Skocz do zawartości
IGNORED

kable raz jeszcze przeciwnicy zwolennic

djedryk

Rekomendowane odpowiedzi

"Ja zbawiennego wpływu kondycjonerów sieciowych, kabli sieciowych niczym boa wąż nigdy

nie słyszałem.

A mam do czynienia z naprawdę wyśrubowanymi systemami"

Jaromir Waszczyszyn

"Audio" nr 4/2003 (kwiecień)

strona 55

namelessclub

Dziwne słowa, wypowiedziane przez taki autorytet :-(

Na AS 2003, kolumny Aa, grały dobrze - do "pasa".

Od passa w dół było żle.

W 2004 i w tym roku (2005), również :-(

Nie pomogły drogie kable.

Pewnie to wina pomieszczenia :-)

Pozdrawiam

Fakt, pomieszczenie to jest dobry chłopiec do bicia.

Całe szczęście, że rajdowi kierowcy przejeżdżają trasę jeszcze przed wyścigiem (co by pilot mógł się zorientować) przynajmniej po przegranej w rajdzie nikt nie mówi , że to wina toru .

Nie znacie się i tyle. Nie znacie tez najnowszego forumowego odkrycia, ze akustykę pokoju modeluje się właśnie kablami (w którymś z najnowszych wątków) ? Skoro w pokoju na AS był kabel za 20000 zł, to w pokoju grało dobrze i basta a kto mówi inaczej jest głuchy (oprocz tego, że się nie zna).

Wypowiedź p. Waszczyszyna sprzed jaskiegoś czasu i jego postepowanie na wystawie można tłumaczyć np. tym, że AA przymierza się do sprzedaży własnych kabli.

dudivan - no nikt nie mówi na ile się zna. Forumowego odkrycia nie znam - fakt przyznaję :(.

O modelowaniu akustyki kablami nie słyszałem - to chyba coś jak zmiana koloru nieba przez założenie różowych okularów.

Nie mówiłem, że na AS i nie mówiłem że jeden tylko 5 + listwa za ok 20 tys zł a o graniu też nic nie wspominałem (jak by co). Kabli AA nie widziałem (poza łączówkami przetw-transp).

dudivan

Modelowanie akustyki kablami, to całkiem ciekawy pomysł :-)

Zreztą nie jedyny (z ciekawych) pośród rewelacyjnych kabli i innych "audio hollywÓdÓw" typu naj na swiecie :-)

Może faktycznie aAa przymierza sie do produkcji kabli?

Na pewno będą najlepsze na świecie :-)

Dzisiaj Dzień Donosiciela I Narzekacza.

Można zrzędzić :-)

Pozdrawiam ziomka :-)

Mit freundlichen Grüßen

IvanM

Nie ma usprawiedliwienia dla źle wykonanych konstrukcji. To, że nie ma stricte ustalonych norm to żaden argument. Praca z dopasowaniem napięciowym, czyli Zout powinna być niższa niż 50 omów, Zin powinna być wyższa od 10 kiloomów. I tyle, to są całe normy. Aha, dopasowanie na 600 omów to też przykład z lamusa.

BTW to nie spotkałem się ze sprzętem o którym mówisz. Może jakieś przykłady?

>Ja niebronie istoty bycia przedrogich kabli i

>cudow z nich zwiazanymi - ja ich krytykuje tlumaczac, ze podstawy zmiany brzmienia sa prozaiczne i

>niepowstaja w kablu, ale w stopniu wyjsciowym CD.

Ja tam się nie znam, ale spoglądając na schemat mojego odtwarzacza CD (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) po prostu nie widzę takiej możliwości, aby kabel na wyjściu o jakiejść niesamowitej pojemności wpływał mi na op-ampy z negative feedback, nie mówiąc o przenikaniu widma powstającego w wyniku aliasingu. A to nie jest wcale jakiś bardzo wyrafinowany CD. To o czym piszesz po prostu nie ma poparcia w rzeczywistości o czym za moment.

>Cytat anglojezyczny niepodalem jako rekomendacje i cytat niewywracalnego slowa bozego. Wyraznie

>napisalem, ze umozliwia mi on tylko niepisac wszystko od nowa. Nie ma najmniejszego znaczenia czy

>jest to cytat universitetu Shanghajskiego, strony producenta protez zebowych lub czy stworzylem

>to pol roku temu ja sam. Znaczenie ma tresc a mozesz sie odnosic do niej a nie do autora.

Jasne. Oczywiście, że nie jest istotne skąd pochodzi ten cytat. Ważne jest, że ktoś to napisał i to w langłydżu, więc to znaczy, że tak jest w rzeczywistości. Niczym Objawione Słowo Boże.

Poświęciłem więc jedną chwilę i znalazłem źródło samodzielnie. Dla zainteresowanych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli kolejny producent tzw. device'ów ze strzałką.

I jeśli uważasz, że to, co napisał, to obiektywne stwierdzenie, to nie mamy o czym więcej rozmawiać. O słodka naiwności...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Próbowałem :

>Ja tam się nie znam, ale spoglądając na schemat mojego odtwarzacza CD

>(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

i uzyskałem

"Przykro nam, strona o podanym adresie nie istnieje."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nawias kończący Ci wszedł ;-)

Ukryta Zawartość

eee... yyyy.. jeszcze tego brakuje do tego cytatu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>czyli Zout powinna być niższa niż 50 omów,

No to według mnie tam tak nie jest;-) Jest więcej, naliczyłem już 240ohm.

PS. rzeczywiście nawias wszedł:-)

Cytat z ulubionej strony anty kablarza (IvanM) pro przystafkowicza.

Summing it all up ^^

Clearly, properly matching component Impedance, while negating Inductance, Capacitance, and Resistance, is critical to accurately reproducing the recorded event. These obstacles exist, regardless of component, or interconnect price. Alas, for the most part, these issues are ignored, leaving the consumer frustrated, unfulfilled, often casting off good components for the wrong reasons.

No matter what cable you use, OCC, HPOCC, OFCOCC… even the most expensive interconnect cable won't beat the sound quality of the Sound Refiner because they are incapable of unweighting the signal source- instead working as a heavy weight load! The only way to strip away these music-robbing artifacts is to incorporate Sound Refiner’s active technology!

Sound Refiner saves you money by allowing your existing components to work in concert, and by eliminating the need for expensive interconnect cables

Drogi forumowiczu IvanM - ten ustrój tak wpływa na brzmienie, że faktycznie "...No matter what cable you use..."

Pozdrawiam

"Cable Impotencja, Sound Renifer saves you money"

Mie znam tego slangu, co ten renifer w końcu zrobił snieRZnemu bałwankowi?

Pozdrawiam Renifera Impotenta

koosh informacykny

A jednak mi się chciało. Zakładając najgorszy możliwy scenariusz f=20000 kHz (dla C=100pF na wyjsciu ) wychodzi coś w okolicy mikroomów. Czyli nie ma nią sobie co zaprzątać głowy. Równie 'wielki' wpływ ma pojemność interkonektu.

Ups, nie przyjrzałem się dostatecznie mocno i coś mi umknęło ;-)

Dobrze. Ujmę to inaczej. Chodzi tylko i wyłącznie o to, że w wypadku zbyt wysokiej impedancji wyjściowej urządzenienia w stosunku do zbyt niskiej impedancji wejsciowej stopnia kolejnego możemy mieć do czynienia z przypadkami oddziaływania jednego stopnia na drugi: stopień wyjściowy pracuje na większych obrotach. A w tym wypadku może dojść do nasyceń i przesterowań. I aby tego uniknąć istotne jest dla transmisji napięciowej jaką z reguły jest połączenie CD ze wzmacniaczem, aby stosunek impedancji był na 'przyzwoitym' poziomie. Przyzwoitym - to jest jedyne słowo, które przychodzi mi do głowy - ponieważ - jak słusznie twierdzi kolega IvanM - nie ma w tym miejscu jakiś konkretnych norm.

Podchodząc w sposób czysto inżynierski z reguły stosuje się wartości podawane przeze mnie wcześniej. Stosunek tych impedancji jest jak 1:200, spadek napięcia to jakieś 0,01 dB czyli pomijalny. Oczywiście są odstępstwa od tej reguły (np. impedancje 4,7k na wejściu).

"Krzemien, 8 Gru 2005, 13:36

>IvanM

>Nie ma usprawiedliwienia dla źle wykonanych konstrukcji. To, że nie ma stricte ustalonych norm to

>żaden argument."

Ciagle nierozumiem dla czego uwazasz, ze ja usprawiedliwiam niedostosowanie impedancji. Moze przeczytaj jescze raz o czym pisze. Jezeli stwierdze, ze Jozek jest łobuz bo jest alkoholikiem - to usprawiedliwiam go jakos?

">BTW to nie spotkałem się ze sprzętem o którym mówisz. Może jakieś przykłady?"

Niebardzo rozumiem czego konkretnie pytanie dotyczy, ale 99% popularnych odtwarzaczy CD ma impedancje wyjsciowa zdecydowanie wieksza jak 50 Ohm.

">Ja tam się nie znam, ale spoglądając na schemat mojego odtwarzacza CD

>(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) po prostu nie widzę takiej możliwości, aby

>kabel na wyjściu o jakiejść niesamowitej pojemności wpływał mi na op-ampy z negative feedback, nie

>mówiąc o przenikaniu widma powstającego w wyniku aliasingu. "

Po tym wpisie moge sie z toba tylko i widocznie zgodzic. Nieznasz sie. Wiesz dla czego zaraz po pierwszej generacji CD pojawili sie maszyny z czetero i osmiokrotnym oversamplingiem? Zastanow sie jaka stromosc musi byc filtra oddzielajacego 20kHz od 44.1kHz i jaka musi byc filtra oddzielajacego 20kHz od 4*44,1kHz=176,4kHz.

A brak wplywu kondensatora na wyjsciu? Czyzby ladowanie go niewymagalo pradu i ladujesz go samym napieciem?

">Jasne. Oczywiście, że nie jest istotne skąd pochodzi ten cytat. Ważne jest, że ktoś to napisał i to

>w langłydżu, więc to znaczy, że tak jest w rzeczywistości. Niczym Objawione Słowo Boże."

Jakie oswiecenie!Jak powiem, ze czesc tego tekstu sam splodzilem i dwukrotnie specjalnie pisalem, ze jest to wyrazenie mojich mysli a nie referencja madrosci jak starasz sie wmowic - to twoja koncepcja zalamuje sie.

">Poświęciłem więc jedną chwilę i znalazłem źródło samodzielnie. Dla zainteresowanych:"

Nagrode Nobla ci za to poswiecenie. Nic na tym pewnie niezmienia fakt, ze kilka wpisow wczesniej polecalem ci lekture rozwiazan bvaudio, In Akustik lub Swoboda audio.

">Czyli kolejny producent tzw. device'ów ze strzałką.

>I jeśli uważasz, że to, co napisał, to obiektywne stwierdzenie, to nie mamy o czym więcej rozmawiać.

>O słodka naiwności..."

Jak juz jestesz taky zdolny do wyszukiwania w sieci i tak sie znasz, to popatrz lepiej. Akuratnie tez na stronie US distributora zorientujesz sie, ze BV Audio nie jest kablocudotworca. Na stronie tej malej slowackiej firmy www.bvaudio.sk znajdziesz informacje o tym, ze to firma od lat produkujaca sprzet do profesjonalnego naglosznienia cieszacy sie bardzo dobrym renome. Predzej 'hobbystycznie" bo nie setkami sztuk, traktuje dzial w ktorym tworzy "domowe" wzmaczniacze i kolumny wysokiej klasy - a niezle tym zarabiaja na chleb. Tak sie sklada, ze cos na temat mozgu za konstrukcjami tej firmy wiem (poszukujac dalej na tym forum, moze tez cos co mogl bym z firma miec wspolnego odkryjesz) - nawet wyobraz sobie moja praca dyplomowa pisalem (i konstruowalem) parenascielat temu w tej firmie. Niechetnie jednak przytaczam w diskusji takie tematy, bo frajerzy jak ty zaraz tlumacza sobie takie cos jako reklame mna sprzedawanego produktu. Ale juz pisalem, ze nie jestem sprzedawca i sprzet nie jest w Polsce dostepny. Wogole jest trudno dostepny, bo jak napisalem jest to mala firma a nawet amerykancy niezmusili szefa by na stare kolana budowal fabryke wypluwajaca na codzien dziesiatky urzadzen.

Jesli uwazasz, ze mniej naiwnym bylbym ufac "twojemu ogrodku i zarabianiu na chleba" jak temu konstruktorowi, to rzeczywiscie niemamy o czym rozmawiac. Sczegolnie, ze jak dotad to niczego technicznie konkretnego nienapisalesz oprocz jakichs literackich paszkwili mojich wypowiedzi...

Ale dobrze - to teraz ja sie postaram i przytocze ci niemieckojezycznie(moze to roznica!):

Ukryta Zawartość

Test i gadke o InAkustik pozwole sobie wkleic z magazynu Stereo 8/2005

Oczywiscie wszystkie cytaty pochodza od ludzi, zarabiajacych tym na chleb i ktorym niezle idzie.

"A w tym wypadku może dojść do nasyceń i przesterowań. I aby tego uniknąć istotne jest dla transmisji napięciowej jaką z reguły jest połączenie CD ze wzmacniaczem, aby stosunek impedancji był na 'przyzwoitym' poziomie. Przyzwoitym - to jest jedyne słowo, które przychodzi mi do głowy - ponieważ - jak słusznie twierdzi kolega IvanM - nie ma w tym miejscu jakiś konkretnych norm.

Podchodząc w sposób czysto inżynierski z reguły stosuje się wartości podawane przeze mnie wcześniej. Stosunek tych impedancji jest jak 1:200, spadek napięcia to jakieś 0,01 dB czyli pomijalny. Oczywiście są odstępstwa od tej reguły (np. impedancje 4,7k na wejściu)."

Milobybylo, gdyby te wartosci sie stosowalo. Choc o temat juz zahaczasz, to ciagle nierozumiesz, ze niechodzi o impedancje ani o spadek napiecia. lecz o pradowa wydolnosc i predkosc narastania pradu stopnia wyjsciowego. Niestetety - jak mowilem - wlasnie w klasie popularnej dosyc trudno jest o urzadzenia niereagujace na wieksza pojemnosc na wyjsciu.

@namelessclub

"Drogi forumowiczu IvanM - ten ustrój tak wpływa na brzmienie, że faktycznie "...No matter what cable you use..."

Wiesz - jak zrobi sie to z dwoma lampami i nazwie bufor - cena sie przykleji 2700 Euro - to juz jest to bomba nie?

A wiesz co znaczy ten cytat: " ... was Anpassung aller Quellen und Zielgeraete ermoeglicht und das Kabel mehr oder weniger neutralisiert?"

No tak - pewnie to tylko bubel - bo przecies masz juz w tej cenie superiduperinterkonekt, ktory na poziomie kwantowym oddzialywuje na signal falowymi zderzeniami eliminujac tak przesuniecia fazowe - co oczywiscie niepotrafimy udowodnic lub namierzyc - ale po co skoro SLYSZYMI poprawe o dwie klasy.

post-7530-100009562 1170280628_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiscie - nieoczekuje specjanie porozumienia tematu - ale jednak, jak juz Krzemien znalazl urzadzenie warte wysmiewania to radze poczytac na jego temat testy kilka naiwniakow, ktorzy niewierza, ze cuda tylko w kablach sa mozliwe.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Niebardzo rozumiem czego konkretnie pytanie dotyczy, ale 99% popularnych odtwarzaczy CD ma

>impedancje wyjsciowa zdecydowanie wieksza jak 50 Ohm.

oraz

>Milobybylo, gdyby te wartosci sie stosowalo. Choc o temat juz zahaczasz, to ciagle nierozumiesz, ze

>niechodzi o impedancje ani o spadek napiecia. lecz o pradowa wydolnosc i predkosc narastania pradu

>stopnia wyjsciowego. Niestetety - jak mowilem - wlasnie w klasie popularnej dosyc trudno jest o

>urzadzenia niereagujace na wieksza pojemnosc na wyjsciu.

Pokaż mi taki odtwarzacz. Ja podałem przykład (na którym sam się trochę sparzyłem ;-)

W związku z tym, że Jar1 mnie dość przypadkowo złapał na catch 22, napiszę inaczej. Co to znaczy zdecydowanie większą od 50 omów? Czy 250 jest tą wartością? Przy stosunkach impedancji 1:10 masz niecałe 0,9 dB spadku napięcia. Nawet nie mów mi, że tego stopień wyjściowy nie uciągnie...

BTW najniższą impedancję wzmacniacza Marantz jaką znalazłem określono na 20 kiloomów, więc nie sądzę, żeby w moim przypadku było gorzej.

A w ogóle co ma być takiego wielkiego w pojemności kabla? Pracuję z sygnałami mikrofonowymi na odległości rzędu 100m czyli stukrotnie większej pojemności w porównaniu do przeciętnego interkonektu, i jakoś to funkcjonuje bez zarzutu...

>Po tym wpisie moge sie z toba tylko i widocznie zgodzic. Nieznasz sie. Wiesz dla czego zaraz po

>pierwszej generacji CD pojawili sie maszyny z czetero i osmiokrotnym oversamplingiem? Zastanow sie

>jaka stromosc musi byc filtra oddzielajacego 20kHz od 44.1kHz i jaka musi byc filtra oddzielajacego

>20kHz od 4*44,1kHz=176,4kHz.

Oczywiście że się 'nieznam', zawsze to wszystkim powtarzam.

Wiem co to jest oversampling i wiem co rozwiązuje. Akurat podany przez Ciebie przykład do najszczęśliwszych nie należy, bo przeczysz sam sobie.

BTW to nie wiem tylko czemu wysuwasz przykłady sprzed ponad 20 lat, technika poszła jednak trochę naprzód od tamtej pory i problemy częstotliwości kilku MHz tylko mnie rozśmieszają.

>A brak wplywu kondensatora na wyjsciu? Czyzby ladowanie go niewymagalo pradu i ladujesz go samym

>napieciem?

Popatrz sobie dokładnie na schemat: C2219 i C2221. W ogóle spójrz sobie jeszcze wcześniej, najlepiej na SM5872BS. I Przemyśl to raz jeszcze o czym piszesz zanim znowu zaczniesz robić ludziom wodę z mózgu...

Resztę miłosiernie wytnę. Podajesz przykłady mniejszego bądż większego wodolejstwa ze stron producentów a nie dociera do Ciebie, że z gruntu nie są _obiektywne_ stwierdzenia.

">A w ogóle co ma być takiego wielkiego w pojemności kabla? Pracuję z sygnałami mikrofonowymi na

>odległości rzędu 100m czyli stukrotnie większej pojemności w porównaniu do przeciętnego

>interkonektu, i jakoś to funkcjonuje bez zarzutu..."

A w mikrofonie tez masz pewnie opampa pracujacego niesymetrycznie...

Tak na marginesie - to rzeczywiscie swiat poszedl doprzodu i juz sa mikrofony bezprzewodowe i setek metrow kabli mikrofonowych sie prawie niestosuje .

"Przy stosunkach impedancji 1:10 masz

>niecałe 0,9 dB spadku napięcia. Nawet nie mów mi, że tego stopień wyjściowy nie uciągnie..."

Owszem - moze jak przeczytasz co pisalem na poczatku, to zauwazysz, ze przy takim stosunku problem jest znaczaco eliminowany. Ale chyba zgodzisz sie, ze nie tylko twojim marantzem swiat zyje.

Ale prosze - jak masz lepsze wytlumaczenie dla czego roznice brzmienia przy wymianie interkonektu moga wystepowac, to chetnie przeczytam. Jak na razie ciagle mielisz w kolko tylko belkot o tym jak cie rozsmiesza moja naiwnosc i robienie ludziom wody z mozgu- o i ze moje przykldy sa nie najsczesliwsze i za wszytkymi cytatami kryja sie tylko idioci i spece od marketingu.

Przyznaje,ze juz zmeczyla mnie diskusja, kiedy potrafisz uzywac tylko takich argumentow.

Wiec moze jednak Harry Potter, kosmiczne materialy i efekt naskorkowosci powoduja te roznice? To jak dziala twoj 100metrowy kabel mikrofonowy?

Ludzie, przestańcie już do ciężkiej cholery bredzić o efekcie naskórkowym w sprzęcie audio !!!

Efekt naskórkowy to możecie mieć w kablu antenowym od telewizora, który musi przenosić sygnał o częstotliwości np. 767.25 MHz telewizji TV4 w Warszawie, 703.25 MHz Polsatu w Poznaniu a nie przy kilkudziesięciu KILOHERTZACH w drucie glośnikowym czy interkonekcie ! Macie jakieś straszne klopoty z odbiorem TV ? Kabel z małą naskórkowością musicie dobierać za 20000 zł ? No już po prostu "nie mogię" AAAAAAARHH ! Niedługo zaczną bredzić o problemach kondensacji pary wodnej przy szybkiej jeździe Cinquecento.

Impedancja , omowość , przewodność , itd , itp , ludzie obudzcie się , czy bez tych wszystkich określeń , kable graja , czy nie ?

Czy gra wzmacniacz , ciekawe pytanie , bo sam w sobie nie gra , czy gra kolumna , hm , sama w sobie nie , czy gra sam cd , również nie , czyli musi być połączenie tych wszystkich elementów toru ! :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.