Skocz do zawartości
IGNORED

Co sądzicie o studyjnych k. dźwiękowych?

Piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi oczywiście o ich brzmienie (nie intersuje mnie to, że to są karty do hałasującego i wieszającego się komputera, ale o ich jakość bezwzględną :) ). Z tego co wiem, to na rynku urządzeń PRO dostaje się za "małe" pieniądze wysoką jakość (no, bo w końcu są przeznaczone do studia, gdzie jakość jest kluczową sprawą...)

Mam konkretnie na myśli trzy modele o możliwości pracy w trybie "24/192":

Ego-Sys Inc. model WamiRack 192X cena: ok. 3500 zł

Lynx Studio Technology model Two (w wersji A, B lub C) cena: od 5200-6200 zł (w zal. od wersji)

Digidesign ProTools HD cena: totalny kosmos (patrz tabelka na jednej stron co podałem poniżej)

Podam fragment oceny brzmienia dla Lynx'a (inne wypadły "na oko" podobnie):

"Playback performance of the Lynx Two was exemplary, with a more smoother, more natural sound than my own Echo Mia, as well as noticeably better stereo focus. This is partly due to the much lower jitter levels of the Lynx Two's internal clock, and sure enough, clocking the Mia from the Lynx Two S/PDIF output tightened it up no end, which suggests that the sound of many existing cards could be improved by running them from an external high-quality clock.

The Record Mixer window lets you select suitable input signals for each recording channel, as well as set up a complex monitoring mix to any combination of its various output sockets.

Even when I did this, however, the Lynx Two sounded far more natural, particularly with vocals — and the more I listened, the more improvements I noticed. The most telling were sounds that I noticed for the very first time in existing recordings, such as vocal inhalations and piano pedal noise in a quiet jazz recording. These converters really do expose every little detail, making them perfect for mastering."

Podam jeszcze linki, gdzie je przetestowano:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Lynx Two)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Lynx Two)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ProToolsHD)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (WamiRack 192X)

W załączniku "centrum dowodzenia" (można w nim zmieniać clock i sample rate) karty WamiRack 192X oraz test na poziom szumów i przesłuch między kanałami.

[obrazekLUKASZ-27594_1.jpg] [obrazekLUKASZ-27594_2.jpg] [obrazekLUKASZ-27594_3.jpg]

post-274-100007133 1170253695_thumb.jpg

post-274-100007134 1170253694_thumb.jpg

post-274-100007135 1170253693_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem swego czasu karte dzwiękową na złączu ISA.

Była to karta AdB 24 Pro - model z wszystkimi cyfrowymi złaczmi uzywanymi w studio i wyjściem 24 bit. analogowym (jakieś 5 lat temu calkiem niezła karta).

Teraz lezy nieuzywana, bo po awarii kompa w handlu jedyne co dostałem to płyty ze złaczmi PCI najnizej.

A szkoda, bo karta grała bardzo ładnie.

ja jestem posiadaczem WT 192X ale w wersji PCI.

jak dotad niestety nie mialem czasu sie powazniej nią zająć :) w testach jest calkiem niezle. co do jakosci dzwieku to moze spokojnie konkurowac z lepszymi cdkami (testowalem ja na 10m kablu za 4zl).

Cóż, chciałem trochę sprowokować dyskusję, bo też jadę na WaveTerminal 192X :) Ta karta ma zarąbiste przetworniki (układy AKM'a są najczęściej wykorzystywane w studio...) o "high tolerance to clock jitter" :).

WT192X to w zasadzie tańsza odmiana WamiRacka 192X, bo nie ma tylu I/O.

Wymieniłem wzm. operacyjne na BurrBrowna OPA2134 (SoundPlus) na wyjściu i OP275 (Analog Devices) na wejściu. Poprzednio (orginalnie) były układy firmy Texas Instruments.

Te wykresiki co tu umieściłem, to moje pomiary wykonane na karcie WT192X...

Mikser jest również podobny, ale nie ma tylu suwaków :)

Używam jej do pracy w CoolEdit Pro 2.0 i WaveLab 4.

Brzmieniem rzeczywiście wymiata :)

Poniżej umieszczam specyfikację WT192X:

Waveterminal 192X

1. Input type : Analog Line_In - 2 Channel (1/4" TRS phone Plug)

2. Output Type : Analog Out - 6 Channel(3 Stereo 1/4" TRS phone Plug)

Digital Out - Optical Out (TOS-LINK)

3. Input LEVEL : +4dBu balanced, +4dBu Nominal, +22.5dBu Max

4. Output LEVEL : +4dBu Unbalanced, +4dBu Nominal, +16.5dBu Max (nominal 4.5V RMS)

5. Input Impedance : 10K ohm

6. Output Impedance : 100 ohm

7. Output Attenuation : Digital -127dB ~ 0dB, 0.5dB Step Size(with Mute)

8. A/D Spec

1) Sampling Rate : 16, 22, 24, 32, 44.1, 48, 88.2, 96, 176.4, 192 KHz

2) Dynamic Range (S/N) : 123dB A-Weighted (Typical) - ta wartość, to teoretyczne możliwości przetwornika AKM'a; w rzeczywistości wychodzi 114 dB (po mojej modyfikacji)

3) Frequency Response : 20 ~ 21.768KHz (@ fs=48KHz)

4) Resolution : 24 Bits

9. D/A Spec

2) Sampling Rate : 16, 22, 24, 32, 44.1, 48, 88.2, 96, 176.4, 192 KHz

2) Dynamic Range (S/N) : 106dB A-Weighted (Typical) - to jest wartość przed modyfikacją (po mojej przeróbce jest wyższy SNR :) )

3) Frequency Response : 20 ~ 21.768KHz (@ fs=48KHz)

10. Digital Out Spec

1) Type : Optical connector (TOS-LINK)

2) Format : IEC-958 Consumer(S/PDIF), IEC-958

Professional(AES/EBU)

3) Sample Rate : 16, 22, 24, 32, 44.1, 48, 88.2, 96 kHz

11. Headphone Amp Spec (załączany w tor audio przekaźnikiem firmy NAIS)

1) Output Power : 60mW Max

2) Signal to Noise Ratio: 110dB (Typical)

3) (THD+N)/S : -70dB, 0.03% (Typical)

Jedak moim marzeniem jest Lynx Two... Totalny hi-end (no, jest jeszcze Digidesign - top abstraction hi-end :) )

Istotniejsze w tych kartach jest chyba opóźnienie wprowadzane przy przetwarzaniu, co ma znaczenie przy rejestracji czegoś. Polecam zajrzeć na pl.rec.muzyka.bin - tam są posiadacze takich kart i dyskuje o nich (oczywiście jeżeli jeszce tam nie byłeś).

>Piotrek

.......Digidesign ProTools HD cena: totalny kosmos .......

Digidesign ProTools HD nie jest kartą dźwiękową, jest to kompletny system wielośladowego studia nagraniowego ,o nieprawdopodobnych - w stosunku kart dźwiękowych - możliwościach. Stąd ta cena.

Jesli juz piszemy o profesjonalnych kartach dźwiękowych i hałasie wydawanym przez komputer, to wydaje się mi, że jest pewne rozwiązanie - notebook + karta USB lub pcimcia.

Oczywiście takie rozwiązanie ma wady, bo można zapomnieć o wielokanałowym nagrywaniu/ odtwarzaniu przy 24 bitach / 92 kHz, ale do słuchania muzyki, lub zgrywania jej na komputer chyba wystarczy.

Może są wród nas użytkownicy USB audio ? Chętnie poznam ich opinie.

U mnie jest niestety odwrotnie...

Stacjonarny to składak (szumi jak jasna xxx), notebook to Dell (widocznie ta firma przywiązuje wagę do hałasu).

Jak policzyłem koszty wyciszenia komputera, to wyszło całkiem sporo bez gwarancji, że uda się zejść do satysfakcjonującego poziomu. Dlatego USB to może być rozwiązanie, tym bardziej że można je wpiąć i tu i tu...

Jędrek_23:

Dokładnie, bo w końcu wszstko musi być przerobione na cyfrę, bo komputer (program) inaczej tego nie przerobi. A do tego służą właśnie profesjonalne zabawki :)

Oczywiście audiofilskie studia mają zapewne sprzęt firmy Digidesign (kompletny sprzęt: odzumia, dodaje efekty, przetwarza a/c i c/a - po prostu kombajn a wszystko w "real-time") lub Apogee...

Przemek:

"EiS" 2/03 czytałem (test WT192X). Karta wypadła znakomicie (jak napisali - mniej więcej : "...produkt z zupełnie innej klasy...")

kazik:

Na WT192X można dać opóźnienie "48 sample" (niezależnie od f. sampling) i karta rusza praktycznie bez trzasków i innych zgrzytów. A synchronizacja pomiędzy ścieżkami jest doprawdy imponująca :).

> Piotrek

Pracuję na Digidesign - ie już ponad 5 lat, czyli od momentu, od kiedy powstał ten system, ale nie podjąłbym się tak ambitnego zadania, jakim jest nagranie audiofilskiej płyty. :-)

Nie te progi.

Piotrek a może znasz coś taniego co pozwala pobawić się w rejestrację muzki w domu? Chodzi o to opóźnienie. Pytam, bo kolega planuje, ale ceny trochę przerażają

kazik:

Zobacz następujące strony www:

1. www.digit-life.com (dział "Sound")

2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (są tam wyniki testów dla kart multimedialnych i profesjonalnych, również WT192X, ale na standardowych op-ampach, bo po modyfikacji w każdym podteście (noise, dynamic range, thd, imd, crosstalk) i trybie (16/44.1, 24/44.1, 16/48, 24/96 i 24/192) uzyskałem "Excellent" :) :) :) )

3. www.kartydzwiekowe.com.pl

4. www.audiofactory.pl

5. www.esi-pro.com

6. www.lynxstudio.com

Ja polecam 5 kart (kolejność przypadkowa :) ):

1) ESI WaveTerminal 2496 - 2X wejście zbalansowane, 2X wyjście zbalansowane, przetwornik a/c i c/a - kodek AKM AK4524, max. 24/96, standardowe op-ampy: nie wiem :), I/O clock

2) Echo Mia - 2X wejście zbalansowane, 2X wyjście zbalansowane, kodek AKM AK4528, max. 24/96, standardowe op-ampy: nie wiem...

3) ESI WaveTerminal 192X - 2X wejście zbalansowane, 6X wyjście niezbalansowane, ale o poziomie 4.5V RMS@0 dB. Przetwornik a/c: AKM AK5394, przetwornik c/a AKM AK4355, max. 24/192, standardowe op-ampy: Texas Instruments TL082C, I/O clock. Możliwość pracy 4 kart równocześnie (łącznie 6 wejść i 24 wyjścia analogowe)

4) ESI WamiRack 192X - 4X wejście zbalansowane, 8X wyjście zbalansowane, na każde z wejść analogowych możliwość załączenia przedwzmacniacza mikrofonowego z Phantomem 48V, przetworniki a/c i c/a oraz op-ampy takie same jak w modelu WaveTerminal 192X (+dodatkowy stereofoniczny przetwornik c/a), Digital I/O (w przypadku WaveTerminala 192X należy dokupić dodatkowy moduł), I/O clock. Możliwość pracy 4 kart równocześnie (łącznie 16 wejść i 32 wyjścia analogowe)

5) Lynx One/Two - karty tej firmy nie wymagają dodatkowych rekomendacji :) - ilość I/O zależna od wersji, wszystkie I/O zbalansowane, przetwornik(i) a/c: AKM AK5394 (taki sam jak w kartach z serii "192X"), c/a: Crystal CS4396, max. 24/192, standardowe op-ampy: Analog Devices OP275GS

Są też karty firmy Edirol - również dobre

Aha, nie polecam kart z końcówką "L" (np. WamiRack 192L), bo to karty o zupełnie innej klasie (gorszej, bo używają kodeka Sigmatela...)

Ja jestem zadowolonym użytkownikiem karty WT 192X. Ciekawą funkcją sterownika jest "DirectWire 2.0" - pozwala praktycznie dowolnie przegrywać "bit po bicie" muzykę pomiędzy np. ASIO (waveLab) a MME (Winamp, CoolEdit).

Na załączonych zdjęciach są charakterystyki z pomiarów RightMarkiem (liniowość, poziom szumu, dynamika, thd, imd, przesłuch pomiędzy kanałami) wykonane w pętli cyfrowej (Direct Wire) i analogowej (line-out - line-in) po tuningu :). Pomiary przeprowadziłem w trybie 24/44.1 z wykorzystaniem zwykłego, kilkumetrowego kabla sygnałowego :).

W przyszłości zamierzam dokupić moduł I/O Digital i podłączyć go z zewnętrznym przetwornikiem c/a. A docelowo "choruję" na Lynx'a... :).

[obrazekLUKASZ-28284_1.jpg] [obrazekLUKASZ-28284_2.jpg] [obrazekLUKASZ-28284_3.jpg]

post-274-100007127 1170253703_thumb.jpg

post-274-100007128 1170253702_thumb.jpg

post-274-100007129 1170253701_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kazik:

W zdjęciach ciąg dalszy pomiarów :)

[obrazekLUKASZ-28286_1.jpg] [obrazekLUKASZ-28286_2.jpg] [obrazekLUKASZ-28286_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-274-100007125 1170253706_thumb.jpg

post-274-100007126 1170253705_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1- wyciszenie komputera- najtańszy sposób to zakup zasilacza ATX z automatyczną regulacją obrotów, kosztuje 70zł brutto w wersji 300W i jeśli taka moc Ci wystarczy to jest super. Ja komputera nie wyłączam nigdy, a ten zasilacz wchodzi na próg słyszalności dopiero jak dzieciak zaczyna grać w WarCraftaIII czy coś podobnego.

2- Ciekawy jestem jak w tak doborowej stawce spisałaby się karta SB Audigy2 DVDAudio. wprawdzie to tylko zabawka za 500zł, ale myslę o kupnie takiej karty i chętnie poznałbym Wasze zdanie.

Pozdrawiam

Test kart dzwiekowych masz na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i bynajmniej nie wygralo tam audigy

Ukryta Zawartość

Creative pomimo dobrych układów nie potrafi zrobić dobrych kart :(. Nawet wersja Audigy 2 Platinum eX (z zew. panelem) wypada przeciętnie...

To są karty dla graczy i nie polecam ich do poważniejszych zastosowań.

A jeżeli ktoś chce coś dobrego w cenie poniżej 1000 zł, to polecam:

1) Terratec DMX 24/96 Fire (z panelem) lub DMX 24/96 LT (bez panelu, który podobno idzie dokupić)

2) Terratec EWX 24/96

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.