Skocz do zawartości
IGNORED

Mark Levinson (diamond) buffer

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

>rogus

"Mam też pytanie czy taki buffer to lepsze rozwiązanie niż przedwzmacniacz Pass 1.7 ? Z góry dzięki za odpowiedź."

Za jakiś tydzień będę znał odpowiedz na to pytanie :)

Zorro

"Rezystory Dale , kondensatory 2200uF panasonic FC a reszta BG-N"

Też miodnie :-). Części lepsze niż w oryginalnym ML więc powinno być bardzo dobrze. Powodzenia. Ja już zbieram kasę...

Po pierwsze nier może to działać jako symetryzator bo nie jest to układ zbalansowany tylko bufor. Może jedynie zwiekszać wydajność prądową układu poprzedzającego i poprawiać stosunki impedancyjne.

Preampu P1.7 ani innego też to nie zastąpi w sytuacji w której potrzebne jest jakiekolwiek wzmocnienie. Ten układ po prostu nie wzmacnia napięcia. 1V na wejściu = 1V na wyjściu.

Uklad ten dosc latwo przerobic na symetryzator dodajac na wejsciu pare roznicowa (i podwajajac uklady buffera). Przyklady ukladow przedwzmacniacza z differentcial pair input - buffered balanced output byly opisany tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W wiekszosci przypadkow gain tez nie jest potrzebny, ja u siebie najglosniej slucham przy ustawieniu glosnosci -12dB (95dB glosniki).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tym kombinowaniem na symetryczny, to nie wiem czy jest sens. Nie koniecznie musi pójść za tym duży przyrost jakości. Jeżeli sygnał nie jest od poczatku symetryczny to nie w każdym przypadku to działa tak jak byśmy chcieli. Ale jak ktoś zaryzykuje chętnie posłucham opinii :).

• 2 tygodnie później...

Peter:

Jakich BG N tu użyłeś 100/16 czy 100/50? Pięćdziesiątki mi się nie bardzo mieszczą. A STD jakie 50V czy 25V. Co prawda 50 wejdą ale 25 są znacznie tańsze. Może być jakaś różnica w brzmieniu?

Uzylem BG N 47/50 za regulatorami i BG N 1000/50 przed. Przed regulatorami wejda takze BG STD 1000/50.

1000/25 tez beda OK ale nalezy uwazac aby nie przekroczyc napiecia zasilajacego. 22V za diodami powinno byc OK.

Pierwsza seria byla testowa i 15 kompletow, ktore mialem, rozeszly sie bardzo szybko. Cena sie nie zmienila. Druki sa dwustronne, zlocenia na calej powirzchni miedzi na ktora nakladana jest maska.

jagusz 1

Mateusz_W 1

novy2 3

bikoz 1

grip 1

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.