia płytek Nelsona? bo jak tak to już, nić inwencji twórczej nie zostało tylko kopiowanie.

bodo_z, 26 Cze 2007, 22:04

Może niejasno sie wyraziłem . To sa płytki z allegro - mają więcej wad niż zalet . To nie moje konstrukcje . Ja tylko sugeruję formę . Moim zdaniem takie rozwiązanie daje możliwośc montażu tranzystorów blisko rezystorów i nie wymusza wymiarów obudowy . W proponowanym przez cienie rozwi,ązaniu trzeba trzymac o kreśloną szerokość z niewielkimi odstępstawami . A to się fatalnie montuje

...there is no spoon...

Jak dla mnie ta płytka do Aleph jest optymalna. Na stronie diyzone można zobaczyć kilka świetnych przykładów wzmacniaczy wykonanych w oparciu o te PCB. Sama PCB jest uniwersalna można stosować różne sposoby montażu , a dzięki podzieleniu PCB można wybrać dowolny układ konstrukcyjny wzmacniacza i jeszcze w miarę małe wymiary.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No proszę wystarczy rzucić hasło "super" i od razu się wszyscy podniecają. :-)

Napiszcie tylko jakie są wymagania, a ja zaprojektuję taką płytkę. Płytka którą robiłem dla Forum była wynikiem doświadczeń jakie zebrałem robiąc kilka poprzednich projektów Alepha. Jeśli podacie swoje wymagania to zrobię płytki jakie chcecie.

Moja propozycja: płytka podobna w układzie do tej, którą robił Peter D. tylko końce do których lutuje się tranzystory wyjściowe będą odłamywane, tak aby można je było połączyć z sekcją centralaną za pomocą przewodów i umieścić tam gdzie mamy ochotę.

Jestem przeciwny robieniu płytki dwustronnej. Projekt DIY powinien umożliwiać wielokrotne modyfikacje i naprawy, a z takiej płytki ciężko cos wylutować nie uszkadzając metalizacji otworów. Poza tym pojawiają się niekontrolowane pojemności między ścieżkami. Skoro topologia wzmacniacza tego nie wymaga to po co to robić. No i płytkę jednostronną można zrobić żelazkiem;-)

Foksik dokładnie, masz 100% racji. Czasem myśle ze na tym forum chce się robić coś dla robienia "ot tak". Czy wiecie jak fajnie Wam będzie wyjomwać kondensatory z PCB 2 warstwowego:) Kilka razy i Padów nie ma:)

Ukryta Zawartość

schemat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja wole coś passa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedyny powód , to taki nie chce robić zbyt Dużej płytki i że ma mieć solidne ścieżki a mój projekt jest możliwy do wyprasowania i jako 2stronny. bo nie jest tam zbyt wiele ścieżek po obu stronach i nie trzeba robić metalizacji.

Ciut podłubałem w nim by był jeszcze bardziej przyjazny.

PS.mogę oddać projekt osobie która zajmie się zamówieniem i dystrybucją bez kosztów, to wcale niejest łatwe zamówić i rozesłać innym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja mam pytanie..dlaczego aleph 5 nie jest w stanie pociagnac $R nawet jak bedzie mial bardzo wydajne zasilanie????

planuje do niego zrobic kolumny WTW na vifach XT i waham sie czy on to uciagnie...poprosze o odpowiedz...

moze trzeba zrobic kolumny TW na wlasnie tych Vifach...

pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

witam

ze znaków wnioskuję, że idzie o 4R. Wg mnie nie jest to prawda. Mam klona zakupionego na Allegro od pierwszego użytkownika (pełen szacunek dla umiejętności nieznanego wykonawcy klona, gra wspanianle, zero brumów czy szumów - po prostu extra ) i musiałem sprzedać MF A3 bo przy Alephie to była porażka ) - zatem mój Aleph ciągnie 4R bez problemów.

Korzystając z okazji pytanie do fachowców - drażni mnie tylko jedna rzecz, otóż przy wyłączaniu wzmacniacza w kolumnach jest takie "pyknięcie" i dośc spory "wychył" głośników niskotonowych, prawie tyle ile dała fabryka, czy z tym można coś zrobić ? może niepotrzebnie. ale obawiam się o głośniki

oczywiście ze nie ma wpływu na dźwięk. Jest to przekaźnik w torze głośnika.a jeśli chodzi o tylko opóźnienie bo są też układy które pilnują by na głośnik nie trafiła składowa stała. przypadkiem mam takie układy - PCB.

jak rozumiem ten problem przywyłączaniu jest związany ze składową stałą , która pojawia się przy wyłączaniu wzmacniacza. Jestem zainteresowany PCB jeśli są na zbyciu, proszę prześlij szczegóły na mój adres mailowy forumowy , dzięki za odpowiedź

poszukuje projektu pcb wg. Peter w PDF ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam pytanie do was... czy organizujecie jakies wieksze zbiorowe zamowienie jesli chodzi o elementy do alepha 5 (dokladnie takiego jak na zdjeciech gdizesz powyzej - po trzy trany na strone i plytka zasilania - o to zdjecie mi chodzi)

Jesli nie ma takowego zamowienia zbiorowego gdzie moge dostac dobre elementy do tej koncowki (rezystory kondensatory tranzystory)

A moze ktorys z forumowych kolegow ma cos do odsprzedania - o przepraszam do oddania ;P po znajomosci hehehe

$$$$$

prosze o kontakt na pw lub wpis na forum..pozdrawiam i dzekuje

Witam!

Czy ktoś słuchał aleph 5 z Bowersami?, bo z moimi 602 S3 jest problem niczym nie potrafie ich porządnie napędzić by basik był i właściwa kontrola. Próbowałem Rotelem, Gainclonem, Symasymem, i żaden nie dał rady. Jeszcze w kolejce do testowania czeka Kraken Wovo'a, w ciemno to co u niego słuchałem to wiem że barwę ma świetną i ma to coś...tylko czy napompuje niskie Bowersów skoro impendancja spada do 3,2ohm...pozdrawiam

>LunaticAllegro, 3 Sie 2007, 19:26

ja ocb bede zamawial stad:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak cos to sie odezwij.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.