Skocz do zawartości
IGNORED

PROFESIONALNA KARTA DZWIEKOWA(DORADZCIE)

damein

Rekomendowane odpowiedzi

live to rzeczywiście bagno, do tego powoduje mnustwo sprzętowych konfliktów. Wyciągnąłem to narzędzie szatana, zmieniłem na zintegrowaną kartę i ... pojawił się lepszy dźwięk. Naprawdę, do tego nie przesterowany przy wysokim poziomie głośności, co live`owi zdarzało się zawsze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie wiem jaka cena ale zapowiada sie super :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - E-Mu Proteus jest zdecydowanie lepsza od 0404. Parametry przaktycznie te same co 1212m (120 SNR 192 khz).

Ukryta Zawartość

>E-Mu Proteus jest zdecydowanie lepsza od 0404.

:)

emu proteus X to dokaldnie ta sama karta co emu 0404 tylko ze ma dolaczony softwareowy syntyzator proteus X, czyli softwaeorowa wersja sprzetowego proteusa 2000, powrzechnie uzywanego w produkcji myzyki - napewno na niejednej swojej plycie go sluchaliscie.

>>emu proteus X to dokaldnie ta sama karta co emu 0404

No chyba nie, bo proteus ma odstęp sygnału od szumu 120 db a 0404 111 db, proteus ma próbkowanie 192 khz a 0404 96 khz.

>No chyba nie,

na 100% tak

informacje techniczne radze brac ze stron producenta a nie sklepow czy sprzedawcow bo ci niezwsze wiedza co sprzedaja albo licza na to ze kupujace nie wie co kupuje ;)

Ukryta Zawartość

jak widac protesus X to jest dokladniet a sama karta co emu0404 + syntyzator proteus, walsnie daltego syntyzatora kupilem te karte.

Ukryta Zawartość

No i stało się. Jestem właścicielem M-Audio audiophile 24/96. Gra naprawdę dobrze (przechodziłem z live'a więc mnie rozumiecie:)).

Mam takie pytanie. Karta omija windows'owego mixer'a nie przeszkadzało by mi to gdyby nie to że przestały działać klawisze multimedialne na klawiaturze:P oraz (co gorsza) sterowanie pilotem przez irdę.

Czy ktoś zna jakiś patent aby rozwiązać ten problem. Może można sterować jej głośnością z pilota nie przez mixer windowsa ale inny sposób.

>Mam takie pytanie. Karta omija windows'owego mixer'a

nie znam konkretnie tego modelu karty ale generanie sterowniki do powazniejszych kart sa pisane wlasnie tak aby pomijaly wszelkie windowsowe WDM, direct sound itp. Chodzi o ty by aplikacja miala bezposredni dostep do sprzetu tylko przez sterownik urzadzenia a nie windowsowe mixery, ds itp. bo to czesto ma negatywny wplyw na dzwiek.

>przez mixer windowsa ale inny sposób.

napewno jakos mozna ;) zobacz czy na pasku start nie pojawila sie nowa iknoka z panelem natywnym do sterowania ta karta.

Staraj sie uzywac tam gdzie tylko mozna jednego z tych trybow: ASIO , direct KS, gsi/f zazwyczaj oferuja one lepsze efekty od direct sound, wdm czy mme.

w razie czego pytaj na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tam na 100% znjadziesz osoby uzywajace te karte.

Ukryta Zawartość

Tylko karty PerSonusa ... zewnętrzne karty na fire wire. Tylko takie coś sie liczy. tylko że za podstawowy model trzeba dać te 400 euro. Ale naprawde warto. Mamy takie coś w firmie i jest niesamowita.

>Tylko karty PerSonusa ... zewnętrzne karty na fire wire. Tylko takie coś sie liczy.

:)

wovo, zobacz

Ukryta Zawartość

tylko perSonus ??? jak juz to PRESONUS.

a rme, lunx, motu, emu, frotnier, digidesign, creamware ? dlaczego te sie nie licza ?

presonus Cie sponsoruje czy co ? :) W wielu studiach jendak preferuja lynxa, rme, motu, frontiera czy creamware.

Presonus to srednia polka.

Ukryta Zawartość

cyjanopan, 4 Wrz 2005, 19:27

> Wyciągnąłem to

>narzędzie szatana, zmieniłem na zintegrowaną kartę i ... pojawił się lepszy dźwięk.

Cyjanopan, nie zebym bronił live, ale albo masz wyjątkowego pecha, albo wyjatkowo dobrą kartę zintergrowaną.

Mam sposób na kontrolę głośności za pomocą pilota w karcie M-audio adiophile 2496. (oraz pewnie innych kartach które nie odnoszą się do windowsowego mixera ale bezp. do szprzętu). Może się komuś przyda.

Używam programu girder. Najpierw trzeba dodać komendę i złapać jakąś częstotliwość z pilota, następnie wybrać zakładkę OS i wybrać volume (up/down). W tym momencie działa dla windowsowego mixera. Teraz klikamy volume (z prawej strony) i pojawia się okienko gdzie można wybrać bezpośrednio głośność jakiego urządzenia ma być sterowana. Wybieramy właściwe i działa.

Nie znalazałem jeszcze sposobu na klawiaturę multimedialną (bo ma uniwersalny sterownik windosa - krecha dla porducenta). Jakby ktoś miał jakis pomysł to napiszcie.

masz racje ... ale mówiac PreSonus miałem na myśłi zesnętrzną karte studyjną na firewire ... z PreSonusm mam kontakt i dlatego padła ta nazwa. Poporostu źle sformuowałem odpowiedź. Przepraszam ...

• 2 miesiące później...

A jak wyglada SB X-Fi XtremeMusic (SB0460) w porownaniu z E-mu 0404? Ktora ma lepsze przetworniki? Wlasnie sie zastanawiam nad zakupem i nie wiem ktora wybrac. Interesuje mnie TYLKO SLUCHANIE muzyki. W tej chwili mam SB Live! i w sumie nie jest az tak zle. Troche za sucho, za duzo ostrej gory. Mam nadzieje ze po przesiadce na ktoras z nich bedzie lepiej.

• 2 miesiące później...

Witam. Pozwoliłem sobie odkopać stary temat. Dysponuje kwotą 400zł(ale oczywiście wolałbym zaoszczędzić, i pieniądze przeznaczyć na kupno lepszego wzmacniacza) i poszukuję karty dzwiękowej TYLKO STEREO, nie interesują mnie konstrukcje wielokonałowe, bez wyjścia optycznego też się obejdę. I teraz pytanie, czy ktoś porównywał e-mu 0404 z konstrukcją opartą na pcm 2702 ? Czy jest sens zabawy z lutownicą i oszczędzenia tych 200zł, czy może lepiej wziąć emu. Może jakieś opinie o trybie stereo w kartach x-fi?

Pozdrawiam

Mam Proteusa X (karta 0404 plus programowy syntezator, a właściwie rompler).

Generalnie jestem zadowolony, jakość dźwięku jest dużo lepsza w porównaniu do sb live, którego używałem wcześniej.

Moim zdaniem karta EMU 0404 ma aktualnie najlepszy współczynnik możliwości / cena, głównie za sprawą bogactwa dołączonego oprogramowania i realizowanych sprzętowo efektów, ale...

Pierwsze dwa tygodnie używania karty to była prawdziwa walka: trzaski, niespodziewane restarty komputera, reinstalacje systemu i raptem sukces - zupełnie niespodziewany, bo nie wiem co sprawiło że od miesiąca karta działa stabilnie. Tak więc tą kartę polecam tylko dla odważnych :)

Do słuchania muzyki w stereo poszukałbym raczej innej karty - za kwote 400 pln można spotkać na allegro takie karty jak maya44mkII, esi julia i inne, także na USB. Może troche mniej bajerów, ale za to bardziej stabilne sterowniki i prostszy w obsłudze mikser...

A czy warto iść w DIY ? Dla przyjemności na pewno tak :) PCM2702 niestety nie słyszałem, więc więcej nic nie napiszę.

Pozdrawiam

PS.Więcej o karcie 0404 można poczytać na nieoficjalnym forum emu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlaczego wątek o profesjonalnych kartach dźwiękowych nie jest w stereo tylko na bocznicy???

Czy stereo zaludnią tylko watki o jakichś badziewiach typu trembler czy velum??? Będa tam cokoliki pod sprzet i podstawki pod kable mające guzik wspólnego z dźwiękiem. A wartosciowe dyskusje bedą skazane na bocznicę - tam gdzie wpisy o dupie maryni i polityce???

Qubric ->

Prawdopodobnie dlatego, że w mniemaniu wielu audiofili dźwięk z komputera jest zaprzeczeniem jakości. Oczywiście nie musi być to prawda, a dyskusja o przyczynach takich opinii w sam raz pasuje do bocznicy ;)

Swoją drogą przyznam, że ja także wolę wsunąć CD do stacjonarnego odtwarzacza niż do komputera - i bynajmniej nie z racjonalnych powodów - po prostu stacjonarny zestaw audio ma w sobie trochę 'magii', a komputer to dla mnie zwykłe narzędzie pracy.

• 1 rok później...

Moim zdaniem na dzień dzisiejszy nie ma lepszej stereofonicznej karty dźwiękowej za przyzwoite pieniądze od ''Prodigy HD2''

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Ukryta Zawartość

co myślicie o tym? potrzebna mi karta do home recordingu, jestem perkusistą ale nie tylko perkusję będę nagrywał ;)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.