Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkanie we Wrocławiu za 14 000zł

Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

to forum czasami naprawde wydaje sie debilne...ludzie czy wy nie widzicie jakie bezdety wypisujecie? w kolko, za kazdym razem to samo, te same idiotyzmy. po co to klepiecie? to ma byc spritne? zabawne? cwane? a moze madre? lol

tesknie do wartosciowych watkow, czasem jeszcze sie pojawiaja na szczescie.

ale panowie i panie, ja tylko pytam, czy to za kazdym razem musi byc takie brzydkie!!! czy to musi przypominac lv? czy to musi zyc zyciem, ktore juz dawno powinno sie skonczyc? jakie zycie powinno sie skonczyc? zycie niesfornego dyzia...

ok koniec

mimo wszystko warto posluchac bo kolumny pewnie graja dobrze tylko nie bedzie latwo ich napedzic basowiec potrzbuje troche miecha

pozdrawiam i czekam na relacje po odsluchach

Gość

(Konto usunięte)

>pitdog

O co śmiga:)

Gdyby w tych kolumnach przesunąć bassrefleks o 5 cm w dół , a głośnik o 3cm , to już grały by inaczej i kosztowały 2600pln:)

Nie uważasz że to paranoja?

-->doomin

zanim coś napiszesz to najpierw pięć razy przeczytaj (w tym trzy razy na głos) i zastanów się, czy zrozumiałeś o co chodzi. 40% ludzi w Polsce zna znaczenie poszczególnych wyrazów w zdaniu ale nie rozumie sensu całego zdania.

-->AA

Z moich, i nie tylko, doświadczeń wynika, że stosowanie produktów DS do napędu ambitnych systemów audio (celowo nie używam pojęć typu HiFI, HiEnd, TopEnd etc) znaaaaacznie obniża możliwości obiektywnej ich oceny. Szczególnie cierpią na tym kolumny głośnikowe. A dobry lub nawet bardzo dobry wzmacniacz jest zawsze podstawą ich sukcesu. Wiele dobrych kolumn wyłożyło się na DSach pomimo, że na innym sprzęcie brzmiały super. Może zatem warto byłoby to zmienić na coś rzeczywiście uznanego za wzorcowe lub bardzo do niego zbliżone.

pozdrawiam

grzebak, 21 Wrz 2005, 09:25

>Z moich, i nie tylko, doświadczeń wynika, że stosowanie produktów DS do napędu ambitnych systemów

>audio znaaaaacznie obniża możliwości obiektywnej ich oceny. Szczególnie cierpią na tym kolumny głośnikowe. A dobry lub nawet bardzo dobry wzmacniacz jest zawsze podstawą ich sukcesu. Wiele dobrych kolumn wyłożyło się na DSach pomimo, że >na innym sprzęcie brzmiały super. Może zatem warto byłoby to zmienić na coś rzeczywiście uznanego za wzorcowe lub bardzo do niego zbliżone.

O czym biedny producent kolum nie ma zielonego pojęcia i nawet nie chce tego przyjąć do wiadomości, mimo że mu Grzebak bez przerwy życzliwie donosi.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Niezly marketing:)

>AA

Natlukles tyle tego tekstu w 'o mnie' a nie napisales najwazniejszego: adres strony firmy i mail

Kazdy ma cie pytac o to co chwila, czy bedzies odsylal do googla?

Witam

co do wygladu tych kolumn

Mlody i Majo kolumny widzialem osobiscie i uwazam ze ich estetyka niczym nie ustepuje kolumnom za 20 30 tysiecy np Proac Respons czy B&W 803, natomiast zdjecia nie ukazuja ich estetyki sa to kolumny naprawde ladne

Grzebak

Jaki to wzorcowy wzmacniacz?Moze wypadalo by zapytac konstruktora do czego stroil? Jak uwazasz ?

>>ale wiesz Jar1, prawda jest taka, że wygląda to tak jakbyście i Majo i Ty (i inni) kpili sobie i z

>Lukara i z regulaminu forum, niestety :(

Chyba Cię pogięło, człowieku :( A i tak wszyscy wiedzą, że graaf to nie jest Twoje prawdziwe nazwisko:-))

>>liamk

Słyszałem coś o tych krawędziach, że powinny być zaokrąglone, czy coś takiego. Dam sobie głowę uciąć, że jakbym zaokrąglił krawędzie, to i tak byś niczego nie usłyszał. Zresztą ten sam problem może dotyczyć Audionota i jego super szerokich i kanciatych kolumn.

>>majo

Mam pewien pomysł. Myślę, że znasz sie na takich rzeczach skoro o nich piszesz. Zaprojektuj dla mnie wygląd Enceladusów, tak żeby podobał sie innym i tak żeby koszty zrobienia nie były zbyt wysokie. Ustalimy jakąś cenę za projekt, zwykle jest to 10% wartości zaprojektowanej rzeczy. Dostałbyś 1500zł. Co ty na to?

Ostatnio widziałem w HI FI i Muzyka test jakiegoś Kefa za ponad 13000zł. Był oblany srebrnym lakierem......i już.

A jeżeli chodzi o marże to 100%, to jest minimum co muszę dostać :)

-->yolaos

Sugerujesz, że te kolumny mogą być wytwarzane pod konkretny wzmacniacz (?), chociaż sformułowanie "strojenie" kojarzy mi się bardziej z f bassrefleks'u. Myślę jednak, że żaden producent nie ograniczy się do takiego postępowania, bo nie znalazłby rynku zbytu. A postawienie na produkty DS to już kicha na całej linii, bo przecież tylko parę sztuk tej słabizny się sprzedało.

Wzorcowe wzmacniacze według mnie - podkreślam to jest tylko moje zdanie i nie próbuję zarozumialczo twierdzić, że to jest obiektywna prawda - to Krell i Sonic Frontiers. Wraz z przyjaciółmi przesłuchaliśmy na nich wieeeele sprzętu i wyszło na to, że one najmniej degradują dźwięk (...i te wszystkie inne audiofilskie pierdołowate bełkoty o średnicach, powietrzach, piaskach ...).

Audio Academy, a może krótka prezentacja produktu ?: budowa, dane techniczne, czy bardziej do lampy, czy może być tranzystor, w jakich systemach grały etc. mnie się wygląd b. podoba

yolaos

Ja po prostu sie troche smieje;) bo widac ze fotka jest tragiczna tych AA Enc. Napewno gdyby oswietnie bylo lepsze i wogole to by tak dzwinie nie wyszly na zdjeciu. Podalem przyklad podobnych kolumn w podobniej okeinie i widac ze wygladaja bajecznie :) i te AA tez napewno podobnie wygladaja. Kwestia zrobienia dobrego zdjecia, co nie jest latwe.

>Słyszałem coś o tych krawędziach, że powinny być zaokrąglone,

> czy coś takiego. Dam sobie głowę uciąć, że jakbym zaokrąglił krawędzie,

> to i tak byś niczego nie usłyszał.

hmm. . obawiam sie, ze dalo by sie to uslyszec, w moich monitorach kosztujacych 1/7 tego co ta konstrukcja doswaidczony producent sprzetu pro (alesis) stwierdzil, ze dyfrakcja na krawedziach jest zjawiskiem niepozadanym, ktora mozna w znaczacy sposob zminimalizowac poprzez zaokraglenie krawedzi. Genelec swoje nawet najtansze konstrukcje (za 3 tys) robi o oblych ksztaltach, podobnie jak swoje topowe monitory za 260'000 pln.

>Zresztą ten sam problem może dotyczyć Audionota i jego super szerokich i kanciatych kolumn.

dotyczy wszytkich kolumn, gdzie konstruktor nie mial podstawowej wiedzy z zakresu akustyki lub twierdzi tak jak Ty, ze zaokraglenie ma pomijalna jakosc na brzmienie.

pozdrawiam i dzikuje za odpowiedz.

ps.

kolumny sa ladne, mi sie podobaja.

>Napewno gdyby oswietnie bylo lepsze i wogole to by tak dzwinie nie wyszly na zdjeciu.

Zgadzam się z przedmówcą, przejdźmy od słów do czynów:

Zdjęcie po lewo nie powinno ujrzeć światła dziennego - kolumna wali się w lewo i ma strasznie silną perspektywę zwężającą obiekt u dołu. Zdjęcia po prawo lepiej - zrobione z większej odległości, więc perspektywa mniejsza, ale z kolei niedoświetlone. Poza tym na obu tragicznie mała głębia ostrości (ustawiona na środek kolumny, a dół i góra już są nieostre) - w sumie nie są nawet poprawne - fotograf nie powinien dostać za nie ani centa - jeśli to amator, to jeszcze niech się nie bierze za fotografię reklamową.

No tak, tylko co to ma do rzeczy, a na rzeczy jest zaproszenie do ODSŁUCHÓW, a nie obglądu...

jacch:

trzy zdania:

1. Zobacz sobie do jakiejś ksiażeczki J. Kall, Ogilvy, Kotler, cokolwiek dopuszczonego jako podręcznik na uczelniach wyższych i poczytaj sobie definicje reklamy. Ani wpisy Audio Academy, ani moje, NIE WYCZERPUJĄ ŻADNEJ Z TYCH DEFINICJI. Zanim znów kogoś obrazisz jeszcze raz przeczytaj co napisałem ci pół roku temu przy okazji tematu który wygrzebałeś z końca forum. Naucz się odróżniać PR od reklamy i przyjmij do wiadomości że PR nie podlega takim ograniczeniom jak reklama.

2. Robię to samo co AA, robię o wiele mniej niż większość forumowiczów polecających taki a nie inny sprzęt. Na tym forum ciągle ktoś coś komuś poleca i to wprost, na tym forum bez przerwy ktos o czymś informuje. Po drugie jeśli raz na rok albo i rzadziej wprowadza się nowy produkt i się o tym informuje to chyba nie powód do wszczynania inkwizycji.

3. Z natury rzeczy nie lubię być przykry, ale tym razem nadepnąłeś mi na odcisk więc sobie nie odpuszczę: trrochę kultury. Graaf potrafił wyrazić swoje zdanie w sposób godny cywilizowanego człowieka, wiem że epitetów w stylu "popaprańcy" używał niegdyś nawet prezydent RP, ale nie jest powodem do dumy ani powtarzanie tego, ani fakt że mieliśmy prezydenta, który wyraźnie nie panował nad językiem, mieciem wojował i od miecia zginął.

Z mojej strony Eot, ja dalej robię swoje, AA pewnie też.

>>wist

Myśle, że nie ma co pisać o danych technicznych, bo sa takie same jak w większości kolumn na swiecie.

Jeżeli chodzi o wzmaki, to jak narazie z Deltą zagrało najlepiej, ale kosztuje ona jakieś 15000zł.

Jeden mój klient nabył je przed wakacjami wraz z zestawem Dżolajdy (wzm. 7000zł i CD 5000zł), ma jeszcze kondycjoner PAL za 4000zł i jakiś gramofon. Jego żona dźwięk w pełni zaakceptowała a to duży sukces.

U mnie w firmie grały z Atolem 100 za 3700zł i też była dynamika i rozmach. Ku mojemu zdziwieniu kolumny sa bardzo łatwe do napędzenia. Mam jeszcze u siebie małe wzmacniacze lampowe JAG electronic za 1500zł, które mają 2x2,5wata. Grało cicho, ale pełnym i soczystym pasmem.

AA

Panie Michale o ile mi wiadomo kolumny firmy Audio Nota nie maja zaokraglonych krawedzi poniewaz ich forma przedstawienia sceny jest inna z zalozenia, kolumny powinny stac przy bocznych scianach a scena "montowana" jest w inny sposob wiec podpieranie sie konstrukcjami AN jest wysoce nietrafione natomiast jesli rozpaczymy cene i koszty to rzeczywiscie proste pudla sa tansze jednak odbicie fal od przodu kolumny jest faktem niezaprzeczalnym w dziedzinie konstruowaniu kolumn, ma to wplyw na kreowanie sceny, ale ocenianie kolumn po fotografi i strofowanie ich konstruktora to chyba gruba przesada i ignoracja

Re: jar1, 21 Wrz 2005, 11:03

>Chyba Cię pogięło, człowieku :(

hm.. a co to jest jeśli nie kpina z obowiązkowego 'o mnie':

"Jestem spokojny, coraz bardziej spokojny, nic nie jest mnie w stanie wyprowadzić z rownowagi..

Jestem spokojny, coraz bardziej spokojny, nic nie jest mnie w stanie wyprowadzić z rownowagi..

Jestem spokojny, coraz bardziej spokojny, nic nie jest mnie w stanie wyprowadzić z rownowagi..

Jestem spokojny, coraz bardziej spokojny, nic nie jest mnie w stanie wyprowadzić z rownowagi.."

BTW dość łatwo wyprowadzić Cię z równowagi ;)

>A i tak wszyscy wiedzą, że graaf to nie jest Twoje prawdziwe

>nazwisko:-))

ani Twoje "Jar1"

a gdzie niby sugerowałem, że "graaf" to moje nazwisko - występowani na forum pod nickiem to standard - jeśli regulaminowy forum będzie wymagał nazwiska to bardzo proszę - teraz moje dane dostają Ci forumowicze, którzy kulturalnie ze mną korespondują

pozdrawiam,

graaf

Nie, sam je robiłem :)))

Faktycznie te wyszły fatalnie, bo juz było po 16.00. Zawsze zdjęcia robie o 14.00, bo jest najlepsze światło.

Zobacz fotki Phoebe na Allegro, też sam je robiłem. Jezeli chodzi o odległość, to nie miałem dużej swobody.

Enceladus jest prawie 2x wyższy od phoebe, gdzieś ten pieprzony aparat musiałem skierować.

Fotki Phoebe i Tethysa i tak sa dobre. Zawsze robili mi zdjęcia zawodowcy i zawsze coś spieprzyli.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.