Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner cyfrowy Sony DAR-1000ES pomocy!

tascam34b

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem ostatnio tuner cyfrowy Sony DAR-1000ES no i sam nie wiem co dalej... Czy ktos ma do niego jakąś instrukcję albo coś? Podłączyłem do niego antenę satelitarną z cyfry+ i nic sygnał zerowy. Gdy podłączyłem z powrotem antenę do cyfry i z cyfry wyprowadziłem kabel do SONY to sygnał się pojawił. A na wyświetlaczu pojawia mi się napis "No DSR". Czy potrzebny jest jeszcze jakiś wzmacnicz sygnału do tego tunera? Czy ten tuner odbiera także naziemne stacje radiowe? Nie wiem bo nie podłączyłem jeszcze do niego zwykłej anteny...musze sobie kupić. Co trzeba zrobić żeby w ogóle cokolwiek odebrać?

Pozdrawiam Romek

[obrazekLUKASZ-29479_1.jpg] [obrazekLUKASZ-29479_2.jpg] [obrazekLUKASZ-29479_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-332-100007116 1170253717_thumb.jpg

post-332-100007117 1170253715_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/2199-tuner-cyfrowy-sony-dar-1000es-pomocy/

O ile wiem, radio w systemie DSR nadawane było przez satelitę, zdaje się Kopernikus i w niektórych niemieckojęzycznych sieciach kablowych. Z tego co wiem, satelitarnych transmisji zaprzestano. Stąd wiele tego typu odbiorników pojawiło się np na niemieckim Ebay. Można jeszcze sprawdzić na www.lyngsat.com - jeśli jeszcze jakieś kanały są w tym systemie nadawane, powinny być w ich tabelach...

Znalazłem ten model w niemieckim katalogu Sony z 96r, niestety nie mam wkładki z danymi techn. Pod zdjęciem napisano: wejście kablówki 50-855Mhz, wejście SAT 950-1750Mhz. Nie wiadomo, czy tuner może odbierać sygnał analogowy. Możliwe, że w paśmie kablowym odbierał wyłącznie cyfrowe przekazy...

Nie wiem czy dobrze pamiętam ale któreś z tychg tunerów Sony były dedykowane jakiemuś systemowi ,który już od paru lat nie istnieje.Dlatego przywożą pełno tych tunerów z Niemiec i sprzedają za grosze.Ale nie jestem pewny.

Kiedyś zdaje się opracowano standard radia nadawanego cyfrowo, chętnie bym się o tym coś dowiedział. Być może ten tuner jest do tego właśnie? Podejrzewam, że w PL nikt tak nie nadaje, być może tylko w stanach.

To by było coś, porządna jakość w radiu

DSR to było radio nadawane zdaje się przez Deutsche Telekom z jednego (chyba) transpondera satelity Kopernikus. Emisje zakończono, z tego co udało mi się znaleźć ok. 1998r, ale możliwe, że jeszcze nadają w tym systemie w niektórych kablówkach w Niemczech czy Szwajcarii.

Obecnie oprócz DVB (standard cyfrowej telewizji, również kanały radiowe) można odebrać kanały ADR, ale przy pomocy innych odbiorników. Standard naziemny - DAB działa już w kilku krajach (UK, Szwecja, RFN, chyba nawet w Czechach) ale z tego co wiem, jakość dźwięku nie jest rewelacyna (kompresja). Główną zaletą jest brak szumów, natomiast UKF jest bardziej 'muzykalny'. W USA mają zdaje się HD Radio i chyba nawet stereo na falach długich...

Reasumujac - aby sluchac radia nadawanego z satelity - rozumiem chodzilo o odbior innych stacji niz te dostepne w ofercie C+ mozna oddac tuner wlascicielowi (C+) i kontynuowac umowe z karta abonencka.

Nastepnie zaopatrzyc sie w tuner DVB z modulem dekodujacym system

SECA 2 aby miec dostep zarowno do oferty C+ jak i do wielu innych kanalow telewizyjnych i radiowych nadawanych cyfrowo nie tylko z satelity Hotbird 13E. Polecam Astre 19E skad mozna odebrac kilkadziesiat niekodowanych programow TV oraz niezliczona ilosc radiowych glownie w jez niemieckim. Wiecej na :

Ukryta Zawartość

Jezeli w/w DAR1000 ES nie moze odbierac analogowych stacji nadawanych

w pasmie UKF ( 87,5-108 Mhz ) to bedzie trudno mu znalezc jakies inne zastosowanie.

Ukryta Zawartość

Dodam jeszcze - bo może nie dla wszystkich to oczywiste, że do odbioru zagranicznych stacji w DVB nie jest niezbędna karta Cyfry+ ani modul dostępu warunkowego - jest sporo stacji niekodowanych (chyba najwięcej niemieckich). Niektóre odbiorniki mają cyfrowe wyjście - optyczne, a czasem również SPDIF. można wtedy poeksperymentować z podłączeniem zewnętrzcego przetwornika...

• 3 lata później...

Witam szanownych forumowiczów

Jak widać ostatnio na forum temat DAC-ków jest wciąż aktualmy, a może coś ciekawego dałoby się wyklepać z tego tunera wyposażonego w chyba niegłupi DAC sonego stosowany w ES-ach CXD2562Q , oraz CXD2560M - zdaje się filtr , + niegłupio zrobiony zasilacz ...

Dodam jeszcze, że ten cud techniki można obecnie dostać za ok 30-50 zł

A może już ktoś wystrugał z tego DAC-a i chciałby podzielić się swoimi doświadczeniami ?

pozdrawiam

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.