Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz do harbethów 7 - ok. 7k pln

parmenides

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam wzmacniacza do swoich harbethów 7es-2 oraz odtwarzacza naim cd5i. Muzyka to jazz (ecm, act, etc:) + klasyka (głównie śpiewana). Mają być barwy i piękna scena. mają być emocje.

zastanawiam się nad exposure-m 3010, sonneteerem alabaster, tact-em sdai 2175, może dzielony nad s100/s200.

czy Szanowni Forumowicze mieli okazję posłuchać któregoś z wyżej wymienionych? Proszę o opinie. Ewentualnie inne propozycję w podobnym zakresie cenowym bądź tańsze.

pozdr

parmezan

Jeżeli mają być emocje, scena i barwa to dlaczego nie lampa? Siódemki ze swoją efektywnością może nie nadają się do słabej triody, ale mocniejsze konstrukcje na pewno je uciągną. Słuchałeś Harbethów z Jolcią 502?

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

IMHO harbethy z lampa na EL34 graja za ciemno, wolno i malo angazujaco.

Natomiast z trioda przebudzenie.

Ostatnio slyszalem Antique SL AQ 1001 DT (6200zl) z superpiatkami.

Wzmak daje 29 wat na lampie Kt88 w klasie A.

Mam podobne preferencje muz. i przyznam ze to jest moj dzwiek. tego szukalem.

Moze basu troche za duzo, i nie do konca odpowiadal mi jego wolny charakter, za to srednica nasycona,

swietnie zespolona z reszta pasma, co nie jest odkryciem w pzrypadku tych kolumn.

Piekna gora, gladka, niemeczaca. Dobre nasycenie detalami. Z kazda minuta bylo bardziej wciagajaco,

wokale naladowane emocjami, nie moglem sie oderwac od cassandry i jacinthy.

Ciekaw jestem co by bylo gdyby zagraly z bardziej wyrafinowana trioda.

IMO Mysle ze moze byc niezle z dobrym tranzystorem, warunek: szybki bas, lekko ocieplony charakter.

Test Cheskyego na stereo wertykalne pokazal ze ten zestaw sobie swietnie radzi z tym, z czym maja problem inne slyszane przeze mnie konstrukcje. Zjawiskowa stereofonia jak na niewysrubowane cenowo urzadzenia.

Swietna lokalizacja zrodel pozornych w tracku z biegnacymi muzykami.

nie chce mi sie wiecej pisac: polecam. sprawdz, odsluchaj, reszty sie dowiesz z autopsji:)

szkoda,

warto teżsprawdzić z integrą Delat Studio myślę, że z Kt88 było b b. dobrze, ale sprawdzałbym z nowąintegrą Delty Studio. Tej jeszcze nie słuchałęm, lecz osoby, które miały okazję porównać wyrażąly sie bardzo entuzjastycznie. Myślę, że nie było by za ciemno.

Skoro jednak w zestwie gra Cd Naima, ma to byćtranzystor, może więc dokoptować do pary integrę?

eeeee chłopie lepiej wez daj z 5000zł bodowi_z zrobi ci takiego Aboxa ze te wszystkie krelle i akufejsy i najmy sie posrają reszte przeznacz na porzadne kable

Abox ma kilka wcieleń i raczej 'przyslowiowy nalesnik' czy wczesniejsza wersja ma sie (podobno) nijak do obecnej ;-D

Posluchaj też u siebie w domu czegos od sound artu....czasami wystepuje synergia ;-D

Pozdr

Ponieważ posiadasz już CD Naima, dobrym wyborem będzie przesłuchanie wzmacniacza tej zacnej marki... połączenie Naima i Spendora jest bardzo ekscytujące, a przecież Spendor i Harbeth to bardzo podobne szkoły grania...

Jeden z forumowiczów posiada aktualnie (lub będzie posiadał na dniach) najbardziej "wypasionego" ABOXA którego podpina własnie do Harbethów, tyle, że SHL5....

Z tego co się orientuję ów szczęśliwy posiadacz ABOXA będzie chciał zorganizować odsłuch w Warszawie, więc kto wie może dane będzie Ci się na nim znaleść...

Sonneter - jak najbardziej, też niebawem chcę dokładnie przesłuchać ten wzmacniacz...

Napisz coś więcej o swoich preferencjach brzmieniowych, muzycznych, pokoju etc ....

zdezintegrowany_3PO

Witam,

dzieki za rady. Pal: z amplifonem mi nie wyszło, trudno. naima, tacta, exposure'a, arcama 85, baltlaba i dzielonego nad-a już słuchałem. w miedzyczasie kilka lamp. jeszcze nie dotarłem do sonneteera. naim mnie po prostu urzekł. z harbethami i cd naima zagrał tak jak chciałem.

>parmenides

Mógłbyś opisać wrażenia z odsłuchu Tact-a i Nada, bo bardzo jestem ciekaw jak grają, a osobiscie nie mam gdzie posłuchac tych wzmaków.

pozdr

ABs -> yes, sir.

Borrrrrrys -> w bardzo wytłumionym powieszczeniu, w którym słuchałem zarówno tact-a jak i nad-a s100/s200 tact wydał mi się za spokojny. genialnie poustawiał scenę - ta nie była może zbyt imponujących rozmiarów ale za to miała prawidłowe proporcje. scena zamykała się w półkolu i rozciągała sie lekko wykraczając poza linię kolumn. wzmacniacz był bardzo dokładny ale zachowywał zarazem spokój, nie było szaleństwa jak robi to czasem np exposure. brzmiał bardzo dobrze chociaż dla mnie (w tym konkretnym pomieszczeniu!!!) był trochę za spokojny. jesli jednak ktoś szuka świetnego wzmacniacza, który nic od siebie nie wnosi, który dźwieki wydobywa z "czarnego tła", to koniecznie powinien po niego sięgnąć. często zachodni recenzenci porównują tacta do wzmacniaczy lampowych (a raczej do stereotypowego myślenia o lampowych wzmacniaczach). cos w tym jest - tylko w przeciwieństwie do lamp, z sieci pobiera jakieś odrobiny prądu. Polecam.

jak gra nad s100/s200 to chyba nie będę pisał. sprzęt ma już parę ładnych lat... może tyle, że to przeciwieństwo tacta. potężny basior (ale dobrze kontrolowany), dźwięk "tłuściuki", ładna scena chociaz trochę gorsza niż w tact-ie. Można tego dzielonego srebrnego nada kupić obecnie w bardzo dobrej cenie.

parmenides

Może Sphinx? Ciekawie gra też nowość na naszym rynku, Simaudio Moon (mam aktualnie do jutra model i-3). Dźwięk z tego klocka jest klasę lepszy od słuchanego niedawno Alabastera, tylko ta cena...

Pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pomiędzy Naima i Harbethy, po moich odsłuchach, niezależnie od modeli optymalny jest wzmacniacz Naima. Można spróbować "5" to ok. 5 kzł. Obudził moje "6", ale grać zaczęło dopiero z wyższymi modelami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PMD -> Audio Forte

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Papkin-> z moich "obserwacji wygląda podobnie. dla mnie zestaw moich harbethow + naim z serii 5i zagrał optymalnie.

Ciekawe są Twoje obserwacje dot. różnic pomiędzy naitem 5i i zestawem dzielonym 112x/150x. na forum naima panuje opinia, ze najniższy dzielony wmazniacz naima niewiele więcej wnosi w stosunku do naita 5i. postęp wyraźny dopiero uwidacznia się np w zestawie nac202/nap200 najlepiej z dodatkowym zasilaniem.

chłopaki z forum naima twierdzą, że wiekszą poprawę (niż zamiana nait 5i na 112x/150x) wnosi upgrade źródła np do modelu cdx2 lub chociaż cd5x+dodatkowy zasilacz.

anyway - dla siebie wybieram zestaw nait 5i+ cd5i + harbeth 7es-2. dla mojej muzyki, w moim domu zagrał tak jak lubię.

dziekuję i pozdrawiam.

parme

Gratulacje, gratulacje! To dobry i korzystny cenowo wybór! Moon I-3 wraca dziś do dystrybutora (Audio Forte, dziękuję i pozdrawiam) , a ja szukam dalej, choć rzeczywiście interesuje mnie także dzielony Naim lub coś podobnego. W każdym razie jak dotąd nie znalazłem wzmaka do 10 tys. (mowa o nowym urządzeniu ze sklepu), na które chciałbym bez zmrużenia oka wydać owe gigantyczne pieniądze i jeszcze zamienić poczciwego brzydala z Gdańska. Szukam zatem czegoś lepszego, ale z drugiej ręki.

Pzdr

broy --> jeśli już znajdziesz tego ukochanego i wyśnionego .... i nie będziesz mógł patrzeć na tego swojego brzydala ... to chętnie się nim zaopiekuję ... no chyba, że sam sobie takiego brzydala nabędę :)

zdezintegrowany_3PO

ps. parmenides gratuluję wyboru!!!!

broy,

zdecydowanie obstawiałbym wariant 10kzł ale za sprzęt z drugiej ręki. Choćwydaje misie , że w ten sposób wydasz nawet mniej coś ok 8kzł, ponieważ by skoczyć znów wyraźniie wyżej musiał byś już chyba wydać ok 15kzł na używkę, te 10kzł jakoś mi nie pasuje do schematu cen w naszych sklepach.

Przy okazji jak oceniasz przeskok dla opcji Krell 400xi? Może warto szukać tego z drugiej ręki?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.