Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do muzyki rockowo-metalowej

Faeton

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Noszę się z zamiarem skompletowania zestawu stereo. Mój budżet to ok 6 tyś. zł. Szukam zestawu na którym słuchanie moich płyt Therion, Tiamat, Samael, Opeth, Type o Negative powodowało dreszcze na plecach (w pozytywnym sensie tego znaczenia). Chciałbym też, żeby Bach brzmiał równie przyzwoicie. Czy jest szansa aby w tym budżecie coś sensowenego złożyć? Mój pokój to 22 m2. Wysoki na 2,80 m. Po przeczytaniu forum ma mentlik w głowie. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/22160-zestaw-do-muzyki-rockowo-metalowej/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) +

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) +

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - trochę drożej, ale będą ciary w pokoju do max. 30m, w 20 m super ciary :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zyzio, po zobaczeniu pierwszego linku stawiam na rotel + rotel + paradigm :)

Ja obstawiam jako zrodlo NAD'a S500 - lepszy i rownie rockowy to gryphon adagio, ciut drozszy :). do tego moze jakas koncowke primare i kolumny hmmm no wlasnie.

=> Faeton

Niekoniecznie, jeśli udałoby Ci się używki zakupić, byłoby spokojnie - 2 kzł + 2 kzł + 2 kzł , albo i taniej :)

P.S. Miały być ciary na plecach to trzeba trochę wysupłać kasiory :)

Może być też Rotel +

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -to wyjątkowo rockowy zestaw wg Hifi Choice - wprawdzie tam mieli większe S8, ale S6 za 4200 zł katalogowo też pewno się nadadzą :)

Ukryta Zawartość

zyzio z całym szacunkiem dla tych klocków,ale słuchałem tej samej konfiguracji i do rocka metalu to jest nie za szczesliwe zestawienie.No chyba ze ja tak to odebrałem i muzyka któej na tym słuchałem była za bardzzo metalowo nagrana;).Poelcam do tej muzyki cos przejszystego,ale i muzykalnego,z rytmem,bas nie musi byc miazdzacy jak w paradigmach ale w miare dokładny,i nie moze taki system powpdowac przysypiania,tylko musi sprawiac ze wgniata w fotel,polecam cos z Nada(372) i do tego moze tanio kupic jak sie poszuka badz uzywki Avance Signature(epsilonów celowo nie polecam;) ) albo cos od Visatona,le to trudniej spotkac.Albo..... cos od Gryphona albo Audio Note,ponoc do rocka idealne:D z tym ze ta cena.....:)

Witaj. Słucham dokładnie takiej samej muzy jak ty, i też jestem w trakcie kompletowania porządnego sprzętu, niestety jak zapewne sie zorientowałeś nie jest to łatwa sprawa, jak do tej pory to kupiłem kolumny triangle altea es, radzę ci posłuchać bo wszelkie orkiestracje i chórki slychać na nich rewelacyjnie, co do reszty to też nie jest najgorzej, bas jest konkretny uzyskał wysokie noty w prasie audiofilskiej, to kolumny które grają bardzo przestrzennie, możesz też posłuchać paradigm monitor 9 lub 11, avance dana 680XT lub Canton Le 190, trochę czasu to zajmuje ale najlepiej posłuchać i wybrać dźwięk który cię najbardziej zadowoli, co do wzmacniacza to poczekaj do wyboru kolumn i wtedy szukaj porady, do triangli to polecano mi rotela, vincenta lub exposure ale dopiero w przyszłym tygodniu zaczynam odsłuchy, pamiętaj że wiele sklepów oferuje raty 0% zawsze można kupić coś odrobinę droższego ale z korzyścią dla jakości. Jak już czegoś posłuchasz to dać znać ciekaw jestem opinii, i wtedy możemy pogadać o wzmacniaczu. Pozdrawiam

Posłuchaj szczytowych modeli kolumn Cerwin Vega. Ceny przystępne, a do tego rodzaju muzyki na tym pułapie cenowym trudno znależć coś lepszego. Z Bachem będzie jednak trochę gorzej (:

Ja polecam posłuchać zestawu Atolla. Słucha lem na nim NIN oraz Marilyn MAnson - i wbiło mnie w fotel. Mimo, że odsłuch odbywał się przy użyciu podstawkowców AA.

A ja bym doradzil po prostu dobry sprzet i tyle ale o otwartym, dynamicznym brzmieniu.

Nie ma co popadac w skrajnosci. Sam mam bardzo 'anty-rockowy' sprzet na muzykalnym Audio Analogue i musze powiedziec, ze rock brzmi na nim bardzo ciekawie bo jest nieprawdopodbnie wiele melodii. A wykopu i tak sie nie ukruszy :-)

pzdrw

soso

Ja ciary mam wtedy, kiedy slysze dobra muzyke bez wzgledu na jakim sprzecie jest odtwarzana.

Takich podobnych tematow juz troche sie przewinelo na tym forum. Szczegolnie z lekkim rozbawieniem czytam "kolesi", ktorzy lubia gadac pierdoly a jeszcze nie uswiadczylem ich wpisu w zakladce MUZYKA pod pewnym watkiem...

Dziękuję wszystkim za zainteresoanie.

Z jakimi ograniczeniami muszę się liczyc przy skompletowniu zestawu do muzyki rockowej i słuchaniu na nim wspomnianej muzyki barokowej. Czego będzie za dużo lub za mało?

Co z innymi gatunkami? Szukam zestawu w miare uniwersalnego (z przewagą oczywiście cięższej muzyki). Ale w miarę niedrogiego.

Pozdrawiam,

foetus potezne brzmienie to nie wszystko co w metalu wazne:) ale oczywiscie jeden z podstawowych czynników;) z tym ze nawet najpotezniej brzmiący sprzet nie zagra poteznie jak płyta bedzie nagrana słabo i bez duzej sceny.

"do tego moze jakas koncowke primare" jeśli będzie grała jak A20mk2 to od razu ją szerokim łukiem przez okno poślij. To się nadaje dla geriatryków a nie do takiej muzy.

Elfan zaraz się oburzy ale taką muzę lubi Denon PMA-1560.

Bardzo mnie cieszy, że ten denonek taką muzyczkę lubi a jeszcze bardziej mnie cieszy to, że lubi on nie tylko taką muzykę a najbardziej mnie cieszy to, że już niedługo będzie on mój.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.