Skocz do zawartości
IGNORED

WM STAMP - potencjometr cyfrowy z WM8816

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam za bombardowanie pomysłami, ale w związku z tym, że przymierzam się do ALEPHA P i dostałem informację o możliwości sprowadzenia układów WM8816 w dobrej cenie, postaram się rozwinąć temat nowego (zalega u mnie od ponad roku ;) potencjometru cyfrowego.

Przy obecnym kursie dolara i ok. 50 zamówionych sztukach można mieć ten układ scalony w cenie 35zł (licząc z górką). Polubili go konstruktorzy Marantza (stosując w PM11-S) a i mnie przypadł do gustu ;) Zawiera w swojej strukturze drabinkę rezystorów, a wzmacniacze operacyjne znajdują się poza układem. U mnie grał już chyba ze wszystkim i sprawuje się bardzo dobrze (nawet jako wzmacniacz słuchawkowy z wydajnymi opami). Jest jeszcze mało znany, ale stanowi silną konkurencję dla PGA2310.

W tej chwili przerabiam nieco płytkę drukowaną, żeby pasowała wyprowadzeniami pod ALEPHA P.

Założenia:

Oprogramowanie sterujące napisane w Bascomie AVR (duża popularność, pamięciożerny ale w obecnych czasach to już nie problem) z udostępnionymi źródłami (open source). Dzięki temu zmiany są dużo łatwiejsze i sporo osób będzie w stanie przeprowadzić modyfikacje we własnym zakresie.

Jedna taśma umożliwia sterowanie max. 4 modułami potencjometru, które mogą pracować jednocześnie lub niezależnie.

Część cyfrowa obsługująca wyświetlacz LCD lub segmentowy LED (po I2C – potrzebne są 2 wyprowadzenia i mamy z głowy przemiatanie).

Wyprowadzone porty mikroprocesora. Dzięki temu całość jest gotowa do rozbudowy o np. selektor wejść, sterowaie przekaźnikami ON/OFF...

https://www.audiostereo.pl/topic/20850-wm-stamp-potencjometr-cyfrowy-z-wm8816/

Dla mnie to nie problem, ale pomysl o reszcie. Zreszta, jezyk jak kazdy inny tylko kod wynikowy zajmuje nieco wiecej miejsca :) Mam znajomego, ktory w Bascomie pisze bardzo skomplikowane programy na potrzeby automatyki i telekomunikacji. Smiesza mnie dyskusje na forach na temat wyzszosci C nad Basiciem - wszystko zalezy od zastosowania i umiejetnosci programisty ;) Mysle, ze do takiego projektu nadaje sie idealnie.

...a przepraszam ...nie lepiej zrobic nroalną, dyskretnądrabinke rezystancyjną jak to jest w orginalnych Alephah ?? 16 rezystorów i mamy 255 kombinacji (oczywiście dla wejścia symetrycznego) i tłumienie do -47dB ??

Nie twierdzę, że C jest lepszy, po prostu bardziej mi się podoba.

Znając historię innych wątków, zwłaszcza "Twoich", jestem przekonany że i tak

49% wpisów będzie:

"Kiedy płyteczki i po ile?"

a 49% takich:

"Już dotarły, dzięki, bardzo ładne"

;-)

~Foksik

Znajac zycie pewnie tak bedzie ;) Wrzuce schematy i widok plytki jak tylko przerobie ja pod Alepha.

~wovo

Mozna. Tylko ja nie chce uzywac go tylko do Alepha :) Taka drabinka rowniez ma swoje wady: duza powierzchnia i brak stalej Rin. Lubie scalone 'manipuladla', ktore rowniez nie sa doskonale (tutaj praca w sprzezeniu op-ampa).

niestety ...wielkim przeciw dla scalaków sa pola powierzchni przez ktore przechodzi sygnał ... efekt naskórkowości który powoli zaczyna przy 15kHz występowac ... tego sięnei zmieni ...

Ale Veteran masz racje ... jedni wolą tak, inni inaczej ... kwestia gustu.

Veteran da się zrobić taki potencjometr (drabinka rezystorowa) ze stałą rezystancją widzianą ze źródła w stronę masy. Pozwolę pochwalić się płytką pod coś takiego poniżej. Co na niej ? Stablizatory, pre (OPA1632) oraz dwie drabinki po jednej na każdy sygnał (wyjście zbalansowane). Ponadto automatyczne przełączanie wejścia między sygnałem symetrycznym (XLR) i asymetrycznym (RCA). Sorry za zaśmiecanie wątku ;-) Pozdrawiam.

No i rysunek bo zapomniałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak przekaźniki są bistabilne i niestety musi być ich podwójna ilość ze względu na zachowanie stałej rezystancji wypadkowej. Niestety nie będzie to tanie rozwiązanie ale ... rezystory montowane będą od spodu w celu zminimalizowania ścieżek które i tak niestety są już długie. Całe sterowanie jak widać w celu miniaturyzacji SMD. Oczywiście do całości jest sterownik łączony taśmą. Jak to gra? To dobre pytanie jak odbiorę płytki z produkcji i zmontuje całość to przynajmniej pare osób to usłyszy i wtedy będziemy mieli obiektywną ocenę. Pewnie będzie to zależało w dużej mierze od zastosowanych rezystorów. Co kto lubi i na co go stać, niestety...

• 2 miesiące później...

Idea podobna jak w Basic Stamp - malych rozmiarow modul, ktory mozna dowolnie zaadoptowac ;) Standardowy rozstaw pinow sprawia, ze mozna traktowac go jako kolejuny uklad scalony.

Na plytce znalazlo sie miejsce na stabilizator, odsprzeganie, wm8816 + wzmacniacze operacyjne oraz optoizolacje. Dzięki zworkom J2-J5 mozliwe jest uzycie modulu w torach symetrycznych lub niesymetrycznych.

W JM dostepny jest bardzo fajny wyswietlacz w cenie ok. 60zl (spada przy wiekszym zamowieniu) o wysokosci znaku 5x9mm i organizacji 2x20. Czytelny i sporo wiekszy od PLED-a. Czas reakcji matrycy - 'dostojny' ;)

Uklady WM8816 mozna sprowadzic w cenie ponizej 35zł/szt, jednak minimalna ilosc zamowienia to ok. 43szt. Propozycja wydaje sie ciekawa, zwlaszcza, ze aplikuja go w topowych urzadzeniach audio.

Schemat modulu:

Ukryta Zawartość

Sterowanie podobne jak w przypadku pga2310 - oprogramowanie obsluguje selektor wejsc, obsluge kilku wm8816, postaram sie dodac menu serwisowe.

post-772-100000081 1170279887_thumb.jpg

post-772-100000082 1170279885_thumb.jpg

post-772-100000083 1170279884_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Jak najbardziej popieram pomysł z Bascomem. Uważam, że w obecnych czasach kiedy możliwości mikrokontrolerów w stosunku do ceny poszły bardzo w górę jest to najtańszy i najszybszy sposób dla osób, które rozpoczynają programowanie mikrokontrolerów. Wolę dopłacić 10 zł do paru kB pamięci niż siedzieć i dłubać w C, np. napisanie sterownika do moich monoGainclonów zajęło 5 minut, a procki AT90S2313 kosztowały po 3 zł/szt. Obecnie jestem w trakcie pisania programu do obsługi mojego preampa - potencjometr, selektor, włączanie ale z wykorzystaniem poczciwego wyświetlacza segmentowego LED, ponieważ uważam, że jego walory "widoczności" są najlepsze. Reasumując - gorąco popieram ideę, piszę się na 1 szt. WM'a.

Pzdr

KC

~Matthew

M.in. po to byl projektowany ten modul. W najblizszym czasie postaram sie policzyc ile to moze kosztowac.

Plytka sterowaniak bedzie montowana bezposrednio pod wyswietlaczem JM202B za pomoca 4 dystansow. Zlacza do siebie pasuja, wiec ryzyko pomylki zostalo wyeliminowane. W sklad jednego modulu wchodzily beda: sterowanie + 3 plytki pod WM8816 (mozna zbudowac system 6 kanalowy - laczone jedna tasma 10 zylowa) - tyle miesci sie na dlugosc.

Dodalem:

mozliwosc regulacji intensywnosci podswietlania z pilota (menu serwisowe),

zlacza pod 2 impulsatory (selektor oraz wzmocnienie) lub 4 przyciski,

zlacze selektora - 8 wyjsc,

uniwersalne I2C,

Po prawej stronie widac prosty zasilacz 2x15V, ktory mozna wykorzystac. Zostalo jeszcze troche miejsca i postaram sie go jakos zagospodarowac.

Ukryta Zawartość

post-772-100009876 1170280158_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>buzer, 24 Lis 2005, 09:10

Sorry, ale Bascom jest kompletnie nieaudiofilski. To narzędzie dla lamerów.

A tak na poważnie, większość kolegów i tak nic nie dłubnie

w podanym im gotowcu, skoro np. pyta, czy lepiej dać potka 10 czy 100k ;-).

C ma to do siebie, że wszystko widać jak na dłoni i ew. przeniesienie

na inną platformę jest prostsze. Natomiast wgryzanie się w źródła

niefachowców można włożyć między bajki.

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Veteran:

To zdrada !!! ;-))

Żart. Ale ja popieram kolegów którzy twierdzą że scalaki nie pasują do audiofilskiego forum. Jak robić to porządnie i bez dróg pośrednich. Młucę układy, klocki kable - i ciągle mam jednak wrażenie że to co robiłem bezkompromisowo niesie najwiecej satysfakcji a nie chwilowe uniesienia.

Popieram drabinkę (choć już zamówiłem TX102 S&B ;-)) - A Marantz to nie marka audiofilska ... tylko masowy producent - zrobił kilka dobrych kompaktów (tzn tuningował Philipsy) i zrealizował jednego super SACD. Jest lepszy od Panasonica i technicsa ;-)

PASS - to co innego - i ten utrzymałby przekaźniki gdyby klienci nie narzekali na stukanie styków.

DeTom - fantastyczna robota - ale ścieżka strasznie długaaaa i kupe miedzi z PCB.

Czy ktoś spotkał się z możliwością praktyczną wykonania PCB tak jak w drukarni robi się sitodruk - tyle że materiałem (farbą) byłoby srebro (np tak jak robi się lustro (to też srebro?!)

Ja tez caly czas mysle o preampie z prawdziwego zdazenia i jakiejs ciekawej regulacji glosnosci.

Na AA sporo sie mowi o Placette. Jest to passive preamp gdzie wykorzystano tylko Vishaye S102 i daje to 125 stopni regulacji. Kupilem wlasnie 2 dni temu ten passive preamp, glownie aby podejrzec jak jest zrobiny i ile jest prawdy w komentarzach o prawie kompletnej neutralnosci:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Placette to nie preamp tylko tłumik. Nie ma selektora źródeł ani nie kondycjonuje sygnału. Siłą rzeczy ma wszystkie wady pasywek.

Przy zastosowanych rezystorach decydujący o jego jakości jest przede wszystkim przełącznik i długość przewodów połaczeniowych, nie tylko wewnętrznych.

Peter jeśli będziesz miał fotki wnetrza to zamieść z łaski swojej. Chetnie bym zajrzał temu ustrojstwu pod spódniczkę.

Prawidlowym okresleniem bedzie remote volume control.

Zdaje sobie sprawe z ograniczen pasywnych urzadzen tego typu, mnie jednak glownie interesuje sama implementacja przelaczania rezystorow. Poza tym, Placette robi tez aktywny preamp z prawdziwego zdarzenia, gdzie jest zainstalowany aktywny buffer i przelacznik zrodel.

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Jeśli ktoś tego nie widział to polecam:

Ukryta Zawartość

Veteran - może na łatwizne pójść z tymi przekaźnikami?

The circuit has the following features/characteristics:

Compact and simple circuit: just 5 tiny relays implement a 32-step logarithmic stereo attenuator. The 32 steps of 1.7dB together span a 54dB attenuator range. Only a single IC controls and drives the circuit.

An IR receiver allows remote control. The device can learn and store your favorite key codes. The controller currently understands the popular Philips 'RC5' protocol, as well as the newer 'RC6' protocol. A JVC protocol is under test. Together, I expect interoperability with most 'generic' controllers.

The PCB supports audio input channel selection next to volume control. This is fine to implement a small passive pre-amp, but of course allows a combination with your favourite active buffer/pre-amp.

The PCB has an output 'serial control' to connect to 'slave' boards. The 'slave'boards are actually the same PCBs

with a few components omitted. Together this creates a multi-channel input select and volume control, for 5.1 or 7.1 sound, or for stereo audio with symmetric connections. The 'serial control' reliably sends the new relay state, not just increments

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Jeszcze nie zamawialem WM8816, ale mysle, ze to nastapi w ciagu kilku najblizszych dni. Druki pod 'znaczek' czekaja na oddanie do zakladu. Czesc sterujaca rowniez jest prawie gotowe (musialem naniesc kilka poprawek, poniewaz znienil sie typ wyswietlacza).

Tak to teraz wyglada:

Ukryta Zawartość

post-772-100008021 1170282985_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.