Skocz do zawartości
IGNORED

Jak sieciówkę wkładać w gniazdko?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli na pytanie:

Jak sieciówkę wkładać w gniazdko?

odpowiedź brzmi

SZYBKO

:)

PS. Z SIECIĄ NIE MA ŻARTÓW - A NAPISY NA OBUDOWACH NIE SĄ DLA ZABAWY -

Pamiętajcie

Heh .. ja ostatnio miałem taką przygode. Mierzyłem prąd i napiecie na zmiane w zasilaczu prądu stałego własnej roboty. Napięcie wychodziło mi ciut wieksze niz powinno to postanowilem pod koniec zmierzyc jeszcze napiecie w gniazdku.. Zapomniałem zmienic w mierniku z amperomierza na woltomierz....... Błysnęło, huknęło, końcówki sie stopiły.. a ja do konca dnia balem sie cokolwiek włączyc do prądu ;-)))

Tak więc ostrożnie z siecią..

@bertomak

" Przecież doskonale znasz się na kablach mikrofonowych i wiesz, że taki kabel z nigdzie nie podłączonym ekranem jest znacznie gorszy od zwykłego kabla nieekranowanego."

Czlowieku - az do tego wpisu myszlalem, ze masz jakies takies pojecie o tej materii - lecz tu mnie zalamalesz.

Nie dosyc, ze tak naprawde ciagle niewiesz na czym polega ekranowanie, to twierdzisz, ze dwa kabelky luzem znacznie sie pogorsza jezli wlozymy ich od ekranu niepodlaczonego do masy.

Pozatym nie lap mnie na ekstremalne wypowiedzi innych. Ja zasadniczo brzmienie nieopisuje, poniewaz bez odnosnika do czegos konkretnego i znanego - nie ma to specjalnej wartosci.

Brzmienie systemu ma prawo w pewnym stopniu zmienic sie w zaleznosci od sposobu wpiecia wtyczky i z tego wynikajacych roznic potencjalow pojedynczych urzadzen i pradow wyrownawczych plynacych masa.

Chwila temu nieakceptowales nawet, ze na obudowie bedzie jakiekolwiek napiecie, teraz sie tylko upierasz, ze nie ma roznic przy innym podlaczeniu. Ja kilka pomiarow w swojim zyciu porobilem i zawsze roznice byli.

"Jak myślisz, jaki procent ludzi nazywających się audiofilami lub wielbicielami dobrego brzmienia ma

>w swoim systemie adapter? Myślę, że jest to mniej niż 50%."

Ludzie nazywajacy sie audiofilami sa glownie młodymi czytelnikami gazet i tacy rzeczywiscie niewidzeli plyty wynilowej za czesto. Ja jestem starym dobrym HiFistą. Muzyke kupuje od konca lat 70tych i mam solidna kolecje vinylow. Gwarantuje ci, ze duzo "audiofilow" po trzydziestce tez taka ma i dolacza do nich coraz wieksze grono wielbicieli gramofonow wysokiej klasy, ktorzy doceniaja brzmienie analogu.

I pozatym - co to ma do rzeczy? Nawet gdyby istnial jeden jedyny gramofon na swiecie - to jako zrodlo signalu o bardzo malym napieciu jest ciagle dobrym przykladem potrzeby odprowadzania potencjalu masy do uziemnienia.

IvanM

z tym to już przegięcie

>Ludzie nazywajacy sie audiofilami sa glownie młodymi czytelnikami gazet i tacy rzeczywiscie niewidzeli plyty wynilowej za czesto. Ja jestem starym dobrym HiFistą. Muzyke kupuje od konca lat 70tych i mam solidna kolecje vinylow. Gwarantuje ci, ze duzo "audiofilow" po trzydziestce tez taka ma i dolacza do nich coraz wieksze grono wielbicieli gramofonow wysokiej klasy, ktorzy doceniaja brzmienie analogu.

- że są głównie młodzi

- że są czytelnikami gazet

- że....

Nie deprecjonujmy słowa "Audiofil"

> IvanM

Kolego wyjasnijmy sobie raz a dobrze to co napisałem powyżej. Przeczytaj to uważnie. Zacytuję sam siebie: "Przecież doskonale znasz się na kablach mikrofonowych i wiesz, że taki kabel z nigdzie nie podłączonym ekranem jest znacznie gorszy od zwykłego kabla nieekranowanego." Potem przeczytaj to co sam napisałeś i ustosunkuj się do tego: "... twierdzisz, ze dwa kabelky luzem znacznie sie pogorsza jezli wlozymy ich od ekranu niepodlaczonego do masy"

Obawiam się, że to nie ja nie wiem na czym polega ekranowanie...:). A może ktoś inny pomoże nam w odpowiedzi na pytanie czym jest ekranowanie?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź:)

W wypadku mikrofonowego kabla symetricznego (i o innych niemoze byc chyba mowa) sluzy jako ekranowanie plecionka z drutu owinieta okolo dwoch kabelkow, eventuelnie dodatkowa folia aluminiowa pod nia.

Ty twierdzisz, ze jak ta plecionka nie jest podlaczona do masy, jest kabel znacznie gorzsy od kabla calkowicie bez ekranu. To poprostu glupota jakkolwiek dobrze bym czytal.

Po pierwsze - nie ma kabli mikrofonowych nieekranowanych.

Po drugie - plecionka wokol kabli niemoze jakkolwiek degradowac sam kabel niezaleznie od tego, czy jest do masy podlaczona, czy nie. I niepodlaczona do masy sluzy jako ekranowanie zyl przed elmag. polem zewnetrznym. Co wiecej - najlepiej spelnia swoja role podloczone do uziemnienia - choc to w rozsadnych instalacjach oznacza centralny punkt masy - ktory jest uziemniony.

A wiec wypadku mikrofonowego kabla - bedzie zawsze ekranowany kabel lepszy od nieekranowanego - poniewaz na nieekranowanym dlugosci 2m zlapiesz 7 lokalnych stacji radiowych. Kolego.

>poniewaz na nieekranowanym dlugosci 2m zlapiesz 7 lokalnych stacji radiowych. Kolego.

i wtedy bedzie mozna z czystym sumieniem powiedzec ze kabel "zagra" :)))

btw.podziwiam Iwan i jar , ze Wam sie chce . . .

>A wiec wypadku mikrofonowego kabla - bedzie zawsze ekranowany kabel lepszy od nieekranowanego - poniewaz na nieekranowanym dlugosci 2m zlapiesz 7 lokalnych stacji radiowych. Kolego.

Z tym, że na ekranowanym, ale z ekranem do niczego nie podłączonym, sam ekran zacznie zachowywać się jak antena i pewno wcale nie jest to obojetne na przewody biegnącej w środku 'takiej anteny"

Osobiście wolę podłączać ekran do masy audio niż tylko do uziemienia. W przeciwnym przypadku mamy dalej wpływ szkodliwej pojemności pomiedzy ekranem a przewodem. Jeśli ekran jest połaczony z masą audio ten wpływ jest zminimalizowany.

>Osobiście wolę podłączać ekran do masy audio niż tylko do uziemienia.

o walsnie . . . zawsze sie zastanawialem czy ekran lepiej do masy czy uziemienia. . . intuicja podpowiada mi jendak, ze lepsze ekranowanie osiagnie sie jesli ekran nie bedzie w zaden sposob polaczony z urzadzeniem ekranowanym (w przypadku audio poprzez mase urzadzenia audio).

Chyba najlepsze efekty ekranowania osiagnie sie ekranem w 100% niezaleznym, podlaczonym nawet do fizycznie innego uziemienia (pretu wkopanego w ziemie).

Jak to jest w praktyce ?

Jescze raz mowie, ze ekranowanie niepolega na zadnym podlaczaniu. Ekranowanie polega na efekcie klatky Farradaya. Skoro ekranowany kabel jest w rurce z plecionky - jest wokol niego z kazdej strony ten sam potencjal.

Miedzy dwoma punktami z tym samym potencjalem wiec nie jest napiecie i niecieknie prad - lub nepowstaje pole elektromagnetyczne. A wiec tak jak przy uderzeniu pioruna do samochodu czlowiek od srodka jest bezpieczny - bo cala karoseria jest na potencjale tysiecy woltow a wiec nie ma od srodka napiecia (jest ono miedzy ziemia i karoseria a nie miedzy dwoma czesciami karoserii) - tak kabel w srodku ekranowania jest bezpieczny - nawet jak do ekranowania 100V podlaczymy. Mozna sie spokojnie dac zamknac do metalowej szafy do ktorej pozniej podlaczy sie faza. Skoro niemamy od srodka kontaktu z uziemnieniem i cala okolica jest na 220V - to nie ma mozliwosci roznic napiec, ktore probowali by sie pradem przez cialo ludzkie wyrownywac.

Dokladnie tak jak mowi liam - najlepszy efekt otrzymamy podlaczajac ekranowania do niezaleznego uziemnienia - eliminujac tak calkowicie prady wyrownawcze ewentualnych potencjalow ekranu do masy audio.

"darkul, 14 Wrz 2005, 14:36

>Chwila,chwila myly panstwo...

>Ekranujemy po przez podłaczenie do masy układowej!!!Sam podłaczenie do uziemienia gówno nam da!"

Udowodnij to jakimkolwiek dowodem fizycznym. Zadaj sobie sprawe, ze uzmieniona rurka jest na potencjale 0V. A wiec z kazdej strony kabla jest 0V. Dla pola elektromagntycznego oznacza tona grubosci rurky "zwarcie" - od srodka nie ma roznic potencjalow a wiec nie ma napiecia a wiec nie ma pola elektromagnetycznego.

Wazna jest ta roznica potencjalow a nie sam potencjal - wiec jezeli niebedzie rurka uziemniona lub niebedzie podlaczona do masy - bedzie miala potencjal X - lecz z kazdej strony kabla taki sam a tak niebedzie roznic, niebedzie napiecia i bedzie ciagle ekranowanie.

>Iwanm

Taaaak?

To puśc kabelki sygnałowe pomiedzy segmentami , ale ich ekrany podłacz jedynie do uziemienia... zobaczysz ..a raczej usłyszysz.

Nawet wtedy gdy gdy obudowy beda miały uziemienie!

@Daarkjuuuul

">Taaaak?

>To puśc kabelki sygnałowe pomiedzy segmentami , ale ich ekrany podłacz jedynie do uziemienia...

>zobaczysz ..a raczej usłyszysz.

>Nawet wtedy gdy gdy obudowy beda miały uziemienie!"

Tak podlaczylem nawet kilka studiow nagran i radiowych. Wszytkie obudowy i ekrany do jednego punktu uziemnienia a masa signalowa calkiem oddzielna. Sprobuj to zrobic ty - poniewaz ewidentnie twoje wypowiedzi bazuja tylko na domniemaniach.

Maly citat z linku od jar1 - opisujacy dokaladnie ten podzial na ekranowanie a mase signalowa:

"0.3 The Absolute, Best Way to Do It

Clearly, the available literature prescribes balanced

interconnections as the absolute, best way to interconnect

audio equipment.The use of entirely balanced interconnection

with both ends of the shield connected to

chassis ground at the point of entry provides the best

available performance. ...........This scheme differs from current practices in that most

manufacturers connect balanced shields to signal

ground."

>Ivan, ze sprzetem studyjnym, to ja nie mam doświadczenia. Ale raczej nie spotkałem sie dotąd w sprzęcie audio, aby masy audio nie było na obudowie (dołączonej w jakiś sposób). Jesteś pewny, że te twoje urządzenia w metalowych obudowach nie miały na nich też masy audio?

Ale w tym linku jest tez napisane:

"It is easy to confuse chassis ground and signal ground

since they are usually connected together, either directly

or through one of several passive schemes. Some of

these schemes are shown in Fig. 3. The key to keeping

an audio device immune from external noise sources is

knowing where and how to connect the signal ground to

the chassis.

First let us examine why they must be tied together.

We shall cover where and how in a moment. There are

at least two reasons why one should connect signal

ground and chassis ground together in a unit.

One reason is to decrease the effects of coupling electrostatic

charge on the chassis and the internal circuitry.

External noise sources can induce noise currents and

electrostatic charge on a unit’s chassis. Noise currents

induced into the cable shields also flow through the chassis,

since the shields terminate (or should terminate) on

Fig. 3. Some passive schemes for connecting signal ground

to chassis.

the chassis. Since there is also coupling between the

chassis and the internal circuitry, noise on the chassis

can couple into the internal audio. This noise coupling

can be minimized by connecting the signal ground to

the chassis, which will allow the entire grounding system

to fluctuate with the noise, surprisingly providing a quiet

system. Further coupling reduction is gained when the

chassis is bonded solidly to a good earth ground-either

through the line cord, through the rack rails, or with an

independent technical or protective ground conductor.

This provides a nonaudio return path for any externally

induced noise.

The second reason for connecting signal ground to the

chassis is the necessity to keep the signal grounds of

two interconnected units at very nearly the same voltage

potential. Doing so prevents the loss of system dynamic

range where the incoming peak voltage levels exceed

the power supply rails of the receiving unit"

Kurcze...

Ja tez robiłem kilka stacji Radiowych.

s-kę,z-ke i RDC.

Od podstaw wszystkie działy az po emisję!

Wszystkie boxy/segmenty miały uziemienie w jednym punkcie [we wszystkich pomieszczeniach].

Natomiast ekrany sygnałowe w rca i xlr ucięte były przy odbiornikach.

Masa wspólna szła wiec po uziemieniu ale w tym tzw.zerowym punkcie uziemienia w danym pomieszczeniu!

Obudowy miały połaczenie z masa i to wszystkie.. obudowy gniazd WYJSCIOWYCH XLR miały zworki [masa wyjściowa/z chassis].

Oczywiście dla sygnałów zbalansowanych po XLR obudowa niemusi miec połaczenia z obudową... inaczej to wygląda w sygnałach po RCA.

znów mamy do czynienia z róznicami pomiędzy audio home a zawodowym.

================================================================================

Ale bez tzw.wspólnego punktu uglebienia byłoby cienko.... pobieranie uziemienia po kablu gniazdko/segment z brumem nieda rady nic zrobić!

text od jara

>The use of entirely balanced interconnection with both ends of the shield connected to

>chassis ground at the point of entry provides the best available performance.

darkul na to

>Natomiast ekrany sygnałowe w rca i xlr ucięte były przy odbiornikach.

a ja wreszcie znalazlem rozwiazanie wlasciwe (darkula i jarowskie tez moga byc w pewnych sytacjach najlepsze)

tutaj napisano dokladnie o polaczeniach sym->sym i sym->nieSym oraz jak sprawdzic czy ekran lutowac tylko po jedej stronie (i ktorej) czy po obu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 miesiące później...

Czy może ktoś uściślić poglądy zawarte w ty wątku , bo im więcej czytam tym głupszy jestem ;-)

Wczoraj u pana A.Witka z Sonus Oliwa nabyłem gniazdko sieciowe (z małym filtrem zakłóceń) w którym mogę sieciówkę obracać.

Zakładając, że wsadziłem szybko ;-) sieciówkę do gniazdka i teraz patrzę na wtyk sieciówki z drugiej strony w którym uziemienie jest u góry to przewód "gorący " powinien być po prawej ??? Czy w każdym klocku jest tak samo ? I jakie mogą być objawy złej polaryzacji ?

Gutekbull

To powinno być tak:

Jeśli patrzysz na wtyk IEC i u góry jest środkowy otwór z uziemieniem to po stronie prawej powinieneś mieć fazę - do sprawdzenie próbnikiem

Patrz na wtyk od sieciówki, który wchodzi np. do wzmaka jeśli E jest na górze to L (faza) ma być po prawej stronie.

E

N L

Czyli jeśli sieciówka jest z przeplotem (większość) to do gniazdka wkładasz ją tak:

E

L N

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.