Skocz do zawartości
IGNORED

Które wzmacniacze najlep. to potrafią ?

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam WSZYSTKICH :)

Chciałbym się poradzić w kwestii zakupu wzmacniacza który służył by do nagłaśniania 20 m2 pokoju 5 x 4 m za pomocą najprawdopodobniej trójdrożnych kolumn podłogowych np: Maestro 180 itp, Heybook HB 4...

Limit gotówki to 3 k.zł (nowy lub używany)

Oczekiwania brzmieniowe odnośnie wzm. są następujące:

- lubię urządzenia o nieco żywiołowym charakterze zwłaszcza w kwestii stereofonii ,która lepiej aby była powiedzmy dość spektakularna, ponad to chciałbym aby jego możliwości pozwalały na łatwe ''odrywanie się dzwięku od kolumn'' oraz aby mógł zagrać z przysłowiowym basowym wykopem nawet kosztem utraty jego kontroli ,ale w akceptowalnym zakresie na przysłowiową trójkę ;) ...

TAki ,który zagra dzwiękiem dużym i dość efektownym gdzie prym będą wiodły przestrzeń i stereofonia-dzwięk może być nawet nieco rozjaśniony pod warunkiem jednoczesnej obecności sporego niskoschodzącego nieco misiowatego basu ,którego ilość będzie delikatnie podbarwiała średnicę... Lubię dzwięk angażujący,przejrzysty w kwestii odpowiedniej jego makro i mikro dynamiki...

POZDRAWIAM :)

Takim wzmacniaczem dla mnie byl GainClone. Faktem jest ze sluchalem go z dosyc prostymi do wysterowania glosnikami (Tannoy M3, Dali 104, ALR Jordan Entry1) ale dla mnie w porownaniu ze wzmakami ktorych sluchalem wczesniej posiadl on prawie wszystkie cechy o ktorych mowa (oprocz charakteru basu, ktory byl szybki i gleboki). Nie mam wcale wypasionej wersji GC z kondami po 30$/szt. ale w zalozonym budzecie mozna zlozyc wzmaka w wypasionej obudowie z aluminium. Jezeli jest cien szansy ze DIY wchodzi w gre sugeruje rozwazyc taka opcje.

Witam

Posłuchaj wzmacniacza opery A100II hybrid to koszt ok 2kzł a "zaoszczędzony" 1kzł wydaj na lepsze kolumny.

Mam ten wzmacniacz i słuchałem go z różnymi głośnikami (najlepiej wypadają Ushery) i zawsze było przynajmniej poprawnie ale bez basu jakiego oczekujesz.

z twojej wypowiedzi wynika, że GainClone spełnia oczekiwania opisane w temacie, czyli również te cechy negatywne - np. brak kontroli. GainClone, którego ja słyszałem zaskoczył mnie tym, czego tanie wzmacniacze nie posiadają: właśnie kontrolą, równowagą, dokładnością, gładkością itd. Zupełnie brakowało mu tłustego basu. Bas przypominał raczej dźwięk z końcówki mocy - czyli (jak dla mnie) szybki kontrolowany w odpowiedniej ilości, czyli mniej niż w tanim wzmacniaczu. Natomiast pytającemu zależy chyba na basie dość tłustym i nieco uwydatnionym, o czym uczciwie pisze. Ze wzmacniaczy, które ja znam i mogę polecić to Luxman LV-103. Jak dla mnie przepastna dynamika, bas wielki, efekciarskość, do tego ładna średnica i stereofonia i nie trzeba wydawać 3tys zł na nowy bo lepiej i tak nie zagra, a szkoda kasy.

GainClone to cacko jak za te pieniżąki, lecz gra dźwiękiem dla osłuchanych raczej. Jak to rozumiem? Występuje tu efekt końcówki mocy. Dajmy na to, że słuchamy wyżej wymienionego LV-103 i po jakimś czasie włączymy dobrą końcówkę - bas jakby się wycofuje, dźwięk nieco szczupleje. Ale słuchasz, słuchasz i stwierdzasz, że maz doczynienia z lepszą lokalizacją, rzetelnością dźwięku. Naturalne instrumenty nie mają metalicznego nalotu, ogólnie przekaz jest bardziej wiarygodny; a bas występuje jako dodatek - czyli tak jak w rzeczywistości.

W moim rozumieniu tak gra GainClone, którego słuchałem. I dlatego nie polecam go Polikowi. Pozdrawiam

Bass w klonie to raczej kwestia doświadczenia wykonawcy, niż urody projektu. Dobrze zrobiony klon zagra naprawdę zaskakująco potężnym, ale precyzyjnym basiskiem

>lian

Byc moze niezbyt precyzyjnie sie wyrazilem. Moj GainClone ma bas wlasnie precyzyjny i szybki. Nie ma mowy o braku kontroli. Nawet w gestych aranzacjach (np. Dave Grusin "Migrations") nie traci kontroli a dzwiek jest bardzo szybki, gdzie budzetowe i nieco drozsze klocki (NADy od C300 do C340 i Rotel 931) troche sie gubily. Moje spostrzezenia dotyczace basu wskazuja ze nie brakowalo go mojemu GC. Szybkosc reprodukcji tego zakresu mogla sprawiac wrazenie niedoboru basu ale po dluzszym odsluchu okazywalo sie ze bas jest duzo lepszy w odbiorze niz tlusty i rozlewajacy sie bas z innych wzmakow (min. tych ktore wymienilem)

Pozdrawiam.

Jeszcze kilka slow do mojego poprzedniego wpisu:

U znajomego na Dali 104 w porownaniu do NADa C320 i C340 na jednej z plyt (niestety nie pamietam jaka to plyta) ktora znajomy wrzucil na chwile do testow (jak stwierdzil NADy nie wyrabiaja tam z basem i pojawialo sie buczenie na wyzszych poziomach glosnosci) GC zagral bez buczenia ladnym i konturowym basem ktorego glebia zdumiala nas. Nadmienie tylko ze moj wzmacniacz ma zasilanie zoptymalizowne pod kolumny o impedancji 8ohm a Dali 104 maja impedancje 4ohm. Przed odsluchami obawialem sie czy w takiej konfiguracji sie sprawdzi. Jak sie okazalo GC zwawo popedzil kolumny kolegi i nie zostawil suchej nitki na porownywanych wzmakach. Wiem ze NADy nie sa wzmakami najwyzszych lotow i sa krytykowane na forum przez wielu osluchanych forumowiczow, ale roznica w dzwieku byla na tyle duza ze bez watpienia dzwiek z GC moglby zawstydzic kilka lepszych firmowych wzmacniaczy.

słuchałem GC w wersji podstawowej na LM3886,i bez przesady,jesli ktos ma 3000zł na wzmaka to nie bedzie budował sobie GC:) co innego jak budzet jest max do 700-800zł.Kumpla GC gra na poziomie NAda 320BEE i rotela 02,z tym ze tego drugiego jest lepszy barwą.Poza tym słuchałem jak narazie wersji nie wygrzanej bez obudowy itd.

>elfan.

Na jakich częściach jest zbudowany kumpla GC ? GC złożony na dobrych, rekomendowanych elementach kładzie na łopatki takie urządzenia jak NAD C320BEE i całą budżetówkę do 2000 zł. Nawet najlepszy układ można spaprać niewłaściwą aplikacją. Nawet jak miałbym 3000 zł to tak zbuduję GC. :))))

Pozdrawiam.

elfan

Prawdziwy klon musi mieć LM3875 plus niezwykle starannie wyselekcjonowane podzespoły i bardzo dobre zasilanie.

Przy spełnieniu tych warunków można stwierdzić,że się słuchało Gainclona.

Nienależycie wykonane klony prowadzą do wniosków wcześniej przez Ciebie zamieszczonych.

pzdr

zasilanie ma raczej odpowiednie,duzy toroid odpowiedniej mocy(czytał forum przed budowa:) ) wybrał LM3886 bo mu bardziej pasuje.Reszta to Panasonic FC,jakies lepsze rezystorki i kondensatory filtrujace SAMwha po 10 000 uf.Gra jak juz mówiłem niezle jak na cos co łącznie kosztuje jakies 300-400zł.Nada 320Bee jest duzo gorszy(bez basu,bez tej przejrzystosci i głebi).Wiem tez ze GC moze kazde zagrac inaczej,jesli to wersja premium itd za łączna kwote 1000zł mozliwe ze moze powalczy ze sklepowymi wzmakami za 2000zł,ale Polik chce cos uzywanego za 3000zł,wiec to klocek sklepowy za jakies 6000zł,wiec watpie zeby GC konkurowało przy takim sprzecie,no ale kto wie,wszystkich GC nie miałem mozliwosci posłuchac:).Ja wiem ze zwolennicy DIY i tak maja swoje zdanie wiec nie mam zamiaru tu nikogo przekonywac jesli tylko GC jest najlepszym dla niego rozwiazaniem;).

Witajcie :)

Na wstępie dzięki za wszystkie dotychczasowe wypowiedzi mi. na temat GC !

Swoją drogą jednak Denon PMA 1560 w dobrym stanie spełnił by może moje oczekiwania ?

Więcej na razie nie piszę bo cienko wyglądam z czasem wolnym itp ...

POZDRAWIAM :)

Odnosnie konstrukcji mojego GC to jest oczywiscie wersja na LM3875 zasilany z transformatorow toroidalnych Breve 200W (2x24V) po jednym na kanal. Nie ma filtracji na zasilaniu jedynie mostki Graetz'a na diodach MUR 860. Jedyne pojemnosci sa w koncowce i sa to Panasoniki FC. Rezystorki zwykle (czekaja na wymiane).

polik za 3 tysiace to juz masz niezly wybor, zwlaszcza jesli chodzi o sprzet uzywany. Polecam ci jaks dobra konowke mocy, za ta cene to jak poszukasz to dostaniesz nawet Thresholda lub FOrte Audio ( czyli Pass) grajace w klasie A, nie wspominajac o Vincencie, AVM, ba nawet ASR Emitter I sie znajdzie - wiem gdzie taki sprzet dostac za te pieniadze. Polecalbym ci wzmacniacze T+A, jak chcesz to dam ci namiar na ganialna integre tej firmy za 700 euro, jak cos to na gg ( 2305730 ). CO do Gainclona to nie wiem, bo nie slyszalem, nie chce sie narazac zwolennikom, aczkolwiek majac do dyspozycji taka kase, sadze ze mozesz z niej zrobic lepszy pozytek niz GC. W razie pytan wal na gg...

Na razie te 3 k.zł wpłaciłem na GPW więc zakup odsunie sie w czasie i mam nadzieję że te pieniążki które zainwestowałem pomnożą się znacząco :):):)

NA GWIAZDORA SOBIE COŚ SPRAWIĘ mam NADZIEJĘ ;)

Twoje wymagania spelnia dobrze Roksan Caspian - znakomity wzmacniacz ale nie wiem, czy cenowo mozna znalezc za 3000 zl z drugiej reki. Ale moze starsza wersja?

pzdrw

soso

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.