Skocz do zawartości
IGNORED

Śmieciowe hi-fi: nowa zakładka?

jozwa maryn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Na początek chciałem powiedzieć, że ulżyło mi bardzo na widok ostatnich wpisów "ładodzących" nieco powstały dyskurs. W tym miejscu chciałbym przypomnieć pomysł jaki zaproponował tomektoon:

"BOCZNICA / Temat nr 19232

Do Lukara - propozycja nowej funkcji :)

W związku z powtarzającymi się corac częściej głosami na temat coraz częściej powtarzających się nudnych i mało interesujących tematów (masło maślane ale tak to wygląda..) proponuję nową funkcję: W tabeli z tematami, przy każdym temacie przycisk "nie pokazuj" powodujący dla danego użytkownika zniknięcie tematu z listy. W ten sposób można usunąć sobie z widoku nieciekawe wątki. Lista ignorowanych tematów wraz z przyciskami "przywróć" mogłaby znajdować się po prawej stronie pod obserwowanymi, lub we własnym profilu..

Pozdrawiam"

Może to jest jakiś sposób??

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

McGyver,

a kto najczęściej odpowiada na takie pytania (na dziś)?

Jeśli jest ogromna rzesza osób nabywających, słuchających, poszukujących takiego sprzętu - to własnie te osoby będą tam zaglądać i odpowiadać. Ponieważ same są najbardziej zorientowane w temacie otrzymają więc zakładkę dla siebie.

Sugerujesz, że sami nie będą zainteresowani czytaniem na swój temat??? :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dla mnie smieciowe audio to nie jest cena. Za 200zl na Allegro mozna kupic np Sony z serii ES czy stara Yamahe. Czy ktos z Was probowal kiedys je porownywac do wspolczesnej budzetowki z przedzialu 1500 - 2000zl? Taka Yamaha CDX 810 - gra to lepiej niz niejeden wspolczesny badziew nawet do 3000PLN. Co wiecej gra znacznie lepiej niz Marantz CD 6000. Jest PCM 56 P ale sa i znane z drogiego sprzetu kondensatory Black Gate. Fakt laser jest cienki ale takie cus mozna kupic za grosze. Problem polega na selekcji owego taniego sprzetu bo za owe 200zl mozna tez kupic potworny szajs. Szajsem na pewno nie sa Sony z serii ES i owa Yamaha ktora nty rok uzytkuje moj ojciec wiec znam ja na pamiec. Bylem zdumiony jak kiedys ktos wystawil ja na Allegro. Prawda jest jednak ze modele Yamahy z tego okresu nie trzymaja ceny. Dlatego uwazam ze mlodziez powinna w osobnej zakladce uczyc sie od nas jaki tani sprzet nalezy kupowac a jakiego pod zadnym pozorem nie. Gdzies wyzej byl przyklad Revoxa... Czy szanowni audiofile zapomnieli jak Studer Revox byl uzywany nagminnie w Polskim Radiu? Czy to sa smieci? Ktos kto odpowie: tak - powinien wrocic sie do szkoly. Cena zalezy od umowy sprzedajacego z kupujacym.

Prawda jest rowniez ze w cenie do 1000zl za uzywany sprzet mozna kupic cos co smialo moze konkurowac ze wspolczesnymi klockami z wysokich pulapow cenowych. Przyklad? Denon PMA 1560 Marantz PM 75 i PM 80 Soniaki z seriii ES (cdeki) Pioneer PD 9700 PD 9300 Akai CD 79 itp itd. Tu niestety tez potrzebna jest wiedza. Robiac rozne testy odsluchowe przekonalem sie niejednokrotnie ze starszy sprzet wcale nie jest gorszy. Nie zachwycil mnie Krell KAV 250 CD Musical Fidelity A 5 Copland CDA 822 a nawet Meridian G 8. MF i Copland polegly przy tuningowanym Akai CD 73 Reference Master. Owszem podoba mi sie np Rotel RCD 991 AE choc moze jest ciut za spokojny i Ancient Audio Lector IV. Pare innych wspolczesnych cdekow tez. Ale to nie zmienia moich ogolnych pogladow.

Pozostaje pytanie co to jest smieciowe audio? Na pewno Altusy ktore gloryfikuja ci ktorzy niczego innego nie slyszeli. Stare polskie wzmaki za wyjatkiem Radmora (to amplituner) - ktorych przewertowalem cala mase. Pamietam jakim wzieciem cieszyl sie wowczas WS 503 na ktorego dzis nikt nawet nie spojrzy. Nie mowiac o WS 301 S Trawiata bo to juz dramat. Moje pierwsze CD: Fonica CDF 103 R - koszmarny dramat. Moge jeszcze dlugo wymieniac.

Konkludujac: nawet w niskiej cenie mozna kupic cos przyzwoitego ale trzeba sie na tym znac. Do tego ma sluzyc forum. Nie mozna generalizowac ze cos jest be bo jest tanie. Jestem za osobna zakladka - obojetnie jak bedzie sie ona nazywac. Po to by mlodziez mogla uczyc sie na co warto zwrocic uwage.

TYLKO BLAGAM UZYWAJCIE WYSZUKIWARKI!!!! I NIE ZASYPUJCIE NAS TEMATAMI TYPU: JAKIE GLOSNIKI Z SUBWOOFEREM 10000 WATT DO KOMPUTERA ZA 100 ZL!!!!

Pozdrawiam.

PMD, 9 Wrz 2005, 09:12

>McGyver,

>

>a kto najczęściej odpowiada na takie pytania (na dziś)?

>Jeśli jest ogromna rzesza osób nabywających, słuchających, poszukujących takiego sprzętu - to

>własnie te osoby będą tam zaglądać i odpowiadać. Ponieważ same są najbardziej zorientowane w temacie

>otrzymają więc zakładkę dla siebie.

>Sugerujesz, że sami nie będą zainteresowani czytaniem na swój temat??? :)

I dzięki temu będą się szerzyć szkodliwe mity, legendy czy też zwykłe brednie w rodzaju, ze altusy są najlepsze albo że żeby mieć bas to trzeba głośnika 25cm.

discomaniac71

Ja jestem młody i posiadam Altusy jak dla ciebie to gówna, ja lubie grać bardzo głośno i ja jestem ciekaw czy takie nowe kolumny by poradziły sobie na imprezie z muzą Techno i prawie na max możliwości wzmacniacza. Altusy na moje nadają sie do bardzo mocnego nagłaśniania =] odsłuchiwałem nowsze kolumny Tonsil Samba to zostawie to bez komentarza. Prosze odpowiedzieć na moje pytanie czy nowe kolumny by sobie poradziły na impresce =]

Pozdrawiam...

Zamieszczam foty mojego sprzętu, jest to mój pierwszy poządny sprzęt =] Foty troche niewyraźne ale loooz =] Jak znam te forum to zaraz bedą komentarze ze to gowno i tamto gówno =( Ale mam sprzęt taki na jaki mnie stać =]

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9084-100003541 1170274396_thumb.jpg

post-9084-100003542 1170274395_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Hazel ja tez przerabialem Altusy. Mialem je... 12 lat... Koszmar z tubowym gwizdkiem i totalne bezbasie. Wyprobuj JBL-a a szczeka Ci opadnie. Trzeba tez wybrac odpowiedni model. Mielismy w radiu kiedys takie estradowki z wbudowana koncowka do ktorej tylko mixer sie podpinalo... Cala ul Szeroka w Krakowie toto naglosnilo... Kumpel mial "domowe" kolumny i wymiataly niesamowicie z ogromna skutecznoscia. Do techno idealne. A altusy na dyskoteki sie nie nadaja. Gwizdki jezdza po uszach a basu zero - nie tylko w porownaniu z JBL-ami.

Jestem prezenterem dyskotekowym od 17 roku zycia wiec wiem co mowie. Imprezy plenerowe w radiu robie od 1995 roku. A z drugiej strony ta ES-ka Sony zasluguje na lepsze kolumny jak te Altusy. Posluchasz wiecej to zrozumiesz.

PS Ten kumpel to Avatar.

Wy myślicie ze te syczki mocno słychać w uszach ? Wcale ze nie, były takie napoczątku ale wymieniłem cewki i grają o wiele inaczej =] a co do kolumn JBL to nie są czasem estradówki ?? Coś mi sie obija o uszy ze to estradówki =] Może sie myle.

>A altusy na dyskoteki sie nie nadaja

Mi niechodzi o dyskoteki tylko o domowe impreski =]

Ja dopiero początkuje w audio.. miałem kolumny od zestawu Amator wiec dlamnie Altusy to dobra rzecz =] Uzbieram kase i kupie sobie lepszy ,wszystko w swoim czasie, tylko mi zależy na kolumnach takich na których można posłuchać techniawy a nie takie co sie słucha wszytskiego po trochu =]

Pozdrawiam...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Skoro jestes taki biegly w internecie jak piszesz w "o mnie" to wpisz w Google czy inna wyszukiwarke "JBL" a przekonasz sie co firma produkuje. Robi kolumny do uzytku domowego ale takze estradowe. Te domowe doskonale nadaja sie na imprezki - a tak nawiasem mowiac gdybys zamiast tego badziewia zwanego Altusami zainstalowal Tonsil Scherzo 200 lub 350 to by ci szczeka opadla jaki bas produkuja ( 2 razy 20 lub 2 razy 25cm w kazdej kolumnie). Altusy to pudelko straszne na dyskoteki i domowe imprezki sie nie nadaje. Masz niezlego wzmaka i jak pisalem potrzebuje lepszych kolumn. Ale coz nie obraz sie ale jestes jeszcze dzieciakiem - wiedza i osluchanie przyjda z czasem - najwazniejsze ze polknales bakcyla:):):) Pozdrawiam.

Dla was to są może gówna ale mi sie słucha dobrze =] moze jestem młody i niemam wyrobionego słuchu :P Ale jak narazie niemarudze tylko sie ciesze z tego co mam !

Pozdroooo

discomaniac71, dzięki za mądry i interesujący wpis. Młodzi istotnie nie wiedzą, co ich czeka po bliższej konfrontacji z np. Tandbergiem bądż Revoxem. Hazel pragniesz niedrogiego basu? Magnat albo Heco, te kolumniszony zapewnią Tobie jaaazdę na maxa za skromną kassę. Nogawków nie utrzymasz!!! Pozdrawiam.

hazelowi JBL mogą się kojarzyć z estradą, że istotnie w tej roli często spotykane. I jeszcze jako wyposażenie sal konferencyjnych ;-) Co piszę nie jako człowiek "z branży" ale dlatego, że często je tam spotykam. Ale nie brak ich oczywiście i w domowych i sam jedną taką mam. Właśnie słucham :D

• Redaktorzy

Panowie, nie należy dyskutować o systemie hazela, bo sam napisał, że to nie jest jego marzenie, tylko taki, na jaki go aktualnie stać. A Altusy z drugiej ręki faktycznie są tanie. Takie sprawy jak to, że Altus nie ma niskiego basu (jak przystało na projekt oparty na sprzęcie estradowym), czy też że śrenica jast słaba albo wysokie złej jakości - wszyscy to wiedzą. Ale my jednego nie mamy prawa tutaj robić - krytykować czyjegoś budżetu.

"ja jestem ciekaw czy takie nowe kolumny by poradziły sobie na imprezie z muzą Techno i prawie na max możliwości wzmacniacza. Altusy na moje nadają sie do bardzo mocnego nagłaśniania"

Ano właśnie, jeszcze w dodatku hazel nie używa tych Altusów do słuchania muzyki, tylko do organizowania imprez z muzyką techno. (muzyką, hazel, muzyką. "Muza" znaczy mniej więcej tyle, co patronka sztuk). Nie ma o czym dyskutować, do zabijania sąsiadów dźwiękiem te kolumny są w sam raz. Po angielsku to się nazywa noise weapon.

Dzieki wielkie ze ty mnie chociaż jedyny zrozumiałes :D

> jeszcze w dodatku hazel nie używa tych Altusów do słuchania muzyki

Słucham też, ale tylko Techniawy i nieschodze poniżej 36 dB :D mam od 90 w zniż czyli (-dB) =] (czyli to już głosno bardzo!)

> (muzyką, hazel, muzyką. "Muza" znaczy mniej więcej tyle, co patronka sztuk)

Sorki ze tak pisze, to troche chyba po wieśniacku ale młodzież używa słowa ,,Muza,Nuta itp.'' i jestem już tak przyzwyczajony ale na forum bede pisał muzyka :D

Pozdrawiam =]

>> jozwa maryn

Dla mnie pomysł jozwy jest jak najbardziej sensowny. Wiem że forum czytają różni ludzie i każdy z nich ma ograniczoną kasę. Nie klasyfikuję ich pod względem zamożności, bo to było by chore. Natomiast nie dziwię się osobom które stać na zakup droższego sprzętu, które dostają białej gorączki czytajac w tygodniu 50 wątków typu: "jaki wzmacniacz za 500 PLN ?".

Nie chodzi tutaj moim zdaniem o poniżanie kogoś, lecz o zdrową selekcję wątków. Jest sporo osób które zaczynają przygodę z muzyką. OK. Stać ich na wyłożenie na całość np. 1500 PLN - też ok. Niech wiec będzie dla nich oddzielny dział gdzie będą mogli wymieniać się doświadczeniami i wzajemnie sobie doradzać. Nikt nie uważa ich za ludzi drugiej kategorii. Nie popadajmy w paranoję. Grono ludzi których stać na zakup samego CD np. za 3000-5000 PLN nie jest zainteresowanych tymi wątkami. Przegladanie co jakiś czas samej listy może doprowadzić taką osobę na skraj rozpaczy, czego efektem końcowym jest np. agresja.

Poza tym jeszcze jedna sprawa. Jest wiele osób które uważają że estetyka i funkcjonalność urządzenia nie mają znaczenia. Mają do tego prawo. Ja podchodzę do tej sprawy inaczej. Istotne jest dla mnie wszystko, nie tylko jakość odtwarzanej muzyki, ale również funkcjonalność urządzenia, jego budowa, "przypadłości" itp. Te niuanse są dla mnie ważne. Nauczyłem się tego na błędach i w chwili obecnej długo zastanawiam się zanim coś kupię. Konkretny przykład. W wypadku CD ŻADEN sprzedawca nie zagłębi się w te szczegóły i nie odpowie mi z 100 % pewnością czy np. w środku jest trafo trioidalne, czy napęd w czasie odtwarzania "cyka" czy "nie cyka" etc.

Tego mogę się dowiedzieć z czasopism lub od ludzi z forum którzy mają już taki sprzęt. Przy tym natłoku wątków prawdopodobieństwo że zauważy go osoba która posiada dany kolcek jest równa zeru. Przez to często pytania się powtarzają i problem się potęguje.

Jestem jak najbardziej za wprowadzeniem oddzielnego działu np. "Pierwsze stereo". Wprowadzi to zdrowy podział i ułatwi wszystkim życie.

yamen

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

yamen a ja Cie popieram - 100% racji

Moje Pierwsze Stereo to tez najlepsza nazwa dla zakladki i nikogo nie obraza nie bedzie tez sie mnozyc watkow jak dotad...

Lukar co o tym myslisz? Pozdrawiam.

Ale czy na ktos bedzie odpowiadał na wpisy w nowej zakładce? Bo z tego co zauwazylem to najwiecej odpowiedzi jest na tematy typu "Dylemat Marantz czy cos innego cena do 4kzł?". wiadomo wzmacniacz dosc drogi wiec duzo wpisow. Ale juz np. "pomozcie Technics czy diora? cena do 300zł" wpisow gora 5, przynajmniej jeden "jest wyszukiwarka"

>->-> marcinw899

Ogólnie nie słyszałem nic dobrego ma temat Technics-a w przeciwieństwie do Diory...

Technics jest BB-brak basu nawe gdy uruchomimy LOUDNES itp...

POZDRAWIAM

Polik, 10 Wrz 2005, 15:23

>Ogólnie nie słyszałem nic dobrego ma temat Technics-a w przeciwieństwie do Diory...

>Technics jest BB-brak basu nawe gdy uruchomimy LOUDNES itp...

>

>

> POZDRAWIAM

Oto przykład szkodliwych uogólnień, na tej samej zasadzie niektórzy twierdzą że wszyscy czesi to tchórze, a wszyscy cyganie-złodzieje i brudasy.

Nie wszystkie wzmacniacze Technicsa tak grają jak piszesz, znam wiele modeli grających całkiem przyzwoicie, a znam też dwa czy trzy grające bardzo dobrze.

• 1 miesiąc później...

Duża część (jeśli nie wiekszość) tego waszego vintage - to zwykła niemiecka śmieciowa wystawka. Bo kogo w Polsce w tamtych czasach było stać na taki sprzęt? Trzeba sie z tym niestety pogodzić, że to za co dajemy tu nieraz ciężką kasę np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to zwykły szajs po jakimś dziadku co właśnie zmarł i rodzina pozbywa się śmieci... taka jest niestety smutna prawda niestety także o moim "vintage"...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.