Skocz do zawartości
IGNORED

Wrażenia po Audio Show 2005

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Dokladka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8632-100000500 1170279183_thumb.jpg

post-8632-100000501 1170279181_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nudzi mi sie to jeszcze trzy

Ukryta Zawartość

post-8632-100000497 1170279189_thumb.jpg

post-8632-100000498 1170279187_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Troche bez ładu i składu, ale wiekszosc juz zostala opisana wyzej

Ukryta Zawartość

post-8632-100000494 1170279195_thumb.jpg

post-8632-100000495 1170279193_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze troche fotek

Ukryta Zawartość

post-8632-100000491 1170279201_thumb.jpg

post-8632-100000492 1170279199_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To juz prawie koniec

Ukryta Zawartość

post-8632-100000488 1170279207_thumb.jpg

post-8632-100000489 1170279205_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i na koniec

Ukryta Zawartość

post-8632-100000486 1170279211_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przepraszam czy to jest zestaw nykiela?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, a na pierwszej linii pan Piotr Nykiel

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jesli to nykiel, to faktycznie niezle gralo. Mozna nawet powiedzie ze dobrze.

W sobieskim obok avangarde jedyny do ZAAKCEPTOWANIA dzwiek.

JEDYNY!!!

Bo jedyny zrownowazony- bez audiofilskiej chorej maniery podkreslania mikroszczegolow.

Oczywiscie o zadnych czarach nie bylo mowy. Glownie ze wzgledu na dosc mizerna przestrzen. Ot po prostu gralo poprawnie. Co na sprzet o wartosci parudziecieciu tysiecy bodajze jest dosc .... dziwne??

Widze że chyba sporo straciłem, ale opuściłem prezentację Nykiel Audio w tej samej minucie w której tam wszedłem...wybaczcie ale jak można zrobić coś co tak koszmarnie wygląda? Czy konstruktor oglądał za dużo teletubisiów? A te cudaki miały służyć nie tylko do słuchania muzki, ale także jako np. wieszaki na ubrania.

W życiu bym tego nie kupił czegoś co tak koszmarnie wygląda...

A teraz wyobraźcie sobie że budzicie się w środku nocy po zakrapianej imprezie, jeszcze na lekkim gazie...a tuż przed wami jakby z podłogi pojawiają się potworne macki rodem z innej planety. Pełne pory pewne. :)

Ładnie się ogląda te wszystkie fotki mimo tego, że niektóre zestawy są dość ekstrawaganckie. Jeśli coś dobrze gra, to wygląd jest raczej obojętny. Ciekawe, czy kiedyś zabiorę swoje cztery litery na jakieś AS i posłucham sprzętu oraz, czy poczuję atmosferę imprezy... dosłownie :-)

-> mciej: A ja byłem, słuchałem dużo, długo to i wiem. Odpowiem za p. Nykiela (nikt nie lubi się powtarzać).

Do stworzenia obecnego kształtu obudów tych bałwanków, namówili p. P.N. ...znajomi audiofile. Kolumny powstały pierwotnie nie z myślą o ich sprzedaży, a kształt obudów był kiedyś chyba troszkę inny (kulisty ?) O tym wszystkim była mowa - gdybyś posłychał wykładu to byś to wiedzial nie ode mnie.

Wzmak lampowy został pożyczony (mogliby wybrać lepszy - obaj panowie byli świadomi jego niedoskonałości technicznej i - zapewne - wizualnej ;) ale ten okazał się wystarczajaco dobry, by pokazać i udowodnić, co chcieli. (Nykiel & Aranowski).

Najważniejszym osiągnięciem w tym pokoju był przetwornik; reszta której się czepiasz tylko dodatkiem.

I tak nalezy ją traktować. Pozostałe elementy toru możesz sobie zmienić na dowolne. A, że "przy okazji" świetnie grało - to z tego punktu widzenia inna rzecz. Chodziło gownie o ten nowy przetwornik C/A.

Widzisz jak niecierpliwość nie popłaca ?

Przyznaję rację w tym, że zwłaszcza lampka powininna wyglądać ładnie i też tego oczekuję. Tę można zabudować lub - j. prościej - schować za zasłoną i wyprowadzić tylko potencjometr głośności w pobliże fotela :)

I problem z głowy. Ale tak bym oczywiście nie chciał. Wolę brzydką lampkę która cudownie gra niż piękna, ...

(A co, Sound Art'a produkty takie piękne ?)

Przestałem się przejmować wątpliwą urodą zabawek jeśli świetnie dla mnie grają. No chyba, że przekraczają moje normy ;)

Jakieś inne, zabawne zastosowania tych kolumn j. wymyślisz ?

Zamiast jałowo dyskutować napiszę na koniec, że są niewiele dźwiękowo ustępujące tym bałwankom (powtarzam za p. Aranowskim) kolumny. Kosztują coś chyba ok.7,5kzł /para i mają akceptowalny, dość tradycyjny wygląd. Razić może duży placek aksamitu(?) wyklejony wokół kopułki wysokotonowej, bo jego średnica jest podobnej wielkości jak średniotonowca. No nie wygląda to najlepiej ale trudno.

Tamte kolumny są dwudrożne. Pamiętam, że stały kiedyś na ul. Batorego w Wa-wie, gdzie obecnie mieści się "Audiopunkt". Słuchałem. Najlepiej odtwarzane skrzypce, jakie w życiu słyszałem to na nich. (3 AS wstecz i też stoisko p. Nykiela - również wtedy b. udany dźwięk i prezentacja.) Uuu, ale przywazelinowałem - przepraszam zniesmaczonych ;)

Dodam jeszcze ,że ten kolega gutten w ogóle przestał się udzielać na tym forum i tylko za wielką kasą goni,

a kiedyś tak ładnie pisał ;-)

Wczoraj nieśmioało w tym wątku poprosiłem o ładne zdjątka z A.S (mogą też być na nich McIntoshe), potem się przestraszyłem - pomyśląłem ,zapchają mi skrzynkę,

a tu wyobraście sobie ANI JEDNEGO ZDJĘCIA NIE DOSTAŁEM , normalne skąpstwo i tyle ;-(

Co to za monitorki w pokoju Harpia Acoustics, które widac na zdjeciu wykonanym przez sambi na 10 stronie tego watku ?

Strona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) proponuje mi zamiast oferty firmy utworzenie jakiegos "account". Interesuja mnie zwlaszcza zastosowane w kolumienkach kopulki wysokotonowe. No i jak graja, jesli ktos slyszal.

Ukryta Zawartość

to nie skanspik jakiś?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z roku na rok coraz niżej oceniam ogólną "jakość" albo może bardziej wierność, bo to jedno kryterium ma przynajmniej namiastkę obiektywizmu, dźwięku prezentowanego na Audio Show. Utwierdzam się w przekonaniu, że ucho ludzkie nie słyszy w sposób "bezwzględny", a raczej przez porównanie. Jednocześnie bardzo czułe na minimalne niuanse, z drugiej strony niezdolne do obiektywnych porównań jeżeli nie ma poziomu odniesienia. I jeszcze w dodatku słuch myślę jest podrzędnym zmysłem względem wzroku. Dlatego ja nie jestem specjalnie w stanie odróżniać jakości (wierności) dźwieku kiedy oglądam kino w domu.

Stąd myślę te drastyczne różnice poglądów pomiędzy różnymi złotouchymi po takim AS. Ale też jestem przekonany, że świadczy to generalnie o ułomności wszystkich tych zestawów, bo jeżeli dźwięk byłby naprawdę wierny to by się jakoś obronił. Tym bardziej, że te pokoje w Sobieskim całkiem przecież nieźle symulują typowe warunki audiofila, bez jaj.

Konkrety:

- zdecydowana większość zestawów w worku "nijakie, nic ciekawego, może trochę lepsze. może gorsze", ale mnie nie interesuje "mniejsze zło", gdzie trudno rozróżniać lepsze gorsze,

- z wyróżniających się porażek: konsekwentnie JMLab prezentuje w swoich topowych modelach dźwięk daleki od naturalności - po prostu Francuzi traktują chyba dźwięk jak modę - najlepiej jak jest trochę ekstrawagancko i ma swój charakter. Druga wyraźna porażka - Tonsil - bez specjalnego wsłuchiwania się - zły dźwięk.

- z innych ciekawostek - chyba nie będę tu pierwszy - ale jest to naprawdę irytujące, że kolumny za 2000 PLN mogą być dość wyraźnie wierniej brzmiące niż za 7000 PLN. Od tego samego producenta. Ja miałem to zjawisko u RLS-a. Zajrzałem jak grał jakiś monitor za jakieś 2k PLN na Peerlesie. Ładnie grał - nie tylko ja to mówiłem. Wróciłem później - żeby jeszcze raz posłuchać - grała już jakaś podłoga za 7k PLN na ScanSpeaku. I porażka. czy to nie jest pewna kpina z zazwyczaj niezbyt kasiastych A-fili. Przy czym naprawdę trudno mi się oprzeć wrażeniu, że niektórzy tzw. producenci tworzą takie konstrukcje, które jest im łatwiej i i ch nie przerastają, dorabiając do tego ideologię. Koronny przykład - zwrotnice I-rzędu. Są kontrowersje z nimi, chyba jednak wyraźnie więcej przeciw niż za, ale oczywiście istnieje cały krąg minimalistycznych szamanów. Tylko, że z ich czarowania najczęściej spada "kwaśny" deszcz.

Matthew,

nie o ten model glosnika chodzi. Zerknij na zdjęcia zrobione przez sambiego na str. 10 tego wątku. Tamte nie mają pochylonego frontu, wysokotonowiec nie wystaje i jest jakiś dziwnie mały.

PawelP twoje spostrzezenie odnosnie tych kolumn moze byc przykladem szerszego zjawiska. Moim skromnym zdaniem nowe dunskie kopulki- te bardziej wynalazkowe i drozsze- po prostu kompletnie dewastuja dzwiek (nie wiem co bardziej 24 bitowe przetworniki, czy te kopulki) Najmocniejszym przykladem byla prezentacja ESY.

Co ciekawe spodziewalem sie ze wstegi beda jeszcze gorsze, ale okazalo sie ze wstegi zagraly wg mnie bardzo dobrze - przyklad ancient audio bodajze w duecie z "najlepszym na swiecie wzmacniaczem" :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.