Skocz do zawartości
IGNORED

Roksan Caspian - wzm.

emesze2

Rekomendowane odpowiedzi

>Doman

Roxan stoi u mnie od dłuzszego czasu... prawda w wiadomym celu..prawda?

Pomijam juz fakt o tym że wiem że obaj macie mozliwośc kontaktu... ja tu szarlatanerii nie widzę?

Jeżeli w tek kwestji jest cos nie halo to w takim razie na grzyba wzmak jest u mnie!?

Emesz TY pieniaczy, wszedzie szukasz spisku. Przeciez dawanie nie swojego klocka w rozliczeniu to normalna procedura. Marsz do psychoanalityka!!! :)

Wszedlem w ten watke przez przypadek, po co Emeszowi Roxan? A tu takie numery.

Błogosławieństwo na Roxana mam od Domana juz od dosyc dawna... sądze że gdy by miał inny zamiar z nim to juz dawno by go o demnie odebrał.

Ja tobie zaproponowałem wzmaka.. zainteresowałes sie a ja o temacie poinformowałem Domana.

A że w miedzy czasie tu na forum dałes tzw.zajawkę [ co jest zupełnie normalne ] zanim ja dałem znac o temacie w tej postaci Domanowi ... co w tym dziwnego.. skoro z Domanem jesteśmy praktycznie w stałym kontakcie i co kilka czy kilkanaście godzin gadamy ze sobą.

Przeciez ja nie siedze non stop w necie.. mam pilniejsze zajecia od tego.

Pytania?

Wswietle ostatnich wydarzen i soliodnosci co po niektorych to, Doman jesli Emesze chce kupic Roksana to sprzedaj go bezposrednio:)

Doman moge sie spytac, tak z ciekawosci, po co jestes w tak czestym kontakcie z niektorymi forumowiczami??

>Doman jesli nie chces zmiec czegos gotowego, a wg. wlasnego pomyslu, to warto moze skontaktowac sie z Radmorem, moze przez posrednika, tam sa narzedzia by zrobic co sie chce w zasadzie, kwestia dojscia i dogadania sie. ogladalem nowe Amplifikaotry, nowa integra silniejsza i phono, ladne obudowy to ma

Dziekuje za rady. Napewno wezme je pod uwage ale chcialbym zeby nie kosztowalo to za duzo a najlepiej nic i tak juz troche za to zaplacilem:) Mam jakies ogolne zniechecenie ostatnio - moze to ta pogoda.....

• 2 lata później...

Witam,

Chciałbym zakupić ten wzmacniacz i sprobowac na nim Eposów M22. Zestaw będę dopiero tworzył i chciałbym zacząć od integry Caspiana M1. Nie wiem czy to dobry krok na początek i czy jest sens sprawdzać go z Eposami 22? Potrzebują one dośc dużo prądu a Caspian ma tylko 70W. Docelowo myślę o połączeniu Roksana z Naimem 5i CD. Słucham rocka 65%, jazzu 25%, reszta klasyka, folk. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie

Mam Caspiana w wersji pierwszej i gram własnie z CD Naim 5i - gra to świetnie i bardzo spójnie, typowe brytyjskie brzemienie, ciepłe, aczkolwiek szczegółowe (bez wyostrzeń) - takie "analogowe". Caspian ma niezłą dynamikę, a Naim fajną srednicę, rytm i muzykalność. Przy okazji - pilot od Naima obsługuje także Caspiana - bardzo to wygodne :). Aczkolwiek nie słuchałem tego z Eposami, ponieważ mam kolumny z zupełnie innej bajki, które z tym zestawem zgrały się rewelacyjnie.

Moim zdaniem moja kombinacja sprawdza się głównie w jazzie, muzyce akustycznej oraz niezbyt ostrym rocku. Klasyki właściwie nie słucham, także trudno mi ocenić. Za to folk jak najbardziej.

Dzieki luk. A możesz powiedzieć jakie kolumny używasz?, Czy Twoje słowa oznaczają że ten zestaw naim i caspian nie zagra dobrze przy led zeppelinach, deep purple, pearl jam? Szukam bowiem także kolumn do takiej muzyki, a może przede wszystkim takiej. Jeszcze raz dzieki wielkie

pozdrawiam

Używam kolumn zrobionych przez firmę Argos z Bydgoszczy - obudowa to kompozytowe odlewy, zamknęta, a przetworniki to Scan Speak. Zobacz tutaj -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) strona nie za bardzo aktualna, ale się zorientujesz o co chodzi. Moje kolumny to Bety, ale w wersji podłogowej, a nie monitory. Co do Twojego pytania to nie mam pojęcia - każdy sprzęt gra różnie z różnymi kolumnami, a do tego dochodzi jeszcze kluczowa kwestia akustyki Twojego pokoju, w którym słuchasz muzyki. Pisząc o ostrzejszym rocku miałem na myśli bardziej alternatywne gitarowe granie, którego kiedyś sporo słuchałem, a które w moim zestawieniu brzmi zbyt ładnie, bez tego koniecznego brudu ;). Dlatego właśnie jazz, akustyka, folk i wszelkie odmiany progresywnego rocka brzmią u mni świetnie. Ku mojemu zaskoczeniu elektronika i dobry pop także :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tak na oko, bez brania pod uwagę kwestii akustyki pokoju, to do muzy o którą Ci chodzi Naim + Caspian + Epos powinien być odpowiedni. Ale zawsze wszystko sporowadza się do tego, że trzeba posłuchać i to najlepiej u siebie w domu - niestety nikt jeszcze nie wymyślił czegoś prostrzego ;)

Serdeczne dzieki. To ciekawe jak w takim razie wypadna na testowanym sprzecie przesterowane gitary np Placebo, których namiętnie słucham :) Masz w zupełności rację z akustyką, ciężko jedynie będzie pozbierać z kilku sklepów wszystkie elementy. Zamierzam jednak kupić nowe, choć troche szkoda grosza przynajmniej jeśli idzie o wzmak, można podobno kupić używany z 3 tys. To połowa ceny sklepowej, ale nie jestem przekonany do drugiej ręki. Serdecznie pozdrawiam

Placebo, Pixies itp. wynalazki u mnie w płytotece występują także w dużych ilościach, ale coraz rzadziej tego słucham (wiek ;) - znacznie bardziej mi jazzowe plumkanie leży obecnie. W ostrej muzie czuje się u mnie niedosyt niskiego basu i tzw. stopy, ale to raczej specyfika kolumn, ich piknej barwy, super kontroli basu i ogólnej kultury dźwięku. Na Eposach może tego problemu nie być, ale nie będzie takiej barwy, przestrzeni itp. - coś za coś i co kto lubi. Co do używek - kupuj spokojnie, ja już od dawna nabywam sprzet z drugiej ręki. Trzeba tylko uważać od kogo się kupuje. Sporo kasy Ci na płyty (i może kabelki) zostanie :).

Dzięki za odpowiedźi !. To prawda wychodzi taniej, ale jeśli zakupiony tą drogą sprzęt po jakimś czasie użytkowania okaże się wadliwy, zużyty to tylko ja zostane z problemem. Tego się właśnie boję, a prawdopodobieństwo takiej sytuacji zachodzi. Jestem laikiem i nie znam tego rynku, dlatego moje obawy są większe. Jest coś takiego jak wiarygodny sprzedawca używanego sprzętu, który trudni się właśnie taką sprzedażą?. Obserwuje że zachodzi u mnie podobny procesy, czyli odejście od łojenia do czegoś lżejszego przy czym można ukoić nerwy wieczorem lub w weekendy :) Jednak z tego co wiem, Eposy są bardzo uniwersalne z lekkim wskazaniem na jazz, akustykę. Także powinno zagrać. Potrzebują jeno dużo prądu, a Roksan to 70W. pozdrawiam i życzę wielu pomyślności w Nowym Roku.

daniel

diem

a może coś takiego.Nieźle gra a do tego nieźle wygląda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>diem28

Gram na Caspianie już parę wiosenek, zestawiałem go z różnymi sprzętami i z wieloma konfrontowałem.

Jest to już mój 4 egzemplarz, a po kolejnych pojedynkach tylko umacnia swoją fundamentalną pozycję .

Jest b.bezpieczny, tzn: zagra w wielu zestawieniach, nawet tych wymagających. Spokojnie spełni Twoje preferencje brzmieniowe. Po kilku latach spokojnie potwierdzę opinię napisaną na tym forum, mimo że jako wtedy początkujący -opinia ta mogłaby się wydawać zbyt entuzjastyczna, pisana pod wpływem czynnika, który nazywam"MÓJ KLOCEK" Jeżeli chodzi o wydajność prądową, to jeszcze nigdy Caspian nie dostał zadyszki.

Ma 100W/4Ohm, ale może oddać aż 50 Amper w razie w. Ostatnio mierzyłem pobór mocy przy położeniu potencjometru na godź. 11. Caspian pobierał ok.70-80 Watt z sieci, a nie zapomnij, że trafo ma 350VA, tak więc pozostaje jeszcze spora rezerwa. Niegdyś podłączyłem do niego równolegle omegi 503 i hyperiony III, nawet tego nie poczuł :-) To naprawdę zacny wzmacniacz warty każdej wydanej na niego złotówki, a z drugiej ręki za ok.3 kzł to okazja. Jeżeli jesteś zainteresowany opiniami prasy, to prześlę ci skany z periodyków, tylko podaj meila.

Pzdr.

Jarek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.