Skocz do zawartości
IGNORED

Testy w hi-fi i muzyka

Royber

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam, w poprzednim wpisie nie zacytowałem czego mój dotyczył

-czynię to teraz

Seba78, 2 Lip 2008, 10:46

>Meloman - zwróć uwage na jedno - jeśli w każdym teście piszą niemal to samo to prędzej czy później

>trafią:) ja czytałem tam testy rzetelne jak i kłamliwe bzdety:) To tak jak z horoskopami - coś

>zawsze pasuje:)

Gość cadam

(Konto usunięte)

W HFM nagminnie trafiają się błędy w opisach technicznych.

np. nieodróżnianie celulozy od polipropylenu, tworzywa kosza, nawet raz nie odróżniono basrefleksa od zamkniętej

AUDIO w sprawach technicznych jest rzetelniejsze.

"Obudowa systemu skonstruowana jest z naturalnego drewna, ale najciekawszy jest materiał z którego wykonana jest membrana głośnika niskośredniotonowego. Składa się ona z trzech warstw plecionki wykonanej z różnych naturalnych włókien: celulozy, ptasich piór (?) i materiału stosowanego w produkcji tkanin o nazwie aramid. Nowa membrana wygasza drgania wewnętrzne 3,5 razy skuteczniej niż membrana z celulozy"

ja jestem ciekaw kto byl "ałtorem" tego opisu. teraz jest widoczny tylk w jednym ze sklepów, ale mam wrazenie ze kiedys sie ukazal w jakiejs prasie tylko nie pamietam gdzie

skrót PEN (analogiczny do PET - wtedy pewnie membrany bylyby z niedopalków;) zostal przetlumaczony - pewnie przez automat jako ptasie pióra

Nie ma w Polsce fajnej gazetki z audiofilskim sprzetem stereo.Audio i Hifi i Muzyka czesto pisza sprzeczne recenzje(upadli na pysk testując jakies odtwarzacze mp3),Audiovideo jara sie lampową mantą i innym badziewiem a kazdy sprzet dostaje po 5 gwiazdek.Czytam jakis test,pozniej sam slucham i dochodze do zgoła innych wnioskow.Zaluje ze nie ma juz magazynu HIFI.Tam bylo to cos,czyste hifi,hiend a nie ipody i inny shit...

No i przede wszystkim testy powinny byc slepe!Nie zapomne miny powaznego audiofila,kiedy wskazal w slepym tescie na jednoznacznego zwyciezce Denona PMA 350SE w konfrontacji z Nadem 320.Byl pewien ze lepiej zagra z nadem hehe a tu niespodzianka.Sprzedal zaraz nada...

raz się przyznali (nie pomnę gazety), że zrobili ślepe testy ... oceniali wtedy naklejki na płyty cd i badali ich wpływ na brzmienie.

od tamtego oświadczenia przestałem ulegać wpływowi tego co piszą.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

To i ja dodam swój kwiatek.

Kiedyś w HiFi i Muz. Ukazała się recenzja głośników AE 1 Reference Series II. Tekst był piękny i pełen rzetelnych informacji. Podsumowanie jednak rozbawiło mnie do łez. Do tych monitorów recenzent J.K. (w dobrej wierze i z lenistwa zarazem)zaproponował używanie suba. Znałem te kolumny doskonale i wiedziałem, że potrzeba zaledwie nieco chęci i wysiłku aby odezwały się pełnym dźwiękiem. Wymagają tylko mocnego wzmaka (nie tyle mocodajnego ale prądodajnego) oraz odpowiedniego (dla takiej wielkości kolumn) pokoju odsłuchowego i wówczas basu nie brakuje. Wysłałem nawet list do redakcji ale od Rednacza M.S. dowiedziałem się, że test jest super i J.K. też jest super.

Później zaprosiłem osłuchanych kolegów oraz parę osób „z branży” i również przeprowadziliśmy test. W jego trakcie czytaliśmy ową recenzję. Brzuchy nas bolały potem ze śmiechu. Serdecznie zachęcam do tego typu rozrywki w dziś coraz nudniejszym (?) światku audio.

a czymze to rozni sie wzmak mocodajny od pradodajnego? a moze jest jeszcze napięciodajny?

ze tak wtrace z tego co pamietam jescze z podstawówki to przy zadanej impedancji i mocy prad bedzie zawsze taki sam. no chyba ze nie

Co do testów w naszej prasie, to niestety na przestrzeni kilku lat widać pogorszenie ich jakości. Daje o sobie znać walka o reklamy, względy dystrybutorów czy może strach przed dystrybutorami. Nie uświadczy się w polskiej prasie negatywnej recenzji produktu w dystrybucji u największych graczy. Za dużo do stracenia. Jednak nawet w tych warunkach można naszą prasę zróżnicować. Osobiście najbardziej sobie cenię AV. Bo pomimo że kropek dają generalnie dużo, to jednak treść recenzji mówi sporo o produkcie, nie boją się napisać że np. dynamika czy stereofonia jest słaba. W teście taniego amplitunera napiszą wprost, że gra sucho, płasko. Opisy techniczne też są OK - coś pomiędzy b.dobrym moim zdaniem Audio i trochę amatorskim HiFi.

Z przykrością natomiast widzę i czytam co w temacie recenzji robi Audio. Generalnie trudno nazwać to recenzjami. Kilka zdawkowych stwierdzeń, że generalnie wszystko jest OK. Niezależnie od klasy urządzenia testy prawie się nie różnią. Choć trzeba przyznać że testy kolumn w wykaniu A. Kisiela są OK. Dużo gorzej z testami taniej elektroniki, autorstwa często nie wiadomo kogo. Założenie tych testów: nie ma urządzeń złych, są po prostu inne. Nie szkodzić, nie narazić się. Widzę, że wypracowano taki swoisty know-how, rodzaj słownika. Tak więc zamiast pisać:

- dźwięk bezbarwny - piszą "dojrzały, zrównoważony"

- ostry, suchy - nie przebasowiony, odważny

- jazgotliwy - bezkompromisowy, z drapieżnymi akcentami

- zbyt dużo wysokich - kapitalna dynamika wysokich tonów, dźwięk lekki

- za mało basu - kontrola basu jest wyborna

- anemiczny - relaksujący

itp. itd.

W rezultacie z tych recenzji nic nie wynika, nie wiadomo o co chodzi. Unika się jak ognia sformułowań wartościujących, ocennych. Grzechem jest powiedzenie, że produkt A jest lepszy/gorszy od testowanego obok produktu B. Lepiej napisać: ani lepszy, ani gorszy - inny. Biorę do ręki numery sprzed lat i widzę, że było lepiej.

Fajne jest natomiast laboratorium i podejście do samej elektroniki - bez egzaltacji, jak do urządzenia elektronicznego a nie jakiegoś niezwykłego tworu geniusza, który nie ważna jak jest zbudowany - ważne jak gra.

Co do HiFi - tu przeszkadza mi właśnie poziom merytoryczny opisów technicznych sprzętu, błędy.

Standardowy opis to: duża gałka z prawej strony, mniejsza z lewej, w środku trafo po środku a obok 2 kondensatory. Jakby nie widać było na zdjęciu. Jeszcze gorsze jest moim zdaniem promowane przez HiFi podejście, że pomiary są fe. Czyli fe jest to, że potencjalny klient dowie się, że kolumny mają 4ohm i efektywność 85db a dobre jest to, że HiFi poda w tabelce że 8ohm i 90 db. No i te entuzjastyczne opisy sprzętu typu Bose za 20 tys z hakiem, bez jakiejkolwiek refleksji, że jest to warte jaieś 5 tys. i że 1cm płyta wiórowa na obudowę suba to w tej cenie jakiś żart.

Mnie do łez rozbawiła ocena cedeka CA 500 "wspaniale zaprojektowany odtwarzacz" Pamietam jak dali mu w tescie prawie same szostki a ja czekalem juz na nowy model ciekaw czy dostanie siedem.I co sie stalo?wyszedł azur 640 i napisali ze jest lepszy!Buahahahaha!!!!!!Nastepny tez bedzie lepszy czyli jakies 8 gwiazdek gwarantowane!Przestalem czytac ten papier jakies 7 lat temu bo z prawdziwym hifi ta gazeta nie ma wiele wspolnego

GuS, 3 Lip 2008, 09:06

>a czymze to rozni sie wzmak mocodajny od pradodajnego? a moze jest jeszcze napięciodajny?

>ze tak wtrace z tego co pamietam jescze z podstawówki to przy zadanej impedancji i mocy prad bedzie

>zawsze taki sam. no chyba ze nie

warunek taki bedzie spelniony

, gdy dysponujemy zrodlem doskonalym

cztaj wzmacniaczem

mam wrazenie ze tej "troche wiedzy z podstawowki" wiecej miesza w glowacvh

niz pomaga:)

GuS, 3 Lip 2008, 09:06

>a czymze to rozni sie wzmak mocodajny od pradodajnego? a moze jest jeszcze napięciodajny?

>ze tak wtrace z tego co pamietam jescze z podstawówki to przy zadanej impedancji i mocy prad bedzie

>zawsze taki sam. no chyba ze nie

To taki skrót o tym, że czasem wzmak, o którym jego producent pisze, że ma 100 W ma większe trudności z poprawnym wysterowaniem kolumn głośnikowych niż wzmacniacz, którego moc określomo np. na 60 W. Chodzi o to jak dobrze konstruktor przyłożył się do budowy zasilacza w danym wzmacniaczu. Napewno pamiętasz z podstawówki. A i jeszcze jedno, temat wątku to: "Testy w Hi Fi i Muzyka"...

dave37, 5 Lip 2008, 06:53

a co CI to przeszkadza ?

na dana chwile w danym segmencie byl to w/g recenzenta najbardziej interesujacy cd

zycie sie zienia

wiekszosc recenzji dewoluuje z tej prostej przyczyny

W tej prasie audio podniecaja sie byle czym . Jakis chinczyk nałozył puszke po mielonce na trafo w CD i juz jest hiend.Dała jakas firma duzy kondensator na wyjsciu i juz pochwała.Niedługa beda dawac oceny za dobrze skrecony np.wzmacniacz.Dzisiaj czytałem te pisma w empiku.Powinni rozdawac za darmo jako ze sa to ulotki reklamowe.

Grundig High Fidelity

>Witam, dziękuję za zainteresowanie testem.

>Ciekawości nie zabrakło, zabrakło przede wszystkim miejsca na łamach.

Jak z braku pomysłów, wstawia się audiofilską poezję to nic dziwnego że miejsca brakuje.

>Gdy ma się do dyspozycji

>określoną ilośc znaków to trzeba z czegos rezygnować. Opis techniczny jest skąpy, poza tym

>zrezygnowałem z opisu różnic pomiędzy trybem ultralinear i trioda, zrezygnowałem z opisu róznic

>pomiędzy trybami samplingu w cedeku, zrezygnowałem z opisu wrażeń słuchawkowych.

Trzeba było w ogóle zerzygować z napisania artykułu.

>Bezruch na Forum, pojawia się niewinny wpis i już odgrzewa się temat prasy audio.

Tu akurat masz rację.

>Royber, może zadaj to pytanie recenzentowi i umieść na Forum razem z jego odpowiedzią?

Zadał. Odpowiedź Twoim zdaniem jest satysfakcjonująca ? ;)

meloman 62, 1 Lip 2008, 23:07

>HiFi i muzyka na pewno nie jest alfą i omegą, ale mimo wszystkich wieszanych na różnych forach

>internetowych na tym piśmie ( zwłaszcza na pp. Stryjeckim i Kłosie ) psów w moim odczuciu pokazuje

>ono jakiś - w moim przekonaniu dobry - kierunek poszukiwań, a wielokrotnie zdarzyło mi się, że

>miałem bardzo podobne do redaktorów odczucia przy odsłuchach ( nie czytając wcześniej testów !).

No i co z tego że kilka razy trafili ? Uważasz że powinno być inaczej ? Nikt tu nikomu łaski nie robi. Ten szmatławiec kosztuje ponad 5 USD, więc bez jaj.

>Wyobraźcie sobie, że musicie odsłuchać kilkadziesiąt czy kilkaset urządzeń

[ciach]

Nie osłabiaj mnie gościu. To jest prasa specjalistyczna. Rozumiesz to pojęcie ? SPECJALISTYCZNA tzn. skierowana do ludzi, którzy oczekują rzetelnych recenzji. Co do rzetelności to co jak co ale na takie określenie żadne z polskich pisemek NIE ZASŁUGUJE. Jeśli w "natchnieniu" wypisuje się np. w recenzji CA 640C/A że jest to rewelacja bliska hi-end-u to wybacz. Podobnie był z H/K i innym bużdżetowym złomem o którym rozpisywano się w samych superlatywach wręcz do obrzydzenia.

deep

teraz to ty mnie rozjechałeś gosciu!

Co to według Ciebie jest trafiona recenzja?? bo ja nie rozumiem o czym ty skomlesz?

Czy słyszałeś kiedys o czymś takim jak subiektywizm???Jesli nie ,to wytłumaczę pokróte,będzie troche z innej półki- Doda ma szerokie grono fanów i fenek przy ty niesamowity ''talent''(wiele nagród) ja niechciał bym jej słuchać nawet za darmochę chyba ,że do... tak jest właśnie z recenzjami

?

>byca

To co napisałeś zupełnie mnie nie dziwi. Wystarczy przeczytać Twoje "o mnie". Twierdzisz że WSZYSTKO jest subiektywne. MASZ RACJĘ ! Dla głuchego WSZYSTKO JEST SUBIEKTYWNE.

Co to jest trafiona recejzja łosiu ? To jest recencja w której NIE WYPISUJE SIĘ BZDUR i NIE PRZYRÓWNUJE urządzenia które RANI USZY do hiend-u ? Dociera do Twojego zakutego łba stwierdzenie "RANI USZY" ?

Jeśli facet podejmuje się recenzji czegoś takiego jak CA z seri 640 to kierując się ZWYKŁĄ LUDZKĄ UCZCIWOŚCIĄ powinien napisać że te urządzenia mają WYRAŹNIE WYEKSPONOWANĄ GÓRĄ CZEŚĆ PASMA, CO MOŻE DRAŻNIC (KUMASZ ?), DRAŻNIC wielu odbiorców. TO JEST UCZCIWE podejście do tamatu. NATOMIAST kiedy tenże "recenzet" stwierdza że to urządzenie z pogranicza hi-end to żal dupę ściska. Trzeba mieć KILOGRAM wsokowiny w uszach żeby tego nie usłyszeć. Podobnie było "osławionym" CD "produktem" roku H/K 970. Tam dla odmiany rozpisywano się o "aksamitnej" (sic !) górze, której tak naprawdę W OGÓLE NIE BYŁO. Stare DVD Pionner-a za 300 pln miało lepszą rozdzielczość i szczególowość niż tem gniot.

Teraz rozumiesz co to znaczy RZETELNA recenzja ?

>byca

Z subiektywną oceną łosiu mamy do czynienia wtedy, kiedy np. ktoś pachnie perfumami których zapachu nie lubisz. NATOMIAST jeśli stoisz obok faceta który NIE mył się OD PÓŁ ROKU i WALI OD NIEGO MOCZEM NAWET Z DUŻEJ ODLEGŁOŚCI to OCENA SUBIEKTYWNA w tym wypadku NIE ISTNIEJE, chyba że dla Twojego nosa.

Teraz dotrało ?

>POZDRO:)

Tak, tak. To jest właśnie Twój poziom ziomalu. ;)

odpowiadam na wpis deep

">Wyobraźcie sobie, że musicie odsłuchać kilkadziesiąt czy kilkaset urządzeń

[ciach]

Nie osłabiaj mnie gościu. To jest prasa specjalistyczna. Rozumiesz to pojęcie ? SPECJALISTYCZNA tzn. skierowana do ludzi, którzy oczekują rzetelnych recenzji. Co do rzetelności to co jak co ale na takie określenie żadne z polskich pisemek NIE ZASŁUGUJE. Jeśli w "natchnieniu" wypisuje się np. w recenzji CA 640C/A że jest to rewelacja bliska hi-end-u to wybacz. Podobnie był z H/K i innym bużdżetowym złomem o którym rozpisywano się w samych superlatywach wręcz do obrzydzenia."

Witaj,

dobrze rozumiem pojęcie prasy specjalistycznej, ale przyjmując Twoje kryteria to tak naprawdę nie ma na świecie pisma z dziedziny audio spełniającego Twoje wymagania; każda recenzja zależy od gustu, doświadczenia i rzetelności recenzenta. NB czytałem w Stereophile recenzję sprzętu, która niestety zupełnie nie pokryła się z moimi wrażeniami - a pismo to jest uznawane za bardzo dobre. Nie potępiałbym w czambuł polskich pism audio - z każdego z nich można się czegoś dowiedzieć na temat możliwości poprawy brzmienia używanego systemu, a chyba o to w tej zabawie chodzi. Jak już pisałem, na własnej skórze przekonałem się, że na podstawie samej recenzji nie dowiesz się, jak np. u mnie czy u kogokolwiek innego zagra dany klocek, ale wskazują - wg mnie dobry - kierunek poszukiwań. HiFi i Muzykę cenię też za to, że "przytuliła" Magazyn HiFi, który ja osobiście bardzo lubiłem i lubię nadal.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.