Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz do triangle altea es

radark

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Po raz pierwszy na forum. Zakupiłem kolumny triangle altea es, wyboru dokonałem po kilku odsłuchach i zapoznaniu się z literaturą fachową, aktualnie szukam wzmacniacza który będzie do nich pasował, maksymalnie mogę na niego przeznaczyć 4 tys. zł, lampa odpada ze względów czysto estetycznych, pozostaje tranzystor lub hybryda, pokój ma 20 m, muzyka jakiej słucham to głównie rock i metal, może ktoś ma już jakieś doświadczenia z altea es, będę wdzięczny za każdą opinię i poradę

https://www.audiostereo.pl/topic/22100-wzmacniacz-do-triangle-altea-es/

Jako właściciel trzech kolejnych modeli Triangli i ich miłośnik, powiem szczerze, że wybór Triangli do rocka i metalu jakoś trudno jest mi sobie wyobrazić.

To chyba nie całkiem kolumny do tego typu muzyki?

tak mi doradzono w salonach audio klanu, ponadto w hi fi i muzyka jako preferencje muzyczne do tych kolumn podano rozrywkę

czy powinienem je sprzedać i kupić inne, tylko że chyba bym na tym teraz sporo stracił, jakaś rada?

radark -->

Gdybym Ci doradził byś swoje Triangle oddał pierwszemu lepszemu forumowiczowi który się po nie zgłosi to byś mnie posłuchał?

Sam dokonałeś wyboru :) .... no chyba, że się mylę ;)

Gazety kreują rynek to rzecz oczywista, dystrybutor chce wypchnąć to co aktualnie ma na magazynie to rzecz również oczywista... ale wybór był Twój w 100% .... więc kombinuj teraz!!!

sygeruję lampę :) albo zmianę preferencji muzycznych ;)

zdezintegrowany_3PO

preferencji muzycznych nie mam zamiaru zmieniać gdyż towarzyszą mi już od kilkunastu lat, przed zakupem słuchałem ich dwa razy porównując z avance dana, paradigm monitor, B&W i przyznam że altea grała najciekawiej, brzmienie wydało mi się wyraziste i soczyste, może powiniem wziąć jeszcze inne firmy pod uwagę ale chyba brakowało mi cierpliwości, w sklepach doradzano mi do nich wzmacniacz denon 1500 najnowszy model, vincent 226 mk2, exposure lub misical fidelity, czy ktoś zna te wzmacniacze?

Musical Fidelity może być, bo obudowa jest "metalowa" :-)

A tak na poważnie: Musical Fidelity to dobry wybór do Triangli.

A opinii innych nie słuchaj, Ty wybierasz - Triangle to znakomite kolumny i nie dziwię Ci się, że w porównaniu z innymi, które odsłuchaleś wybrałeś własnie Triangle.

• 8 miesięcy później...

Miałem kiedyś jakie podlogowe Triangle . Nie wiem czy aktualne serie kontynuuja sygnature brzmieniowa,ale tamte byly do rocka,przy wlasciwie zestawionej reszcie, wymarzone. Przede wszystkim, potrzebna raczej cieplejsza ale i dosc szybka elektronika ( recenzje Denona raczej o czyms takim nie rzecza). U mnie gralo to z cd MF A2 i roznymi piecykami. Wszystkie dobil Naim !

j23 kiedyś zarekomendował Jolida502B :)

Co prawda do nieco innego modelu, ale jednak.

^ wymagają ponoć bardzo długiego wygrzewania, smaruj na jakimś zwykłym wzmacniaczu za 5 zł a po pół roku przydźwigaj kilka zacnych wzmacniaczy.

radark

Opinie prasy "fachowej" i "fachowych" sprzedawców to możesz jednym wpuścić a drugim uchem wypuścić.

Kombinuj sam, bo inaczej utopisz kase i będziesz niezadowolony. Do dobrego brzmienia dochodzi się metodą prób i błędów. A cały sekret tkwi w zestawieniu sprzętu pod własne preferencje.I tu nie ma reguł ani gotowych recept, bo każdy ma inny gust, a i słuch pewnie też, co to forum potwierdza :-)

Daj znać na mejla.

U mnie Altea ES grały z lampą push-pull , 18 wat na kanał , i to co wyprawiały w 20 m. pokoju wprawiło mnie w zdumienie od pierwszych chwil ....no poza jednym aspektem brzmienia ,..za chiny nie chciały mi '' znikać '' , ale to była ewidentnie kwestia pokoju odsłuchowego , jego wytłumienia ...ale wysokie tony , eeh...do tej pory je słyszę...dynamika , szybkość na piątkę .

Warto pokombinować ze wzmacniaczem , bo to świetne kolumny .

Jeśli nie lampa to naprawdę ciepły tranzystor .

Ja po przeprowadzce do troszkę mniejszego , poszukuję kometek w dobrej cenie .

pozdrawiam

panowie, reanimowaliście wątek sprzed ponad pół roku, a Kolega radark być może już nawet zdążył wymienić w międzyczasie swoje triangle, rzućcie okiem tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 tygodnie później...

Test Triangle Altea ESW tu:

Ukryta Zawartość

i w ostatnim (sierpien) Audio. Interesujace.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.