Skocz do zawartości
IGNORED

Wygłuszenie pokoju (w trosce o sąsiadów)

Seba78

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie - zagadnienie jak w temacie - moje stereo niestety spędza sen z powiek sąsiadom, którzy mieszkają nede mną. Ściany w moim budynku są grube i solidne ale stropy cienkie i sąsiedzi co mieszkają nade mną mają kłopot z moją osobą:) na szczęście mieszkam na parterze:) Czy macie jakiś pomysł jak i czym wygłuszyć sufit? Myślałem o tym, żeby dac matę korkową a na to ściśle przylegającą płytę gipsową (mam mało centymetrów do lini okien aby dać coś bardzo grubego). macie jakieś inne pomysły? wskazówki? - ale rozsądne cenowo. wiem, że zacząć by wypadało od poprawienia akustyki w pokoju, dociążenia kolumn co wkrótce zrobię.

Kolumny to gale 3040 a wzmak to denon PMA 860 a pokój ma ok 18 m2

Izolacja akustyczna nie będzie skuteczna jeśli przykleisz bezpośrednio jakiś materiał do sufitu. Powinieneś zostawić pustkę. Systemem w miarę skutecznym i stosunkowo niedrogim jest Optima Sonic. Tu jest adres

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przepraszam, że się wtrącę a nie pomogę. Mam pytanie w związku z tematem: Jak rozchodzi się dźwięk w bloku? Czy głośniej jest do góry czy na dole? Przy równym poziomie głośności bedzie głośniej nade mną czy pode mną? Albo inaczej: czy pokój odsłuchowy w domu zrobić w piwnicy czy na poddaszu?

Pozdrawiam wszystkich.

u mnie w piwnicy niewiele słychać chociaż zapewne strop jest podobny a mocno słychać mnie za to u sąsiadów piętro wyżej. Ale to może zalezy jeszcze od kolumn i ogólnej charakterystyki akustyki w pomieszczeniu.

Efektywna poprawa izolacyjności akustycznej odgrody w szerokim paśmie akustycznym zaczyna się od 10 cm wełny mineralnej (link powyżej) pod regipsem lub "akustycznym" sufitem podwieszanym (przy odpowiedniej konstrukcji należy podziwać się również pochłaniania fal stojących w wygłusznym pomieszczeniu). Przy oknach można dać skosy i lokalnie cieńszą izolacje. Sąsiedzi powinni też zainwestować w wytłumienie podłogi (przynajmniej masywną wykładziną na całej powierzchni). Inne metody to półśrodki na które szkoda pieniędzy. W zakresie średnich i wysokich częstotliwości można ewentualnie zastosować tynk akustyczny (warstwa 2-3 cm), który również wpłynie na akustykę wewnatrz pokoju.

Ukryta Zawartość

pozdrawiam - Tomek

Ukryta Zawartość

Ew. spróbuj zastosować panele akustyczne w najbardziej newralgicznych lokalizacjach: za kolumnami, między nimi, na przeciw nich, w narożnikach pomieszczenia. Zapraszam do oferty w "o mnie" oraz w ogł:

Ukryta Zawartość

Z audiofilskim pozdrowieniem

Ukryta Zawartość

>Ew. spróbuj zastosować panele akustyczne w najbardziej newralgicznych lokalizacjach: za kolumnami, między nimi, na przeciw nich, w narożnikach pomieszczenia.

w jaki sposob ma to zredukowac przenikanie fal dzwiekowych przez strop?!?!

>Myślałem o tym, żeby dac matę korkową a na to ściśle przylegającą płytę gipsową

i jedno i drugie jest bezsensowne, mata korkowa typowej grubosci posiada niemalze zerowe wlasnosci absobcyjne/iizolacyjne, a przylegajaca plyta gipsowa (jak juz tutaj wczesniej wspomniano) bez wolnej przestrzeni wypelnionej warstwa absorbujaca nie izoluje akustycznie..

xajas

www.jaschiks.com

Panele chyba odpadają - to pokój w którym mieszkam i nie ponaklejam takich paneli na ściany - pozatym poprawi to akustykę - ale nie odizoluje. Korek to rzeczywiście zły pomysł - chyba pokuszę się o 5 cm warstwę wełny i sufit podwieszony - w środku będzie trochę mało miejsca ale trudno - liczyłem, że góra 8 cm mogę go obniżyć - musze teraz rozejżeć się za materiałami i poszukać jakiegoś pomocnika:) bo do budowlanki mam dwie lewe ręce:)

cudów nie oczekuję - ale tragedi nie będzie jesli coś tam się przedostanie do sąsiadów. ważne aby nie zagłuszało im TV:)

Jedyny sprawdzony i w miarę skuteczbny sposób to sufit podwieszany. Zastosuj dystans 50mm, wypełniony wełną mineralną o dużej gęstości (np. Rockton), do tego nie jedna, ale przynajmniej DWIE warstwy płyk gipsowo-kartonowych 15mm, przyklejona jedna do drugiej klejem do płyt gipsowych + wkręty co 15cm. Wersja De Luxe - zamiast płyt KG stosujemy płyty Fermacell o grubości 12 lub 18mm.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tomek., 21 Lis 2005, 20:52

>Przepraszam, że się wtrącę a nie pomogę. Mam pytanie w związku z tematem: Jak rozchodzi się dźwięk

>w bloku? Czy głośniej jest do góry czy na dole? Przy równym poziomie głośności bedzie głośniej nade

>mną czy pode mną?

Więcej dźwięku idzie do góry.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Acha - nie zapomnij dać dylatację pomiędzy płytami a ścianą ok 5mm (wypełnić ją można potem akrylem) - chodzi o to aby drgania sufitu nie przenosiły sie na ściany.

Dodatkowo WSZYSTKIE miejsca styku profili alu ze ścianą bądź płytą trzeba wykleić specjalną taśmą wygłuszającą (np. f-my Knauf) o gr. ok 4mm - dostępną w Castoramie. Chodzi o to aby stworzyć taką kanapkę płyta / taśma / profil alu / tasma / ściana - im więcej różnych materiałów "po drodze" tym lepsza izolacyjność.

Dokładny przepis na wygłuszenie sufitu (ilustrowany zdjęciami) jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

xajas:

>>Ew. spróbuj zastosować panele akustyczne w najbardziej newralgicznych lokalizacjach: za kolumnami,

>między nimi, na przeciw nich, w narożnikach pomieszczenia.

>

>w jaki sposob ma to zredukowac przenikanie fal dzwiekowych przez strop?!?!

W żaden. Obywatel Alex2 po prostu chamsko spamuje.

Elberoth: dlaczego w budynku wielopiętrowym bardziej niesie się do góry? To wiedza "doświadczalna", czy wynikająca z siakichś teorii? Czy jedno i drugie? ;)

Nie bez powodów kiedyś narożniki pod sufitem wyoblano. Teraz nie jest to stosowane i to jest pierwszy podstawowy błąd w mieszkaniach. Drugi to brak w części posadzek materiału tłumiącego.

Nidasonic nowy produkt na sufit to duży krok w celu separacji akustycznej między pomieszczeniami.

www.lafargegips.pl

Lepiej stosować z wełną mineralną, najlepiej zakończonąa folią np aluminiową refleksującą falę dźwiękową.

Posadzki pływające są dopełnieniem mieszkania w budynku wielorodzinnym ale także dają odseparowanie od wibracji konstrukcji w budynkach jednorodzinnych.

Pozdrawiam.

Najlepiej tłumią płyty gipsowo-kartonowe (wersja z płytą ołowianą). Ciężar 1 mkw to ok. 40kG. Polecam;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Teo, 22 Lis 2005, 11:53

>Elberoth: dlaczego w budynku wielopiętrowym bardziej niesie się do góry? To wiedza "doświadczalna",

>czy wynikająca z siakichś teorii? Czy jedno i drugie? ;)

Nie wiem. To odpowiedź którą onegdaj uzyskałem od Krzysztofa Pajora, który jest akustykiem z zawodu. Nie mi z nią polemizować.

A co ja miałbym zrobić by umilić życie sąsiadom, którzy mieszkają pode mną? Mieszkam w piętrowej kamienicy, w której ściany są grube i solidne a stropy cienkie - przypadek taki jak u założyciela tematu tyle, że sąsiadów mam pod sobą. Mój pokój, ma wymiary: dł. 4.6m, szer. 3.8m i 4.5m (jedna ze ścian jest nieco krzywa stąd dwie szerokości :] ), wys. ok. 2.8m. Chwilowo mam śmieciowe hi-fi ale już niedługo mój pokój będzie nagłaśniał denon pma 1560 i konkretniejsze kolumny (jeszcze nie wiem jakie). Czy wystarczy dać grubaśną wykładzinę na podłogę i granity pod kolumny, czy może da się zrobić coś więcej? Nie wiem, nie znam się, nie orientuje się - zarobiony jestem :P

myślę, że na dół aż tak bardzo się nie niesie - w piwnicy nie stwierdziłem nadmiernego chałasu:) ale pewnie można też analogicznie do sufitu - zastosować podobne materiały. Teraz u siebie pierwsze co to będe robił podłoge - ale nie aby wygłuszyć ale aby docieplić - lanuję legary drewniane, między nie wełnę mineralna - ok 5 centymetrową warstwę, na to deska sosnowa. Kolumny postawię aby nie niszcyć podłogi na jakiś płytkach kamiennych. Myślę, że to napewno wygłuszy podłoge. Wykładzina pewnie niespecjalnie:) sam parkiet sasiadów też jakoś nie ratuje;)

Na takie kombinacje to mnie chyba nie stać :) A sąsiedzi z dołu się skarżą jak tylko trochę mocniej przygrzmocę - co to będzie jak 1560 będzie już u mnie i nowe kolumny :) Czasami trzeba trochę zgłośnić ...

zrobimy tak - aby Cię nie korciło to się mienimy wzmacniaczami - dam Ci słabeszego 860;) ja już do tej pory będe miał sufit zrobiony i mi będzie wolno;) wszyscy będa zadowoleni - ja i twoi sąsiedzi;)

Hehe ja tam mieszkam na 1 piętrze :D rypie codziennie muzą dotego jeszcze techniawą :D wiec nieraz mi sąsiadka popuka z góry ale tak to nieskarżą sie za bardzo :)

• 2 tygodnie później...

W NAROŻNIKACH I Z PROBLEMAMI BASOWYMI NAJLEPIEJ PORADZIĆ SOBIE STOSUJĄC ODPOWIEDNIE WALCE I PÓWALCE. DOSTĘPNE NA ALLEGRO. WYSTARCZY WPISAĆ HASLO PANELE AKUSTYCZNE.

Polecam wizyte na stronie

Ukryta Zawartość

Producent bardzo skutecznych mat, pianek i systemow wygluszen.

Ukryta Zawartość

tutaj pianki są chiba najtańsze

Ukryta Zawartość

kiedyś sam kupowałem, były 3-krotnie tańsze od tych ze sklepów audio

Ukryta Zawartość

• 9 miesięcy później...

Może kto wie , jak wygląda akustyka pomieszczenia (26m^ niski blok z cegły,1 piętro)) w którym na podłodze jest płytka ceramiczna ? Czy wskazane jest wygłuszenie takiego pokoju ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.