Skocz do zawartości
IGNORED

Diora WS 704 - na ile oryginalna?

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem ,że wiele osób kupuje mi. WS Diory na allegro i potem narzeka tzn. mają dziwne z nimi problemy-wygląda na to ,że nadal w naszym kraju sprzedaje się wyłacznie coś co ledwo dycha :(

Może trzeba polować na takie klocki które pomimo wieku są zadal zaplombowane i wtedy jest gwarancja ,że powinno być raczej w porządku... !!!

==> Molibden

Wielgaśne dzięki za kawał dobrej roboty. Właśnie takiego opisu szukałem. Mam nadzieje że nic mi nie eksploduje ;P napisz jeszcze jak to wygląda finasowo bo coś mi sie zdaje że 50 zł troche przekroczy ;) a gdzie tu robocizna jeszcze? :-)

==> Polik

jeżeli masz możliwość dokonania chociaż części tych "tuningowych" rozwiązań zrób to szybko :) bo chciałbym wiedzieć czy było warto, w sumie to napewno warto ale trzeba by przetestować to wszystko

==> do reszty chłopaków

No słuchajcie Diora 504, 704 po prostu bije na głowe sporo droższy sprzęt i musicie sie z tym pogodzić no chyba nie zazdrościcie? zawsze możecie posprzedawać swoje "Mercedesy" sprzęty za 2k kupić Diorkę albo Radmorka za dwie stówki pobawić sie troche i mieć to samo co macie teraz :-) Ja przez 20 lat siedziałem na 5412 i po jego sprzedaży żałowałem szczególnie że wpakowałem się potem w sprzęty które teraz ludzie kupują masowo np Onkyo TX8211 (w sklepie 1200zł) a na allegro stał coś 400zł używany - no przyznaje brzmienie fajne - ale jak ktoś ma koślawe uszy :-) od razu widziałem różnice między 20kilkuletnim Radmorem oczywiście na duuuży plus dla Radmora, po zakupie Diory jestem zadowolony cieszy mnie nie tylko brzmienie i funkcjonalność (duże wzmocnienie, pilot no RDSa nie ma niestety :-) ale nawet sam fakt że gra to lepiej niż sprzęt za 1,5 k kto wie może i lepiej niż niektóre za 2-3k, więc po co piszecie jakieś dziwne wypowiedzi że to jak tuning malucha, że nie gra, że po zakupie diory z allegro są problemy jak to wszystko po prostu nie prawda - chcecie mieć plomby w sprzęcie który ma 10 lat i kosztuje 200-300 zł ? :)))) i proszę nie piszcie że ktoś zawyża ceny za takie "złomy" bo naprawdę diory 504,704 są warte tych 300 zł (a to że komuś wpadnie taka diorka za 100 - 150 zł albo znajdzie ją gdzieś w piwnicy to już inna sprawa i trzeba korzystać z takich okazji :) jeżeli chce sie nie drogo kupić dobrze grający sprzęt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>==> Molibden

Tuning będzie ,ale muszę najpierw kupić jeszcze jeden egzemplarz WS 504/704 w idealnym stanie -to potrwa...

Diorka jest super chociażby dlatego ,że bas jest w najlepszym porządku i słuchanie tego WS-a z funkcją defeat to również czysta przyjemność-w ogole brzmi równo, czysto i przestrzenie ,a wysokie tony to juz wyższa szkola jazdy :)

Ze zdjęć wnioskuje że masz też tunerek AS 502 powiem Tobie ,że to fany sprzecik dlaczego ?

---> bo gra czysto i przestrzennie oraz w ciekawy sposób rozjasnia dzwięk na styl japoński

ponad to wysokie tony sa naprawde dobre :)

POZDRAWIAM

Potrzebuję pomocy

które tranzystory są odpowiedzialne za likwidację stuków przy przełączaniu elektroniki? W mojej ws504b przy włączeniu konturu/muting słychach wystrzał jak z pistoletu.

Inne przełączniki działaja bezgłośnie.

I jeszcze odnośnie regulacji głośności - czy czarny alps nadaje się do czyszczenia? Jakiego środka użyć?

T606, T607. Ale to nie ich wina. Zamiast tego wymień kondensatory:

C147, C148 na płytce przedwzmacnaicza

C213, C214 na płytce regulacji barwy

C503, C504 na pl. głównej na 10uF/16 lub 10uF/25V. Mają upływność i chyba puszczają stałe napięcie.

do BeerfaN

W razie czego

Odnośnie naprawy diory jest jeszcze jedymy w Polsce serwis w Dzierżoniowie ,który nadal profesjonalnie naprawia WS-y oraz służy dobra radą :)

POZDRAWIAM

Ja wam poradze tylko jedno na układzie Stk4044V zęby zjadłem..ale jakby do niego podejsc tak jak do peanami opisywanego na tutejszym forum LM3875....to by wam szczeny opadły jakby ten STK zagrał...

Warto w niego zainwestować dac porzadne diody nie to barachło co diora wstawiała jakies pseudo 3 amperowe 1n5404..dac tam solidne 10 amperowe mostki, Kupic solidne 300W trafo toroidalne 2x45V...nie załowac na pozostałe elementy kondy panasonica rezystory metalizowane 1 proc 0,6W...Zagra jak marzenie.

No tak, tu jest przecież przełącznik elektroniczny, nie ma co czyścić.

Patrzyłem jeszcze na schemat i są tam tranzytory T501, T502, T601, które ostatnio mi umknęły :) Działają jako MUTE na wejściu końcówki mocy, może trzeba im się przyjrzeć? Najpierw zmieniłbym kondensator elektrolityczny 4.7uF (chyba C501) koło T601w obwodzie Mute (ze schematu wynika, że opóźnia jego załączanie i eliminujne stuki).

Ma ktoś na zbyciu jedno STK 4042V lub 4044?? Robiłem ostatnio WS504 (w stopniu podstawowym tzn.wymiana pojemności na Panasonic FC i filtrujących na samwha). Co się okazało.Diora zaczeła się wyłączać (nie popełniłem błędu przy polaryzacjach pojemności ani nie zmieniałem ich wartości za wyjądkiem głównych filtrujących,które zwiększyłem).

Nie wiem czemu ale przy większej głośności załącza się zabezpieczenie.Jak gra na jednym kanale to wyłącza się przy -30dB, a jak na 2 to przy -40dB. Jedyne co znalazłem to,że wzbudzał się jeden kanał (wzbudzał bo już się nie wzbudza i szukam STK) i odłączenie zasilania kanału drugiego też nic nie wniosło:(

Macie może jakieś pomysły? Dodam tylko,że trafiła do mnie już po wcześniejszej wymianie końcówek.(na starych elektrolitach było ok)Czy ktoś mógł coś wcześniej powymieniać?? (chociaż nie wygląda za wyjądkiem kiepskiej jakości lutów przy STK,które musiałem poprawiać)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Wszystko wygląda na firmowe. Jedyne co to fakt,że STK były wymienione. Troche się boje,że nawet jak kupie nowe to będzie tak samo. No i czemu się wyłącza nawet jak ten wzbudzający się kanał jest odłączony?

Takie wielkie powstały różnice tylko po wymianie pojemności? (przed ich wymianą się nie wyłączał) Już nawet wsadziłem identyczne pojemnościowo filtrujące kondensatory.

HELP

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

>Dreamer_1

> Jedyne co to fakt,że STK były wymienione.

Chyba trudno trafić oryginały, no i cena... podróbki pewnie po 25 zł chodzą...

>No i czemu się wyłącza nawet jak ten wzbudzający się kanał jest odłączony?

Drugi kanał też się może wzbudać. Posprawdzałbym luty, ścieżki od zasialnia, masy... i zrobił bypass na szynach +/- do masy.

Może masz napięcie stałe na wyjściu (lub brak 1 napięcia zasilania)?

>Takie wielkie powstały różnice tylko po wymianie pojemności? (przed ich wymianą się nie wyłączał)

>Już nawet wsadziłem identyczne pojemnościowo filtrujące kondensatory.

Stare kondensatory mialy dużą ESR (rezystancję) która tłumiła oscylacje.

Też myślałem w tą strone jednak drugi kanał nie dość,że napięcie stałe miał na poziomie 2,2 mV (rząd wielkości mniej niż ten już teraz niestety spalony) to nie wykazywał tendencji wzbudzeniowej po ominięciu przekaźnika.Sonicznie wszystko ok i napięcie stałe też się nie zwiększało.

Pokombinuje z tymi MKT i niestety musze zakupić nową kość STK. Zaryzykuje wolumenowską.

W najgorszym przypadku zostaje zabawa S.Z.

Nie kupuj z Wolumenu (takie moje zdanie). Lepiej wstawić tam LM386T(F) lub TDA 7294. Napięcia moga być dla nich trochę za wysokie i na 4 ohm bym nie puszaczał, ale to się da załatwić np. 2-3 diodami w zasilaniu.

To nie moja diora. Widzisz,nie sprawdziłem na dzieńdobry jak się sprawuje i teraz się bawie:/

->Dreamer_1

Zapytaj u tego sprzedawcy na allegro , powinien mieć oryginalne STK , jeśli nie , to daj znać , poszukam adresu jeszcze innego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Na focie od Morphiusa wewnątrz WS504 są dwa szara kondensatory filtrujące. U mnie WS504B są 4 - jakie są pojemniści w Morphiusowym?

Pytam, bo nie mogę dostać dobrych kondów 6800/63V. Chyba wstawię 4700 jak w oryginale, bo mnie już szlag trafia...

Na allegro widziałem 4700/63V nichicona, powinny być lepsze od tych elwy

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.