Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz w WS-442 - awaria...

vasquez

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Niedawno trafiła w moje ręce Diora WS-442. Mam z nią problem. Lewy kanał jest ok, natomiast z prawym dzieją się dziwne rzeczy. Słychać w nim coś jakby sumę obu kanałów przepuszczoną przez filtr górnoprzepustowy przy czym zmiana głośności niewiele wpływa na dźwięk. Dla odmiany reaguje na kręcenie pokrętłami WYSOKIE/NISKIE.

Zaglądałem już do środka i mogę stwierdzić jedno - końcówki mocy są OK. W desperacji próbowałem nawet obejść preampa, ale gdy podawałem sygnał bezpośrednio na potencjometr słychać było straszny przydźwięk sieci i szum.

Co może być źródłem problemu z przedwzmacniaczem?

Jako ciekawostkę dodam, że wzmacniacz działa bez zworek na gniazdach korektora - to chyba nie jest normalne? Jeśli mam rację, to trzeba będzie założyć, że ktoś już przy nim majstrował... :-(

https://www.audiostereo.pl/topic/21226-przedwzmacniacz-w-ws-442-awaria/

Zwory na gniazdach korektora są oboziązkowe ... inaczej nei zagra

Podawanie sygnały z wejścia na potencjometr nic nie da .... Ten potencjometr obsługuje jeszcze kontura i powzbudzałeś kontura...ale jest ok. Radze odkręcićdół wzmaka i zanalizować rozkład PCB. Pez trudu podzielisz go na sekcje końcówek, zasilania i preampa, i teraz znaleźć w sekcji końcówek przyłącze sygnału z preampu. Biegnie ono przewodem, nie ścieżkami od strony elementów. Jeżeli dalej nie pomoże to cóż ...standardowe operacje... Miernik w łape i mierzymy każdy element :)

Tak w ogole nie macie pojęcia skąd można załatwić uszkodzone WS442 ?? wziąłbym każdą ilość .

> Zwory na gniazdach korektora są oboziązkowe ... inaczej nei zagra

Fakt, tak wynika ze schematu. W tym jednak przypadku najwyraźniej ktoś już coś przerobił...

> Podawanie sygnały z wejścia na potencjometr nic nie da .... Ten potencjometr obsługuje jeszcze kontura i

> powzbudzałeś kontura...

A co to znaczy "powzbudzać kontura" ;-) ? Tak wogóle gdy podłączałem sygnał na potencjometr to odlutowałem te dodatkowe przewody - od kontura. Ale te szumy :( Zresztą bypass odpada, bo chce mieć preamp - regulacja WYSOKIE/NISKIE czasem się przydaje.

> Pez trudu podzielisz go na sekcje końcówek, zasilania i preampa, i teraz znaleźć w sekcji końcówek przyłącze

> sygnału z preampu. Biegnie ono przewodem, nie ścieżkami od strony elementów.

Z preampa wychodzą 2 kabelki żyłka+ekran i idą na potencjometr a stamtąd na płytkę z balansem i do końcówek. Czyli ta wersja już jest przetestowana.

> Miernik w łape i mierzymy każdy element :)

To ja już wolę wylutować wszystkie szpeje, kupić nowe (porządne kond, rez. met 1%) i zlutować "od zera" cały preamp w/g schematu ideowego :-)

A skoro miałbym już wszystko rozgrzebywać: może ma ktoś pomysł na stuningowanie tego przedwzmacniacza? Czy może lepiej poskładać coś innego zamiast poprawiać?

wovo mam jeden wzmacniacz z uszkodzonym jednym kanałem i tuner do tego sprawny przestrojony . Jak chcesz to jeszcze dołorze ampa Technicsa SA-AX 530 uszkodzony tanio . Pisz na mojego meila jakoś się dogadamy .

Wzmacniacz został zreanimowany i gra wspaniale. Teraz rozumiem wszystkich, którzy zachwycali się dźwiękiem WS-ki :-) No a przede mną jeszcze wymiana mostka, kondensatorów, rezystorów, gniazdek... Wtedy to już będzie bajka :-P

A tak przy okazji: orientuje się ktoś gdzie (najlepiej Kraków) można dostać potencjometr głośności do WS-442? Sprzężony, 47k logarytm z odczepami w środku skali oraz takim szpejem, że przy obracaniu przeskakuje co pewien kąt ? Ile może takie coś kosztować?

Pozdrawiam wszystkich Diorowców :-D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.