Skocz do zawartości
IGNORED

szukam wzmaka z porz. wyj. słuchawkowym

neutralny

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam wzmacniacza zintegrowanego z porządnym wyjściem słuchawkowym, maksymalnie do ceny 3000 zł. Zakładam, że na wyjściu słuchawkowym musi być oddzielny wzmacniacz. Kupno lepszego wzmacniacza i tak mnie czeka za jakiś czas, a wzm. słuchawkowego nie mam, więc zastanawiam się nad takim rozwiązaniem. Czy takie rozwiązanie zawsze oznacza pewien kompromis jakościowy? Słucham jazzu i klasyki, rzadziej rocka.

Na AdioShow nie tylko ja zwrociłem na dość "kosmicznie" wyglądający wzmacniacz lapowy Ragtime. Nie był on w mojej obecności podłączony i nie wiem jak gra. Wzrok jednak przyciagał. Nie wszyscy, którzy nań zwrcili uwage prawidłowo odgadli jego zastosowanie. Otóż był to... wzmacniacz słuchawkowy. Pewnie największy w historii :D Oprócz tego zastosowania można go było zastosować jako zwykły wzmacniacz do napędzania kolumn i miał on z tyłu do tego celu odpowiednie odczepy. Moc jak mówił prezentujący sprzęt - około 15 wat. Jak cena - nie wiem raczej sporo wyższa od limitu :-( niemniej poleciłbym przynajmniej jako punkt odniesienia. No i zaspokoiłbym też swoją ciekawość.

Odzielny wzmacniacz dla słuchawek to raczej konstukcja stosowana w odtwarzaczach CD. Lepszym rozwiązaniem (poza dedykowanym wzmacniaczem słuchawkowym) jest skorzystanie z wejścia w wzmacniaczu zintegrowanym gdyż tam sygnał brany jest z końcówki mocy i ograniczony jest dzielnikiem napięcia. Taki sygnał ma dużo "potęgi", basu, nie wyostrza brzmienia, sam się o tym przekonałem słuchając z HD580, HD600, HD260 na kilku CD oraz wzmacniaczach ale dźwięk jaki dostałem z gniazda Marantza PM7000 z podłączonym CD Arcama lub Marantza CD6000, CD67Mk2 to narawdę niezłe brzmienie, równe w całem paśmie, masywne, z powietrzem, detalami itp... choś podobno i tak najlepsze są dedykowane i to lampowe.

Pozwole sobie sie nie zgodzic z przedmowca. Wyjscie sluchawkowe typu dzielnik za koncowka moze brzmi "lepiej" niz osobny wzmacniacz standalone, czy w CD czy pre, ale zwykle nie lepiej. Byla juz o tym dyskusja w watku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (szukaj "sterowanie napieciowe")

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po pewnej przerwie kontynuuję temat:

Polecacie Strussa, a ja poszukałem nieco na forum i sporo niepochlebnych opinii znalazłem na temat tych wzmacniaczy, więc chyba coś musi być na rzeczy.

W tej chwili używam do słuchawek wzmacniacza Pioneer A-505R.php, ale nie bardzo mogę sprawdzić jak zbudowane jest wyjście słuchawkowe, bo to nie moja własność (raczej sfotografować, bo zupełnie się nie znam) - więc może ktoś mi podpowie czy ten wzmak ma jakieś lepsze wyjście słuchawkowe czy zwykły niski standard.

Po prostu należy puścić na gniazdo słuchawkowe sygnał bezpośrednio z końcówki lub przez R o malej wartości (3-100ohm, proporcjonalnie do impedancji słuchawek, omijająć ten nieszczęsny dzielnik), uważać z głośnością, zwł. przy słuchawkach niskoimpendancyjnych (wystarcza im niskie napięcie by osiagnąć duży SPL), żeby ich nie spalić. Można też podpiąć słuchawki do wyjść głośnikowych B wzmacniacza przez te rezystory i bez ingerencji we wnętrze mamy idealny wzm. słuchawkowy i wzm. mocy przełaczany 1 gałką/ klawiszem.

Jeśli przykładałbym większą wagę do odsłuchów słuchawkowych, to na pewno zdecydowałbym się na coś takiego:

Ukryta Zawartość

Notabene ładna licytacja...

Ukryta Zawartość

mam amplituner PIONEER VSX-452 bardzo dobry,troszke urzywany.Przeslal bym tobie fotki sprzetu,ale nie wiem jak :((( .Podaj mi adres @ ,to ci wysle .Moj adres to [email protected] TANIO !!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.