Skocz do zawartości
IGNORED

Conrad-Johnson DV2b

MPB

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem po wstępnym odsłuchu Conrada Johnsona. Pierwsze wrażenia pozytywne. Dźwięk bardzo naturalny i zrównoważony. Wszystko na swoim miejscu. To co zwraca uwagę na pierwszy rzut ... ucha to znakomity sprężysty, fenomenalnie kontrolowany bas. Kontrabas porywa swoją namacalnością. Jednak o klasie sprzętu przekonał mnie fortepian. Prawidłowe odtworzenie fortepianu uważam za najważniejszy i najtrudniejszy test sprzętu ( tu Marantz 17 KIS legł bezlitośnie). Akordy brzmiały zdecydowanie bardziej naturalnie, a wyższe głośno zagrane rejestry nie atakowały tak nieprzyjemnie. Wysokie tony nie zwróciły mojej uwagi niczym nienaturalnym, ale to chyba dobrze.

Co do budowy odtwarzacza mam mieszane uczucia. Z jednej strony bardzo dobre elementy toru analogowego: lampowy układ wyjściowy, płytka usiana samymi kondensatorami foliowymi sygnowanymi "Selected Conrad Johnson" ich wielkość i liczba oszałamia, zasilanie oddzielne dla toru cyfrowego i analogowego, a z drugiej strony tandetny napęd Philipsa nie radzący sobie z CDR-ami i regulowane wyjście analogowe. Suma sumarum zdecydowałem się na kupno, choć przyznam, że za pierwotną cenę na pewno bym się nie zdecydował.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

https://www.audiostereo.pl/topic/21931-conrad-johnson-dv2b/

W stopniu wyjściowym Johnsona pracują dwie lampy General Electric o oznaczeniu 6GK5/6FQ5A. Może ktoś zna te lampy, w ofercie RCM ich nie ma. Nie wiem jakie są odpowiedniki. Co do kondensatorów, o których pisał Elberoth może bym i zamienił, ale ponieważ nie znam się na układach elektronicznych, nie wiem które to są:) Na płytce naliczyłem 25 kondensatorów foliowych ( w torze sygnałowym nie ma elektrolitów, są tylko 3 w układzie zasilania). Gdybym chciał wymienić wszystkie wydałbym chyba 2000$:)))

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

https://www.audiostereo.pl/topic/21931-conrad-johnson-dv2b/#findComment-402001

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.