Skocz do zawartości
IGNORED

Nowa rewelacja I.C.-Bodo_Z-S.E1

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

...... prawda, ta banda jarających się głupków to baza, na nadbudowie okazują się być jednak profitenci tego jarania się, którzy podszywają się czasem pod jarających się - pocieszam się, że tacy są gorsi

> Panie Bodo

Z pewnością Pana produkt jest bardzo dobry, tylko lobbysta Pana produktu skompromitował się na tym forum, i teraz zachwalanie przez niego tego produktu deprecjonuje wartość Pana patentu.Zrobił Panu wilczą przysługę.

Proszę zmienić lobbystę.

Z wyrazami szacunku

Lplover

najpierw podziękowania dla Bodo za użyczenie kabli!

wiec do dzieła - opis:

SYSTEM 1 - opis w "o mnie"

Bodo IC zastosowany jako połączenie pre i końcówki

żeby nie mieszać CD połączony do procesora cyfrowo

kable porównywane - to średnio-niska półka - Ixos 103 - Cardas 300 B Micro Twin - Tara Labs 2200i - 2x DIY

odsłuch w pokoju 4,4 na 5,5 z różnymi domowymi ustrojami :)))

1. każdy kabel wprowadzał jakieś zmiany - DIY na mikrofonowym PROELU i Klotz szybko poszły do kąta – braki w stereo – rozmyte instrumenty – i scena jakaś taka przybrudzona

2. kable pozostałe – jak napisałem każdy miał jakąś swoja charakterystykę – i nie było lepszego – gorszego – pewnie macie takie doświadczenia – że jedna płyta bardzie się podoba na tym kablu – przy innej następny lepiej oddaje charakter…

3. do meritum - Bodo ZSE – wg mnie nie pojawiły się 3 słowa które powinny go pisywać

- rozdzielczość

- separacja

- konturowość

Po tych kilku dniach odsłuchów – kilkaset (!!!) zmian kabli – (uff) – nowa rewelacja Bodo wg mnie podoba się dlatego, że przedstawia scenę muzyczna w formie obrazu o dużej rozdzielczości – i to w trudnych miejscach – np. wibracje strun basowych, przesuwanie strun po podstrunniku – na jednej z płyt pierwszy raz usłyszałem ze kontrabas jest stary i podstrunnik jest już mocno wyżłobiony  (troche to poetyczne – ale nie problem przekonać się samemu – zaraz komuś wyśle kable!).

W związku z rozdzielczością nie ma najmniejszych problemów ze stereo – bardzo to lubie i zwracam uwagę – bardzo przyjemnie poukładana scena dźwiękowa – nie ma mowy o jakimś zamazaniu – nawet bym zaryzykował ze trochę sterylnie powkładani muzycy.

Czy kabel cos dodaje? Jak widać przedział cenowy konektów porównywanych raczej średnioniski – więc jak napisałem wyżej tak jest…

Co dodaje Bodo-Konekt? Wydaje mi się że minimalnie mocniej eksponuje niskie (bas i to ten najniższy) i najwyższe części pasma (najwyższe organowe głosy, wysokie dźwięki smyczków) – powstaje cos na wzór filtru loudness – choć może to być efektem rozdzielczości kabla na którym po prostu lepiej słychać całą przestrzeń.

Nie łączyłem CD z pre kablem Bodo ponieważ okazało się po raz kolejny, że DAC na sonym jest zdecydowanie lepszy od marantzowego… więc drugi kabel trafił do systemu2.

SYSTEM 2 cd pre jak poprzednio + DALI 450 + końcówka mocy 2x200 na STKach,

System inny dźwiękowo – końcówka bardzo mocna ale tez nie tak kulturalna jak sony – klasycznie tranzystorowa – nie ma słodyczy sowiego (ale za to 8 razy tańsza ) – DALI nieco wolniejsze na basie w porównaniu do elaców – choć średnica wysokiej klasy – fajnie słucha się damskich głosów.

Tego systemu słuchał kolega – i wg niego potwierdziły się moje spostrzeżenia – dali nabrały szczegółowości – bas się jeszcze pogłębił i stał się bardziej precyzyjny – największe wrażenie zrobiły blachy i różne przeszkadzajki – rozdzielczość pokazała się z jak najlepszej strony, perkusja – werble być może nawet trochę za mocno – sucho…

Do mojego systemu jednak raczej pozostanie IXOS 103 – nie ma efektu konturu i bardziej starannie podaje ludzkie głosy – Bodo-Konekt szedł stronę sterylności – co mi nie odpowiada – nie chce zaostrzać prawie lampowo-słodkiego EeSa – choć powiem szczerze że rozdzielczością IC Bodo przewyższa słuchane konekty.

Wg mnie jeśli ktoś ma jakieś niedostatki na najniższym basie lub w szczegółowości pasma powinien spróbować, szczególnie stereo i rozdzielczość nagrań wydają się zyskiwać – podsumowując – IC Bodo – to IMHO kabel PRZEJRZYSTY.

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

ps. przepraszam za dziwne znaczki w tekscie - te z cyframi - wkleilem z worda - tam sie pojawiaja uśmiechy :)))

ps. 2 ktos mnie pyta na prif czy ta separacja - rozdzielczosc jest taka mocna? Ta cecha kabla w porownaniu z pozostałymi najbardziej mnie uderzyla i przykula uwage - wiec o niej najwiecej pisalem...

>...... Wydaje mi się że minimalnie mocniej eksponuje niskie (bas i to ten najniższy......

>

>Jaki poprzednio miałeś ic .

- co do basu - troche nizszy??? szybszy??? niz w cardas

- ixos ma za to takie pelniejsze dzwieki - bardziej zaokraglone - ixos nie jest taki szybki i dlatego w porowaniu tak wychodzi... nie jest tak szybki ale jest ciepleszy

- tara labs - podobny do IC sznorowka :)))

Mam bardzo podobne wrażenia jak mily.

Tą konturowość, ewidentną, ale na szczęście kulturalną i wcale nie przesadną, można dodatkowo uwypuklić poprzez wtyki bullet plug. Na początku gdy porównywałem ten sam kabel ze zwykłymi wtykami różnica wydała mi się na pograniczu sugestii. Teraz, kiedy obydwie wersje kabli pograły kabel "zwykły" poszedł bez żadnych dyskusji w odstawkę, bo tak było dla mnie jednoznacznie lepiej w zestawieniu z mało dynamiczną hybrydą.

Bardzo dobrze spisuje mi się ten kabelek przy cichych, nocnych odsłuchach.

Porozumialem się z bardzo milym, milym, że kabelek będzie wyslany do mnie do stolycy w poniedzialek. Mysle, ze w tydzien go spokojnie przetestuje i moge slac do Leszka B,

Przetestuje go z lampa i dam opinie jak wypadl w porownaniu z DNM Reson BP

Dzięki

>Leszek B

>MS

witam - poniewaz jestem zarobiony do ZIEMI

- wiec wysle w poniedzialek rano - proprytet bedzie we wtorek

MS podal juz adres

Leszek B - prosze podac adres wysylki - namiary do mnie w O mnie :) papa

Testowałem kabelek Bodzia i przypadł mi do gustu. Uważam, że większość urządzeń ma słabe stopnie wyjściowe w cedekach i wejściowe we wzmacniaczach oraz kłopoty z masą. Masa nie jest najwyższych lotów i to wszystko potem odbija się na dźwięku. Problem jest duży bo masowi producenci nie robią tego tak pięknie jak np. Revox B226S i jeszcze kilka innych. Jeśli uwzględnić te sprawy to wtedy trzeba szukać nadzwyczajnych kabelków. Gram teraz na systemie ze znacznie poprawionymi błędami fabrycznymi i kabelki nie czynią u mnie wielkiego spustoszenia w systemie (pod warunkiem, że są porządne i przenoszą liniowo), jednak słuchać różnice. Kabel Bodzia zdecydowanie odsłonił górę, która stała się bardziej wyraźna. Bas jest jak w innych kabelkach b. dobry bo mam wydajne stopnie wyjściowe w cd. Tak więc, kabelek przypadł mi do gustu bo góra stała się bardziej wyraźna i naturalna. Poprzedni kabelek robił górę bardziej "słodką" , przytłumioną, co jest oczywistą wadą. Tak więc nie dziwię się, że w różnych systemach kable "grają" różnie. W poprawnym elektrycznie systemie kabelek Bodzia jest po prostu dobry.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Też uważam, że jest dobry. U mnie "brzmi" w 95% podobnie jak Stereovox HDSE.

* * *

Inna rzecz, że to kabel musi "znaleźć się" w systemie, a nie odwrotnie. (Trudno sobie wyobrazić budowanie systemu od akcesoriów :)

Kabelki dotarły do mnie dzisiaj i właśnie wpiolem je i slucham Bebel Gilberto. W porównaniu z DNM Resonem na Buletach, róznica jest spora i slyszalna nawet w przedpokoju. Tłustszy i wyraźniejszy bas ciut delikatniejsza góra. Musze posluchac na spokojnie bo jeste poki co przyzwyczajony do Resonow i tu slysze, ze gra inaczej. Na pewno nie ma rozczarowania.

=>Profil. Zapraszam. Dostalem dwa komplety wiec jeden jak najbardziej pozycze. Jak przynioslbys jeszcze swoje CD do mini testu to kawa, ciasteczka... daj znac na mail. Jestem jutro w domu a potem dopiero w sobote po poludniu.

Oczywiście podziekowania dla Bodo_Z.

Bardzo dobra robota. Slucha się coraz lepiej. Ciekaw jestem jak zagraloby to z lepszymi wtykami jak Bullet Plugi? Raczej jeszcze lepiej. Nie jestem bardzo zdziwiony gdyz mialem okazje korespondowac przez chwilę z Bodo_Z w sprawie pre. Bardzo rzeczowa korespondencja... wiedza i duża cierpliwość po stronie Bogdana;-)

Podziekowania dla milego, ze wyslal.

Poslucham kilka dni i napiszę wiecej. System to lampka SET, CD NAD i wloskie kolumny (więcej w o mnie).

bodo_z postanowił dodawać opiske, żeby wiadomo co to jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Leszek B

pisz do "MS"

ja probowalem sie z Toba skontaktowac - niestety nie masz majla w omnie :)))

wiec wyslalem 2 komplety do MS - On ma Ci wyslac - tak obiecal...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.